Oppsøkende arbeid: Nettverk i gang i nord

Forrige uke ble det aller første nettverksmøtet for oppsøkende arbeid avholdt digitalt for kommuner fra Nordre Nordland og Troms.

Bildet viser et webinar med deltakere fra kommuner i Nordre Nordland og Troms
IVRIGE: Representantene fra kommunene i Nordre Nordland og Troms ser frem til den videre satsingen. (Foto:Øystein Gravrok)

Publisert: 21 januar 2025

Skrevet av: Carina Kaljord

Møtet var del av KORUS sin nye nasjonale satsing på oppsøkende virksomhet , der målet er å tilby likeverdige og ungdomsvennlige tjenester over hele landet. Målgruppen er barn og unge mellom 10 og 25 år som det ordinære hjelpeapparatet ikke når. Satsingen har fått 12, 5 millioner kroner i øremerkede midler fra Helsedirektoratet.
– KORUS nord sitt mål er å synliggjøre feltet, samt etablere og drifte faglig nettverk. Ikke minst ønsker vi å gi deltakerne legitimitet i egen organisasjon slik at de kan øke forståelsen for hvorfor dette er metodikk man ikke skal skjære ned på i kommunenes budsjettbehandlinger, sier regional koordinator Sigrid Johnsen.

Nordnorsk modell

– Vi skal utvikle en egen nordnorsk modell, som tar hensyn til utfordringer og muligheter vi har med vår virkelighet. Dette inkluderer blant annet å ta hensyn til små og store kommuner, langstrakt geografi og samisk perspektiv. KORUS nord sin rolle er å kartlegge, styrke og videreutvikle fagfeltet, samt sikre faglig kvalitet. Vi må også se til at arbeidet blir en del av kommunenes folkehelse- og forebyggingsarbeid rettet mot unge. Samtidig må vi ta vare på den kompetansen som allerede finnes i mange nordnorske kommuner på dette området, sier seniorrådgiver Anne Riise.

Kunnskapsrike kommuner

– Vårt utgangspunkt er at kommunene har masse kunnskap og kompetanse. KORUS nord kan være med på å utvikle lokalt og regionalt tilpassede faglige føringer og metodikk, og legger til rette for faglige nettverk, sier nestleder Øystein Gravrok. 

Underveis i møtet ble kommunene bedt om å lage en liten oversikt over hvilke ressurser de har på feltet/ i møtet med målgruppen. Det viser seg at det faktisk er ganske mye når dette kartlegges. Utfordringen er at det er få arenaer for samarbeid.

– KORUS nord sin rolle er nettopp å understøtte slike arenaer for samarbeid, erfaringsutveksling og faglig påfyll. Dette har vi god erfaring med gjennom mange år, sier nestleder Øystein Gravrok.

 Til slutt var det en kort runde med innspill til hva kommunene kunne trengt og ønsket seg i et nettverk og på fysiske samlinger. Utover våren blir det arrangert flere digitale samlinger, og 5.juni blir det en fysisk fagdag i Harstad for dette nettverket i nord.

FAKTA:


Oppsøkende arbeid er en samlebetegnelse på forebyggende metodikk. Oppsøkende arbeid skal bidra til å forebygge frafall, kriminalitet, sosial eksklusjon og rus- og psykiske helseutfordringer.

  • Baseres på frivillighet, fleksibilitet og tilstedeværelse over tid.
  • Er tilpasset lokale forhold og målgruppas behov.
  • Gir nyttig innsikt som kan deles med samarbeidspartnere og beslutningstakere.
  • Gir mulighet til å iverksette ressursfokusert oppfølgingsarbeid på barn og unges premisser.