Inspirert av lavterskelnettverk: – Du slutter aldri å lære av andre

Hvordan gjør de andre det? Hvilke utfordringer har de? Gjennom Lavterskelnettverket er det nettopp disse spørsmålene man kan få svar på.

Annelin Jøsang, Ann Kristin Gimre og Mercedes Aarvik fra Tysvær kommune
MED FOR FØRSTE GANG: Annelin Jøsang, Ann Kristin Gimre og Mercedes Aarvik fra Tysvær kommune deltok på lavterskelnettverket for første gang. Vertskapet for nettverket går på rundgang, og i år var vi hos Karmøy kommune. Foto: Tone Helene Oskarsen

Publisert: 10 juni 2024

Skrevet av: Tone Helene Oskarsen

Lavterskelnettverket i Rogaland blir arrangert én gang i året, og i juni 2024 ble det arrangert for 20. gang. Målsettingen med nettverkssamlingen er å skape en arena for å dele erfaringer, tilegne seg kunnskap og få inspirasjon.

Overdoseforebyggende arbeid, skadereduksjon og lavterskel helsearbeid er sentrale elementer på nettverkssamlingen, og målgruppen er ansatte i kommuner i Rogaland som har eller skal etablere et lavterskel helsetilbud til personer med rusavhengighet.

Noe av det unike med samlingen er at vertskapet går på rundgang. I fjor var samlingen hos Funkishuset i Sandnes, og denne gangen var det Karmøy kommune som arrangerte. Under samlingen viste de fram sine splitter nye lokaler og fortalte litt om hvordan ting foregår hos dem.

Skal opprette nytt lavterskeltilbud

I år var Tysvær kommune med for aller første gang, og representantene fra kommunen forteller at de gikk fra samlingen med mye inspirasjon og mange ideer. Det kommer spesielt godt med akkurat nå, for de skal nemlig starte opp et helt nytt lavterskeltilbud i Tysvær kommune.

– Jeg har jobbet i dette feltet i mange år, men en viktig ting jeg tar med meg fra samlingen er at du aldri slutter å lære av andre. I dag ble det nevnt mange viktige ting jeg har tenkt å bruke framover, og i tillegg har jeg knyttet nye kontakter. Det er alltid noen kloke hoder som tenker nytt. Man er ikke ferdig utlært selv om man har jobbet mange år i feltet, og vi trenger dette nettverket for å bli enda bedre i faget vårt, sier Mercedes Aarvik.

Hun er fagansvarlig for rusteam/LAR i Tysvær kommune, og under årets lavterskelnettverk hadde hun med seg Annelin Jøsang og Ann Kristin Gimre fra samme kommune.

Mercedes Aarvik
FORNØYD: Mercedes Aarvik fra Tysvær kommune var med på lavterskelnettverket for første gang. Hun hadde med seg kollegaene Annelin Jøsang og Ann Kristin Gimre.

Jøsang er ansatt som prosjektmedarbeider og Gimre som prosjektansvarlig for et rusarbeidsprosjekt som skal settes i gang i kommunen. De har søkt om midler til oppstart av et lavterskeltilbud og fått bevilget 2,5 millioner kroner av Helsedirektoratet.

– Vi har ikke landet nøyaktig på hvordan det blir, men det blir et lavterskeltilbud hvor det vil jobbes både på system- og lavterskelnivå. Det ligger noen føringer fra Helsedirektoratet, så framover skal Ann Kristin og Annelin jobbe sammen for å lage en plan for hva vi vil med prosjektet, sier Aarvik.

– Hva ønsker dere å få til, da?

– Jeg håper først og fremst vi kan skape en møteplass i Tysvær eller Aksdal. Et sted hvor man kan være sosial, få seg et varmt måltid, få med seg matvarer eller «bare være». Jeg drømmer også om en fotterapeut, en frisør og en lege, sier Gimre.

– Vi drømmer rett og slett litt om det vi har sett her i dag, legger Jøsang til.

Omsorg for målgruppen

I Tysvær kommune finnes det i dag et rusteam, men det finnes foreløpig ikke et rent lavterskeltilbud. Det nye rusarbeidsprosjektet har en tidsramme på tre år, og til slutt er tanken at alt blir én tjeneste. Gimre og Jøsang er ansatt i prosjektet og skal drive det sammen med Aarvik.

– Vi er veldig opptatt av omsorg for målgruppen vår, og jeg som fagansvarlig er kjempeglad for at vi nå har to velkvalifiserte fagpersoner som skal jobbe med ting som går direkte til gode for målgruppen vår i Tysvær, sier Aarvik.

Hun mener også at et lavteskeltilbud vil være forebyggende.

– Jeg opplever ofte at det er for sent når vedtaket kommer. Med prosjektet håper jeg virkelig vi kan forebygge, komme i bedre dialog og at det blir en arena hvor du ikke trenger å ha et vedtak for å komme, legger hun til.

Det handler om hele mennesket

Aarvik, Gimre og Jøsang mener det er flere fordeler med lavterskeltilbud, blant annet at man treffer målgruppen tidligere og i en annen setting.

– De kommer av egen fri vilje og fordi de ønsker, ikke fordi de må. Det stilles heller ingen krav når de kommer. I andre deler av feltet er det fullt av retningslinjer, og jeg opplever at retningslinjer noen ganger kan bryte relasjonen. Det vil bli retningslinjer her også, men når du jobber lavterskel er det litt andre rammer, sier Aarvik.

Etter dagen hos Karmøy kommune sitter de tre kollegaene igjen med mange nye tanker og ideer.

– Noe av det jeg la veldig merke til hos Karmøy var at alt er så helhetlig. Du tenker ikke bare rus eller psykisk helse, men hele mennesket. Selv om jeg vet det fra før er det noe annet å se det i praksis. Det var veldig inspirerende. Jeg tror tilbud som dette favner et gap der ute. Det finnes mange ulike tilbud, men dette rommer det som mangler, sier Jøsang.

– Helt enig. Det er veldig helhetlig på mange måter. Ikke minst ved at du har alt på en plass: Lege, sykepleier, en dusj og noen som hører på deg. Det handler ikke bare om sykdom, men om hele mennesket som trenger å få dekket sine primære behov, legger Aarvik til.

– Så dere synes det har vært nyttig å delta i nettverket?

– Helt klart, og jeg håper vi får bli med neste år også. Det blir spennende å se hvor vi er om et år. Kanskje det blir vår tur til å vise oss litt fram, sier Gimre og ler.

Lavterskelnettverk i Rogaland
  • Nettverkssamlingene har eksistert i 20 år i 2024. De første årene var det Funkishuset i Sandnes og Stavanger kommune som holdt det i gang, men de siste ti årene er det KORUS Stavanger som har holdt i trådene.
  • Arrangeres av KORUS Stavanger sammen med en vertskommune. I 2024 var det Karmøy kommune, mens i 2025 blir det Time kommune.
  • Målgruppen er ansatte i kommuner i Rogaland som har eller skal etablere et lavterskel helsetilbud til personer med rusavhengighet. 
  • Ansatte fra kommuner både i Nord- og Sørfylket er med på samlingen.
  • Har du spørsmål knyttet til lavterskelnettverket? Ta kontakt med Marte Kristin Helle i KORUS Stavanger.