FACT-team får kunnskap om rus og vold
Noen av FACT-teamenes brukere har rus og voldsproblematikk i tillegg til psykiske lidelser. Nå har fire FACT-team fått kompetanseutvikling i rus og vold fra RVTS øst og KORUS.

Publisert: 09 april 2025
Skrevet av: Anniken Sand
– Et FACT-team jobber ikke inne på en institusjon og har dermed ikke et apparat bak seg ved for eksempel utagering. De ansatte møter menneskene der de bor eller ute i lokalsamfunnet.
Mange av pasientene i FACT har rus som enten tilleggs- eller hovedutfordring. Rus er den enkeltfaktoren som er sterkest korrelert med vold. Ved rus- og voldsproblematikk møter ikke teamet pasientene alene. Det er likevel viktig at risiko kartlegges, forteller Sara Warhuus, ansvarlig for FACT i KORUS Oslo.
– Ved å jobbe målrettet og systematisk kan man muligens forebygge at volden eskalerer. Opplæringene bidrar til at teamet får en felles forståelse av problematikken, og at de snakker et felles språk.
Viktig med faglig påfyll i en uforutsigbar hverdag
Vi snakker med Ellen Skodje, Ylva Bjørlykke, Lena Tryggeseth og Erling Fjelde Tjelle fra Sagene FACT-team.
Hva synes dere om å lære mer om rus og vold?
– Mange av våre svinger litt, og de kan slite litt med sinne, så dette er aktuelle tema. Vi jobber med en gruppe der rus og psykose kan komme litt i veien for tilgjengeligheten for å jobbe kognitivt, så vi plukker med oss elementer til her-og-nå jobbing. De praktiske øvelsene, som pusteøvelsene, er fine.
Hverdagen vår kan være ganske akutt, bare i dag på kurset, har flere av kollegene måtte løpe avgårde til en krise.
En integrert forståelse av rus og vold
Nina Langmyr, KORUS Oslo, er ansvarlig for programmet i region øst. Vi spør henne om hva som er hovedmålene med undervisningen?
– Målet med undervisningen er å styrke de ansattes kunnskap om rus og vold. Vi har fokus på integrert behandling, som innebærer en helhetlig, samordnet og koordinert behandling for personer som har flere samtidige problemer knyttet til rus og vold.
De ansatte lærer blant annet hvordan de kan kartlegge voldsrisiko hos personer de møter i jobben sin som har utfordringer knyttet til rus og vold.
De ansatte lærer blant annet hvordan de kan kartlegge voldsrisiko hos personer de møter i jobben sin som har utfordringer knyttet til rus og vold.
Opplæring i motiverende intervju er også en del av opplæringsløpet. Her lærer de empatisk kommunikasjon, kommunikasjonsferdigheter og forståelse for hvordan man i samarbeid med de det gjelder kan jobbe med motivasjon og endring.
Teamene lærer egentlig kort fortalt hvordan de kan møte personer med samtidige rus- og voldsutfordringer på en best mulig måte.
Hvilke temaer går dere gjennom?
– Det er til sammen seks moduler, i tillegg til to samlinger – en ved oppstart og en ved avslutning av opplæringsløpet. Opplæringen består både av fysiske samlinger, øvelser og e-læringskurs. Vi i arbeidsgruppen vil i tillegg samarbeide med ledergruppene. Dette er viktig for å få til en god implementering av kunnskapen inn i tjenesten.
Et nasjonalt prosjekt for ansatte som møter personer med samtidige utfordringer knyttet til psykisk helse, rus og vold.
Kunnskapsmodulene forholder seg til samtidig rus- og voldsproblematikk, såkalt integrert behandling.
Med integrert behandling menes et helhetlig, samordnet og koordinert behandlingstilbud der bruker får oppfølging for ulike, men samtidige, utfordringer knyttet til rus og vold – både som voldsutsatt og som voldsutøver.
Målgruppen for opplæringen er primært behandlere, miljøpersonell og saksbehandlere i kommune- og spesialisttjenesten.
Prosjektet har pågått siden 2017 og er et samarbeid mellom tolv kompetansesentre på oppdrag fra Helsedirektoratet. Arbeidet koordineres av KORUS midt og RVTS Midt.
Positive tilbakemeldinger
Hva slags tilbakemeldinger har dere fått fra FACT-teamene om undervisningen så langt?
– Vi har fått positive tilbakemeldinger så langt. Vi skal snart ha midtveisevaluering, så da får vi sikkert vite litt mer.
Hvordan ser du for deg at undervisningen vil påvirke FACT-teamenes arbeid på lang sikt?
– Etter opplæringen er målet at deltakerne sitter igjen med økt forståelse, kunnskap og kompetanse på rus- og voldsproblematikk og om hvordan konkret møte personer med dette utfordringsbildet for å kunne gi et godt og helhetlig tilbud videre til personene det gjelder.
Vi i arbeidsgruppa har i tillegg mye fokus på implementeringsarbeid av kunnskapen inn i tjenestene. Dette er viktig med tanke på å sikre at tid og ressurser som tjenestene bruker på opplæringen gir et mer varig utbytte.
Innlandet står for tur til høsten
Hva er videre planer for Rus og vold i Oslo?
– Vi fortsetter arbeidet og tilbyr opplæring til aktuelle tjenester i Oslo. Det er planlagt nytt opplæringsløp i januar 2026. I mellomtiden skal vi i høsthalvåret i gang med et opplæringsløp på Innlandet. Innlandet faller innunder region øst som består av KORUS Oslo, KORUS øst og RVTS Øst.
1. Grunnmodul – Her lærer man om grunnleggende sammenhenger mellom rus og vold
2. Integrert behandling rus og vold – Opplæring i hvordan kognitiv atferdsterapi kan brukes integrert
3. Anabole androgene steroider – Opplæring i hvordan steroider virker, og om hvordan brukere kan utredes og behandles
4. Motiverende intervju – Opplæring i hvordan MI kan brukes i endringssamtaler med personer med kombinerte rus- og voldsutfordringer
5. VR-basert simulering – Ved bruk av VR-briller blir deltakerne av kurset mer bevisst på egne barrierer i samtaler med personer som har rus- og voldsutfordringer
6. Kurs i basiskartlegging – innføring i voldsrisikotriage
Relatert innhold
-
Kompetanseutvikling rus og vold
Kompetanseutvikling rus og vold er for deg som i jobbsammenheng møter personer med samtidige utfordringer knyttet til psykisk helse, rus og vold.
-
ACT og FACT
ACT og FACT er behandlingsmodeller som skal gi helhetlige, koordinerte og oppsøkende tjenester til mennesker med alvorlige psykiske lidelser.