Forebygging og oppsøkende arbeid på Arendalsuka

Oppsøkende tjenester kan være både den siste og første kontakten ungdom har med velferdsstaten, og er en viktig del av det offentlige tilbudet i Norge.

Aina Michalsen
OPPTATT AV UNGDOM: Aina Michalsen leder satsingen på det oppsøkende arbeidet, og gleder seg til å snakke på Arendalsuka. Foto: Line Skaarud

Publisert: 30 juli 2024

Skrevet av: Anniken Sand

Den nye nasjonale satsingen på oppsøkende arbeid er ledet av Aina Michalsen, KORUS Oslo.

- Hvorfor er oppsøkende arbeid så viktig, Aina?

- Jeg tror oppsøkende metodikk er noe vi trenger i verktøykassa i møtet med barn og unge som del av det forebyggende arbeidet i kommuner og bydeler. Det er viktig med lokale tilpasninger fordi det oppsøkende arbeidet er kontekstavhengig. Hvordan de ulike tjenestene organiseres må derfor tilpasses målgruppa og lokale forhold, og behovene er ulike i små kommuner, mellomstore kommuner, i de store byene våre og i bydelene i Oslo.

- Hvem når man med dette tilbudet?

- Med oppsøkende arbeid og oppsøkende tjenester kan vi nå ut til barn og unge som andre i hjelpeapparatet kanskje ikke har klart å fange opp. Oppsøkere er ute der barn og unge befinner seg, og kan være fleksible på hvilke arenaer de jobber. Andre hjelpetjenester er ofte mer kontorbaserte. Vi er nå i gang med en satsing som handler om å styrke dette arbeidet. Jeg brenner for at oppsøkende arbeid skal ha en rolle i det helhetlige hjelpetilbudet til barn og unge der de bor, og at alle skal ha tilgang på ungdomsvennlige og likeverdige tjenester.  

KORUS på Arendalsuka

Aina Michalsen skal snakke på Arendalsuka torsdag 15. august klokken 10.30. Du finner oss på Tyrili Arena. Foredraget vil også strømmes, slik at du kan følge med digitalt. Les mer her.

- På hvilken måte utfyller oppsøkende tjenester resten av tjenesteapparatet?

- Jeg har jo selv jobbet som utekontakt i en oppsøkende tjenester. Som oppsøker opplevde jeg at noen ungdommer hadde vært i kontakt med mange ulike hjelpere, uten at hjelpeapparatet nådde frem med hjelpen de forsøkte å gi. For disse kunne det å treffe Utekontakten på en arena der de selv hadde mer av kontrollen, være avgjørende for at de ville snakke med en voksen om det som var vanskelig.   

For andre kunne vi i Utekontakten være et supplement til annen hjelp de mottok, slik at det ble et godt tverrfaglig samarbeid der ulike hjelpetjenester hadde ulike roller. Og for veldig mange var vi i Utekontakten trygge voksenpersoner som var ute i ungdomsmiljøene, uten at de hadde noe hjelpebehov ut over dette.  

Hva er oppsøkende arbeid?
  • Oppsøkende arbeid er en metodikk som brukes for å komme i kontakt med marginaliserte grupper som er vanskelig å nå med andre tilnærminger.
  • Oppsøkende tjenester bruker oppsøkende arbeid for å få til en tidlig problemidentifisering. Dette gir et godt utgangspunkt for tidlig innsats og systematisk oppfølging på individ og gruppenivå.
  • Oppsøkende arbeid er en kunnskapskilde for å utvikle gode, forebyggende tiltak på lokalsamfunnsnivå.
  • Oppsøkende tjenester driver ofte i oppsøkende arbeid på offentlige steder, skoler og digitale arenaer, både på dag, kveld og natt.
  • Formålet er å avdekke hjelpebehov, motivere til endring og sikre den enkelte videre oppfølging.
  • I dag har omtrent 140 av landets kommuner/bydeler etablert oppsøkende tjenester som en del av sitt tjenestetilbud til utsatte unge. 

Den nasjonale satsingen

Helsedirektoratet har bevilget 12,5 millioner til satsingen. Den ledes fra KORUS Oslo og har både en nasjonal og en regional innretning der alle syv KORUS bidrar inn.