Forebygging for elever og foreldre

Forebyggingsprogrammet Utsett er utvidet til å ikke bare gjelde foreldre, men også ungdommen selv.

Bilde av de fagansvarlige for programmet: Mari Finstad Evenby (t.v.), Mette Erika Harviken, Helge Bjørnsen og Runar Eikenes i KORUS øst.
DIALOG: Utsett bidrar til bedre dialog mellom ungdom og foreldre om rusmidler, og spesielt alkohol. Fagansvarlige for programmet er Mari Finstad Evenby (t.v.), Mette Erika Harviken, Helge Bjørnsen og Runar Eikenes i KORUS øst. (Foto: Kai Nygaard)

Publisert: 11 juni 2025

Skrevet av: Kai Nygaard

Utsett har eksistert i flere år som et forebyggingsprogram til bruk på foreldremøter på ungdomsskolen.

Det grunnleggende formålet er å

  • bidra til utsatt alkoholdebut
  • hindre omfattende drikking og bruk av illegale rusmidler blant ungdom
  • forebygge uønskede og skadelige konsekvenser knyttet til ungdom og rusmiddelbruk
  • fremme betydningen av foreldrerollen og foreldresamarbeid i det rusforebyggende arbeidet

Utvidelse

Tidligere i år lanserte KORUS øst et eget opplegg rettet mot elever, som lærere kan bruke i klasseromsundervisningen. Målgruppen er elever på 9.trinn, og undervisningsopplegget gjennomføres på cirka to timer - tilsvarende to undervisningsøkter.

– Alle kommunene som gjennomfører Utsett har fått tilbud om å inkludere utvidelsen, som består av et fastsatt og strukturert undervisningsopplegg. Elevene får blant annet se korte animasjonsfilmer om utvalgte tema. De skal jobbe gruppevis med å løse oppgaver, og de blir utfordret på forskjellige refleksjons- og dilemmaspørsmål, forteller Runar Eikenes.

– Det medfølger også en lærerveiledning, som skal sørge for at undervisningsopplegget i størst mulig grad gjennomføres slik det er tiltenkt, legger han til.

Utsett er laget av Mette Erika Harviken, Mari Finstad Evenby, Runar Eikenes og Helge Bjørnsen i KORUS øst.

Fokus på effekt

Hvorfor har fagrådgiverne valgt å lage en utvidelse? Svarene handler både om etterspørsel og anbefalinger om hva som faktisk har effekt.

– Det har gjennom flere år vært et ønske fra skolene, fra foreldre og fra Utsett-kontaktpersonene i kommunene å kunne tilby elevene noe av det samme innholdet som foreldrene blir presentert for på foreldremøtene, forteller Mari Finstad Evenby.

– Samtidig har det blitt mer fokus rundt kvaliteten på de rusforebyggende tiltakene. Er det grunn til å tro at det som gjøres har den effekten man ønsker å oppnå? Brukes ressursene på en fornuftig måte? Dette gjelder både det som gjøres i skolen, men også i samfunnet generelt, sier Evenby.

Det økte fokuset på å utvikle kvalitet har blant annet blitt synlig gjennom REPS-studien som ble pilotert i Norge i 2023.

– Vi i KORUS øst ønsket å bidra med å utvikle et opplegg der vi har forsøkt å ta høyde for de anbefalingene som er gjeldende for rusforebyggende undervisning i skolen, samtidig som det skal være enkelt å ta i bruk for den enkelte lærer på skolen, forteller Mette Erika Harviken.

Bilde av Helge Bjørnsen (t.v.), Mari Finstad Evenby, Mette Erika Harviken og Runar Eikenes i KORUS øst.
UTSATT DEBUT: Å hindre bruk av illegale rusmidler og omfattende drikking blant ungdom, og å utsette alkoholdebuten, er blant målene med Utsett, ifølge Helge Bjørnsen (t.v.), Mari Finstad Evenby, Mette Erika Harviken og Runar Eikenes i KORUS øst. (Foto: Kai Nygaard)

Dialog om rusmidler

Hva ønsker KORUS å oppnå med utvidelsen?

– Det vi ønsker å oppnå er å legge til rette for en best mulig dialog rundt bruk av rusmidler, og da i særlig grad alkohol, mellom foreldre og barn. Målet er å stimulere  ytterligere til dialog, gjennom at foreldrene vet at deres egne barn skal ha, eller har hatt undervisning om temaet, sier Harviken.

– Ett av de konkrete rådene som gis i Utsett er at foreldre tar opp tematikken rundt bruk av rusmidler i «fredstid» og når det faller seg naturlig. Det å stille nysgjerrige spørsmål rundt undervisningen barna har hatt på skolen, kan være en slik naturlig inngang til en samtale, sier Helge Bjørnsen.

Han presiserer at elevdelen av Utsett ikke er et enkeltstående, fullverdig forebyggingsprogram for elever i skolen.

Et mål har vært at skolene skal oppleve produktet som et nyttig og brukervennlig bidrag til rusrelatert undervisning, innen det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring, avslutter Bjørnsen.