Jæren Recovery College legges ned – har vi virkelig råd til det?
DEBATT: Norge trenger ikke færre Recovery College. Tvert imot trenger vi flere.

Publisert: 13 mai 2025
Skrevet av: Anne Schanche Selbekk, førsteamanuensis, Universitetet i Stavanger og KORFOR (Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest) og Aasa Kvia, PhD-student, Sandnes kommune og Universitetet i Stavanger
Dette er en debattartikkel. Alle meninger er forfatternes egne.
Nylig ble det offisielt: Jæren Recovery College (JRC) legges ned. Etter et avslag på søknaden om tilskudd fra Helsedirektoratet, måtte de syv kommunene dekke kostnadene på 3,5 millioner kroner for videre drift alene. Noe de ikke fant økonomisk grunnlag for å prioritere.
Har vi som samfunn råd til å la være å satse på denne typen tiltak?
Gjennom seks år har JRC vært en spydspiss og et fyrtårn i utviklingen av recovery-orientert arbeid i Norge, og har bidratt til å bane vei for et økende antall nye Recovery College i landet. Recovery-orientert arbeid er basert på den enkelte innbyggers egne mål og ønsker for et bedre liv, med fokus på å gjenoppbygge liv gjennom samfunnsdeltakelse, snarere enn å redusere symptomer.
Dette arbeidet bygger på et likeverdig samarbeid mellom fagfolk og mennesker med egen erfaring med livets utfordringer. På JRC har 1500 innbyggere som på ulike måter strever i sine liv, gjennom deltakelse i kurs, fått muligheten til å bruke sine ressurser aktivt inn i fellesskapsbyggende og livsendrende prosesser.
«Noe av det paradoksale ved nedleggelsen er at tiltaket faktisk erfarer å fungere og skape en forskjell i menneskers liv»
Bidrar til å redusere stigma
Recovery College ble etablert for første gang i England i 2009, og har siden den gang spredt seg til 28 land på fem kontinenter. I 2023 ble det registrert 221 Recovery Colleges på verdensbasis.
Et Recovery College tilbyr kurs som er samskapt og ledet i fellesskap av personer med egenerfaring og personer med fagbakgrunn. De som deltar på et Recovery College har rollen enten som student eller kurslærer. De fleste har enten selv erfaring med, er pårørende til, eller jobber med utfordringer knyttet til psykisk helse eller rus. Sentrale verdier er likeverdighet, samskaping, skreddersøm, gjensidig læring, recovery-orientering, fellesskapsorientering og lokalsamfunnstilknytning. Slik tilbyr Recovery College en helt unik arena for utforskning av et reelt og likeverdig samarbeid mellom fagfolk og innbyggere, som bidrar til å redusere stigma og fremme forståelse i lokalsamfunnet.
I Norge er det siden 2019 etablert Recovery College på Haugalandet, i Bergen, i Kristiansand, i Innlandet og på Nesodden. Her har Jæren Recovery College hatt rollen som ledende aktør, og vist vei for en recovery-orientert og kostnadseffektiv tilnærming til en god folkehelsepolitikk.
Kunnskapsbasert praksis
Noe av det paradoksale ved nedleggelsen er at tiltaket faktisk erfarer å fungere og skape en forskjell i menneskers liv. Recovery College er kunnskapsbasert praksis. Oppsummert kunnskap viser høy tilfredshet blant de involverte, og at mange deltakere oppnår sine personlige recovery-mål, som kan handle om sosiale relasjoner, psykisk helse, aktiviteter, utdanning eller arbeid. Høyere livskvalitet og well-being blant deltakerne, samt økt kunnskap og evne til selvledelse er også dokumentert. Det samme viser undersøkelser og forskning fra norsk setting.
Et annet paradoks er at Recovery College bidrar til endring av praksis hos tjenesteytere. Studier viser at fagfolk endrer holdninger til mennesker som søker hjelp, at språkbruk og maktforhold mellom fagansatte og innbyggere endres. I tillegg til å tilby kurs, har JRC også vært en viktig aktør i å spre kunnskap om recovery-orientert praksis til både kommuner og spesialiserte tjenester. De har tilbudt og tilgjengeliggjort en kompetanse kommunene selv ikke har tilgang til.
«JRC som tiltak og praksis tikker av på alle boksene for å være et fremtidsrettet tilbud»
Kan avlaste helsevesenet
Et tredje paradoks er at det å ha et Recovery College er god samfunnsøkonomi. Gjennom et Recovery College kan relativt få ansatte nå veldig mange mennesker. Oppsummert forskning viser at deltakelse på et Recovery College er assosiert med en markant redusert bruk av andre tjenester. I England økte antallet Recovery College fra 1 til 88 i perioden fra 2009 til 2023 – i en tid preget av blant annet økonomiske nedgangstider. De prioriterte likevel penger til å gjøre akkurat dette, slik også flere norske kommuner i dag har gjort i en tid hvor vi nettopp står overfor en presset kommuneøkonomi.
Ny opptrappingsplan for psykisk helse understreker at økt bruk av mestringskurs og gruppetilbud vil kunne gi god hjelp til flere, og bedre utnyttelse av personalressurser. Dette svarer JRC direkte på, gjennom sine mestringskurs, som igjen kan avlaste et helsevesen som sliter med å rekruttere nok helsepersonell. Norge trenger ikke færre Recovery College, tvert imot trenger vi flere.
Tikker av alle boksene
Hva er det «nye» med Recovery College, og hva mister vi når det forsvinner? JRC som tiltak og praksis tikker av på alle boksene for å være et fremtidsrettet tilbud. Det er kunnskapsbasert, nyskapende, samfunnsøkonomisk, samarbeidsbasert, demokratisk, samfunnsorientert og forebyggende. Og det hjelper de som er involvert.
Jæren Recovery College har gjennom disse seks årene opparbeidet seg en unik kompetanse og et nettverk som det tar tid å bygge opp. At man nå velger å rive dette ned, fremstår for oss som et stort sløseri av investerte midler og en tapt mulighet for viktig fagutvikling til beste for våre innbyggere.
Disse stiller seg også bak kronikken:
Unn Hammervold, førsteamanuensis, Universitetet i Stavanger
Inger Eide Robertson, seniorrådgiver, PhD, KORUS Stavanger
Anne Turid Nygaard, Seniorrådgiver i Etat for psykisk helse og rustjenester, Bergen kommune
Susanne Albertine Davidsen, Bergen Recoveryskole, Bergen kommune
Sigrid Bøthun, avtroppende prosjektleiar Recovery Ressursbase og Teamleiar læring og mestring, Helse Fonna
Knut Tore Sælør, førsteamanuensis, Universitetet i Sørøst-Norge
Ottar Ness, professor, NTNU
Arve Almvik, faglig rådgiver, NAPHA
Artikkelen ble først publisert hos Stavanger Aftenblad.
Relatert innhold
-
"Ingenting om oss uten oss!" Hvorfor Recovery er viktig.
Recovery handler om styrke å brukernes deltakelse i samarbeidet med hjelpere om egen situasjon.
-
– Et uvurderlig tillegg til annen type hjelp og støtte
Recovery College har allerede eksistert i noen år, men hva er det egentlig, og hva får deltagerne ut av å være der?
-
Gir ungdom tid, fleksibilitet og trygghet
– Da jeg første gang leste om FACT Ung, tenkte jeg bare: Yes! Endelig får vi på plass noe jeg virkelig har savnet, sier Stian Falck Eidissen, teamleder for det oppsøkende tilbudet i Tromsø.