Fra Ungdata til Forebyggende ungdomsteam

Forebyggende ungdomsteam i Bydel Vestre Aker, bruker Ungdata aktivt for å kartlegge ungdommens situasjon, identifisere trender og utvikle relevante tiltak.

En gruppe utekontakter. Totalt sju stykker. De står ute på gresset ved en lekeplass.
TIL STEDE FOR UNGDOMMEN: Lars Borge, ruskonsulent for ungdom, Ann-Silje Johansen, ungdom og foreldrekontakt, Gunhild Moser Rygnestad, ungdom og foreldrekontakt, Bertrand Ntwari, utekontakt, Mahamed Bashir, utekontakt, Kjetil Hansen Rynning, utekontakt og Dekia Suleyman Jama, utekontakt.

Publisert: 11 november 2024

Skrevet av: Isabel Ojo Kittilsen-Mühleisen og Lars Borge, Forebyggende ungdomsteam

Forebyggende ungdomsteam startet opp i bydel Vestre Aker i Oslo i 2020 som en del av SaLTo samarbeidet. Målet var å løfte ungdommers stemme, bidra til trygge nærmiljøer, skoler og sikre oppfølging og helsefremmende tiltak rettet mot ungdom og foreldre. Teamet består av utekontakter, ruskonsulent for ungdom og ungdoms - og foreldrekontakter.

For å møte utfordringene i bydelen og sikre at tiltakene som blir iverksatt oppleves som relevante av ungdommen selv, gjøres det jevnlig dypdykk i Ungdata-tallene. Det har bidratt til økt satsing på forebygging, utvikling av kompetansetiltak og til å gi en tydelig retning til teamet.

Dette er saken
  • Forebyggende ungdomsteam i Bydel Vestre Aker bruker Ungdata aktivt for å kartlegge ungdommens situasjon i bydelen, identifisere trender og utvikle relevante tiltak.
  • Dataene fra Ungdata gir innsikt i ungdommens opplevelser av lokalsamfunnet, fest- og ruskultur, tilhørighet og utenforskap.
  • Denne informasjonen brukes til å justere tiltakene og sikre brukerinvolvering, samt til å informere ungdom og foreldre om virkeligheten, for eksempel ved å korrigere misoppfatninger om rusbruk.
  • Ungdata bidrar dermed til å skape et felles forståelsesgrunnlag og styrke det forebyggende arbeidet i lokalsamfunnet.

Fra oversikt til handling

Resultatene har bidratt til å gi innsikt og oversikt. I Ungdata-tallene finnes det informasjon om hvordan ungdom opplever lokalsamfunnet sitt, fest- og ruskultur, tilhørighet og utenforskap. Vi får svar på hva de selv mener de har behov for og hvordan tjenestene kan nå ut til dem med informasjon og tilbud.

Funnene har vært med på å gi kunnskap om ungdom i bydelen, oversikt over positive og utfordrende trender og tendenser, og informasjon om verdien av forebyggende arbeid til tjenester og beslutningstakere.

Kartleggingene har vært viktige for å finne utviklingspunkter til utformingen av teamets tilbud og i teamets interne kommunikasjon i bydelen.

Sammen har vi muligheter til å bidra til trygge nærmiljøer og trygge voksne ute blant barn og unge. Ved å gjenta undersøkelsen og inkludere de nyeste tallene har vi hatt mulighet til å se om tiltakene våre har oppnådd ønsket effekt og om det har vært behov for videreføring eller nye tiltak.

Portrettbilde av Isabel Ojo Kittilsen Mühleisen

Ikke så høyt som de selv tror

Når vi snakker om rus, tror ungdommene ofte at flere drikker enn det som er realiteten. Her bruker vi tallene til å løfte frem det reelle antallet som har vært beruset det siste året, skriver Isabel Ojo Kittilsen-Mühleisen og Lars Borge (til venstre på oppslagsbildet).

Kittilsen-Mühleisen er SaLTo koordinator og leder i Forebyggende ungdomsteam. Borge er Ruskonsulent for ungdom.

Et korrekt virkelighetsbilde

I vårt arbeid bruker vi bevisst Ungdata-undersøkelsen i kommunikasjon med ungdom og foresatte for å gi et korrekt virkelighetsbilde. Tallene gir oss et godt grunnlag til å se hvordan det egentlig ser ut og skape en felles forståelse.

Når vi snakker om rus, tror ungdommene ofte at flere drikker enn det som er realiteten. Her bruker vi tallene til å løfte frem det reelle antallet som har vært beruset det siste året. På den måten kan vi forklare at tallet ikke er så høyt som de selv tror og gi foreldrene kunnskap til å prate med sine ungdommer om alkohol og rus.

I arbeid med utenforskap er det viktig å gi informasjon og skape bevissthet om hvordan både ungdommer, ansatte som jobber med ungdom og foreldre kan bidra. Her bruker vi tallene i undervisning, i samtale med ungdom, på foreldremøter, temakvelder og i møte med ansatte i skole og bydelen. I vår bydel viser tallene at ungdom opplever press på mange arenaer, som i skole, idrett, nærmiljø, hjemme og sosialt. Dette kan være utfordrende å stå i.

Eksempler på tiltak

Med bakgrunn i det vi har fått kunnskap om, har vi sett på hvordan vi kan skape arenaer der ungdommer opplever tilhørighet og mestring uten dette nevnte presset. Det har resultert i opprettelsen av gruppetilbudene Sisterhood og Brotherhood og utekontakten arrangerer. I tillegg har vi satt tematikken på agendaen i møte med samarbeidspartnere i skolen, bydel, foreldre og frivilligheten.

I forbindelse med kompetanseheving til ungdommer og foreldre om tema som rus, livsmestring og hatprat, trekker vi ofte frem tallene fra Ungdata som et godt kunnskapsgrunnlag.

Å synliggjøre kunnskapen fra Ungdata om hva ungdom opplever i vår bydel er viktig i et lokalsamfunn. På den måten kan vi få et felles forståelsesgrunnlag om hvilke risiko og beskyttende faktorer som finnes i nærmiljøet og rette forebyggende innsats.

Læringspunkter
  • Bruk Ungdata-tall til å gi informasjon om utfordringsbildet i bydelen og kommunen til ungdom, foreldre, tjenester og beslutningstagere for å synliggjøre behovet for forebyggende arbeid.
  • Bruk Ungdata-tall til å utvikle forebyggende tiltak på individ, gruppe og systemnivå.
  • Bruk Ungdata-tall til å følge med på utvikling og trender.
  • La ungdom få medvirke og bidra til å utdype kunnskap fra Ungdata-tallene.
Om Forebyggende ungdomsteam
  • SaLTo står for sammen lager vi et trygt Oslo og er Oslo kommune og Oslo politidistrikt sin samhandlingsmodell i det rus og kriminalitetsforebyggende arbeidet blant barn og unge i alderen 12-22 år.
  • I 2019 ble det opprettet en stilling som ruskonsulent for ungdom.
  • Forebyggende ungdomsteam startet opp i 2020, som et prosjekt for å løfte ungdommens stemme, bidra til trygge nærmiljø, skoler og sikre oppfølging og helsefremmende tiltak rettet mot ungdom og foreldre.
  • Teamet består av utekontakter, ruskonsulent for ungdom og ungdoms - og foreldrekontakter
  • I arbeidet har teamet benyttet seg av tall fra Ungdata og SAT-kartlegging med veiledning av KORUS Oslo.
  • Resultatene av kartleggingene brukes til å spisse tiltak inn mot målgruppen og sikre brukerinvolvering i tjenesten med fokus på risiko og beskyttende faktorer.
  • I 2023 gikk Forebyggende ungdomsteam fra å være et prosjekt til en fast tjeneste.