Tidlig inn i tre bydeler i Oslo
Når gravide og småbarnsfamilier opplever situasjoner der rus, vold eller psykisk uhelse er til stede, trenger de riktig og god hjelp. Da kan "Tidlig inn"-programmet være nyttig.
Gravide og småbarnsfamilier er viktige målgrupper i det forebyggende arbeidet i bydelene. Ansatte som møter familiene får gjennom opplæringsprogrammet Tidlig inn kompetanseheving knyttet til temaene rus, vold og psykisk helse.
Tidlig inn er et opplæringsprogram som hjelper ansatte i primærhelsetjenesten som jobber med småbarnsforeldre, gravide og deres partnere. Målet er at ansatte skal kunne stille de rette spørsmålene og gi nødvendig hjelp til familier med utfordringer.
Kommunikasjon er nøkkelen
– I Tidlig inn øver vi på kommunikasjonsferdigheter - det ligger som en grunnmur når vi skal jobbe med de vanskelig sakene, sier Line Skaarud, helsesykepleier og ansvarlig for Tidlig inn ved KORUS Oslo.
– Nå er vi godt i gang med opplæringen i tre bydeler i Oslo: Bjerke, Søndre Nordstrand og Østensjø. De ansatte opplever at tverrfaglig samarbeid er nøkkelen til å gi riktig hjelp. Tidlig inn gir nyttig kunnskap om alkohol og andre rusmidler, om psykisk helse og vold, blant annet gjennom bruk av kartleggingsverktøy og veiledning.
Kunnskap for å handle
– Det aller viktigste er kanskje at man blir trygg nok til å kunne handle på bakgrunn av en bekymringsfull magefølelse, observasjon eller samtale. I Tidlig inn er det lagt inn egne opplæringsdager for at bydelene skal kunne sikre godt nok samarbeid og rutiner i egen bydel. Tilbakemeldingene så langt, er at det å møtes på tvers av tjenestene øker forståelsen av familiens situasjon og bidrar til et smidig samarbeid. Sammen ser vi helheten, sier Skaarud.
Samarbeid på flere nivå
Tidlig inn er et samarbeid mellom Helsedirektoratet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.
– Det er ikke bare et samarbeid på direktoratnivå, men også mellom en rekke kompetansesentre, og ikke minst tjenester i bydelen, som helsestasjon, barnehage, barnevern, NAV, tannhelse, fastleger, Oslohjelpa, pedagogisk fagsenter og fysio-/ergoterapeuter.
– Man burde samarbeide på tvers langt oftere, for ved denne problematikken og i de mest komplekse sakene er det behov for at riktig hjelp settes inn så tidlig som mulig, sier Monica Island i KORUS Oslo.
Etter gjennomgang av programmet, er målet å gi deg:
- Mot til å stille spørsmål om alkohol, psykisk helse og vold
- Mot til å handle på grunnlag av svarene som blir gitt
- Kunnskap om hva du kan gjøre for å sørge for riktig oppfølging
- Oversikt over hvilke instanser i din kommune som kan hjelpe
Dette lærer du
Tidlig inn går over seks kursdager, og du får blant annet lære mer om verktøy som empatisk rådgivning og Motiverende samtale (MI). Du får også opplæring i hvordan du kan ta opp og snakke om temaer som alkohol og graviditet, psykiske vansker og vold i nære relasjoner.
Hvem er med
Gjennomføringen gjøres av kompetansesentrene på rusfeltet (KORUS), de regionale sentrene for Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP), Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU) og Regionale ressurssentre om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) og Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat).
Er dette noe for din bydel? Ta kontakt:
Relatert innhold
-
Tidlig inn
Tidlig inn er et opplæringsprogram som hjelper deg å stille de rette spørsmålene og gi nødvendig hjelp til familier med utfordringer knyttet til rus, psykisk helse og vold i nære relasjoner.
-
Gravide
Å jobbe med gravide og småbarnsforeldre som sliter med problematisk rusmiddelbruk kan være krevende. KORUS har utviklet flere nyttige veiledere, og kan gi deg støtte og hjelp i bruk av ulike kartleggingsverktøy.
-
Hvordan lykkes med Tidlig inn?
Hvilke suksessfaktorer er viktige for å lykkes med implementeringen av Tidlig inn, og hvilke utfordringer kan man støte på? Vigdis Bjerkli og Ane Aaarvaag fra Heim kommune deler av sine erfaringer.
-
RAPPORT: Pasientforløp gravide og rusmidler
KORUS Bergen har kartlagt kjennskap til og bruk av Nasjonalt pasientforløp gravide og rusmidler i Vestland fylke. Kommuner som har gjennomført opplæringsprogrammet Tidlig inn, utmerker seg positivt på flere områder.
-
FASD – alkoholrelaterte fosterskader
FASD er en samlebetegnelse for et vidt spekter av skader som er forårsaket av alkoholbruk i svangerskapet.
-
Er du klar for Barnet og Rusen?
Konferansen Barnet og Rusen gir innsikt, verktøy og inspirasjon til deg som jobber med barn, familier og gravide. I år løfter vi debatten om blodprøver for å påvise alkoholbruk i svangerskapet.