Vant pris for forskning på ROP-pasienter

FORSKNING: Helle Wessel Andersson vant årets pris for beste akuttpsykiatriske artikkel. Artikkelen handler om kjennetegn og tilbakefallsrisiko for ruspasienter med samtidig psykisk lidelse.

Helle Wessel Andersson med artikkelpris
VIKTIG FORSKNING: Komiteen for artikkelprisen uttalte at forskningsartikkelen setter fokus på «en sårbar gruppe som ofte faller mellom to stoler». – Det var en positiv overraskelse at psykiatrien la merke til en rusklinisk studie, sier forsker Helle Wessel Andersson. (Foto: Vilde Dyrnes Ulriksen, KORUS midt)

Publisert: 23 september 2024

Skrevet av: Vilde Dyrnes Ulriksen

– Det er veldig gledelig at forskningsarbeidet basert på den regionale forløpsstudien innen TSB også blir løftet fram som verdifull kunnskap for psykisk helsevern, sier Kristin Tømmervik, leder for FoU-seksjonen ved Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin på St. Olavs hospital og KORUS midt.

Helle Wessel Andersson er ph.d. og forskningsrådgiver ved samme avdeling. Sammen med Mats P. Mosti og Trond Nordfjærn vant hun prisen for beste akuttpsykiatriske artikkel 2024 for artikkelen: Inpatients in substance use treatment with co-occurring psychiatric disorders: a prospective cohort study of characteristics and relapse predictors.

Prisen ble utdelt 18. september ved Akuttpsykiatrikonferansen. Konferansen arrangeres årlig i Oslo av Nasjonalt forum for akuttpsykiatri (NFAP), og er Norges største faglige møteplass for de som arbeider innen det akuttpsykiatriske fagfeltet. 

– Jeg fikk vite at artikkelen vår konkurrerte med 15 andre forskningsartikler som ble vurdert av komiteen. Det betyr mye at vår artikkel ble valgt, og det var en positiv overraskelse at psykiatrien la merke til en rusklinisk studie, sier Andersson.   

Inpatients in substance use treatment with co-occurring psychiatric disorders: a prospective cohort study of characteristics and relapse predictors
  • Artikkelen ble skrevet av Helle Wessel Andersson, Mats P. Mosti og Trond Nordfjærn fra FoU-seksjonen ved Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin på St. Olavs hospital og KORUS midt.
  • Forløpsstudien er basert på data fra fem rusklinikker i Helse Midt-Norge der 611 pasienter ble fulgt opp fra oppstart i rusbehandling til tre måneder etter avsluttet døgnopphold.
  • Studien fant at ruspasienter med samtidig psykisk lidelse som regel var yngre, hadde lavere utdanningsnivå, en ustabil bo-situasjon, og var mer plaget av psykiske symptomer sammenlignet med de andre pasientene. De hadde også høyere risiko for tilbakefall.
  • Artikkelen er publisert i BMC Psychiatry. Les artikkelen her (på engelsk)
  • Les populærvitenskapelig sammendrag på norsk her (nedlastingslenke)

Høyere risiko for tilbakefall

Forskningsartikkelen beskriver en prospektiv kohortstudie med totalt 611 pasienter med ruslidelse. Av denne pasientgruppen hadde rundt halvparten en samtidig psykisk lidelse.

I denne studien hadde forfatterne hovedfokus på ruspasientene med samtidig psykisk lidelse, for å undersøke demografiske, psykologiske og kliniske kjennetegn samt risikofaktorer for tilbakefall.

Artikkelforfatterne konkluderer med at tett og personlig oppfølging av ROP-pasienter kan være et tiltak for å redusere tilbakefallsrisiko, og at intervensjoner med mål om å styrke motivasjon for endring av rusvaner også kan ha en effekt.

Ved utdeling av artikkelprisen sa komiteen følgende om funnene til studien: «Resultatene viser at pasienter med dobbeltdiagnose har lavere utdannelse, oftere er hjemløse, er yngre, har høyere lidelsestrykk og betydelig høyere tilbakefallsrate. Forfatterne konkluderer med at mer fokus på psykiske plager under innleggelse samt med tettere oppfølging etter utskrivelse kan redusere sannsynlighet for tilbakefall i denne gruppen.»

Komiteen begrunnet sitt valg med at: «Komiteen tenker dette er viktig forskning for klinikken, både for å bekrefte det en kanskje erfarer som kliniker, men og for å sette fokus på denne svært sårbare gruppen, som ofte faller mellom to stoler.»

Rus og psykisk helse (ROP)

Forkortelsen ROP brukes når man snakker om pasienter med samtidige rus- og psykiske lidelser.

Les Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse – ROP-lidelser fra Helsedirektoratet her.

Samarbeid med fem rusklinikker

Artikkelen er del av et større forskningsprosjekt som har omfattet pasienter ved fem rusklinikker i Helse Midt-Norge. Utgangspunktet vårt var at klinikerne og ledere ved disse behandlingsenhetene etterlyste informasjon og kunnskap om behandlingsutfall, forteller Andersson. Hun ledet det regionale prosjektet, som samlet data fra klinikkene i perioden 2014-2018.

Fra datagrunnlaget kunne Andersson og hennes medforskere identifisere ulike kjennetegn ved pasientgruppen, og hvilke faktorer som har betydning for behandlingsutfallet.

– Forankringen ved de fem klinikkene har vært av vesentlig betydning for at vi har kunnet samle data på et stort utvalg pasienter. Dette har gitt muligheter for å forske på sub-grupper av populasjonen, forklarer hun.

Videre forskning

Artikkelprisen på kr 10 000 vil bli brukt i videre forskning på behandlingstilbudet til mennesker med alvorlige ruslidelser.

Kontakt

Relatert innhold