Et kompass for å forstå rusbruk

Kurset RusKompass skal gi ansatte på institusjon hjelp til å forstå, forebygge og håndtere rusbruk blant unge.

Illustrasjonsbilde med sammenstilling av tre ansattebilder.
NYTTIG VERKTØY: Å ha grunnleggende kunnskap om rus er avgjørende for alle som arbeider med ungdom, mener Brita Leivestad, Katrin Øien og Randi Kristine Abrahamsen, som har representert KORUS i arbeidet med det nye verktøyet.

Publisert: 04 mars 2025

– Vi tror dette kommer til å bli et veldig nyttig verktøy for å sikre at ansatte har den nødvendige grunnkunnskapen knyttet til ungdom og rus. Her er det videoer, refleksjonsoppgaver og til og med forslag til fordypning i egne fagdager med utkast til komplett program. Det gir muligheter til å jobbe sammen og tilpasse opplegget til den enkelte arbeidsplass, sier Brita Leivestad i KORUS Bergen.

Sammen med kollega Randi Kristine Abrahamsen og Katrin Øien fra KORUS midt, har hun vært med i en arbeidsgruppe ledet av Bufetats Spisskompetansemiljø behandling av ungdom på oppdrag fra Bufdir.

Viktig opplæring

I løpet av kurset får du grunnleggende kunnskap og redskaper som bidrar til å gjøre deg tryggere i møte med ungdom som ruser seg. Du får blant annet vite mer om:

  • rustrender og ungdomskultur
  • ungdomshjernen
  • bruk av karleggingsvertøy
  • lovverk og prosedyrer for rustesting
  • risiko og beskyttelsesfaktorer

– Å ha gode, trygge voksenpersoner som har kunnskap og kompetanse til å håndtere og møte utfordringer knyttet til rus er viktig på alle arenaer der man jobber med ungdom. For egen del, synes jeg derfor det er veldig bra at vi har fått muligheten til å være med på å utvikle dette tilbudet fra starten, sier Katrin Øien fra KORUS midt.

Ferdig til sommeren

Programmet er spesielt rettet mot ansatte som jobber i barnevernsinstitusjoner, men er åpent og tilgjengelig også for andre som ønsker å utvide sin kompetanse på feltet.

– Det som er så spennende med dette programmet er at det er relevant for langt flere en de som jobber på institusjon. De fleste som jobber med ungdom vil kunne ha nytte av det, forteller Randi Kristine Abrahamsen, i KORUS Bergen.

Foreløpig er fire av totalt ni moduler klare. De siste ferdigstilles til sommeren, og prosessen med å teste og pilotere det nye tilbudet er i full gang. I neste uke er det Fact ung Bergen sin tur. Sammen med Bufetat, kommer de til KORUS Bergen i to dager for å prøve programmet ut og gi sine tilbakemeldinger.

Les mer om kurset på Bufdir sine nettsider