Slik kan du bruke Ungdata-resultatene
Hvordan kan du bruke Ungdata-resultatene i din kommune? Vi har laget et nyttig veikart som går gjennom alt fra forarbeid til oppfølging.

Publisert: 14 juli 2025
Skrevet av: Bjørn Runar Foss Sodeland
Ungdata-undersøkelsen er et viktig verktøy som gir oversikt over hvordan ungdom har det i din kommune. Men hva kan du gjøre i forkant for å legge til rette for at resultatene blir synliggjort og brukt på en fornuftig måte?
Med dette spørsmålet som utgangspunkt, har en gruppe fra KORUS, RBUP og RVTS i region Øst jobbet fram et enkelt veikart som kan gi deg et overblikk og noen nyttige innspill.

Mer inspirasjon og eksempler
Ønsker du mer inspirasjon og idéer? På korus.no har vi en egen side full av gode eksempler. Der kan du blant annet lese mer om hvordan du kan
- tolke og forstå resultatene
- sikre bedre ungdomsmedvirkning
- jobbe med forarbeid og forankring
- ta steget fra tall til konkrete tiltak
- synliggjøre resultatene fra undersøkelsen
Relatert innhold
-
Ungdata - Slik bruker du tallene
Resultatene fra Ungdata-undersøkelsen gir et tydelig bilde på hvordan barn og unge i ditt nærmiljø har det. Men hvordan kan du bruke tallene i praksis?
-
Forarbeid og forankring
Resultatene fra Ungdata-undersøkelsen gir et godt bilde av hvordan lokal ungdom har det. Vi oppfordrer derfor kommuner som planlegger å gjennomføre undersøkelsen til å bruke god tid på forarbeid og forankring, slik at de får mest mulig ut av kunnskapen ungdommen deler.
-
Tall til tiltak
Ungdata-undersøkelsen er et unikt verktøy som gir kommunene et godt bilde av hvordan lokale barn og unge har det. Det er et nyttig utgangspunkt for å prioritere og utvikle satsinger innen oppvekst og folkehelse.
-
Formidling
Når Ungdata-undersøkelsen er gjennomført får kommunene resultatene fra undersøkelsen innen tre til fire uker. Da er det lurt å allerede ha en plan klar for hvordan resultatene skal formidles.
-
Tolkning og forståelse
Når en kommune mottar Ungdata-rapporter med svar fra lokale barn og unge må det i de fleste tilfeller et tolkningsarbeid til for å få en god forståelse av hva funnene egentlig betyr.
-
Ungdomsmedvirkning
Å sette i gang tiltak rettet mot ungdom uten å involvere ungdommen selv er i de fleste tilfeller dømt til å mislykkes. Men hvordan kan du gå fram for å få det til? Her er våre råd: