Spillrommet37 – En levende sosial møteplass

På møteplassen Spillrommet37 i Horten, skaper gaming glede, læring og nye sosiale nettverk. Det viser en ny evaluering utført av KORUS.

Ingvild Vardheim og Nina Sterner fra KORUS sør, står utendørs. Løvet har falt fra trærne og begge smiler fornøyd.
ET VIKTIG TILBUD: Ingvild Vardheim og Nina Sterner fra KORUS sør, har evaluert møteplassen Spillrommet37. Det mener Horten kommune har gjort det meste riktig og er imponert over hvordan ungdommen har blitt involvert. (Foto: Bjørn Sodeland)

Tilbudet, som er et av de aller første kommunalt drevne spillrommene i Norge, ble etablert i 2019 og har siden oppstart vært en populær møteplass for lokal ungdom. I perioder har Spillrommet hatt opp mot 90 besøkende i løpet av en kveld, og i 2023 var det totale besøkstallet i overkant av 3000.

Les hele evalueringen her

– Horten kommune var veldig tidlig ute med et tilbud som dette, og har på mange måter gjort alt riktig. De involverte ungdommen allerede på planleggingsstadiet, og har en egen medvirkningsgruppe som hele tiden kommer med innspill og bidrar til at dette er en levende møteplass ungdommen selv vil bruke, sier Nina Sterner fra KORUS sør. Sammen med kollega Ingvild Vardheim, har hun fulgt prosjektet siden oppstart.

I evalueringen har de, i samarbeid med prosjektleder, gjennomført flere anonyme undersøkelser blant ungdommene som bruker plassen. De har også inkludert egne spørsmål i Ungdata-undersøkelsene, som ble gjennomført i Horten i 2021 og 2024, og intervjuet ungdommen i medvirkningsgruppa. I tillegg har de vært til stede på to spillkvelder, der de har gjennomført uformelle samtaler med ungdommene som bruker tilbudet.

Hovedkonklusjonen er klar: Over 70 prosent av ungdommen er veldig fornøyde med beliggenheten, åpningstider, hvordan rommet ser ut og hva slags utstyr som er tilgjengelig.

FAKTA: Spillrommet37
  • Spillrommet37 er en fysisk møteplass i Horten sentrum
  • Tilbudet er lokalisert i kommunens kulturhus for barn og unge
  • Prosjektet ble etablert i regi av Program for folkehelsearbeid og Vesfold fylkeskommune
  • KORUS sør ble invitert inn i satsingen og har fått i oppdrag å evaluere tilbudet

Last ned evalueringen

Bilde av forsiden av rapporten "Sosial spilling". Rapporten er sort, ligger på en sort bakgrunn, og har en tekst i flere farger, der det står "Spillrommet Horten".
FYLLER ET TOMROM: Spillrommet37 er en møteplass som bidrar til at flere ungdommer føler seg hjemme, viser rapporten.

Et tilbud for alle

– Det vi ser og det ungdommene melder at er bra med Spillrommet, er at det er en plass der alle kan være velkomne og kan trives. Det er ikke bare et sted for de som sitter foran skjermen og spiller, men også en plass for dem som bare ønsker et sted å være og et sted å henge med andre ungdommer, sier Vardheim.

Totalt 75 prosent av ungdommene som har svart på brukerundersøkelsen, sier at en av de viktigste grunnene til at de bruker stedet er at de liker å være sammen med andre folk. Hele 83 prosent sier de har blitt kjent med nye folk når de har besøkt stedet.

Resultatene fra Ungdataundersøkelsen, viser også at Spillrommet blir brukt av mange ungdommer som ikke er aktive i lokale lag eller organisasjoner. Særlig gjelder det jentene. Der svarer kun 33 prosent av de som bruker møteplassen at de er medlem av et lag, en klubb, organisasjon eller forening.

– Å ha en møteplass som rommer også de ungdommene som ikke føler seg hjemme på fotballen, på turnen eller i korpset er viktig. Spillrommet fyller et tomrom, og gir flere ungdommer mulighet til å finne seg til rette og finne en mestringsarena som passer dem, sier Sterner.

Flere læringspunkter

I evalueringen, er det i tillegg til en gjennomgang av tilbudet i Horten, laget en egen liste med tips til andre kommuner som vurderer å sette i gang med en tilsvarende møteplass.

Den anbefaler blant annet å:

  • Være bevisst på beliggenhet og vurdere samlokalisering med andre tilbud
  • Sørge for solid bemanning med trygge voksne
  • Sørge for god kvalitet på utstyr
  • Tilrettelegge også for de som ikke vil spille
  • Legge til rette for jentene
  • Inkludere ungdommen selv i utvikling og drift
  • Lage en tydelig plan for medvirkning

Last ned evalueringen (PDF)

Publisert: 15. okt. 2024 Av: Bjørn Runar Foss Sodeland