Rusmidler med sprøyte: Slik reduserer du skader
Hva bør alle kommuner dele ut gratis til personer som inntar rusmidler med sprøyte? Her viser Tonje Jevari hvordan en såkalt fullpakke skal brukes.
Publisert: 03 desember 2024
Skrevet av: Kai Nygaard
– Når man jobber tett på personer som bruker rusmidler, er det viktig å tenke skadereduksjon.
Det slår Tonje Jevari i Foreningen for human ruspolitikk fast. Hun og mange med henne mener alle kommuner bør sikre god tilgang til brukerutstyr.
– En innsats for å redusere skader, gjør at vi kan forhindre alt fra infeksjoner til overdoser, og i verste fall dødelige overdoser, sier Jevari.
Gode råd
Skadereduksjon er viktig og aktuelt ved bruk av amfetamin, heroin, kokain, GHB og lystgass - egentlig alle typer rusmidler.
– Gode råd er å redusere dosen, vente mellom hver gang man inntar en dose, og å ikke ruse seg alene, sier Jevari.
For de som jobber med personer som bruker sprøyte, altså injiserende brukere, blir det anbefalt å dele ut bestemte typer brukerutstyr: Kokekar, sprøyte, filter, saltvann, askorbinsyre, folie og desinfeksjonsserviett.
I denne videoen viser Jevari hva en såkalt fullpakke inneholder, og hvordan den skal brukes. Hun viser også hvordan en kan brette folie til røyking av heroin, istedenfor å bruke sprøyte.
Relatert innhold
-
Program LAVterskelkonferansen 2024
KORUS øst inviterer i samarbeid med KORUS Oslo og Helsedirektoratet til LAVterskelkonferansen 2024. Den foregår i Oslo Kongressenter 3.-4. desember.
-
Overdoseforebyggende samtaler - samtaler som redder liv
Å snakke om overdoser kan bidra til å redde liv og forhindre alvorlige kognitive skader. Derfor har KORUS laget en håndbok med råd, veiledning og eksempler på hvordan du kan gå frem i en samtale om temaet.
-
Nalokson – motgift mot overdose
Nalokson er en motgift som gis ved overdose på opioder som heroin, fentanyl, metadon og morfin. Fordi den er tilgjengelig som nesespray, krever det lite opplæring å gi denne livreddende hjelpen.