Tilskudd til kommunalt rusarbeid
Bedret livskvalitet, mestring og mulighet for en aktiv og meningsfull tilværelse. Det er målet med tilskuddsordningen Kommunalt rusarbeid for 2025.
Publisert: 04 november 2024
Skrevet av: Bjørn Runar Foss Sodeland
Tilskuddet skal bidra til å hjelpe personer med rusmiddelrelaterte problemer og deres pårørende gjennom å styrke tilbud innen forebygging, tidlig intervensjon, behandling og oppfølging.
Tilbud som kan dokumenterer høy grad av brukermedvirkning og samarbeid med bruker- og pårørendeorganisasjoner, frivillige aktører og offentlige tjenester prioriteres.
- Bevilgning: 483,4 mill. kroner
- Søknadsfrist til statsforvalterne: 1. mars 2025.
- Lenke til utlysningen: Kommunalt rusarbeid - Helsedirektoratet
Ønsker oppsøkende arbeid
Et prioritert formål er å stimulere kommunene til å etablere oppsøkende arbeid, særlig rettet mot barn og unge.
Å være til stede der ungdommen er, skal bidra til at utfordringer blir oppdaget tidlig og at de som har behov for hjelp blir henvist til relevant behandling og oppfølging.
Tilbudet bør være tverrsektoriellt og flerfaglige, for eksempel med medarbeidere fra helsetjenesten og sosialtjenesten. Dette er i tråd med satsingen på oppsøkende arbeid med barn og unge som KORUS har fått ansvar for.
Utlysningen skjer med forbehold om Stortingets godkjenning av statsbudsjettet.
Relatert innhold
-
Oppsøkende arbeid med barn og unge
Oppsøkende arbeid med barn og unge kan bidra til å forebygge frafall, kriminalitet, sosial eksklusjon, rus- og psykiske helseutfordringer. KORUS har kunnskapen og verktøyene til å hjelpe din kommune.
-
Forebygging som virker
Fakta og ikke magefølelse bør ligge til grunn når vi velger rusforebyggende tiltak. I et nytt kurs, gir vi deg verktøy for å vurdere kvalitet og effektivitet.
-
Bidrar til bedre internasjonal rusforebygging
KORUS har vært en sentral aktør i utvikling og testing av et helt nytt verktøy som skal bidra til bedre rusforebygging internasjonalt. Det forteller Giovanna Campello, fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), som nylig lanserte en rapport om arbeidet.
-
Slik kan din kommune jobbe med forebyggende plan
Alle kommuner skal ha en klar plan for arbeidet de gjør med å forebygge omsorgssvikt og adferdsproblemer hos barn. Statsforvalteren har, i samarbeid med KORUS, produsert to filmer som gir en grunnleggende innføring i hvordan en slik plan kan lages.
-
FACT Ung
FACT Ung er et oppsøkende og tverrfaglig behandlingsteam for unge mennesker med sammensatte behov og komplekse utfordringer.
-
Brukermedvirkning
God brukermedvirkning gir de som bruker tjenestene større innflytelse over eget liv, bidrar til å forbedre eksisterende tilbud og skape nye. KORUS tilbyr veiledning i bruk av flere verktøy som kan være nyttige i prosessen.