Mobil-app kan gjøre deg SpillFRI
Over 116.000 nordmenn har problemer, eller risiko for å utvikle problemer, med pengespill viser en undersøkelse fra SPILLFORSK ved Universitetet i Bergen. En ny app, som slippes i disse dager, kan være første skritt på veien mot å bli spillfri.
Publisert: 27 november 2024
Skrevet av: Thomas Anthun Nielsen
Mange av dem som får problemer med pengespill er menn mellom 20 og 40 år, med lav sosioøkonomisk status. De er ekstra utsatt viser undersøkelsen fra SPILLFORSK. Pengespillproblemer er hyppigst hos de med lav inntekt, lav utdannelse, de som står utenfor arbeidslivet eller har fødested utenfor Norge og særlig andre kontinent enn Europa.
– For noen kan utfordringene bli veldig alvorlige. Mange med en problematisk spilladferd havner i store økonomiske problemer som følge av pengespill. Gjeld kan gi store konsekvenser, men også forverret psykisk helse, angst, depresjon og søvnvansker. Skam og skyldfølelse kan i tillegg bidra til å opprettholde stigma. Det snakkes for lite om, og det er ikke alle som vet at de kan få hjelp for dette.
Ordene kommer fra Erlend Wittrup Djup, seksjonsleder og psykologspesialist i Avdeling for rusmedisin, Helse Bergen. Han har tatt initiativ til prosjektet og den nye appen SpillFRI. Det faglige innholdet i appen er det blant andre psykologene Bjørn Solberg-Hansen Fondenes og Andre Syvertsen som har utviklet. Selskapet Youwell har laget selve appen.
Appen er nå tilgjengelig både i Google Play og Apples App Store og du kan laste den ned ved å klikke på lenkene.
SpillFRI er en selvhjelps-app utviklet av Helse Bergen på oppdrag fra Helsedirektoratet for deg som enten ønsker å endre ditt forhold til pengespill eller bli helt spillfri. Skal du bli helt spillfri, er likevel egen motivasjon det aller viktigste.
– Det handler rett og slett om din egen motivasjon og innsats. Hvis du er motivert til å slutte med pengespill og legger ned en egeninnsats, så kan denne appen hjelpe deg å bli spillfri.
Djup kommer likevel med en presisering.
– Det er viktig å understreke at dette er en selvhjelps-app og ikke et fullverdig behandlingstilbud slik som tilbys i spesialisthelsetjenesten. For noen kan dette være tilstrekkelig, mens andre trenger tettere oppfølging. Hvis du har behov for behandling, anbefaler vi at du kontakter fastlegen din slik at du kan henvises til oss i spesialisthelsetjenesten.
Tilpasset deg
Utviklerne understreker at dette er et godt utgangspunkt for deg som er usikker på om du har en utfordring med pengespill.
– Dette er et tilbud til deg som har et problematisk forhold til pengespill eller lurer på om du har et problematisk forhold til pengespill. Ønsker du å øke din egen bevissthet vil denne appen være et nyttig hjelpemiddel i den prosessen.
Første gang du åpner appen får du spørsmål om ditt forhold til pengespill.
– Dette er for å gi deg et grunnlag og en oversikt over spilladferden din i begynnelsen. For noen kan det være at de har en begynnende problematisk adferd som de trenger å få mer bevissthet rundt, mens for andre så kan det være at de har en problematisk spilladferd som de kanskje ikke var bevisst på.
Appen er bygget opp med forskjellige moduler for å lære mestringsstrategier og verktøy for å jobbe med problemet.
– Det fine med denne appen er at du ikke trenger å følge opplegget fra a til å. Når du har reflektert rundt hva som er dine problemområder, kan du hoppe rett til den delen som er mest relevant for deg. I tillegg er det ingen tidsbegrensninger. Du velger selv hvor mye, eller lite, tid du vil bruke. Kort fortalt kan du tilpasse innholdet til din egen sitasjon.
Niri Talberg fra KORUS øst, bruker halve tiden sin på en postdoktor om behandling av pengespilleproblemer og hvorfor så få søker hjelp. Han er svært glad for at appen nå er lansert.
– Det er flinke folk som har laget den og det er et tilbud jeg tror vil hjelpe mange.
Sammen med kollega Stian Overå og Dagny A. Johannessen fra OsloMet, har han intervjuet en rekke personer med spilleproblemer.
– Vi ser at terskelen for å søke hjelp er svært høy på grunn av skam og stigma og at de færreste av dem som får problemer søker hjelp for dem. Når de søker hjelp brukes mange ulike hjelpetilbud om hverandre og det er stor variasjon i hva de ser på som mest nyttig. Fjernbasert behandling fra Blå Kors har for eksempel mange fellestrekk med dette tilbudet, og var noe mange av våre informanter skrøt mye av, sier Talberg.
Han mener det er viktig å løfte fram de gode lavterskeltilbudene.
– Spilleavhengighet Norge gjør en formidabel innsats med sine selvhjelpstilbud og de er de raskeste på å tilby hjelp når noen tar kontakt. Dette er lavterskeltilbud der man ikke først må kontakte fastlegen sin og bli henvist til tverrfaglig spesialisert behandling. Det aller viktigste er at man søker hjelp. Ring gjerne Hjelpelinjen på telefon 800 800 40. De er best i Norge på å holde oversikt over hvilke tilbud som finnes, og lytte til deg om du er i tvil om du eller noen du er glad i trenger hjelp, avslutter Talberg.
- 61,8 prosent av den norske befolkningen spiller pengespill
- Om lag 23 000 eller mellom 16 000 og 30 000 nordmenn har spilleproblemer, tallet er halvert siden forrige undersøkelse i 2019
- Om lag 93 000 eller mellom 79 000 og 107 000 tusen er i risikosonen, dette er en nedgang fra om lag 122 000 tusen i den forrige undersøkelse
- Pengespillproblemer er hyppigst hos unge menn med lav sosioøkonomisk status
- Problemspillene er først og fremst Belago, databingo i lokale, Fantasy og utenlandske kasinospill
- De med spilleproblemer er mer positive til ansvarlighetstiltak og bruker disse mer enn de uten spilleproblemer
- Det er en nedgang i deltakelse på ulovlige pengespill
- Det ble funnet en klar sammenheng mellom pengespillproblemer og spekulering i kryptovaluta
- Det ble funnet en sammenheng mellom kjøp av lootbokser og pengespillproblemer
Kilde: Lotteritilsynet
Vil du vite mer om spill?
Lytt til Spillradioen KORUS egen podkast om spill, bestill Metaspillet, et gratis brettspill om penge- og dataspill, eller les mer om pengespill her:
Relatert inhold
-
Pengespill
Behandling av spilleavhengighet har god effekt. KORUS tilbyr ressurser til hjelpeapparatet - blant annet til behandlere, veiledere og fastleger.
-
Kartlegging av pengespillproblemer
KORUS Øst ivaretar en nasjonal oversikt over kartleggingsverktøy innenfor pengespillproblematikk.
-
Spillradioen: En podkast om penge- og dataspill
Spillradioen er en podkast fra KORUS øst om ulike tema knyttet til spill, spillproblematikk og spilleavhengighet.