Rusmidler med sprøyte: Slik reduserer du skader

Hva bør alle kommuner dele ut gratis til personer som inntar rusmidler med sprøyte? Her viser Tonje Jevari hvordan en såkalt fullpakke skal brukes.

Tonje Jevari
EN ILDSJEL: Tonje Jevari jobber i Foreningen for human ruspolitikk og er opptatt av å redusere skader blant personer som inntar rusmidler. (Foto: Kai Nygaard)

Publisert: 03 desember 2024

Skrevet av: Kai Nygaard

– Når man jobber tett på personer som bruker rusmidler, er det viktig å tenke skadereduksjon.

Det slår Tonje Jevari i Foreningen for human ruspolitikk fast. Hun og mange med henne mener alle kommuner bør sikre god tilgang til brukerutstyr.

– En innsats for å redusere skader, gjør at vi kan forhindre alt fra infeksjoner til overdoser, og i verste fall dødelige overdoser, sier Jevari.

Brukerutstyr på et bord
BRUKERUSTYR: I videoen nedenfor viser Tonje Jevari frem brukerutstyr, en såkalt fullpakke.

Gode råd

Skadereduksjon er viktig og aktuelt ved bruk av amfetamin, heroin, kokain, GHB og lystgass - egentlig alle typer rusmidler.

– Gode råd er å redusere dosen, vente mellom hver gang man inntar en dose, og å ikke ruse seg alene, sier Jevari.

For de som jobber med personer som bruker sprøyte, altså injiserende brukere, blir det anbefalt å dele ut bestemte typer brukerutstyr: Kokekar, sprøyte, filter, saltvann, askorbinsyre, folie og desinfeksjonsserviett.

I denne videoen viser Jevari hva en såkalt fullpakke inneholder, og hvordan den skal brukes. Hun viser også hvordan en kan brette folie til røyking av heroin, istedenfor å bruke sprøyte.