BTI-filmer til fri bruk
KORUS har laget en serie filmer der målet er å få flere til å bruke kommunale handlingsveiledere. Filmene kan fritt brukes av kommuner over hele landet.
Publisert: 31 oktober 2024
Skrevet av Bjørn Sodeland
Hva gjør jeg når jeg som lærer er bekymret for et barn? Hvordan følger jeg som NAV-ansatt opp saker som dukker opp i samtaler med foreldre og foresatte?
Dette og mye mer kan såkalte kommunale handlingsveiledere gi noen svar på. Veilederne, som er del av satsingen Bedre tidlig innsats (BTI), går trinn for trinn gjennom akuttprosedyrer og forebyggende tiltak knyttet til bekymringer for barn eller ungdom.
– Alle kommuner som er del av den nasjonale BTI-satsingen har en egen handlingsveileder tilgjengelig på sine nettsider. Der kan ansatte som for eksempel jobber med barn gjennom skole, barnehage, PPT, helsetjeneste, barnevern, fysio- eller ergoterapeuttjenester finne gode svar på hvordan de går fram når det dukker opp en bekymring. Veilederen kan også brukes av de som jobber indirekte med barn, for eksempel NAV eller ansatte i rus- og psykisk helsefeltet sier Reidar Dale i KORUS Bergen.
- KORUS har laget tre filmer som har som mål å synliggjøre kommunens handlingsveileder.
- Filmene er produsert i ulike formater og er tekstet på bokmål og nynorsk.
- Hver film tar for seg ulike situasjoner og utfordringer.
- I filmene møter du en lærer, en saksbehandler i NAV og en ansatt på helsestasjon.
Viktig verktøy
Bakgrunnen for at filmene har blitt produsert, er at oppfølgingsundersøkelser av kommuner som er del av BTI, viser at flere ansatte ikke kjenner til eller bruker veilederen. Nå håper Dale kommuner over hele landet vil benytte seg av muligheten til å løfte fram verdien av å bruke dette verktøyet gjennom de nye filmene.
- Med utgangspunkt i oppfølgingsundersøkelsene, har målet vårt vært å lage korte motivasjonsvideoer som retter oppmerksomheten mot handlingsveilederen til den enkelte kommune. Filmene er laget i flere formater tilpasset nettsider og sosiale medier, og kommuner over hele Norge står fritt til å bruke filmene som de vil, sier Dale.
Det er laget totalt tre filmer i samarbeid med RKBU/RBUP og RVTS. Filmene er rettet mot NAV-ansatte, ansatte i skolen og ansatte på helsestasjon. Alle filmene er tilgjengelige på bokmål og nynorsk.
- BTI er en samhandlingsmodell for tjenester som møter gravide, barn, unge og foreldre det er knyttet undring eller bekymring til.
- Modellen skal kvalitetssikre helhetlig og koordinert innsats uten oppfølgingsbrudd.
- Den skal bidra til tidlig innsats, samordning av tjenestene og brukermedvirkning.
- En handlingsveileder beskriver veien fra bekymring til handling.
- Den går gjennom både akuttprosedyrer og forebyggende tiltak.
- Veilederen går gjennom ulike nivåer, fra identifisering og avklaring ulike løsninger for samarbeid mellom instanser og tjenester.