Går pub til pub med livreddende nesespray
Sandefjord kommune har tatt aktive grep for å sørge for at utelivsbransjen har tilgang til nesespray med nalokson. Målet er å forebygge og forhindre overdoser.

Publisert: 08 juli 2025
Skrevet av: Bjørn Runar Foss Sodeland
Ansvarlig alkoholhåndtering (AAH)Denne våren har Kristine Ovnan Thorsen og Hege Knutsen fra feltpleien i Sandefjord vært på pub både i og utenfor egen arbeidstid. Med seg på ferden har de hatt flere doser nesespray med nalokson, en livreddende motgift som gis ved overdoser på opioider, informasjonsbrosjyrer og enda flere doser kunnskap og kompetanse.
I forkant har de varmet godt opp. Først med en stor samling der rundt 60 personer fra nesten 30 av kommunens utesteder deltok, siden med en ringerunde til alle deltakerne for å avtale besøk.
– Jeg tror nok vi hadde slitt litt hvis vi ikke hadde møtt alle i forkant og gitt dem grunnleggende kunnskap om nalokson. Vi hadde nok fått lov å komme inn, men det at de var forberedt og kunne litt om dette fra før var nok avgjørende for å få dette til, sier Thorsen.
- Helsedirektoratet anbefaler gjennom sine nasjonale faglige råd for Overdoseforebyggene arbeid i kommunen at yrkesgrupper som politi, vektere og utelivsansatte bør ha nalokoson tilgjengelig.
- Nalokson er en nesespray som kan gi livreddende hjelp til en person som har tatt en opioidoverdose.
- Sandefjord kommune har nå tatt aktive grep for å nå ut med informasjon og dele ut nesespray til utelivsbransjen og lokale arrangører av festivaler.
- Tiltaket har blitt introdusert på obligatoriske kurs i Ansvarlig vertskap, og representanter fra kommunen har siden besøkt utestedene med utstyr, informasjon og grunnleggende opplæring.
Stikkordet er forankring
Den store samlingen Kristine og Hege stilte på, var kommunens årlige kurs i Ansvarlig vertskap. Der får deltakerne kunnskap om regler for skjenking, hvordan man sikrer at personer som er for unge eller åpenbart påvirket av rusmidler ikke får servering, hva som skjer med kroppen når man drikker alkohol og hvordan man kommuniserer med og håndterer gjester som er åpenbart påvirket.
– I vår alkoholpolitiske handlingsplan har vi flere vilkår for bransjen. Et av dem er at de plikter å møte opp til et årlig kurs i Ansvarlig vertskap. For at innholdet skal være interessant, prøver vi alltid å inkludere ny og relevant informasjon knyttet til utviklingen i samfunnet generelt. Denne gangen så vi spesielt på økningen i bruk av andre rusmidler enn alkohol, sier Helle Stokke Nalum fra Sandefjord kommune.
Dette er også et tema bransjen selv hadde etterspurt mer informasjon om.
– Tilbakemeldingene vi har fått fra dem er at de har ønsket å lære mer om hvordan personer som ikke bare drikker alkohol, men også tar andre stoffer, oppfører seg. Vårt mål er å bidra til at de som jobber i bransjen får mer kunnskap. Det er viktig, og vi opplever at det arbeidet vi gjør har veldig god effekt, noe vi blant annet har fått tilbakemelding på fra skjenkekontrollen, sier Nalum.
– Vårt mål er å bidra til at de som jobber i bransjen får mer kunnskap. Det er viktig, og vi opplever at det arbeidet vi gjør har veldig god effekt, noe vi blant annet har fått tilbakemelding på fra skjenkekontrollen.
Viktig kunnskap
På kurset denne gangen, hadde Thorsen og Knutsen en egen bolk med innføring i bruk av nesesprayen nalokson. Det var utgangspunktet for den tidligere nevnte pubrunden.
– Hvis vi skal forebygge overdoser, holder det ikke lenger å bare gå ut til det åpne rusmiljøet som vi har gjort i alle år. Overdosedødsfallene viser at vi nå får en ny gruppe som dør av overdoser, derfor må vi begynne å tenke annerledes. På samlingen hadde vi en innføring om hva nalokson er, viste bilder og informerte kort om virkningen. Skjenkekontrollen gikk også gjennom KORUS sitt e-læringskurs om ulike rusmidler, forteller Thorsen.
Slipper ikke automatisk inn på puben
Selv om kurset gav en god innføring i bruk av nalokson, og Thorsen og Knutsen delte kontaktinformasjon og bad utelivet ta kontakt for opplæring på arbeidsplassen, ble det ganske stille etter samlingen.
– Vi oppfordret til å ta kontakt, men det var det jo ingen som gjorde, så etter et par uker fant vi ut at det beste bare var å ringe rundt til alle som hadde deltatt. Da visste alle med en gang hva vi snakket om og inviterte oss på besøk, sier Knutsen.
Hun er også tydelig på viktigheten av tilrettelegging og tilpassing for å få dette til.
– Det er klart at dette er en bransje med mye på agendaen, og nalokson er ikke nødvendigvis det som ligger fremst i pannebrasken. Det er jo veldig forståelig. Derfor er det at vi tilbyr å komme til dem og at vi har vært fleksible på tidspunktet, noe som nok har bidratt til at de har sagt ja. Stort sett har vi fått det til innenfor normal arbeidstid, og vi har foreløpig ikke vært ute lenger enn til klokken seks.
Godt mottatt
Når de to damene har sluppet innenfor dørene, har utelivsbransjen tatt dem godt imot, og mange steder stilt opp med flere ansatte, som dørvakter, bartendere, ledere og vektere.
– Vi ser at det har vært helt gull å ha vært inne med informasjon i forkant. Da vet de litt mer om hva det handler om. Når vi kommer ut, gir vi opplæring i bruk. Vi har med to nesesprayer til hvert utested, brosjyrer med informasjon og et eget skriv fra feltpleien med lenke til en opplæringsvideo. Hos noen bruker vi også en del tid på å prate og diskutere temaet med de ansatte, sier Thorsen.
Et eksempel å bringe videre
Nina Sterner i KORUS er imponert over arbeidet som har blitt gjort i Sandefjord, og mener andre kommuner har mye å lære.
– For vår del har vi lært veldig mye av det arbeidet som ha blitt gjort i Sandefjord, og mener det er viktig å bringe det videre til andre kommuner. I nasjonale faglige råd for overdoseforebyggende arbeid i kommunen, anbefales det at utelivsansatte har nalokson tilgjengelig. Som med en hjertestarter, er det ikke sikker man får bruk for den så ofte, men når behovet melder seg kan man bidra til å redde et liv, sier Sterner.
Overdosekoordinator Eva Linn Lilleheil i KORUS sør, mener innsatsen som nå gjøres er spesielt viktig på grunn av endringen vi ser i rusbruk.
– Fra mitt ståsted er jobben som gjøres i Sandefjord spesielt viktig når vi ser på den økende bruken av vanedannende smertestillende medisiner. Vi må tenke bredere når det gjelder overdoser. Det angår alle, og derfor er dette noe jeg håper flere kommuner tar tak i, sier Lilleheil.
Nettsiden nalokson.no er en nyttig ressurs for alle som vil lære mer om den livreddende nesesprayen. Der finner du
- et e-læringskurs om nalokson
- informasjon om hvordan du kan forebygge overdoser
- fakta om nalokson og informasjon om kameratredning
- registreringsskjema for bruk av nalokson
- informasjon om utdeling av nalokson
Utelivsbransjen er ikke et prioritert område for utdeling av gratis nalokson gjennom Naloksonprosjektet, men produktet kan kjøpes reseptfritt på apoteket.
Relatert innhold
-
Turi deler ut livredder på boks
Turi Traaen er naloksonkoordinator i KORUS Oslo. Hun gir opplæring i nesesprayen som redder liv, både i Oslo kommune, på Østlandet, Sørlandet og i Nord-Norge.
-
Nalokson – motgift mot overdose
Nalokson er en motgift som gis ved overdose på opioder som heroin, fentanyl, metadon og morfin. Fordi den er tilgjengelig som nesespray, krever det lite opplæring å gi denne livreddende hjelpen.
-
Møt våre overdosekoordinatorer
Trenger du bistand til implementering av Helsedirektoratets nye faglige råd for overdoseforebyggene arbeid? Kontakt våre regionale overdosekoordinatorer.
-
Overdoseforebyggende arbeid
Overdoseforebyggende arbeid er innsats som bidrar til å redde liv og begrense helseskader. KORUS drifter flere faglige nettverk, arrangerer kurs, konferanser og har produsert en egen håndbok om temaet.
-
Nalokson er et verktøy for å redde liv
Nalokson er en av hovedpillarene i det overdoseforebyggende arbeidet, sier Christoffer Røed, ny naloksonkoordinator for Sørøst-Norge.
-
Overdoseberedskap: Vektere får livsviktig nalokson-opplæring
Prindsen mottakssenter i Oslo er midlertidig stengt. Nå har nalokson-koordinator Christoffer Røed fra KORUS hatt opplæring med vektere for å lære dem å redde liv på gata.