MÅNEDENS FAGPERSON: Birthe Møgster – KORUS Bergen

– En av årsakene til at jeg begynte å jobbe i rusfeltet er at jeg selv er nær pårørende til personer med rusrelaterte utfordringer.

Bilde av Birthe Møgster på ski
SAMARBEID OG SAMHANDLING: – Jeg er veldig opptatt av at vi må finne en god måte å snakke sammen på, sier Birthe Møgster fra KORUS Bergen.

Publisert: 18 mars 2025

Skrevet av: KORUS

MÅNEDENS FAGPERSON:

Navn:  Birthe Møgster

Arbeidsplass: KORUS Bergen

Stillingstittel:  Spesialrådgiver

Les mer om Birthes arbeidsområder her

– Hva jobber du med, og hvordan havnet du der du er i dag? 

Jeg jobber med Føre Var rapportene om rustrender i Bergen. Så jobber jeg med Brukerplan, LAR retningslinjene og etterlatte ved rusrelatert død. Jeg kom til KORUS etter at jeg hadde arbeidet mange år i kommunale helse- og velferdstjenester og siden i spesialisthelsetjenesten innen ledelse og rusbehandling. Jeg har jobbet mest med ulike grupper som strever med rusutfordringer og andre livsområder.  

– Hva er de største utfordringene du møter i din arbeidshverdag, og hvordan håndterer du dem?

 De største utfordringene er samhandling og relasjon. Jeg opptatt av tjenesteutvikling mellom ulike aktører i offentlig helse og velferdssektor.  Vi er mange som skal samhandle om å dele kunnskap for å få til gode tjenester. Jeg er veldig opptatt av at vi må finne en god måte å snakke sammen på, fordi vi ser at et godt samarbeid gir bedre tjenester for dem vi er til for. Men jeg ser det er en utfordring når vi alle kommer fra ulike miljøer med ulike fagspråk og kulturer. Vi må finne hverandre, sette av tid i en travel hverdag og arbeide sammen for å få til gode tjenester.

– Det inspirerte meg veldig å skrive master om den åpne russcenen, Nygårdsparken ...

 – Kan du dele en erfaring som har hatt stor innvirkning på din faglige utvikling? 

Det inspirerte meg veldig å skrive master om den åpne russcenen, Nygårdsparken, rett før den ble stengt ned. Nå er jeg er i avslutningsfasen med en doktorgrad hvor jeg forsker på hvordan man går frem for å etablere og iverksette tjenester til etterlatte ved narkotikarelatert død, basert på ny forskningsbasert kunnskap. Det har vært veldig lærerikt for meg å ta forskerutdanning. Jeg merker at jeg tenker annerledes om kunnskap, for eksempel hvor krevende det er å få omgjort ny kunnskap til relevant kunnskap i praksisfeltet.

En annen betydningsfull erfaring og også en av årsakene til at jeg begynte å jobbe i rusfeltet, er at jeg selv er nær pårørende til personer med rusrelaterte utfordringer. Dette var visst flere erfaringer som har påvirket meg og min faglige utvikling! 

– Har du et godt råd til andre som jobber på ditt fagfelt?  

I dag er det mye god kunnskap om ulike tema innen fagfeltet vårt. Søk å holde oversikt over disse og se etter andre som du kan arbeide sammen med, skap nettverk, etterspør kunnskap, del kunnskap.

– Hvordan lader du batteriene, og hva betyr fritiden for deg?  Jeg lader batteriene med å være sammen med familien, barnebarna og venner. Jeg liker å gå turer, helst i skog og mark. Ellers strikker og hekler jeg når jeg skal lade batterier, gjerne mens jeg ser på ulike sløve tv-serier eller en god film. Fritid er for meg med på å skape balanse, og en mulighet til å gjøre fysiske aktiviteter og praktiske ting.

Kontakt