Oppsøkende arbeid: – Kan i noen tilfeller være livsnødvendig

Å jobbe oppsøkende kan være krevende, men det gir også en helt unik måte å nå ungdommene på, sier tre ansatte i oppsøkende tjenester.

oppsokende
UNIKT: Jostein Eikeland Fossan i Uteseksjonen i Stavanger kommune, Siri Østvold i Sandnes Ungdomsteam og Simen Gelius Eikje i oppsøkende ungdomsteam i Haugesund. Alle er enige om at oppsøkende arbeid er unikt. Blant annet fordi de møter ungdommene der de er og på deres premisser. Foto: Kristine Angelskår Ytreland

Publisert: 14 mai 2025

Oppsøkende sosialt arbeid innebærer å oppsøke ungdommen der de er, basert på frivillighet, fleksibilitet og langvarig tilstedeværelse. Målet er å forebygge frafall, kriminalitet, sosial eksklusjon og utfordringer knyttet til rus og psykisk helse gjennom feltarbeid, observasjoner, kartlegging, kontaktetablering, relasjonsbygging og oppfølging.

Oppsøkere fungerer også som brobyggere mellom ungdom og tjenesteapparatet, og gir kommunen et bredere bilde av oppvekstmiljøet. I en tid hvor ungdomskriminalitet og uro i ungdomsmiljø ofte dominerer overskriftene, kan oppsøkende metodikk være en del av svaret.  

Nasjonal og regional satsing

I 2024 startet en stor nasjonal satsing på oppsøkende arbeid, med mål om å styrke fagfeltet og tilby likeverdige og ungdomsvennlige tjenester i hele landet.

Satsingen foregår også regionalt. Som en del av arbeidet har vi i KORUS Stavanger initiert et fagnettverk for oppsøkende tjenester i Rogaland, og nylig ble dette arrangert for første gang.

Nærmere 40 deltagere fra kommuner i regionen vår deltok, inkludert ansatte fra tre helt nyopprettede team. Under samlingen var det innlegg fra Jonas Chabchoub fra Oslo kommune, Randi Mossefinn fra Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) og Uteseksjonen i Stavanger.

I den forbindelse snakket vi med tre personer fra oppsøkende tjenester om hva oppsøkende sosialt arbeid er, hva som gjør det unikt og hva kommuner kan oppnå ved å satse på denne metodikken.

Siri Ostvold

Siri Østvold

Siri Østvold jobber i Sandnes Ungdomsteam.

Hun mener det oppsøkende arbeidet er viktig, blant annet fordi en får mulighet til å komme i posisjon til å nå risikoutsatte barn og unge på et langt tidligere tidspunkt enn ellers. På den måten kan man forhåpentligvis også forebygge ytterligere problemutvikling, sier Siri.

– Hva er egentlig oppsøkende sosialt arbeid?  

– Dette er en sosialfaglig arbeidsmetode der en har til hensikt å bygge relasjoner og tillit til andre mennesker. For meg som jobber i Ungdomsteamet betyr dette å ferdes der ungdommene oppholder seg, i håp om å kunne komme i posisjon til å hjelpe de som har behov for det. Mange av ungdommene vi møter i det oppsøkende arbeidet er ungdom som det er vanskelig å nå, og som ikke nødvendigvis ber om hjelp på egen hånd.  

– Hvorfor er oppsøkende sosialt arbeid viktig, og for hvem?  

– Ved å jobbe oppsøkende vil en kunne kartlegge ungdomsmiljøer og jobbe forebyggende med rus, kriminalitet og psykisk uhelse. Det oppsøkende arbeidet kan i noen tilfeller være livsnødvendig for risikoutsatte ungdommer. Det å bli sett, møtt og trodd på er viktig for alle mennesker. Det oppsøkende arbeidet har også en samfunnsøkonomisk verdi. Ved å arbeide oppsøkende, vil en kunne identifisere og komme i posisjon til å nå risikoutsatte barn og unge på et langt tidligere tidspunkt enn ellers, og forhåpentligvis forebygge en ytterligere problemutvikling.  

– Hva er unikt med oppsøkende sammenlignet med andre former for sosialt arbeid?  

– Det unike er at en møter ungdommene der ungdommene er. På denne måten når en lettere fram til de som faller utenfor, og de som ikke nødvendigvis selv oppsøker hjelpeapparatet.  

– Hva burde folk flest vite om sårbare unge i risiko som de kanskje ikke forstår?  

– Ethvert menneske har sin historie. Atferden de utviser, har ofte en bakenforliggende historie, og kan være deres smerteuttrykk. Vær grei, vær raus – og bry deg!  

– Hva kan en kommune oppnå ved å satse på oppsøkende sosialt arbeid?  

– Oppsøkende arbeid kan forebygge utenforskap, psykisk uhelse, rus og kriminalitet, som i de fleste tilfeller vil være belastende for den det gjelder og deres pårørende.

Jostein Eikeland Fossan

Jostein Eikeland Fossan

Jostein Eikeland Fossan jobber i Uteseksjonen i Stavanger kommune.

Når kommunen prioriterer å møte ungdom der de er sender det et signal om at ungdommen er viktig. Det viser at kommunen satser på å være et nett som kan fange opp de andre ikke fanger opp, mener Jostein.

– Hva er egentlig oppsøkende sosialt arbeid?    

– Det er å være der ungdom er og å være der over tid, så du kan bygge relasjoner. Man kan vise at man bryr seg eller tilby hjelp der og da. Enten kan man hjelpe selv, eller man kan videreformidle til andre i hjelpeapparatet.  

– Hvorfor er oppsøkende sosialt arbeid viktig og for hvem?  

– Du treffer ungdommer som andre ikke treffer. Enten fordi de ikke oppsøker hjelp på andre måter, men også det at du du har mulighet til å treffe oss på en annen måte enn resten av hjelpeapparatet. Man har mulighet til å treffes over tid, og ungdommen kan være med å bestemme hvordan eller om man treffes. Det er noen som har problemer med å passe inn i et hjelpeapparat. Det kan være fordi de ikke klarer å møte til avtaler, at de ikke vil møte til avtaler, at de synes det er vanskelig å ta imot hjelp, at de tenker at de ikke har behov for hjelp eller at de ikke stoler på voksne i hjelpeapparatet. Det er mange grunner som kan gjøre det vanskelig å passe inn i den boksen som hjelpeapparatet er tilpasset til.  

– Hva er unikt med oppsøkende sammenlignet med andre former for sosialt arbeid?  

– En avvisning fra ungdommen trenger ikke bety at du må bruke et halvt år på å søke deg inn igjen. Kanskje kan dere treffes dagen etter når ungdommen har en bedre dag. Noen er veldig avvisende. Da kan man jobbe mye rundt ungdommen, for eksempel med miljøet den er en del av. I mange tilfeller kan vi få hjelp av andre unge rundt ved at de sier ting som «Det er Uteseksjonen, de er greie folk». På den måten kan vi få «gratis» innpass hos de som vi kanskje må jobbe veldig hardt for å nå.

Man kan bli avvist i to år, men vi må fortsetter å vise at vi ser ungdommen og at vi er her hvis du trenger oss. Vi må vise at «Du kan avvise meg, men jeg står i det». At jeg bryr meg om deg – selv om du uttrykker at du ikke bryr deg om meg. Når ting skjer – enten at de treffer bunnen eller de merker selv at de må ha hjelp – så kan det gjerne være oss de tar kontakt med, fordi vi har vist dem over tid at vi er der. Man bygger tillit ved å stå i avvisning. Og det er jo nesten et privilegium, å ha mulighet til å stå i avvisning.  

– Hva burde folk flest vite om sårbare unge i risiko som de kanskje ikke forstår?  

– Det er alltid en forklaring på hvorfor noen er som de er, og det er alltid flere sider av en sak. En ungdom kan utstråle aggresjon, sinne eller avvisning, men så er det noe som ligger bak. En positiv ting med oppsøkende arbeid er at vi har tid til å se forbi det og se at det alltid er en eller annen form for ressurs hos ungdommene.  

– Hva kan en kommune oppnå ved å satse på oppsøkende sosialt arbeid?   

– Hvis du er den eneste tjenesten som gjør noe, så er det ofte vanskeligere å kutte i. Vi er ikke en lovpålagt tjeneste, men vi utfører en del av det kommunen er lovpålagt å gjøre innen forebyggende arbeid. Så hvis man klarer å opprettholde det oppsøkende arbeidet tror jeg det blir vanskeligere å kutte i, fordi vi gjør noe ingen andre gjør.

Det å møte ungdommer der de er, tilstedeværelse over tid og å gi mulighet til rask og lavterskel hjelp er forebyggende på flere måter. Ikke bare ved å hjelpe konkrete ungdommer, men også ved å dempe situasjoner som ellers kunne ha oppstått. 

– Hvilke signaler sender det til innbyggere når kommunen satser på å møte ungdom der de er – på deres arenaer?   

– Når kommunen prioriterer å møte ungdom der de er sender det signaler om at de prioriterer ungdom. De prioriterer de marginaliserte og sårbare som ikke nødvendigvis klarer å fanges opp andre steder. Det viser at man satser på å være et nett som kan fange opp de som de andre ikke fanger opp, og at man er med på å støtte andre som driver forebyggende arbeid.

Det er jo ingen som gjør mer forebyggende arbeid enn skoler eller barnehager, men så er det noen som enten ikke passer inn der, faller mellom flere stoler eller ikke blir fanget opp i det hele tatt. Vi må være der de er også. Det er jo de som er på gata som er de mest sårbare. Det er de vi vet minst om. De forteller ikke nødvendigvis læreren eller fotballtreneren at de har det kjipt hjemme. I tillegg er det ofte de ungdommene som befinner seg på arenaer hvor det kan skje mye negativt, for eksempel at de er i etablerte rusmiljøer med voksne eller at de oppholder seg steder hvor det foregår organisert kriminalitet.  

Portrettfoto av Simen Gelius Eikje

Simen Gelius Eikje

Simen Gelius Eikje jobber i oppsøkende ungdomsteam i Haugesund.

Som lavterskeltilbud opplever ungdomsteamet i Haugesund at ungdom raskt får tillit til dem og tar kontakt med dem. Ungdommene de snakker med sier at det ikke skal mer til enn én samtale med ungdomsteamet før de merker at det er annerledes å snakke med dem enn med «vanlige» instanser, forteller Simen.

– Hva er egentlig oppsøkende sosialt arbeid?    

– Det er først og fremst en forebyggende metode, der en kan nå ut til mange på flere arenaer.  

– Hvorfor er oppsøkende sosialt arbeid viktig, og for hvem?   

– Vi har jo tatt runden i Haugesund og har på kort tid blitt ganske godt kjent. Som lavterskeltilbud opplever vi at ungdom raskt får tillit til oss og tar kontakt med oss. Ungdommene vi snakker med sier at det ikke skal mer til enn én samtale med ungdomsteamet før de merker at det er annerledes enn å gå til «vanlige» instanser.  De snakker med oss om alt mulig: Prestasjoner på skolen som har gått i stå og stress i hverdagen, eller at de er i en startfase med rus og utforsker det miljøet. Da er det viktig å komme tidlig inn. 

– Hva er unikt med oppsøkende sammenlignet med andre former for sosialt arbeid?  

– Først og fremst det at vi har friheten til å bevege oss mye rundt og at vi kan ha kontakt med ungdommer over lang tid. Ved at vi jobber oppsøkende kan vi ta samtalen der de er, og ikke bare på kontoret. Det er fleksibelt. I tillegg opplever jeg at det har vært et behov for de vi samarbeider med.  

– Hva burde folk flest vite om sårbare unge i risiko som de kanskje ikke forstår?  

– Det er så fort gjort å sette en merkelapp på ungdommene. Det ligger jo en historie bak som det er vanskelig å få tak i med mindre man bruker litt tid. De ungdommene vi møter har vi jo faktisk tid til. Så er man jo avhengig av samarbeidet rundt ungdommen for å forstå helheten, samtidig som man må ha taushetsplikten og samtykket i bakhodet hele tiden.  

– Hva kan en kommune oppnå ved å satse på oppsøkende sosialt arbeid?    

– Vi får utrolig mye informasjon ved å jobbe oppsøkende. Blant annet er vi på bussen og på skolene i Haugesund og gjør oss kjent. Der er jo de fleste ungdommene, så det at vi er der nå kan gjøre det lettere for dem å ta kontakt med oss senere. Vi har en stor fordel av å ha den oppsøkende funksjonen, og så må vi jo passe på at den blir brukt riktig. At alt blir gjort riktig, at det ikke glir ut og at vi bryter tilliten og taushetsplikten vi har overfor ungdommene. Vi har et arbeidsgruppemøte der vi inviterer ungdom inn og hvor de kan få være med å medvirke. De kan fortelle om hva som beveger seg og hva som er viktig for oss å vite i møte med ungdommen.  

– Hvilke signaler sender det til innbyggere når kommunen satser på å møte ungdom der de er – på deres arenaer?    

– Vi hører fra skole og frivillighet at det er bra at det blir satset på oppsøkende. Vi ser at vi kommer i kontakt med mange ungdommer hver gang vi er ute. Vi er også veldig synlige i sentrum med logoen vår. Jeg tenker det sender positive signaler, at vi tar ungdom på alvor og at vi bidrar til et godt samarbeid på tvers.