– Vi er ikke skapt for å være alene
– Nettverksmøter burde være et must, mener «Ida», tidligere ruspasient ved St. Olavs hospital. For henne var tilbudet en trygg plattform for å snakke om det som var vanskelig og gjenopprette kontakten med familien.
Publisert: 13 november 2024
Skrevet av: Vilde Dyrnes Ulriksen
– Vi er jo bare mennesker, vi er ikke skapt for å være alene, sier «Ida». Hun er tidligere pasient ved klinikk for rus- og avhengighetsmedisin på St. Olavs hospital og gjennomførte nettverksmøte som del av sin behandling.
I et nettverksmøte inviteres nettverket til pasienten (hovedpersonen) inn, slik at man kan snakke åpent om utfordringene som har vært og legge en plan for veien videre. Møtet ledes av fagfolk som stiller som likeverdige deltakere.
– Jeg hadde bare ett nettverksmøte, men det var superviktig. For mange er det et kjempestort skritt bare det å bli rusfri, og som regel har det allerede blitt en kløft mellom deg og familien eller venner. Man må ofte skifte vennekrets, forklarer hun.
– Selv syntes jeg det var vanskelig å slippe andre familiemedlemmer til, og jeg hadde mistet den gode relasjonen jeg hadde med søsteren min. Det var vondt fordi vi alltid har vært så nære.
- Et dialogmøte der nettverket til hovedpersonen (pasienten) inviteres inn.
- Nettverket kan være venner, kjæreste, familie, kolleger, pårørende, og andre.
- Hovedpersonen velger selv hvem de vil invitere til møtet i samarbeid med fagpersoner.
- Møtet ledes av fagfolk som stiller som likeverdige deltakere.
- Møtet er en trygg arena for å snakke åpent og ærlig om utfordringene som har vært.
- Målet med møtet er å finne ressurser i nettverket som kan være til støtte og hjelp for hovedpersonen og finne ut hvordan de skal ha det fremover.
- KORUS midt og NAPHA tilbyr kurs i ledelse av nettverksmøter. Interesserte kan ta kontakt med Roar Bakken.
Snakke om elefantene
Jens Solem er brukerrepresentant og styremedlem i A-larm. Han mener at nettverksmøter gjør det lettere å få snakket ut om elefantene i rommet.
– Vi som brukerrepresentanter har veldig tro på opplegget. Poenget med nettverksmøte er at man kan få tilbake kontakten med familie, arbeidsgivere eller gamle venner. I nettverksmøtet får en tatt opp vanskelige ting i sikre og trygge omgivelser, sier Solem.
– Det er jo det som er den viktigste biten, og å få tryggheten til å snakke og komme med sine ting uten at det blir tatt i feil mening, understreker han.
«Ida» opplevde det som verdifullt å gi sine pårørende et innblikk i det hun har stått i gjennom nettverksmøtet.
– Å fortelle alt som har skjedd til noen som ikke har vært med hele veien, er kanskje ikke så viktig. Men det er viktig at de forstår deler av historien og hvor heftig det har vært, påpeker hun.
Nettverksmøtene har også stor verdi for de pårørende, som ofte har opplevd stor belastning over flere år på grunn av rusutfordringene til hovedpersonen. Det forteller Lena Sørensen, som er seksjonsleder ved Lærings- og mestringssenteret ved St. Olavs hospital og KORUS midt.
– Gjennom nettverksmøter opplever pårørende at de får støtte og forståelse, samtidig som de får kunnskap om den rusavhengige. Dette gjør at de lettere kan ta bedre valg for seg selv, men også overfor den som er syk. Flere pårørende har fortalt at nettverksmøtene har ført til at de er en bedre ressurs for hovedpersonen, sier Sørensen.
Støtte fra fagfolk
«Ida» forteller at de pårørende ofte kan være redde for å stille feil spørsmål. Da kan nettverksmøtet være et trygt sted å lufte det man lurer på. I sitt nettverksmøte opplevde hun det også som lettere å ta imot spørsmål, fordi teamet rundt henne kunne svare for henne og bekrefte det hun sa.
– Det har blitt litt sånn at uansett hva jeg sier så vil ikke familien tro på meg. Teamet mitt kan bekrefte at jeg har jobbet bra og hva jeg har behov for. Det var viktig for meg å få fram at jeg har profesjonelle til å hjelpe meg med problemene mine. Jeg vil bare ha muligheten til å ringe søsteren min og ha henne i livet mitt. Jeg vil ikke at hun skal hjelpe meg med noen ting, sier «Ida».
– Og så er det ikke alle som er like flinke til å snakke for seg som meg. For de som er mer stille og synes det er vanskelig å snakke om ting, så er det veldig verdifullt å bli støttet av noen som kan snakke deres sak. Det er heller ikke alltid at familiemedlemmer og venner vet at man er i behandling - da kan et nettverksmøte være en måte å fortelle dem om situasjonen på.
Nettverksmøtet kan også være et godt sted å introdusere personer i hovedpersonens nettverk for hverandre.
– Samboeren min har også gått i rusbehandling, og hadde ikke truffet familien min før, så han ble med på nettverksmøtet mitt. Dette var en trygg måte å ha et første møte mellom ham og mitt nettverk på, forteller «Ida».
Flere tjenester må satse
– Nettverksmøter burde være et must i behandling. Å gjenopprette den kontakten betyr alt, sier «Ida».
Roar Bakken, rådgiver ved KORUS midt, håper at flere tjenester vil satse på nettverksmøter. For ansatte i kommuner og spesialisthelsetjenesten tilbyr KORUS midt et todagers kurs i ledelse av nettverksmøter sammen med NAPHA. De som er interesserte i kurs kan ta kontakt med Bakken.
– Jeg vil oppfordre pårørende og hovedpersoner til å etterspørre nettverksmøte, dersom de ikke får tilbud om det. En kan tenke seg at hvis flere etterspør det, da må tjenestene begynne å øke kompetansen på dette området. Og da er det bare for tjenesten å ta kontakt med oss, sier Bakken.
Relatert innhold
-
Oppfordrer tjenestene til å bruke nettverksmøter
– Å komme i gang med nettverksmøter krever litt tid, men gir mange gevinster på sikt, sier Roar Bakken ved KORUS midt. Han inviterer til kurs for møteledere.
-
Hvordan kan vi hjelpe den som ruser seg?
KRONIKK: Familie og venner betyr mye for om en rusavhengig skal komme tilbake til et vanlig liv. Pårørende bør derfor etterspørre nettverksmøter med åpen dialog som en del av behandlingstilbudet, skriver KORUS-rådgiver Roar Bakken.
-
Til deg som er pårørende
Er du berørt av andres rusmiddelbruk, eller er du en fagperson som ønsker å lære av pårørende? Lærings- og mestringssenteret (LMS) ved KORUS midt har flere tilbud til deg.
-
Skaper møteplass for pårørende som har barn med en rusmiddelavhengig
Å ha et felles barn med noen som strever med rus eller psykiske helseutfordringer kan være et stort ansvar. KORUS midt inviterer til dialogmøte der foreldre kan dele erfaringer og møte fagpersoner som lytter og veileder.
-
Eldre ruspasienter har behov for å bety noe for andre
Følelsen av å være av verdi for andre er sentral i bedringsprosessene til eldre ruspasienter, viser forskningen til Nina Bahl. Samtidig har denne gruppen flere utfordringer med deltakelse i fellesskap.
-
Derfor bør rustjenestene kartlegge fellesskapsfølelser
Forsker Nina Kavita Heggen Bahl mener behandlere bør kartlegge hvilke følelser personer med rusproblematikk har til de ulike fellesskapene de tilhører. Denne kunnskapen kan brukes for å styrke bedringsprosessen.