Nyhetsarkiv
2024
-
Kan gaming få skoletrøtt ungdom tilbake til skolebenken?
20. des.Forskerne Niri Talberg og Stian Overå har vært tett på to videregående skoler som prøvde å finne svaret.
-
Vil du jobbe med folkehelse og forebygging?
18. des.Ser du etter en spennende jobb innenfor rusfeltet? KORUS øst har en ledig stilling i teamet for folkehelse og forebygging.
-
Et treffpunkt for oppsøkende arbeid
18. des.KORUS har fått i oppdrag å lede en ny nasjonal satsing på oppsøkende arbeid rettet mot barn og unge. Nylig møttes referansegruppen for å stake ut en retning for arbeidet og bidra med verdifulle innspill.
-
Ruskonferansen 2025 - hvem kommer?
17. des.Få oversikt over foredragsholderne på Ruskonferansen 2025, som arrangeres 1. og 2. april i Trondheim. Siden oppdateres fortløpende.
-
Nominer din kommune til Kommunerusprisen 2025
17. des.Kommunerusprisen 2025 deles ut i forbindelse med Ruskonferansen 1. og 2. april. Vi har nå åpnet for nominasjoner.
-
Ungdom trener som aldri før
12. des.Ungdata-undersøkelsen i Vestfold viser at 80 prosent av ungdommene trener minst én gang i uka. Dette er det høyest tallet som er målt siden den første fylkesundersøkelsen i 2013.
-
Føre Var i Trondheim og Bergen
12. des.I dag lanseres høstens Føre Var-rapporter. Begge viser en økning i tilgjengelighet av cannabis og amfetamin sammenlignet med forrige periode.
-
Rapporterer økt tilgjengelighet av flere rusmidler i Trondheim
12. des.Høstens Føre Var-rapport for Trondheim viser en økning i tilgjengelighet av alkohol, cannabis, kokain og amfetamin. Nitazener ser ikke ut til å ha fått fotfeste i byen enda.
-
Ruskonferansen 2025
09. des.Her finner du siste nytt om Ruskonferansen 2025.
-
Velkommen til Ruskonferansen 2025
05. des.Det er nå mulig å melde seg på Ruskonferansen 2025, som arrangeres 1. og 2. april i Trondheim.
-
Rusmidler med sprøyte: Slik reduserer du skader
03. des.Hva bør alle kommuner dele ut gratis til personer som inntar rusmidler med sprøyte? Her viser Tonje Jevari hvordan en såkalt fullpakke skal brukes.
-
Er du pårørende og gruer deg til jul?
03. des.Å være pårørende til en person som er rusavhengig kan være ekstra tungt i høytider som julen. Her er noen tips og råd, som kanskje er nyttige for deg.
-
Lager dokumentarfilm om rus og utviklingshemming
03. des.– Dette er nok en glemt gruppe for veldig mange, sier seniorrådgiver Bjørn Roar Vagle.
-
Flere jenter er plaget med søvnproblemer
03. des.Ferske tall fra Ung i Telemark viser at stadig flere jenter er plaget med søvnproblemer. Her finner du nøkkeltall fra årets Ungdata-undersøkelse.
-
Nær 3 av 10 gruer seg til russetiden
28. nov.Hele 27 prosent av ungdommene svarer at de gruer seg til russetiden, ifølge den ferske rapporten «Å være ung i Innlandet». – Tallene bør påvirke hvordan russetiden blir markert fremover, mener Jørn Danielsberg i KORUS øst.
-
Mobil-app kan gjøre deg SpillFRI
27. nov.Over 116.000 nordmenn har problemer, eller risiko for å utvikle problemer, med pengespill viser en undersøkelse fra SPILLFORSK ved Universitetet i Bergen. En ny app, som slippes i disse dager, kan være første skritt på veien mot å bli spillfri.
-
Den usynlige avhengigheten
25. nov.Fagdagen "Den usynlige avhengigheten" samlet nylig over 200 fagfolk fra hele landet. Målet var å lære mer om reseptbelagte opioider, skadereduksjon og overdoseforebygging.
-
– Vi er ikke skapt for å være alene
13. nov.– Nettverksmøter burde være et must, mener «Ida», tidligere ruspasient ved St. Olavs hospital. For henne var tilbudet en trygg plattform for å snakke om det som var vanskelig og gjenopprette kontakten med familien.
-
Tre om Spillstudiet
13. nov.Vi spurte tre tidligere studenter om utbyttet av Spillstudiet: Ny jobb, styrket i politisk arbeid og bedre til å hjelpe, var blant svarene.
-
KORUS på internasjonal ruskonferanse
11. nov.Ledergruppa i KORUS sanket fersk kunnskap om rusfeltet under ruskonferansen Lisbon Addictions - der fagrådgivere fra KORUS var blant de som leverte forskning og innhold.
-
Har ledet sin siste samling: – Jeg gir meg på topp
11. nov.Ingunn K. Svendsen har bygd opp og drevet alor-nettverk i 18 år. Nå gir hun stafettpinnen videre.
-
Fra Ungdata til Forebyggende ungdomsteam
11. nov.Forebyggende ungdomsteam i Bydel Vestre Aker, bruker Ungdata aktivt for å kartlegge ungdommens situasjon, identifisere trender og utvikle relevante tiltak.
-
LAR-konferansen 2024
08. nov.Med tema som heroinassistert behandling, meningsfull aktivitet, brukerinvolering, revidering av LAR-retningslinjer - i over to tiår har LAR-konferansen vært en viktig arena for deling av erfaring og utvikling av kompetanse for alle som jobber med legemiddelassistert rehabilitering (LAR) i Norge.
-
Rusmiddelbruk, dealing, ran og vold i ungdomsmiljøer
07. nov.Disse fenomene kan være vanskelige å kartlegge. Ved hjelp av HKH-metoden, hjelper KORUS nå flere lokale team med å få bedre oversikt over hva som foregår.
-
Husker vi på somatikken?
07. nov.Rusmiddelbruk kan ofte maskere sykdom, men i en travel hverdag husker vi ikke alltid på å spørre om helsen. Bydel Grorud har tatt i bruk e-læringsprogrammet "Somatisk helse og rus".
-
Drikker du litt for mye?
06. nov.Deltakere inviteres til en forskningsstudie som skal undersøke hvordan en ny veiledet internettbehandling fungerer. Studien er for deg som vurderer å drikke mindre eller slutte helt å drikke alkohol.
-
Tilskudd til kommunalt rusarbeid
04. nov.Bedret livskvalitet, mestring og mulighet for en aktiv og meningsfull tilværelse. Det er målet med tilskuddsordningen Kommunalt rusarbeid for 2025.
-
Oppfordrer tjenestene til å bruke nettverksmøter
04. nov.– Å komme i gang med nettverksmøter krever litt tid, men gir mange gevinster på sikt, sier Roar Bakken ved KORUS midt. Han inviterer til kurs for møteledere.
-
BTI-filmer til fri bruk
31. okt.KORUS har laget en serie filmer der målet er å få flere til å bruke kommunale handlingsveiledere. Filmene kan fritt brukes av kommuner over hele landet.
-
Vil styrke det oppsøkende arbeidet
25. okt.Økt satsing på oppsøkende arbeid, flere brukerrom og bedre rusmiddelanalysetjenester. Det var blant områdene som ble løftet da regjeringen i dag la fram den nye forebyggings- og behandlingsreformen.
-
Legger fram forebygging- og behandlingsreformen
24. okt.Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl legger fredag fram regjeringens forebygging- og behandlingsreform for rusfeltet.
-
Stor interesse for utendørsterapi
21. okt.KORUS midt er i gang med sin femte kursrekke i utendørsterapi, og inviterer til nettverkssamling i november.
-
Å være ung i Innlandet: Velkommen til konferanse!
16. okt.Denne konferansen er laget for alle som jobber med barn og unge. Vi gir blant annet fersk innsikt i russetid og utenforskap, basert på Ungdata-undersøkelsen.
-
Spillrommet37 – En levende sosial møteplass
15. okt.På møteplassen Spillrommet37 i Horten, skaper gaming glede, læring og nye sosiale nettverk. Det viser en ny evaluering utført av KORUS.
-
Hvordan kan din kommune bygge en psykisk helsetjeneste?
14. okt.Alle kommuner skal ha en psykisk helsetjeneste for barn og unge. På Handlingsplanfestivalen kan du lære mer om hva det egentlig betyr.
-
Betydningen av en verdig møteplass
14. okt.FORSKNING: Dersom brukere får muligheten til å inkluderes i samfunnet, vil de i større grad oppføre seg i tråd med samfunnets forventninger, viser forskningen til Vilde Holan Bye.
-
Er din kommune med?
14. okt.Vil du sikre reell brukermedvirkning i utformingen av tjenestetilbudene i din kommune eller bydel? KORUS inviterer til Nasjonal brukererfaringsundersøkelse 2025.
-
Fag og erfaring møtes: – Et viktig treffpunkt
08. okt.Aktivitetsmessen «Fyll dagene» har blitt arrangert i Stavanger siden 2018. Her møtes både gamle og nye utstillere, pårørende, brukere og ansatte for å finne nye tilbud og knytte kontakt.
-
Brukerne har talt. Hva nå?
02. okt.KORUS og Helsedirektoratet inviterer til erfaringssamling etter den nasjonale brukererfaringsundersøkelsen 2023.
-
Sannheten om eldres alkoholvaner
01. okt.DEBATT: Helsepersonell må tørre å snakke sant om alkoholbruk med eldre. Når bestemor drikker mer enn barnebarna er ikke det bærekraftig.
-
En sunn alderdom
01. okt.I dag markeres den internasjonale eldredagen over hele verden. KORUS har utviklet et digitalt kurs om aldring, alkohol og legemidler, som vi håper kan bidra til en sunn og god alderdom.
-
Irland ser til Norge for bedre forebygging
30. sep.En gjennomgang av det norske forebyggingssystemet vekker interesse. Nylig ble KORUS invitert til Irland for å dele sine erfaringer.
-
Vant pris for forskning på ROP-pasienter
23. sep.FORSKNING: Helle Wessel Andersson vant årets pris for beste akuttpsykiatriske artikkel. Artikkelen handler om kjennetegn og tilbakefallsrisiko for ruspasienter med samtidig psykisk lidelse.
-
Er du vår nye leder?
19. sep.KORUS sør søker engasjert og beslutningssterk leder.
-
HØRING: Nye råd om brukermedvirkning
19. sep.Nye faglige råd for bruker- og pårørendemedvirkning i rus- og psykisk helsefelt skal bidra til felles forståelse, økt kvalitet og bedre treffsikkerhet. Nå er rådene ute på høring.
-
Ny plan bidrar til ansvarlig salg av alkohol
18. sep.Midt-Telemark kommune har tatt flere grep for å hindre salg og langing av alkohol til mindreårige. På vårt nettseminar om Ansvarlig salg, kan du høre mer om hvordan.
-
Det ble helt mørkt
17. sep.I januar 2020 opplevde jeg mitt aller verste mareritt. Min eldste sønn, Jens, døde i en rusulykke. Gutten min bodde fortsatt hjemme, og han ble bare 21 år gammel.
-
Klare for høstens kurs i utendørsterapi
16. sep.Denne høsten inviterer KORUS midt til en ny kursrekke og nettverkssamling i utendørsterapi. Det er kun noen få ledige kursplasser igjen.
-
Overdosevarsling: Inviterer til innspillsrunde
11. sep.Et nytt overdosevarslingssystem skal bidra til bedre oversikt og etablere nye rutiner for varsling i kommunene. Førstkommende fredag inviterer vi til innspillsrunde.
-
Gatenære forebyggere i Trondheim
10. sep.Kriminelle gjenger, menneskehandel og viktigheten av selvivaretakelse var blant temaene på Gatenærkonferansen 2024.
-
Klare for LAR-konferansen
10. sep.KORUS Oslo er for andre år på rad medarrangør til LAR-konferansen, som siden 2000 har vært en viktig samlingsplass for fagfolk på rusfeltet.
-
Tidlig inn i tre bydeler i Oslo
09. sep.Når gravide og småbarnsfamilier opplever situasjoner der rus, vold eller psykisk uhelse er til stede, trenger de riktig og god hjelp. Da kan "Tidlig inn"-programmet være nyttig.
-
Ser frem til LAVterskelkonferansen: To dager med 30 foredragsholdere
06. sep.De nesten 500 plassene på årets LAVterskelkonferanse ble raskt revet bort.
-
Vet mer om RER
04. sep.Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud hadde fram til mars behandlet nesten 80 saker i Rådgivende enheter for russaker (RER), viser en ny kartlegging. – Til sammen sitter våre kommuner med viktig kunnskap, kompetanse og erfaring, sier Karin Gustavsen fra KORUS sør.
-
– Vi må ikke miste troen på de vi har rundt oss, selv om det ser mørkt ut
02. sep.APPELL: Jeg har møtt mange mennesker som jeg nesten hadde mistet troen på skulle klare seg, men som nå står støtt og har oppnådd det utroligste.
-
Er du klar for Barnet og Rusen?
28. aug.Konferansen Barnet og Rusen gir innsikt, verktøy og inspirasjon til deg som jobber med barn, familier og gravide. I år løfter vi debatten om blodprøver for å påvise alkoholbruk i svangerskapet.
-
Slik markeres Verdens overdosedag i Rogaland
23. aug.Verdens overdosedag markeres flere steder i fylket. Her får du en oversikt over hvor og når.
-
Kan man kjenne alle ungdommene på Norway Cup?
20. aug.Oppsøkende virksomhet bidro til at årets Norway Cup gikk fredelig for seg.– Utekontaktenes tilstedeværelse og evne til å fange opp utfordringer på et tidlig tidspunkt har vært uvurderlig, sier politiet.
-
Forebygging og oppsøkende arbeid på Arendalsuka
30. jul.Oppsøkende tjenester kan være både den siste og første kontakten ungdom har med velferdsstaten, og er en viktig del av det offentlige tilbudet i Norge.
-
Åpen dialog forebygger frafall ved rusbehandling
30. jul.FORSKNING: Det meste av frafall fra poliklinisk behandling skjer allerede etter den første eller andre samtalen. Hva kan bidra til å fremme gjensidig tillit mellom behandler og pasient?
-
RAPPORT: Pasientforløp gravide og rusmidler
08. jul.KORUS Bergen har kartlagt kjennskap til og bruk av Nasjonalt pasientforløp gravide og rusmidler i Vestland fylke. Kommuner som har gjennomført opplæringsprogrammet Tidlig inn, utmerker seg positivt på flere områder.
-
Ungdata samler fagfolk i Finnmark
05. jul.I 2024 har 14 kommuner i Finnmark gjennomført Ungdataundersøkelsen på mellom- og ungdomstrinnet, samt i alle skolene på videregående nivå. I september skal resultatene presenteres på en fagsamling i regi av KORUS nord og vertskommunen Hammerfest.
-
Gir innblikk i barnas virkelighet
04. jul.Hvordan er hverdagen for barn med rusavhengige foreldre, og hva kan vi gjøre for å hjelpe dem? På Barnet og Rusen gir professor Borgunn Ytterhus deg noen svar.
-
Hva er god rusforebygging i skolen?
04. jul.Ikke alle rusforebyggende tiltak har dokumentert effekt, og noen kan virke mot sin hensikt. I denne artikkelen deler Katrin Øien konkrete råd basert på UNODC sine Internasjonale standarder for rusforebygging.
-
Rapporten er klar for Brukererfaringsundersøkelsen
27. jun.Nå vil enda flere kommuner inviteres til å delta.
-
Hva skjer på rusfeltet i Europa?
26. jun.Representanter fra syv europeiske byer var nylig samlet for å dele erfaringer fra sitt arbeid på rusfeltet. Her er noen av læringspunktene fra møtet i Wien.
-
Erfaringskonsulenter inspirerer!
26. jun.Forskning viser at erfaringskonsulenter påvirker tjenestene positivt. Selv ønsker de klarere retningslinjer for hvordan de blir brukt.
-
Myter og magefølelse - hvordan kan vi sikre at forebygging er evidensbasert?
25. jun.Mange tiltak med gode intensjoner har ingen rusforebyggende effekt. Men hva virker egentlig? Vi har satt forebygging som ett av våre hovedtema på Arendalsuka.
-
Arkiv podkast
24. jun.Her finner du en oversikt over våre podkaster.
-
Gatenær blir gratis
21. jun.Vi fjerner deltakeravgiften til årets Gatenærkonferanse. Målet er nå ut til oppsøkende tjenester med begrensede budsjetter.
-
Mindre gaming, mer gambling
21. jun.SPILLRADIOEN: Flere vil snakke om kasinospill på nett. Samtidig tar færre kontakt om gaming, ifølge Mona Finstad i Hjelpelinjen.
-
Ruskonferansen 2025: Hold av dagene!
21. jun.Ønsker du å holde deg oppdatert på hva som skjer på rusfeltet? Kom på Ruskonferansen som arrangeres i Trondheim 1. og 2. april neste år.
-
Ser du etter en spennende jobb i rusfeltet?
20. jun.Vi i KORUS Stavanger søker nå etter en ny rådgiver.
-
Melder om økt bruk av ketamin i Bergen og Trondheim
13. jun.Vårens Føre Var-rapporter for Trondheim og Bergen er nå tilgjengelige. Økt bruk og tilgjengelighet av ketamin er blant hovedfunnene for begge rapportene.
-
Europeisk narkotikarapport: Flere grunner til bekymring
12. jun.Flere og mer potente rusmidler, nye syntetiske rusmiddelkombinasjoner og større utfordringer knyttet til kokain. Det er noen av funnene i den europeiske narkotikarapporten for 2024.
-
Undervisningsopplegget for NRK-serien "RUS" på nynorsk
11. jun.Undervisningsopplegget til NRK-serien "RUS" er et populært verktøy som brukes i videregående skole. Nå er det også tilgjengelig på nynorsk.
-
Arendalsuka
11. jun.KORUS er på plass på Arendalsuka. Her får du full oversikt over alt som skjer, og kan følge våre innlegg direkte på nett.
-
Inspirert av lavterskelnettverk: – Du slutter aldri å lære av andre
10. jun.Hvordan gjør de andre det? Hvilke utfordringer har de? Gjennom Lavterskelnettverket er det nettopp disse spørsmålene man kan få svar på.
-
Overdose: Det angår alle
10. jun.Stadig flere overdoser skyldes reseptbelagte medisiner, viser den nye overdosestatistikken. På Arendalsuka ser vi nærmere på utfordringer, tiltak og aktuelle løsninger.
-
LAVterskelkonferansen: Inspirasjon og kunnskap
07. jun.Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre innleder årets konferanse, som foregår i Oslo 3.-4. desember.
-
Møt oss på Arendalsuka
07. jun.KORUS er klare for Arendalsuka. Denne gangen står ungdom, rus og overdose på programmet, og du finner oss på Åpen Russcene.
-
Samsvarer SCL-10 med diagnoser for angst og depresjon?
03. jun.FORSKNING: Brukt alene gir ikke screeningverktøyet en bedre match mot kliniske diagnoser enn hva man kan forvente av ren tilfeldighet. Med et lite grep kan SCL-10 likevel egne seg til å identifisere pasienter med angstlidelser.
-
Lanserer kampanje mot nikotin
29. maiEn ny kampanje fra Helsedirektoratet skal bidra til å nå målet om en tobakks- og nikotinfri generasjon.
-
Det flyter ikke over av rusmidler
24. maiDEBATT: Vi er ikke tjent med at rusutfordringene overdrives. Bruk av kokain og andre illegale rusmidler i Norge foregår i avgrensede miljøer.
-
Skal kartlegge europeisk rusbruk
24. maiNorge er for aller første gang med på EUs narkotikabyrå (EMCDDA) sin årlige undersøkelse om rusmiddelbruk. Undersøkelsen er anonym, og gjennomføres på nett.
-
Støtter foreldre til unge som ruser seg
15. maiMer liberale holdninger til dop har skapt bekymring blant mange foreldre. Etter innspill fra politiet lagde KORUS et opplegg for foreldrestøtte.
-
Gir kompetanseheving i samtidig behandling av rus og vold
14. maiGjennom tre fysiske samlinger i Kristiansund har representanter for mange av kommunene på Nordmøre blitt kurset i samtidig behandling av vold og rus. – Jeg liker kombinasjonen av teori, diskusjon og praktiske øvelser, sier deltaker Bjørn Hjelseth.
-
Forebygging som virker
07. maiFakta og ikke magefølelse bør ligge til grunn når vi velger rusforebyggende tiltak. I et nytt kurs, gir vi deg verktøy for å vurdere kvalitet og effektivitet.
-
Lær mer om rus og somatikk
06. maiØkt kunnskap om somatisk helse kan bidra til å redde liv. Nå er de fire siste modulene i vår e-læring om temaet tilgjengelige på korus.no.
-
Flere får behandling over telefon
25. apr.SPILLRADIOEN: Antall personer med pengespillproblemer i Norge synker. Samtidig øker trykket på tilbudet om fjernbasert behandling, ifølge terapeut Silje Kristin Nilsen.
-
Kan du være en venn?
15. apr.Gode relasjoner til behandler er avgjørende for ungdom som sliter. Det er på høy tid å ta hensyn til dette i utdanning og på arbeidsplassen, hevder en fersk doktorgrad.
-
Bygger ut brettspill-serien
09. apr.Over 3500 brettspill er distribuert av KORUS siden 2020. Nå er spill nummer tre lansert, om folkehelse og livsmestring for elever i videregående skole.
-
Hvordan ivareta barn i familier som er rammet av rus?
09. apr.KORUS midt og Blå Kors klinikk Lade inviterer til fagdag om barn som pårørende med psykologspesialist Frid A. Hansen.
-
Kan digitale verktøy hjelpe ungdom å slutte med cannabis?
08. apr.Nå er det kommet en ny rapport om hasjavvenningsappen HAP. Du kan se webinaret om hvordan man kan samtale med ungdom om cannabis her!
-
Barn som pårørende: Slik ser hverdagen ut
04. apr.Hvordan opplever barn med foreldre som har psykiske problemer, rusutfordringer eller alvorlige fysiske sykdommer og skader hverdagen? I en ny systematisk kunnskapsoppsummering har seks forskere sett nærmere på barnets stemme som pårørende.
-
Forskningsposten 1 - 2024
02. apr.I denne utgaven av Forskningsposten kan du blant annet lese om hva som påvirker risikoen for tilbakefall hos ruspasienter og hvordan alkoholmarkøren PEth kan brukes i rusforebygging. Vi tar også for oss temaet brukermedvirkning i forskning.
-
Ungdom fikk politikerne til å lytte
22. mar.Ungdom er med i et dypdykk i Ungdata-resultatene til Ringsaker kommune. Gevinsten er et mer korrekt bilde og mer treffsikre tiltak, ifølge en ung politiker.
-
Når gamerne søker jobb
20. mar.SPILLRADIOEN: Gaming styrker ferdigheter som kommunikasjon, samarbeid, og problemløsning. Har dataspill blitt relevant for arbeidslivet, på ordentlig?
-
Suksess for erfaringsnettverk
13. mar.Rollen som erfaringskonsulent kan for mange være ensom. I Oslo har representanter fra flere av bydelene gått sammen om å danne et eget nettverk
-
Slik snakker du med barn
11. mar.– Vi tror vi snakker med barn, men barna selv opplever ofte at vi ikke snakker ordentlig med dem, sier psykologspesialist Anne-Kristin Imenes i KORUS sør. Hun har utviklet et nytt kurs for deg som jobber i barnehage og skole.
-
Inviterer til kurs i EUPC
04. mar.Katrin og Renate fra KORUS midt er de eneste i Norge som har gjennomført opplæring i bruk av en europeisk håndbok om evidensbasert rusforebyggende arbeid (EUPC). Nå inviterer de til et kurs som gir deg grunnleggende verktøy for å vurdere kvalitet og effektivitet av ulike tiltak.
-
Eldre ruspasienter har behov for å bety noe for andre
21. feb.Følelsen av å være av verdi for andre er sentral i bedringsprosessene til eldre ruspasienter, viser forskningen til Nina Bahl. Samtidig har denne gruppen flere utfordringer med deltakelse i fellesskap.
-
Rekordhøy deltakelse i Ungdata-undersøkelsen
20. feb.Før påske skal over 200 000 barn og unge fra mer enn 200 kommuner fortelle hvordan de opplever hverdagen. Aldri har så mange svart på Ungdata-undersøkelsen samtidig.
-
KORUS midt søker rådgivere
16. feb.Vil du jobbe med spennende og utfordrende arbeidsoppgaver i et tverrfaglig kompetansemiljø? Nå søker KORUS midt to rådgivere til sin seksjon i Møre og Romsdal med arbeidssted i Ålesund.
-
Se webinaret "Ungdom og rusmidler" i opptak
14. feb.Nesten 1200 ansatte i kommuner over hele landet deltok på vårt webinar om ungdom og rus. Se hele sendingen i opptak her:
-
Leder konferanse om natur og helse
06. feb.15. mars arrangeres konferansen Frisk i friluft i Lillestrøm. KORUS midt-rådgiver Sigrid Rohde er konferanseleder.
-
«Ungdommer er ikke bare kriminelle»
06. feb.Politiet melder om økt voldsbruk og kriminalitet blant mindreårige i Norge. Ungdomsrådene og ungdomspanelet fra Møre og Romsdal engasjerer seg for å bidra til et bedre oppvekstmiljø, blant annet ved å bruke Ungdata-undersøkelsen som utgangspunkt.
-
Viser vei til «Et bedre liv»
02. feb.Å gå fra rusbehandling på institusjon til en normal hverdag kan være vanskelig og krever gode forberedelser. Fagdagen «Et bedre liv» kan gi hjelp på veien, viser en ny forskningsrapport.
-
Ønsker hjelp, ikke straff
01. feb.Bruk av rusmidler bør møtes med hjelpetiltak, ikke straff. Det er KORUS sin klare anbefaling til Rushåndhevingsutvalget.
-
Hvordan lykkes med Tidlig inn?
26. jan.Hvilke suksessfaktorer er viktige for å lykkes med implementeringen av Tidlig inn, og hvilke utfordringer kan man støte på? Vigdis Bjerkli og Ane Aaarvaag fra Heim kommune deler av sine erfaringer.
-
Hvordan nå ungdom som bruker doping?
10. jan.Ny kampanje fra Steroideprosjektet rettet mot ungdom og alle som jobber med ungdom.
-
Erfaringskompetanse - fra erfaring til ressurs
10. jan.Hvordan kan erfaringskompetanse integreres i tjenester? En ny rapport fra Uteseksjonen i Velferdsetaten gir innsikt i hele prosessen, fra rekruttering og ansettelse til møtet med brukeren. KORUS Oslo har veiledet rapporten.
-
Alkoholbruk - Fra livskvalitet til lidelse
02. jan.DEBATT: Gjennom gode målrettede tiltak har helsemyndighetene klart å redusere antall røykere kraftig. Nå trenger vi den samme innsatsen når det gjelder alkohol, skriver Tommy Sjåfjell fra KORUS sør.
2023
-
LANSERING: Aldring, alkohol og legemidler
20. des.Vil du vite mer om vårt nye e-læringsprogram om aldring alkohol og legemidler? Tirsdag 16. januar inviterer vi til lansering på nett.
-
Lanserer e-læring om aldring, alkohol og legemidler
18. des.I januar lanserer KORUS et nytt e-læringsprogram. Vi har spurt spesialist i psykiatri, Marit Tveito, om hvorfor det er så viktig å snakke med eldre om alkohol og legemidler.
-
Rapporterer økt kokainbruk i Bergen og Trondheim
14. des.Høstens Føre Var-rapporter for Trondheim og Bergen er nå tilgjengelige. Rapportene viser blant annet en økning i bruk av kokain for begge byer.
-
Kunnskapsbehovet om gravide og rus er stort
14. des.Fagfolk vil vite mer om hvordan rusmidler påvirker fosteret, hva vi gjør når vi avdekker rusutfordringer, og hvordan vi skal snakke om rusbruk på en ivaretakende måte.
-
Rapporterer om økt bruk av heroin og kokain i Trondheim
14. des.Høstens Føre Var-rapport for Trondheim er nå tilgjengelig. Økt bruk av heroin og kokain er blant hovedfunnene.
-
Ingen spør om Johannes drikker
13. des.Eldre drikker stadig mer, samtidig minsker sjansen for at noen spør dem om drikkevaner kraftig med alderen. Vi må ufarliggjøre alkohol som tema og bli flinkere til å ta praten på legekontoret, i hjemmetjenesten og på privaten, mener lege og forsker Torgeir Gilje Lid.
-
Arkiv kurs og konferanser
08. des.Her finner du oversikt over saker knyttet til kurs og konferanser publisert på korus.no.
-
Samarbeid for å heve levealder
04. des.Fire kommuner i Møre og Romsdal har gått sammen for å utvikle tiltak som kan bidra til å heve levealderen til personer med rus- og psykiske helseutfordringer.
-
Retten til et anstendig liv
30. nov.For å heve levealderen hos personer med rus- og psykiske helseutfordringer har kommunene Averøy, Aukra, Surnadal og Sunndal utviklet tiltak gjennom prosjektet MUST, som står for «Muligheter og Utfordringer i Samarbeid på Tvers».
-
Mobilbruk går utover søvn og skolearbeid
30. nov.Hele en av tre barn i Vestfold og Telemark sier de bruker mobilen når de egentlig burde sove. I tillegg opplever 23 prosent at bruk av telefonen går utover skolearbeidet, viser ferske tall fra Ungdata pluss.
-
Fikk forskningspris for forløpsstudie på ruspasienter
21. nov.– For å kunne tilby persontilpasset behandling må man ha mye kunnskap om dem det gjelder, sier Helle Wessel Andersson, som mottok Regionalt brukerutvalgs forskningspris for 2022.
-
– Vi må ta statistikken ut av skuffen
14. nov.Bjørnafjorden kommune har i tett samarbeid med lokale skoler og barnehager jobbet aktivt med å involvere foreldrene i arbeidet med Ungdata-tallene. Det har gitt flere gode resultater.
-
Forskerportrett: Trine Finanger
13. nov.Hvordan kan man bruke alkoholmarkøren PEth i rusforebygging? Dette er blant temaene doktorgradsstipendiat Trine Finanger forsker på.
-
Webinar: Lansering av veileder for psykisk helsearbeid barn og unge
09. nov.– Kjenn på den ansvarsrollen dere har, bruk veilederen og snakk sammen. For det er ikke alltid sånn at flere kokker blir mer søl, sa ungdomsrepresentant Emma Sofie Lae-Pedersen da Helsedirektoratet lanserte Nasjonal veileder for psykisk helsearbeid barn og unge.
-
Skaper møteplass for pårørende som har barn med en rusmiddelavhengig
07. nov.Å ha et felles barn med noen som strever med rus eller psykiske helseutfordringer kan være et stort ansvar. KORUS midt inviterer til dialogmøte der foreldre kan dele erfaringer og møte fagpersoner som lytter og veileder.
-
Vi må tørre å snakke om alkohol og legemidler
30. okt.DEBATT: Helsepersonell er i en unik posisjon til å snakke med eldre om alkohol og legemidler, men mange synes det er vanskelig. Behovsrettet kompetanseheving er avgjørende for å hjelpe eldre i risikosonen, mener June Rondestvedt i KORUS nord.
-
Vil ruste opp kompetansen på rus
26. okt.– Alle barnevernsinstitusjoner må ha kompetanse på rus, og vi foreslår derfor å ruste opp denne kraftig. Det sier utvalgsleder Erik Stene fra barnevernsinstitusjonsutvalget i et intervju med Rus & Samfunn.
-
Nasjonal veileder: psykisk helsearbeid for barn og unge
24. okt.Helsedirektoratet har publisert en ny nasjonal veileder som skal bidra til å sikre et helhetlig lavterskeltilbud til barn og unge med psykiske plager.
-
Mangler forskning på barn og brukermedvirkning
10. okt.En ny rapport om bruker- og pårørendemedvirkning innen psykisk helse- og rusfeltet, peker på flere kunnskapshull i eksisterende forskning.
-
Arkiv forskning og statistikk
05. okt.Her finner du oversikt over saker knyttet til forskning og statistikk publisert på KORUS.no
-
Arkiv meninger og debatt
05. okt.Her finner du en oversikt over meningsytringer og debattinnlegg publisert på KORUS.no
-
Ni gode grunner til å gjennomføre Ungdata junior
02. okt.Ungdata junior er et verktøy som gir god oversikt over hvordan barn mellom 10 og 12 år synes det er å vokse opp i din kommune. Her finner du flere gode grunner til å delta.
-
Ny rusplan for videregående opplæring
02. okt.Å være pårørende til en person med rusavhengighet er ofte forbundet med skam og kan være vanskelig å snakke om. Det ønsker Møre og Romsdal fylkeskommune å gjøre noe med i en nylig lansert rusplan for videregående skole.
-
Medvirkning er mer enn hjertesmerte
02. okt.DEBATT: Brukermedvirkning er mer enn hjertesorg og sympati. Det er mer enn en livshistorie som gjør inntrykk på hjertet og kroppen, skriver Marius Sjømæling i organisasjonen Barn av rusmisbrukere.
-
Lær deg å bruke Motiverende samtale i gruppe
22. sep.Motiverende samtale (MI) kan hjelpe mennesker som trenger motivasjon til å gjøre endringer i livet. Nå inviterer vi til kurs for deg som vil ta i bruk metoden i grupper.
-
Bidrar til bedre internasjonal rusforebygging
21. sep.KORUS har vært en sentral aktør i utvikling og testing av et helt nytt verktøy som skal bidra til bedre rusforebygging internasjonalt. Det forteller Giovanna Campello, fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), som nylig lanserte en rapport om arbeidet.
-
FAS-dagen: Hva feiler det «Felix»?
07. sep.DEBATT: Bruk av alkohol i svangerskapet kan føre til alvorlige skader i et barns sentralnervesystem. Likevel får mange aldri en diagnose eller hjelpen de trenger, skriver psykologspesialist Anne-Kristin Imenes fra KORUS.
-
Abonner på vårt nasjonale nyhetsbrev
06. sep.Visste du at du kan få nyheter med oppdateringer om kurs, konferanser og annet nyttig stoff fra KORUS rett i innboksen? Meld deg på vårt nasjonale nyhetsbrev for å få med deg det som skjer.
-
Rusbruk blant ungdom i Europa
05. sep.De høye tallene for bruk av kokain og andre rusmidler blant videregåendeelever i Oslo i årets Ungdata-undersøkelse overrasket. Men hvordan er bildet i resten av Europa? KORUS Oslo har laget en oppsummering.
-
Nyhetsarkiv korus.no
31. aug.Her finner du en oversikt over nyheter publisert på KORUS.no
-
Hva skjer på overdosedagen?
29. aug.Verdens overdosedag er en viktig markering for å minnes alle som dør av overdose, forebygge og formidle kunnskap om temaet. Vi har laget en oversikt over noen av arrangementene i 2024.
-
Hvordan snakker vi med barn som er pårørende?
18. aug.7. september inviterer Korus Midt og Blåkors til fagdag med psykolog Frid Hansen. Temaet er «Samtaler med barn som pårørende».
-
Endelig noe som treffer ungdom
17. aug.– Dette er et opplegg som burde tas i bruk av videregående skoler over hele landet og overalt der man treffer ungdom, sier Trym Mathisen Guldvog fra Kirkeparken videregående skole i Moss. Han er en av flere elever som har vært med i utviklingen av et nytt undervisningsopplegg om rus.
-
Slik snakker du med ungdom om rus
16. aug.Det kan være vanskelig å vite hva du skal spørre om eller hvordan du skal gå fram når du vil diskutere rus med ungdommen. Her er noen tips:
-
Vi må snakke om det som er vanskelig
16. aug.– Ikke snakk om all «driden», det var oppfordringen Gina Lund fikk fra mange da hun startet i jobben som statsforvalter i Agder. I dag åpnet hun KORUS sin samling om ungdom og rus på Arendalsuka, og var tydelig på viktigheten av nettopp å snakke om det.
-
Norsk alkoholpolitikk i lys av oppdatert internasjonal forskning - ny artikkel på forebygging.no
15. aug.Alkoholbruk er en av de viktigste risikofaktorene for helsetap i befolkningen, og i aldersgruppen 15–49 år er alkoholbruk den viktigste.
-
ARENDALSUKA: Se opptak fra Tyrili Arena
10. aug.Fikk du ikke med deg våre innlegg på Arendalsuka? Her kan du se begge arrangementene i opptak.
-
Vil ha RUS inn i skolen
09. aug.NRK-serien RUS med Leo Ajkic gjorde inntrykk på hele Norge. På Arendalsuka lanseres et nytt undervisningsopplegg for videregående skole knyttet til hver av de fem episodene i serien.
-
Et tiår uten rus
26. jul.– Jeg er tilfreds med det jeg har, det jeg gjør, og jeg er stadig i utvikling, forteller Raymond Tollefsen fra Medvandrerne. I september kan du møte ham på konferansen Barnet og Rusen.
-
Inviterer til nettverkssamling i utendørsterapi
19. jul.Hvordan kan man benytte naturen i forebygging og behandling av rusrelaterte og psykiske helseutfordringer? Til høsten satser KORUS Midt videre på utendørsterapi.
-
Samler kunnskap og kompetanse på ett sted
20. jun.– Vi er svært glade for at de regionale kompetansesentrene på rusfeltet nå har samlet aktuelle saker, oppdatert faglig informasjon og ulike verktøy på et felles nettsted, sier Elise Husum fra Helsedirektoratet i forbindelse med lanseringen av KORUS.no.
-
Flere overdosedødsfall
08. jun.Folkehelseinstituttet melder i dag at totalt 321 personer døde av overdose i 2022. Det er en økning på 74 personer sammenlignet med året før.
-
"Alle” bruker ikke kokain
08. jun.Selv om Føre Var i Bergen og Trondheim rapporterer en økning i bruken av kokain, betyr det ikke at alle nå bruker det. — Det er veldig viktig å påpeke at 95,3 prosent av de mellom 16 og 30 ikke har brukt kokain siste året, sier Katrin Øien i KORUS Midt.
-
Invitasjon til undersøkelse om brukererfaringer
07. jun.KORUS Midt inviterer din kommune eller bydel til årets Nasjonale Brukererfaringsundersøkelse. Undersøkelsen gir kommunen din viktig informasjon om hvordan tjenestene oppfattes av brukere med rusmiddelproblemer.
-
Hvordan kan vi hjelpe den som ruser seg?
07. jun.KRONIKK: Familie og venner betyr mye for om en rusavhengig skal komme tilbake til et vanlig liv. Pårørende bør derfor etterspørre nettverksmøter med åpen dialog som en del av behandlingstilbudet, skriver KORUS-rådgiver Roar Bakken.
-
Sebastian spiller på følelser
05. jun.Sebastian sang seg inn i alles hjerter da han i 2022 deltok på The Voice. På årets Barnet og Rusen bruker han stemmen til å dele sine tanker om kjærlighet, tilstedeværelse og empati i psykisk helsearbeid.
-
Ansatte i rådgivende enheter får nå et møtepunkt!
23. maiNå starter vi opp med nettverkssamlinger for ansatte og ansvarlige ved rådgivende enheter for russaker i Oslo. Første møte er 26. mai.
-
Dette kjennetegner ruspasienter med psykisk lidelse
23. maiNesten halvparten av pasientene i døgnbehandling for rusavhengighet har en psykisk lidelse. Disse har økt risiko for tilbakefall etter behandling, skriver forskere ved KORUS Midt.
-
KORUS Nord vært på besøk i Mosjøen sammen med NAPHA og RKBU Nord.
08. maiVi møtte engasjerte og framoverlente folk fra Vefsn kommune, spesialisthelsetjenesten og Mental helse som sammen våger å tenke nytt og framover.
-
Dette vil påvirke fremtidens rustrender
04. maiEUs narkotikabyrå (EMCDDA) har gitt ut en rapport der de peker på hvordan store trekk i samfunnsutviklingen vil påvirke rusmiddelsituasjonen frem mot 2030.
-
Tettpakket med kunnskap og folk på Ruskonferansen
20. apr.Gikk du glipp av Ruskonferansen 2023? Eller kanskje du bare vil se tilbake på to dager med kolleger som jobber og forsker på rusfeltet? Ta en titt her!
-
Tettpakket med kunnskap og folk på Ruskonferansen
20. apr.Gikk du glipp av Ruskonferansen 2023? Eller kanskje du bare vil se tilbake på to dager med kolleger som jobber og forsker på rusfeltet? Ta en titt her!
-
Klappet og klart for Ruskonferansen
14. apr.Tirsdag 18. april møtes over 550 ruseksperter, behandlere, brukerrepresentanter og pårørende til Ruskonferansen 2023.
-
Nettverkssamling for rus - og psykisk helsearbeid i Namsos
11. apr.Jobber du med mennesker med psykiske lidelser og rusutfordringer? Meld deg på nettverkssamlingen for rus - og psykisk helsearbeid som finner sted på Hotell Scandic Rock City 1. juni.
-
Vil vite hva fritid betyr for barnas framtid
30. mar.Hele 12 000 barn fra 21 kommuner i Vestfold og Telemark inviteres denne våren til å delta i en ny og unik undersøkelse som skal følge dem fra 10-års-alderen fram til de er voksne. Målet med Ungdata pluss er å finne ut mer om sammenhengen mellom fritidsvaner, livskvalitet og helse.
-
Å ha felles barn med en med rusmiddelproblemer
07. mar.Hva skal pårørende gjøre hvis familievernkontoret mener barna skal ha samvær med en mor eller far som ruser seg, mens barnevernet sier det motsatte?
-
Gir foreldre et innblikk i ungdommens liv
02. mar.– Foreldrene er de viktigste i ungdommens liv, og har størst mulighet til å påvirke hvordan de har det, sier folkehelsekoordinator i Horten kommune. Nå har de laget en Ungdata-rapport med foresatte som målgruppe.
-
Filmer om bruk av illegale rusmidler i utelivet
02. mar.Målet med filmene er informasjon om ulike rusmidler i tilknytning til uteliv, hva skjenkelovgivningen sier på området, førstehjelp, samt råd og tips til bartendere og annet personell.
-
Ruspodden
01. mar.Ruspodden er en temabasert podkast hvor relevante fagpersoner, brukere, samfunnsaktører og praktikere inviteres til samtaler om hvordan vi forstår rus og om hva som beveger seg på rusfeltet. Målgruppe for podkasten er brukere, ansatte og alle med en interesse for rus.
-
Det står bra til med de unge
28. feb.DEBATT: Antall barn og unge som søkte hjelp fra barne- og ungdomspsykiatrisk, kommunen og hjelpetelefoner økte under pandemien. Likevel viser ferske tall fra Ungdata at ungdom flest vurderer at de har det bra.
-
Rusproblemer hos barn og unge kan ikke lenger fanges opp?
28. feb.DEBATT: Vi mener at det er uheldig om politiet har sluttet å ha oppsøkende kontakt med utsatte unge, og stiller oss undrende til avmakten politiet beskriver.
-
Tilskudd til pårørendearbeid
27. feb.Kommuner kan søke på Helsedirektoratets ordning: «Helhetlig støtte til pårørende med krevende omsorgsoppgaver».
-
Flere kvinner dør av smertestillende piller
26. feb.DEBATT: Antall kvinner som dør av overdose, har steget jevnt de siste ti årene. Hovedårsaken er smertestillende medikamenter. Nå må noe gjøres.
-
Samtaler som redder liv
26. feb.Å snakke om overdoser kan bidra til å redde liv og forhindre alvorlige kognitive skader. Derfor har KORUS laget en håndbok med råd, veiledning og eksempler på hvordan du kan gå frem i en samtale om temaet.
-
Viktig å se på lokale tall
24. feb.Ungdom kjeder seg på skolen og deltar på færre organiserte fritidsaktiviteter, viser den nasjonale Ungdata-undersøkelsen. Men hvor relevante er de nasjonale tallene lokalt, og hvordan skal man gå fram for å tolke resultatene? Seniorrådgiver Sven Gustafsson i KORUS Stavanger har noen svar.
-
Søvn mot psykiske plager
24. feb.DEBATT: Stadig flere unge sliter med psykiske helseplager. Mer søvn kan være medisinen mange trenger
-
Den viktige samtalen
24. feb.En av tre ungdommer i Oslo har opplevd en eller annen form for seksuell trakassering og hele 10 prosent av jentene på videregående skole sier de har blitt presset eller tvunget til samleie eller andre seksuelle handlinger, viser tall fra Ungdata-undersøkelsen. Nå innføres et nytt samtaleverktøy som skal bidra til å gjøre det lettere å snakke om seksualitet.
-
Ungdata: Det går greit i Agder
24. feb.Ungdom i Agder har det stort sett bra, viser tall fra Ungdata-undersøkelsen. Likevel er det flere grunner til bekymring, og stadig flere yngre jenter sier de sliter med stress, press og psykiske plager.
-
Løftet Ungdata til topps
24. feb.Vestfold og Telemark fylkeskommune har gjort Ungdata til et sentralt arbeidsverktøy og involvert seg i alt fra rapportskriving til presentasjon av tallene for et bredt spekter av fagområder.
-
Hva tenker ungdom om Ungdata-tallene?
24. feb.Giske kommune tok konsekvensen av at tall ikke bare er tall. De ville vite hvordan ungdommene selv tolket funnene i Ungdata.
-
Forebygger frafall og utenforskap
24. feb.Høyt frafall fra videregående skole og Ungdata-tall som viste utfordringer knyttet til ensomhet og psykisk helse blant ungdom førte til at Lyngen kommune i Troms måtte ta grep. Gjennom en helhetlig satsning og oppfølging ut hele skoleløpet har kommunen klart å snu trenden.
-
-Vi fikk en skikkelig «boost» i ungdomsarbeidet
24. feb.Rus, vold, slåsskamper og kriminelle nettverk skapte bekymring. I Lørenskog var behovet stort for å forstå ungdomsmiljøene. Ungdata bidro til å skaffe oversikt og ta kloke valg.
-
Åpnet digital fritidsklubb
24. feb.Bydel Østensjø i Oslo har åpnet en digital fritidsklubb for å nå ungdommen der de er. Her kan deltakerne spille, være med på temakvelder, få råd og veiledning eller bare henge med jevnaldrende.
-
– De er ikke bare lærere, men også en støtteperson i livet ditt
24. feb.På Strand videregående skole svarer 94 prosent av elevene i første klasse at de føler læreren bryr seg om dem. Hva er hemmeligheten?
-
Mekket møteplass for motorinteressert ungdom
23. feb.Aktiv Mekk & Motor er navnet på en populær fritidsaktivitet i Lyngen kommune som fanger opp ungdom som ikke nødvendigvis har interesse for fotball og ski.
-
Episode 5: En god flokk
17. feb.Tema: Hvordan kan en god flokk hindre skadelig rusbruk?
-
Episode 4: Gledesrus
17. feb.Tema: Når er rus glede, og når er det ikke glede?
-
Episode 3: Bakrus
17. feb.Tema: Er festen verdt bakrusen?
-
Episode 2: Jens
17. feb.Tema: Er du villig til å ta risikoen?
-
Er du forelder til en gamer?
16. feb.Her er noen gode råd til deg som har barn som gamer.
-
Episode 1: Fest
16. feb.Tema: Hvordan feste trygt og hvordan ta vare på hverandre
-
Relevante forskningsartikler
07. feb.Forskningsartikler skrevet av Helle Wessel Andersson:
-
Samtidig rus og psykisk uhelse gir høy risiko for selvmordstanker
27. jan.Forekomsten av selvmordstanker hos pasienter med samtidig rusbruk og psykisk lidelse er høy og kan knyttes til spesifikke kliniske og sosiodemografiske pasientkjennetegn. Det kommer frem i en artikkel skrevet av KORUS Midt-forsker Helle Wessel Andersson med medforfatterne Solveig Osborg Ose, Solfrid Lilleeng og Torleif Ruud.
2022
-
Rustrender høsten 2022
07. des.Føre Var-rapporten viser at det har vært nedgang i Trondheim for både alkohol, heroin og amfetamin. Men kokain er på vei opp.
-
Forskningsposten 3 – 2022
18. nov.I tredje utgave av Forskningsposten kan du lese om spagaten man står i når man har felles barn med noen med rusproblemer, om betydningen av fellesskap og rustrender i Trondheim.
-
Forskerportrett: Anders Lauvsnes
17. nov.Vi intervjuer forskere innen TSB i Midt-Norge. Her er PhD-stipendiat Anders Lauvsnes.
-
Mer selvmordstanker blant kvinner i rusbehandling
31. okt.Over halvparten av kvinnelige pasienter i døgnbehandling for rusproblematikk har hatt tanker om å ta sitt eget liv. Det kommer frem i en artikkel skrevet av midtnorske forskere.
-
Slik blir rutinene
12. okt.Helsedirektoratet sender nå en ny versjon av brevet kommunene fikk i sommer om rådgivende enheter for russaker. Årsaken er ny tolkning av lovgrunnlaget for rusmiddeltesting.
-
Hva skjer med rådgivende enheter?
09. sep.Alle landets kommuner er fra i sommer pålagt å ha rådgivende enheter for russaker. Dette var tema under cannabisnettverket denne uken.
-
Glemmer barna i cannabisdebatten
16. aug.Foreldres bruk av cannabis kan få alvorlige konsekvenser for barna, mener psykolog Helle Lindgaard.
-
Derfor bør rustjenestene kartlegge fellesskapsfølelser
10. jun.Forsker Nina Kavita Heggen Bahl mener behandlere bør kartlegge hvilke følelser personer med rusproblematikk har til de ulike fellesskapene de tilhører. Denne kunnskapen kan brukes for å styrke bedringsprosessen.
-
Rustrender i Trondheim våren 2022
08. jun.Nedgang for alkohol og økning for amfetamin og heroin. Disse er blant funnene i vårens Føre Var-rapport for Trondheim.
-
Fant fasiten til et lykkelig liv
23. mai– Ute i naturen er jeg 100 prosent til stede. For meg har det blitt fasiten til et lykkelig liv, sier Are Lerstein. For åtte år siden skapte han sitt eget ettervern ved å starte Medvandrerne, og har siden vært en aktiv forkjemper for utendørsterapi.
-
Terapi med sekk og sovepose
23. maiDet er mye terapi i en tur i skogen, en prat rundt bålet eller en stille kveld med fiskestanga ved et fjellvann, mener psykolog Johanne Refseth, bedre kjent som Psykolog med sovepose. I mars kan du møte henne på konferansen Frisk i friluft.
-
Blodprøver som avdekker høyt alkoholforbruk kan gi bedre behandling
10. maiNoen pasienter vil ikke oppgi, eller de vet ikke hvor mye alkohol de drikker. Da kan blodprøver være til hjelp for å sikre at pasientene får riktig behandling.
-
Sigrid ble Årets Villmarking
04. apr.KORUS Midt-rådgiver Sigrid Rohde har i flere år vært primus motor for utbredelsen av Utendørsterapi i Midt-Norge. 1. april fikk hun utmerkelsen Årets Villmarking 2022. Prisen ble overrakt på TV2-programmet God Morgen Norge.
-
Hvorfor ble det færre overdoser i Trondheim?
04. apr.Antallet overdosedødsfall økte i Norge i det første pandemiåret. Men i Trondheim gikk antallet dødelige overdoser ned. Helsedirektoratet ville finne ut hvorfor og ba KORUS Midt lage en erfaringsrapport, som nå er presentert for kommunen.
-
Forskningsposten 2 – 2022
28. feb.I andre utgave av Forskningsposten finner du flere nyheter om midtnorsk forskning på rusfeltet: Utfordringer knyttet til brukermedvirkning, hvilke faktorer som påvirker risiko for selvmordstanker og betydningen av døgnbehandling i rusbehandling.
-
Bli kjent med en forsker: Merethe Wenaas
17. feb.Vi intervjuer forskere innen TSB i Midt-Norge. Først ut er PhD-stipendiat Merethe Wenaas.
2021
-
Føre Var høst 2021
09. des.Hvordan har rusbildet i Trondheim utviklet seg det siste halvåret? KORUS Midt har for syvende gang kartlagt rustrendene i kommunen.
-
Pasientmedvirkning reduserer ansattes mestringsfølelse
29. nov.Høy grad av brukermedvirkning henger sammen med lavere mestringsfølelse hos ansatte i rusinstitusjoner. Det er et av funnene i Dagny Adriaenssen Johannessens forskning.
-
Brukermedvirkning – ikke så lett i praksis
18. sep.Graden av brukermedvirkning har stor betydning vellykket rusbehandling for pasienter. Forsker Merethe Wenaas har identifisert ulike barrierer for god brukermedvirkning, og hvilke faktorer som kan styrke den.
-
– Vi må snakke om sammenhengene
17. sep.Det er lett å tenke at det er stor forskjell på de som drikker for mye, de som begår selvmord, eller dør av en overdose. Imidlertid tror jeg det er fellestrekk vi må snakke om.
-
Paradokset i sykepleierrollen
08. sep.Sykepleiere innen rus og psykisk helse har ofte mer direkte kontakt med pasientene enn legene har. Det er dermed viktig at de har friheten til å imøtekomme pasientenes behov på tvers av ulike helsedomener, sier KORUS Midt-forsker Trond Nordfjærn.
-
Påviste alkoholbruk hos gravide med blodprøver
15. jul.Alkohol er det mest fosterskadelige rusmiddelet i verden. Forskere ved St. Olavs hospital har analysert blodprøver av over 4000 gravide kvinner for å undersøke om de drakk alkohol i svangerskapet.
-
Forskningsposten 1 – 2021
29. jun.I den første utgaven av Forskningsposten kan du lese om både mental og fysisk trening i rusbehandling, om hvem som har størst risiko for tilbakefall og om hvordan man kan påvise alkoholbruk blant gravide.
-
Rustrender i Trondheim våren 2021
22. jun.Bruk og tilgjengelighet av rusmidler i Trondheim har i stor grad stabilisert seg igjen etter fjorårets situasjon med stengte grenser. Det viser KoRus Midt-rapporten Føre Var vår 2021.
-
Dropout ikke en impulsiv handling
21. jun.Pasienter som bryter ut av rusbehandlingen gjør dette selv om de tror de kunne ha fått hjelp om de ble værende. Det er et av funnene i en studie fra døgninstitusjon i Møre og Romsdal.
-
Vil kartlegge fellesskap og fellesskapsfølelser i rusbehandling
18. jun.Forskning viser at fellesskapsfølelse er viktig for at ruspasienter skal oppleve bedring. Men verktøyene for å kartlegge pasientenes sosiale situasjon og nettverk har manglet. Dette har forskere, med Nina Bahl ved KORUS Midt i spissen, forsøkt å gjøre noe med.
-
Nettverk for høyintensitetstrening innen rusbehandling
25. maiGrete Flemmen og Henrik Loe ved KoRus Midt forsker på ruspasienters somatiske helse og høyintensitetstrening som medisin. Nå er det etablert et nasjonalt nettverk for å fremme denne behandlingsformen innen psykisk helse og rus.
-
Nettside om rus og vold
12. apr.Rus- og voldsproblematikk skal behandles samtidig og integrert. Nettsiden www.rusogvold.no setter behandlerne bedre i stand til å gjøre dette.
-
Fellesskapet – et tveegget sverd
06. apr.Personer med rusproblematikk opplever at deres geografiske, relasjonelle og ideelle fellesskap både bidrar til og setter hinder for bedring.
-
Pasienter trimmer hjernen foran skjermen
19. mar.Kan arbeidshukommelsen til pasienter i rusbehandling trenes opp med digitale hjelpemidler? Det håper psykologspesialist Anders Forsmo Lauvsnes ved Kvamsgrindkollektivet å få svar på i et av sine forskningsprosjekt.
-
Regjeringens forslag til rusreform
22. feb.Erverv og innehav av en mindre mengde narkotika til egen bruk skal ikke straffes, hvis regjeringen får det slik den ønsker.
-
Hvordan skiller alkoholikere seg fra pasienter med andre ruslidelser?
11. feb.Pasienter som bruker illegale rusmidler er i snitt yngre, dårligere utdannet, og har en mer ustabil bosituasjon enn pasienter som har alkohol som hovedproblem.
-
Unge voksne faller raskere tilbake til rusen
10. feb.En av fire pasienter i rusbehandling er i alderen 18-25 år. De har en mer alvorlig risikoprofil enn sine eldre medpasienter.
-
Brukere får lite ut av ansvarsgruppemøter
04. feb.Hensikten med ansvarsgrupper er at fagpersoner og bruker sammen skal finne løsninger på utfordringer i brukerens liv. Men i praksis føler brukerne ofte at de blir overkjørt av fagfolkene.
-
Midt-Norge satser videre på friluftslivsterapi
27. jan.Det er en voksende interesse for friluftsliv som verktøy for å bedre ruspasienters livskvalitet. Brukerne melder om større grad av livsmestring, mer selvtillit og mindre rusbruk.
-
Jenter som utøver vold i Trondheim
12. jan.Hvordan opplever jenter i rusbelastede og kriminelle miljø at de blir møtt av det offentlige hjelpeapparatet? Les HKH-kartleggingen "Noen å hate".
2020
-
Flere personer i rusmiljøet smittet
28. des.Koronaviruset har gjort sitt inntog i rusmiljøet i Trondheim. Helse- og overdoseteamet driver intens smittesporing.
-
Ny studie om rusbruk i psykisk helsevern
25. sep.En av tre pasienter i psykiatrisk døgnbehandling har et risikofylt rusmiddelbruk. Det er ett av funnene i en fersk studie ført i pennen av KORUS Midts forskningsrådgiver Helle Wessel Andersson.
-
Storrøykere av cannabis er dårlige sjåfører
11. aug.En fersk amerikansk studie viser at de som røyker mye cannabis er dårligere til å kjøre bil enn andre. Debutalder for cannabis var den faktoren som mest påvirket kjøreevnene.
-
Mer foreldrenærhet gir mindre ungdomsfyll
05. maiAlkoholforbruket blant unge har sunket kraftig siden århundreskiftet. En ny nordisk studie peker på at en av årsakene er foreldre som følger bedre med.
-
En spesiell sorg
30. apr.Foreldrene til mennesker som dør av narkotikarelaterte årsaker savner oppsøkende hjelp til å takle situasjonen. Det viser den første studien fra END-prosjektet.
-
Nytt kartleggingsverktøy for ROP-pasienter
18. feb.ROPscreen kan være nyttig for både kommune og spesialisthelsetjeneste, som screener for primære psykiske lidelser hos personer med rusmiddelproblemer.
2019
-
Kurs: Koordinator og individuell plan
21. nov.Helsedirektoratet har utarbeidet et nytt e-læringskurs som gir en innføring i rollen som koordinator og arbeidet med individuell plan.
-
Mobiltelefon kan vise fare for russprekk
19. nov.Kan mobilbruken din forutsi om du står i fare for å begynne å ruse deg på nytt etter behandling? Det forsker psykologspesialist Anders Forsmo Lauvsnes på.
-
Podcast om Motiverende intervju
16. okt.Har du lyst til å lære hvordan du motiverer noen til å endre destruktive vaner? Prøv dette podcast-kurset.
-
Vil dokumentere psykisk langtidseffekt av trening
01. okt.Systematisk fysisk trening gir ruspasienter lengre liv. Men gir treningen også bedre rusmestring?
-
Ruspasienter får regi på egen kartlegging
25. sep.Kartleggingsverktøyet Norse Feeback skal gi bedre innsikt i en rekke aspekter ved pasientens situasjon, men også om hvordan forholdet mellom pasient og behandler fungerer.
-
Er du bipolar? Styr unna hasj!
12. aug.Mange mennesker med bipolare lidelser selvmedisinerer seg med cannabis. Forskning viser at rusmiddelet bare gjør dem sykere.
-
Rustrender i Trondheim våren 2019
17. jun.Rapporten Føre Var Trondheim 01/2019 beskriver utviklingen av rustrender fra oktober til mars 2019.
-
Alkoholbruk ingen privatsak
01. mar.Opptil 31 prosent av innleggelser i norske sykehus kan være rusrelaterte. Når helsepersonell kvier seg for å spørre om rusbruk har det enorme menneskelige og samfunnsøkonomiske konsekvenser.
-
Ny rapport om rustrender i Trondheim
23. jan.Rapporten «Føre var Trondheim», utarbeidet av KORUS Midt beskriver økt bruk av hasj, kokain og ecstasy i byen
-
Seminarer for oversikt over rusbildet
16. jan.Oversiktsseminar gjør kommunene i bedre stand til å nyttiggjøre seg all den kunnskapen de faktisk har om den lokale russituasjonen.
2018
-
Vil satse på musikkterapi
21. nov.Systematisk bruk av musikkterapi i behandling av rusproblematikk og psykiske lidelser anbefales i nasjonale retningslinjer. Men Midt-Norge ligger etter i utviklingen.
-
Fysisk trening like obligatorisk som psykolog på rusklinikken
10. okt.- Forskningsresultatene er klare. Vi kan forbedre helsen til ruspasienter på kort tid med fysisk trening, sier forsker Grete Flemmen ved Klinikk for rus og avhengighetsmedisin ved St. Olavs hospital.
-
Storprosjekt innen rus og vold
03. okt.Hele tolv kompetansesentre samarbeider for å gjøre hjelpeapparatet bedre rustet på området rus og vold.