Lager dokumentarfilm om rus og utviklingshemming

– Dette er nok en glemt gruppe for veldig mange, sier seniorrådgiver Bjørn Roar Vagle.

Bilde av Bjørn Roar Vagle i KORUS Stavanger
RUS OG UTVIKLINGSHEMMING: Nylig ble Bjørn Roar Vagle, seniorrådgiver i KORUS Stavanger, intervjuet av URO til deres dokumentarfilm om rus og utviklingshemming – «Bak URO». Filmen spilles inn i disse dager og har premiere i 2026. Foto: URO skjermdump

Publisert: 03 desember 2024

Skrevet av: Tone Helene Oskarsen

Utviklingshemming Rus Opplysning (URO) holder for tiden på å lage en dokumentarfilm om rus og utviklingshemming – «Bak URO».

Dokumentarfilmen skal vise at personer med utviklingshemming vil og kan bidra i fagutvikling og skape endring. Den skal belyse utfordringer, fremme refleksjon, redusere stigma og øke forståelsen for utviklingshemming, rus og rusbruk, forteller URO-teamet.

Filmen spilles inn i disse dager og har premiere i 2026.

– Målgruppen for filmen er folk flest, og vi ønsker at filmen skal bidra til folkeopplysning. Vi intervjuer fagpersoner som kan noe om temaer knyttet til utviklingshemming og rusmiddelbruk, sier prosjektleder Lise Holm og ekspert Camilla Melvoll Berntsen i URO.

En glemt gruppe

I forbindelse med innspillingen tok URO-teamet turen til KORUS Stavanger for å snakke med seniorrådgiver Bjørn Roar Vagle om selvbestemmelse og tvang.

Vagle har tidligere jobbet mye med problemstillinger knyttet til tvang og makt. Han har skrevet et nasjonalt temahefte om opplæring i lovverket som regulerer bruk av tvang overfor personer med utviklingshemming, og han var tidligere medlem i Tvangslovutvalget. I tillegg sitter han også i UROs referansegruppe.

Seniorrådgiveren mener dette er en viktig film som tar for seg en målgruppe og problemstillinger mange kanskje glemmer.

– Dette er nok en glemt gruppe for veldig mange, og jeg ønsker å bidra til å løfte fram denne gruppen på rusfeltet. Det synes jeg er viktig, sier Vagle.

Høyere risiko for seksuelle overgrep

Kommunene har et eget lovverk som regulerer bruk av tvang overfor personer med utviklingshemming. I og med at det finnes et eget lovverk mener Vagle det kan oppstå spørsmål ved om kommunen skal gripe inn og sette begrensninger når rusmiddelbruken har blitt risikofylt og et problem.

Det kan være snakk om en helseskade, at personen i ruset tilstand er til fare for seg selv eller andre eller at en blir utnyttet til å begå kriminelle handlinger. Vi vet også at jenter med en lett utviklingshemming har betydelig høyrere risiko for å bli utsatt for seksuelle overgrep, og i kombinasjon med rusmiddelbruk øker trolig risikoen ytterligere, sier Vagle.

Vi vet veldig lite om «rustvang» i kapittel 9, men rundskrivet til lovverket omhandler rusmiddelbruk og det kan tyde på at det finnes vedtak om tvang for å begrense rusmiddelbruk. Dette er problemstillinger vi burde vi visst mer om, legger han til.

Det forebyggende arbeidet har sviktet

Personer med en lett utviklingshemming er overrepresentert i spesialisthelsetjenestens døgnbehandling for rusavhengighet, forklarer Vagle.

Han mener det kan tyde på at mange ikke får hjelp før rusmiddelproblemene er blitt store og at mange ikke får den hjelpen de trenger tidlig nok.

Denne overrepresentasjonen indikerer at det forebyggende arbeidet har sviktet. Alle trenger å kjenne at de hører til og å ha en meningsfull hverdag. Mye tyder på at mange med en lett utviklingshemming i for stor grad blir overlatt til seg selv, og at de heller ikke får hjelp tidlig nok ved gryende rusmiddelproblemer, sier Vagle og berømmer samtidig URO-prosjektet for å sette søkelyset på dette.

Hva er URO?
  • Utviklingshemming Rus Opplysning
  • I URO jobber personer med utviklingshemming/lærevansker og personer med fagutdanning sammen. 
  • De lager lett informasjon om rus og rusmidler. 
  • De snakker med personer med utviklingshemming eller lærevansker om rus. 
  • De snakker med pårørende om utviklingshemming og rus. 
  • De snakker med fagfolk om utviklingshemming og rus. 
  • Nettside: Lettomrus.no