Aktuelt
Her finner du aktuelle saker, meningsytringer og oppdatert informasjon om det som rører seg på rusfeltet.
Nyheter
-
Skaper pusterom for foreldre til rusutsatt ungdom
Parenthood rus skal styrke og støtte foreldre til ungdom med rusutfordringer. I september ble den nye innsatsen lansert i Innlandet og Viken.
-
Bidrar til bedre internasjonal rusforebygging
KORUS har vært en sentral aktør i utvikling og testing av et helt nytt verktøy som skal bidra til bedre rusforebygging internasjonalt. Det forteller Giovanna Campello, fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC). Torsdag offentliggjør hun en rapport, og lanseringen kan følges direkte på nett.
-
Vi lanserer nasjonalt nyhetsbrev
Vil du ha full oversikt over det som skjer innen rus, forebygging og folkehelse? Denne høsten lanserer KORUS et nasjonalt nyhetsbrev. Meld deg på her.
-
Alle kan redde et liv
– Med ganske enkle grep kan hvem som helst bidra til å redde et liv, sier paramedic Bjørn Loe. I forbindelse med satsingsuken mot overdoser fikk over 200 personer innføring i førstehjelp og informasjon om ovedoseforebygging på Jernbanetorget i Oslo.
-
Hva skjer på overdosedagen?
På torsdag markeres Verdens overdosedag. Vi har laget en oversikt over noen av arrangementene.
-
Er din kommune med?
47 kommuner har takket ja til å delta i den nasjonale Brukererfaringsundersøkelsen. Det er fremdeles mulig å melde seg på.
-
Ungdom tar styring i Ungdata
Tromsø kommune har lenge jobbet målrettet med ungdomsmedvirkning. Gjennom en ny prosedyre for arbeidet med Ungdata, ønsker de å sikre reell medvirkning hver gang undersøkelsen gjennomføres.
-
Endelig noe som treffer ungdom
– Dette er et opplegg som burde tas i bruk av videregående skoler over hele landet og overalt der man treffer ungdom, sier Trym Mathisen Guldvog fra Kirkeparken videregående skole i Moss. Han er en av flere elever som har vært med i utviklingen av et nytt undervisningsopplegg om rus.
-
Slik snakker du med ungdom om rus
Det kan være vanskelig å vite hva du skal spørre om eller hvordan du skal gå fram når du vil diskutere rus med ungdommen. Her er noen tips:
Kurs og konferanser
-
Et rusbilde fylt av motsetninger
Rusvanene blant dagens unge er fylt av motsetninger. Vi hører om kokain i Oslo-området, tall fra Ungdata viser at ungdom generelt drikker mindre, mens holdningene til hasj har blitt mer liberale. Hvordan forholder vi oss til dette rusbildet? På konferansen «Te ka slags nøtte?» gir rusforsker Willy Pedersen noen svar.
-
Lær deg å bruke Motiverende samtale i gruppe
Motiverende samtale (MI) kan hjelpe mennesker som trenger motivasjon til å gjøre endringer i livet. Nå inviterer vi til kurs for deg som vil ta i bruk metoden i grupper.
-
Hvordan påvirkes utdanningsvalg av bosted?
Hvor du vokser opp og hvilke foreldre du har, spiller inn på valg av utdanning. Men hvilke mekanismer er det egentlig som slår inn og bestemmer hvordan de unge lever sine liv?
-
Se Overdosekonferansen 2023 i opptak
Mandag 11. september gikk Overdosekonferansen av stabelen i Stavanger. Dersom du ikke fikk anledning til å være til stede kan du se sendingen digitalt her.
-
Vil gi hjelp som faktisk hjelper
– Når vi jobber med mennesker, og vi vet betydningen av relasjonen, er det klart at også vi som fagpersoner må tåle tilbakemeldinger fra de vi skal hjelpe, sier Lise Aanes Andersen i Narvik kommune. Gjennom bruk av verktøyet FIT har hun fått verdifull innsikt som kommer brukerne av tjenestene til gode.
-
Hvordan snakker vi med barn som er pårørende?
7. september inviterer Korus Midt og Blåkors til fagdag med psykolog Frid Hansen. Temaet er «Samtaler med barn som pårørende».
-
Kokainbruk hos ungdom
I går strømmet Folkehelseinstituttet direkte fra et åpent fagmøte om kokainbruk blant ungdom. Sendingen er fortsatt tilgjengelig i opptak.
-
Vi må ta tak i skammen
Skam er en av livets mest destruktive krefter, men skammen kan også vendes til omsorg for seg selv, mener den danske psykologen Anette Holmgren. På årets Barnet og Rusen-konferanse deler hun sin kompetanse om skam og rus.
-
Inviterer til nettverkssamling i utendørsterapi
Hvordan kan man benytte naturen i forebygging og behandling av rusrelaterte og psykiske helseutfordringer? Til høsten satser KORUS Midt videre på utendørsterapi.
Meninger og debatt
-
FAS-dagen: Hva feiler det «Felix»?
DEBATT: Bruk av alkohol i svangerskapet kan føre til alvorlige skader i et barns sentralnervesystem. Likevel får mange aldri en diagnose eller hjelpen de trenger, skriver psykologspesialist Anne-Kristin Imenes fra KORUS.
-
Flere dør av smertestillende piller, enn av heroin
DEBATT: Over 100 personer i Norge dør av smertestillende medikamenter fått på resept fra en lege. Lederen i KORUS øst håper at legene fremover blir mer oppmerksomme på sin rolle i utfordringen med overdosedødsfall.
-
Hvordan kan vi hjelpe den som ruser seg?
KRONIKK: Familie og venner betyr mye for om en rusavhengig skal komme tilbake til et vanlig liv. Pårørende bør derfor etterspørre nettverksmøter med åpen dialog som en del av behandlingstilbudet, skriver KORUS-rådgiver Roar Bakken.
-
Med rett til å ruse seg til døde?
DEBATT: Lidelsen og fortvilelsen rundt de få unge som har rusproblemer er stor. Jo tidligere en klarer å komme ut av problemene, jo bedre er framtidsutsiktene. Hvorfor tar ikke barnevernstjenesten eller helsetjenesten kontrollen overfor den lille gruppen med barn og unge som har utviklet et rusmiddelproblem?
-
Den farligste rusen står i barskapet
DEBATT: Er det lettere å snakke om unges kokainbruk enn om egen fyll, spør Tommy Sjåfjell i KORUS Sør. Han mener det er på tide å diskutere vårt forhold til alkohol.
-
Flere kvinner dør av smertestillende piller
DEBATT: Antall kvinner som dør av overdose, har steget jevnt de siste ti årene. Hovedårsaken er smertestillende medikamenter. Nå må noe gjøres.
-
Søvn mot psykiske plager
DEBATT: Stadig flere unge sliter med psykiske helseplager. Mer søvn kan være medisinen mange trenger
-
Det står bra til med de unge
DEBATT: Antall barn og unge som søkte hjelp fra barne- og ungdomspsykiatrisk, kommunen og hjelpetelefoner økte under pandemien. Likevel viser ferske tall fra Ungdata at ungdom flest vurderer at de har det bra.
Forskning og statistikk
-
Rusbruk blant ungdom i Europa
De høye tallene for bruk av kokain og andre rusmidler blant videregåendeelever i Oslo i årets Ungdata-undersøkelse overrasket. Men hvordan er bildet i resten av Europa? KORUS Oslo har laget en oppsummering.
-
Ungdom tar styring i Ungdata
Tromsø kommune har lenge jobbet målrettet med ungdomsmedvirkning. Gjennom en ny prosedyre for arbeidet med Ungdata, ønsker de å sikre reell medvirkning hver gang undersøkelsen gjennomføres.
-
Ny Ungdata-gjennomføring i Troms og Finnmark
Planleggingen av neste Ungdata-undersøkelse i Nord-Norge er i full gang. I mars 2024 er det elever i Troms og Finnmark fylke som skal delta, både de på mellom- og ungdomstrinnet, og ungdom på videregående skolenivå.
-
Færre sliter med pengespill, men tallene er fortsatt høye
Antall mennesker med pengespillproblemer er mer enn halvert på fire år, men fortsatt er 23 000 i Norge rammet. I tillegg er 93 000 personer i risikosonen.
-
"Alle” bruker ikke kokain
Selv om Føre Var i Bergen og Trondheim rapporterer en økning i bruken av kokain, betyr det ikke at alle nå bruker det. — Det er veldig viktig å påpeke at 95,3 prosent av de mellom 16 og 30 ikke har brukt kokain siste året, sier Katrin Øien i KORUS Midt.
-
Flere overdosedødsfall
Folkehelseinstituttet melder i dag at totalt 321 personer døde av overdose i 2022. Det er en økning på 74 personer sammenlignet med året før.
-
Invitasjon til undersøkelse om brukererfaringer
KORUS Midt inviterer din kommune eller bydel til årets Nasjonale Brukererfaringsundersøkelse. Undersøkelsen gir kommunen din viktig informasjon om hvordan tjenestene oppfattes av brukere med rusmiddelproblemer.
-
Dette kjennetegner ruspasienter med psykisk lidelse
Nesten halvparten av pasientene i døgnbehandling for rusavhengighet har en psykisk lidelse. Disse har økt risiko for tilbakefall etter behandling, skriver forskere ved KORUS Midt.
-
Vil vite hva fritid betyr for barnas framtid
Hele 12 000 barn fra 21 kommuner i Vestfold og Telemark inviteres denne våren til å delta i en ny og unik undersøkelse som skal følge dem fra 10-års-alderen fram til de er voksne. Målet med Ungdata pluss er å finne ut mer om sammenhengen mellom fritidsvaner, livskvalitet og helse.
Podkast
-
Ruspodden
Ruspodden er en temabasert podkast hvor relevante fagpersoner, brukere, samfunnsaktører og praktikere inviteres til samtaler om hvordan vi forstår rus og om hva som beveger seg på rusfeltet. Målgruppe for podkasten er brukere, ansatte og alle med en interesse for rus.
-
Spillradioen: En podkast om penge- og dataspill
Spillradioen er en podkast fra KORUS øst om ulike tema knyttet til spill, spillproblematikk og spilleavhengighet. Panelet består av Stian Overå, Magnus Eidem, Niri Talberg og Øystein Bjørke Olsen - alle med lang erfaring innenfor fagområdene pengespill og gaming.