KORUS på internasjonal ruskonferanse

Ledergruppa i KORUS sanket fersk kunnskap om rusfeltet under ruskonferansen Lisbon Addictions - der fagrådgivere fra KORUS var blant de som leverte forskning og innhold.

Gruppebilde av ledergruppa i KORUS
LISBOA: Fem av syv KORUS-ledere i Lisboa: Ole Næss, Trond Ljøkjell, Elisabeth Nordmo, Trude Vestli og Siri Svenkerud.

Publisert: 11 november 2024

Skrevet av: Vilde Dyrnes Ulriksen og Kai Nygaard (tekst og foto)

– Det er imponerende høy kvalitet på denne konferansen!

Det sier Ole Næss, virksomhetsleder i KORUS Stavanger. Han er en av lederne vi spurte om utbyttet av å delta på den internasjonale ruskonferansen Lisbon Addictions i slutten av oktober - der hovedtemaet var styrking av fremtidens arbeidsstokk.

– Jeg har vært her før og kommer til å vende tilbake ved en annen anledning. For egen del hadde jeg blinket meg ut foredrag som handlet om cannabis, både bruk, avhengighet og potensielle skadevirkninger, fortsetter han.

De fleste har forlatt forbudslinjen

– Mest var jeg på foredrag som omhandler hvordan vi som samfunn skal forholde oss til bruk av cannabis. Dette i vid forstand, som foreldre, lærere og arbeidsgivere, men også hvordan helse- og velferdstjenester kan tilby hjelp og støtte til å redusere eller slutte dersom de trenger det.

– I dette bildet er den store elefanten hvordan myndighetene skal posisjonere seg på skalaen, fra absolutt forbud, via avkriminalisering til full legalisering. Data tyder på at de aller fleste land nå har forlatt forbudslinjen og beveger seg i retning avkriminalisering eller legalisering. Dette er et tema fullt av dilemmaer og spennende fagdiskusjoner. Videre var det nyttig og til dels overraskende hvor lite kunnskap og forskning det er på cannabis brukt som medisin, sier Næss.

Portrett av Ole Næss
STAVANGER: Ole Næss, virksomhetsleder i KORUS Stavanger, satte pris på oppdatert kunnskap om cannabis, både bruk, avhengighet og potensielle skadevirkninger.

I tillegg gjorde det det sterkt inntrykk å høre at «det er ikke om du dør av fentanyl som er spørsmålet, men når du dør».

– Her gjelder det å sette inn umiddelbare medisinske innsatser uten ventetid og byråkrati knyttet til henvisning, sier Næss, som også fikk med seg interessante foredrag om kokain.

– Til slutt vil jeg nevne at det var utrolig mange kjekke mennesker på turen. Og at Lisboa er en fin by kan vel ingen være uenige i, selv om hasjtåken ligger tett over hele byen, sier han.

Styrket samarbeid

– Jeg skulle for første gang på Lisbon Addictions, en konferanse med et stort, aktuelt og spennende program, forteller Siri Karine Svenkerud, som er konstituert virksomhetsleder i KORUS sør.

Hun mistet en del av det faglige innholdet grunnet sykdom, men satte stor pris på at ledergruppa i KORUS i løpet av få dager har blitt enda bedre kjent med hverandre.

– Jeg vil trekke frem det styrkende i å dra på tur sammen. Å være på et nytt sted over tid med gode kollegaer gjør at vi blir bedre kjent og får fellesopplevelser, sier hun.

Portrett av Siri Svenkerud
SØR: Siri Karine Svenkerud i KORUS sør forteller at fellesopplevelsene har bidratt til en mer sammensveiset ledergruppe, noe som hjelper i arbeidet med å løse samfunnsoppdraget til KORUS.

– KORUS-lederne fikk se nye sider ved hverandre. Siden to ble syke ble det utvist langt mer omsorg enn vanlig, og det gjør noe med både den som mottar og den som gir omsorgen. Fellesopplevelsene turen ga gjør at vi er en tryggere og mer sammensveiset ledergruppe etter dette, og det igjen hjelper oss i arbeidet med å løse samfunnsoppdraget, sier Svenkerud.

KORUS bidro med faglig innhold

– Det var interessant å se at Norge ligger langt fremme internasjonalt innenfor skadereduksjon, forteller Trude Vestli, enhetsleder i KORUS øst.

– Brukerrom, tryggere inntaksmåter og utdeling av motgiften nalokson har gitt resultater. Vi hadde så mye som 388 overdosedødsfall i fjor, men de gode tiltakene har uansett hatt effekt. Tidligere var heroin hovedårsaken til overdosedødsfall. Nå har nye utfordringer kommet, og vi må fortsette å jobbe videre med nye strategier, sier hun. 

Et høydepunkt som leder var å se at egne ansatte bidro med solid faglig innhold under konferansen.

– Stian Overå i KORUS øst har vært med i Europarådets internasjonale samarbeidsplattform for rus- og avhengighetspolitikk. Bakgrunnen er økte bekymringer for konsekvensene av nettbasert atferd knyttet til penge- og dataspill. Også forskningen til Marja Leonhardt i KORUS øst ble presentert under konferansen, om forekomsten av rusutløst psykose under covid-pandemien, blant personer med samtidig rus- og psykiske lidelser, forteller Vestli.

Else Kristin Utne Berg i KORUS Bergen snakket om rustrender i Norge, og om utviklingen av en app som skal bidra til å redusere overdosefare.

Portrett av Trude Vestli
ØST: Trude Vestli i KORUS øst opplevde som et høydepunkt at egne ansatte bidro med solid faglig innhold under konferansen.

Også Vestli satte pris på tid sammen med resten av ledergruppa.

– Det var veldig positivt med så mye tid sammen for KORUS-ledergruppa, noe som er bra for det fremtidige samarbeidet. Relasjoner er viktig for å ivareta den store oppgaven vi er satt til å ha, og rusmiddelfeltet er et område med mye følelser og politikk. I et lengre perspektiv håper jeg at det å jobbe tettere sammen vil komme målgruppene våre i kommunene og spesialisthelsetjenesten til gode, og ikke minst sluttbrukerne, sier Vestli.

Noen overraskelser bød konferansen også på.

– Noe som overrasket meg under Lisbon Addictions var innsikten i at mange studier innenfor rusmiddelfeltet blir underkjent fordi de ikke er gode nok. Forskning krever mye ressurser og penger, og da er det trist å se at enkelte forskere gjør store metodiske feil. Et eksempel var angående kreft og forebygging av skader knyttet til alkoholbruk, der hensynet til andre relevante faktorer som tobakk, var utelatt, sier Vestli.

Sigmatisering går igjen

– Tittelen på årets konferanse, «empowering the workforce for the future», treffer KORUSenes samfunnsoppdrag godt, sier Elisabeth Nordmo, leder for KORUS nord.

– Forskning fra hele verden blir presentert og drøftet, og å delta føles virkelig som å være der det skjer. Jeg syns det er verdifullt å ta del i ny kunnskap som genereres under andre forhold enn det fagfolk og beslutningstakere i Norge står i. Vi har mye å lære av hverandre, og kunnskapen kan gi oss nye perspektiver på eget fag og egne strukturer, sier Nordmo, som deltok for andre gang.

– Det slo meg likevel hvor mye som er gjenkjennelig på kryss av landegrenser og kulturer. Et eksempel er et tema som gikk igjen i flere av presentasjonene, nemlig den stigmatiseringen både brukere og fagfolk i rusfeltet utsettes for. Det var også sterkt å høre historier om fagfolk som blir syke av å stå i jobben sin. Samtidig omtales brukerne av tjenestene med respekt. Det er noe universelt i kontrasten mellom omsorg og stigmatisering, sier hun.

Portrettbilde av Elisabeth Nordmo
NORD: Elisabeth Nordmo, leder for KORUS nord, setter pris på påfyll av fersk kunnskap som kan gi nye perspektiver på eget fag og egne strukturer.

Minst like viktig som det faglige er å møte og være sammen kolleger fra Norge, ifølge Nordmo.

– Jeg kjenner mange KORUS-ansatte fra før, men ledergruppa er ny for meg. Å være på reise sammen og bli kjent utenfor møterommet er fint, og jeg har tro på at det styrker samarbeidet. Det er også hyggelig å være tilbake i nydelige Lisboa, og gjennom konferansen komme tettere på EUDA (European Union Drugs Agency, red. anm.). Jeg vil tipse alle om å følge med på det EUDA har å tilby, sier Nordmo.

Tiltak basert på evidens

– Konferansen bød på spennende dager! Et bredt spekter av kunnskap ble formidlet over tre intense dager, fordelt på 600 presentasjoner og med 2300 deltakere. Til tider var det overveldende, men likevel tankevekkende og inspirerende, sier Trond Ljøkjell, leder i KORUS midt.

Også han trekker fram arbeidet i European Union Drug Agency (EUDA), som gikk igjen i flere av foredragene.

– EUDA har utarbeidet en håndbok i rusforebygging, og vi i KORUS midt har to medarbeidere som er kursintruktører i håndboken. Formålet er å gi beslutningstakere, meningsbærere og politikere verktøy for å vurdere effekten av forebyggende tiltak, forteller Ljøkjell.

Renate Kleivhaug Vesterbekkmo og Katrin Øien deltar i disse dager i arbeidet med å oversette håndboken til norsk, slik at det skal bli lettere å jobbe evidensbasert med rusforebygging også her til lands.

Portrett av Trond Ljøkjel
MIDT: Trond Ljøkjell, leder i KORUS midt, trekker frem at vi innenfor temaet avkriminalisering av cannabis fortsatt mangler mye kunnskap, og at nasjoner stadig blir overrasket over nye utviklingstrekk.

Under konferansen i Lisboa fulgte Ljøkjell spesielt med på debattene knyttet til cannabis.

– Særlig interessant er fokuset på å redusere risiko knyttet til folkehelseutfordringene ved å avkriminalisere cannabisbruk, som flere bidragsytere var inne på. Samtidig er det paradoksalt at normalisering av cannabis og rusmiddelbruk systematisk underfokuserer risiko og overdriver helsemessige fordeler, sier han.

– Hovedbudskapet jeg sitter igjen med, er at vi fortsatt mangler mye kunnskap og at man stadig blir overrasket over nye utviklingstrekk. Mange beskrev tilnærmingen som eksperimentell og lite forutsigbar - noe som kan sammenfattes med et utsagn fra en kanadisk foredragsholder - «expect the unexpected», avslutter han.