Ruskonferansen 2025 - hvem kommer?

Få oversikt over foredragsholderne på Ruskonferansen 2025, som arrangeres 1. og 2. april i Trondheim. Siden oppdateres fortløpende.

Logoen for Ruskonferansen 2025 plassert oppå en kollasj med bilder av foredragsholderne.
RUS I ET LIVSLØP: – Ruskonferansen 2025 vil sette søkelys på hvordan rusrelaterte problemer belaster ulike livsfaser, forteller Kristin Tømmervik, som leder programkomiteen for Ruskonferansen 2025.

Publisert: 17 desember 2024

Skrevet av: Vilde Dyrnes Ulriksen

Om Ruskonferansen
  • Ruskonferansen er en nasjonal konferanse som arrangeres hvert andre år av St. Olavs hospital i nært samarbeid med den øvrige rusbehandlingen i Midt-Norge.
  • Konferansen for 2025 har «Rus i et livsløp» som tema og arrangeres 1. og 2. april på Clarion Hotel Trondheim.

Meld deg på konferansen her.

Se programmet her.

Kollasj med konferansierer på Ruskonferansen 2025

Konferansierer

Denne gangen har vi fått med oss tre konferansierer!

Synnøve Farstad (øverst til venstre), direktør for ledelsesutvikling ved Norsk helsenett SF, blir vår hovedkonferansier gjennom de to dagene.

Som medkonferansierer har vi Perka Mekiassen (øverst til høyre), mestringsveileder ved Blå Kors klinikk Lade, og Hege Anita Brekke (nederst til venstre), Saksbehandler ved barnevernet i Molde kommune.

Hovedinnlegg

Portrettfoto av Oliver Lovrenski

Oliver Lovrenski

Oliver Lovrenski debuterte med oppvekstromanen Da vi var yngre i 2023. Han ble nominert til Brageprisen for boka og ble tidenes yngste mottaker av Bokhandlerprisen.

Så langt er Da vi var yngre solgt til 14 land. Det Norske Teatret tok boka til scenen med stor suksess i februar 2025.

Da vi var yngre er en fortelling om vennskap, sorg, rus og overlevelse i dagens Oslo. Det er et sjeldent innblikk i et røft miljø. Fra scenen forteller og samtaler Lovrenski om sin motivasjon og sine erfaringer.

Portrettfoto av Borgunn Ytterhus

Borgunn Ytterhus

Borgunn Ytterhus er professor ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU. Medlem av det nasjonale forskningsnettverket for barn som pårørende. 

Hennes forskningsområde er sosial inklusjon og eksklusjon i oppveksten. Forskningen retter oppmerksomheten mot de barn/unge som majoritetssamfunnet og spesialistene definerer som marginale, og Ytterhus er opptatt av hvordan vi skal bli bedre til å få barn & unges egne erfaringer og stemmer fra hverdagslivet med inn i beslutningsgrunnlag og tjenesteutvikling. Ytterhus leder forskningsgruppen "Barn og unges helse & velferd" som også driver tankesmien "Blikk På Barn".

Portrettfoto av Ane Brandtzæg Næss

Ane Brandtzæg Næss

Ane Brandtzæg Næss er konstituert overlege i psykisk helsevern for voksne, St. Olavs hospital HF. Hun har skrevet boka Hvordan krenkede barn blir syke voksne (4. utg., Universitetsforlaget 2021) i samarbeid med lege og professor emerita i allmennmedisin Anna Luise Kirkengen. Boka handler om forskningen som viser tydelige sammenhenger mellom vonde og vanskelige erfaringer i barndommen og økt risiko for helseproblemer som voksen. Hun har holdt foredrag om dette temaet for leger, sykepleierstudenter og andre siden 2016.

Portrettfoto av Martin Eia-Revheim

Martin Eia-Revheim

Martin Eia-Revheim er utdannet sosionom. I dag er han ansatt i Sparebankstiftelsen DNB, hvor han har ansvar for stedsutvikling og eiendom, blant annet som leder for utviklingen av Sentralen, Biermannsgården, Det Norske Myntverket og Nasjonalgalleriet. I 1998 grunnla han klubbscenen BLÅ og har senere vært sjef for blant annet Kongsberg Jazzfestival, Kringkastingsorkesteret og Norsk Musikkinformasjon, i tillegg til lederverv for Oslofilharmonien og Norsk Kulturråd.

I 2022 ga han ut boka Å sette sammen bitene - min historie om vold, skam og reparasjon. Boka handler om hans egen barndom, som var preget av rus og vold. Han forteller om kampen ut av farens skygge og reparasjonsarbeidet som voksen.

Portrettfoto av Anne Line Bretteville Jensen

Anne Line Bretteville-Jensen

Anne Line Bretteville-Jensen er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI) og har vært engasjert i rusmiddelforskning siden 1992. Hennes forskningsområder inkluderer blant annet cannabis, nye psykoaktive stoffer, brukstrender, sprøytebruk, rusmiddelbrukere i behandling, narkotikautløste dødsfall, ungdom og alkohol, samt rusmiddelpolitikk. Hun har vært initiativtaker og redaktør av bøkene «Hva vet vi om cannabis?» og «Cannabisboka».

Portrettfoto av Thomas Clausen

Thomas Clausen

Thomas Clausen er senterleder og professor ved SERAF. Universitetet i Oslo. Han er utdannet lege og med lang erfaring fra rusrelatert forskning, med fokus på LAR og behandlingsresultater og overdoseforebygging. Han har bred erfaring innen forskning, undervisning og formidling innen et spekter av rusrelaterte tema, og har som prosjektleder en rekke pågående forskningssamarbeid nasjonalt og internasjonalt. Clausen har i en årrekke bidratt i ulike deler av fagutviklingen også som deltager i utvikling av faglige veiledere og også som bidragsyter til en rekke evalueringsrapporter. På Ruskonferansen skal han holde to innlegg - ett om unges kokainbruk, og ett om aldrende LAR-pasienter.

Portrettfoto av Sunniva Christiansen

Sunniva Christiansen

Sunniva Christiansen er overlege ved Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin, St. Olavs hospital HF, universitetslektor og ph.d.-stipendiat med prosjektet Rus og regulering – på søken etter toleransevinduet der man utforsker rusmiddelbruk som metode for å regulere affekter.

Hun er spesielt interessert i de unge som bruker rusmidler, og har erfaring med denne gruppen både fra Barne- og ungdomspsykiatrien og fra Tverrfaglig Spesialisert Rusbehandling.

Portrettbilde av Kim Anne Hiorth

Kim Anne Hiorth

Kim Anne Hiorth er en tidligere politibetjent fra Oslo som tjenestegjorde fra tidlig 1990-tallet til 2021. Hun er kjent for sitt engasjement utover det vanlige, spesielt for sitt pionerarbeid blant minoritetskvinner. Som pensjonist ble Hiorth rekruttert til UN Women i FN. I 2024 debuterte hun som forfatter med boken "Politihjertet". Hun holder nå foredrag både nasjonalt og internasjonalt.

Fotograf: Signe Dons

Portrettbilde av Elin Katrine Vestly

Elin Katrine Vestly

Elin Katrine Vestly er sykepleier med spesialisering innen rusbehandling. Jobber som spesialrådgiver i avd. for Lederstøtte, teknologi og innovasjon, i Klinikk psykisk helse og avhengighet, Sykehuset i Vestfold. Hun jobber med utvikling av flere eBehandlingsprogram, alkohol, langvarige smerter og overvekt. Prosjektkoordinator for multisenterstudien eBehandling alkohol.

Portrettfoto av Magnus Eidem

Magnus Eidem

Magnus Eidem er avdelingsleder i Blå Kors spilleavhengighet, avdelingen står for driften av Hjelpelinjen for spilleavhengige og Fjernbasert behandling for spilleavhengige. Han er utdannet sosionom med tilleggsutdanning innenfor kognitiv terapi og spilleavhengighet, har jobbet med varierte oppgaver i fagfeltet siden 2005.

Portrettfoto av Torgeir Gilje Lid

Torgeir Gilje Lid

Torgeir Gilje Lid er spesialist i allmennmedisin og phd. Avhandlingen (2016) handlet om hvordan fastleger kan snakke med sine pasienter om alkohol. Lid var fastlege i 25 år, og er nå forskningsleder ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest (KORFOR) ved Stavanger Universitetssjukehus og førsteamanuensis II ved Helsevitenskapelig fakultet, Universitetet i Stavanger.

Lid forsker på sammenhenger mellom alkoholvaner og helseproblemer på fastlegekontoret og i somatiske sykehusavdelinger, somatisk helse og levevaner hos mennesker med ruslidelser, og opioidavhengighet hos mennesker med langvarige smerter. Lid har i mange år bidratt i fagutvikling og utvikling av retningslinjer og veiledere innenfor disse temaene og med formidling på ulike arenaer.

Portrettfoto av Einar Hajum

Einar Hajum

Einar Hajum er fagkonsulent, og har jobbet i 20 år med gravide og familier ved Blå Kors klinikk Lade. Han har mange års erfaring fra arbeid med ulike former for rusmiddelutfordringer og avhengighet. På Ruskonferansen skal han snakke om hvordan man kan hjelpe mødre og fedre med rusmiddelproblemer og foreldrerollen.

Portrettfoto av Tobba Sudmann

Tobba Sudmann

Tobba Sudmann, fysioterapeut, hovedfag og Ph.d. i medisinsk sosiologi. Professor i folkehelse, Høgskulen på Vestlandet, bistilling som ridefysioterapeut i egen bedrift. Hun har lang erfaring fra klinisk arbeid, samfunnsarbeid og forskning innen feltet psykisk helsearbeid og rus. Hun har ledet flere prosjekter om utendørsaktiviteter, bruk av dyr og natur for menneskets helse i samarbeid med Bymisjonen, rusbehandlingsinstitusjoner, mottakssentre, fengsel, DPS og sykehus. Hun har også ledet prosjekter om velferdsteknologi for at personer med rusavhengighet skal få tilgang til og beholde egnet bolig over tid.

Portrettfoto av Tone Isaksen Andersen

Tone Isaksen Andersen

Tone Isaksen Andersen, vernepleier med master i organisasjon og ledelse. Har lang erfaring fra ledelse og arbeid i NAV og ved krisesenter.

Portrettfoto av Bjarne Østensjø Bakkevold

Bjarne Østensjø Bakkevold

Bjarne Østensjø Bakkevold, samfunnsviter. Rådgiver og prosjektleder i Bergen kommune. Har lang erfaring fra tverrfaglig spesialisert rusbehandling, og har i tillegg jobbet i familievernet, bedriftshelsetjeneste, kriminalomsorgen og Nav.

Portrettfoto av Nadina Peters

Nadina Peters

Nadina Peters er psykologspesialist og doktorgradsstipendiat ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Som kliniker har hun jobbet med barn og familier utsatt for vold og traumer i 11 år. Siden 2019 har hun jobbet med nasjonal implementering av kunnskapsbasert traumebehandling i spesialisthelsetjenesten, inkl. TSB. Hun forsker på implementering med fokus på hvordan bruke og opprettholde kunnskapsbaserte behandlingstilbud i psykisk helsevern.

Portrettfoto av Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth er forfatter og cand.mag. i idéhistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap. I 2023 ga hun ut boka Gjentakelsen som ble nominert til både Brageprisen og Bokhandlerprisen. 

Portrettfoto av Per Isdal

Per Isdal

Per Isdal er ass. direktør, regionleder vest og psykologspesialist, Stiftelsen ATV Stavanger. Sammen med kollega Per A. Nørbech opprettet han ”Alternativ til Vold” i 1987, den gang Europas første terapisenter for menn som bruker vold mot kvinner. I mer enn 37 år har han jobbet med denne klientgruppen. I 2017 utkom han med boken «Smittet av vold», en bok om hvordan profesjonelle hjelpere kan bli preget – og i verste fall syke – av sitt arbeid.

I 2011 mottok han prisen «Årets psykolog» i Norge, og i 2017 ble han slått til ridder av St. Olavs orden for sitt viktige arbeid gjennom mange år.

Kontakt