Hvordan lykkes med Tidlig inn?
Hvilke suksessfaktorer er viktige for å lykkes med implementeringen av Tidlig inn, og hvilke utfordringer kan man støte på? Vigdis Bjerkli og Ane Aaarvaag fra Heim kommune deler av sine erfaringer.
Publisert: 26 januar 2024
Skrevet av: Vilde Dyrnes Ulriksen
– Det er givende arbeid. Meningsfylt.
Slik beskriver Vigdis Bjerkli, enhetsleder på Heim Helsestasjon, arbeidet med opplæringsprogrammet Tidlig inn. Arbeidet startet i 2021, da nabokommunene Hitra og Frøya spurte om de ønsket å være med på et samarbeid.
Med på implementeringsarbeidet var også Ane Aarvaag, kommunepsykolog i Heim kommune. Hun forteller at Heim kommune allerede hadde en god samarbeidskultur der forebygging har blitt prioritert. Det gjorde implementeringen av Tidlig inn til en relativt enkel jobb.
– Men vi tenker jo at hvis man ikke er der, så kan Tidlig inn være en fin plass å begynne for å lage seg den kulturen man ønsker, understreker Aarvag.
Bjerkli og Aarvaag har følgende råd til andre kommuner som skal i gang med Tidlig inn:
- Involver bredt og tverrfaglig på opplæringsdagene
- Aktualiser Tidlig inn gjennom eksisterende planverk
- Få toppledelsen i kommunen til å forplikte seg
- Sett av tid og planlegg godt
- Delta på veiledersamlinger
Tidlig inn er utviklet for deg som jobber med småbarnsforeldre, gravide og deres partnere, og består av teori, praktiske øvelser, veiledning og erfaringsutveksling.
Etter gjennomgang av programmet, er målet å gi deg:
- Mot til å stille spørsmål om alkohol, psykisk helse og vold
- Evne til å handle på grunnlag av svarene som blir gitt
- Kunnskap om hva du bør gjøre for å sørge for riktig oppfølging
- Kjennskap til hvilke instanser du kan samarbeide med
Tove Kristin Steen fra KORUS midt har intervjuet Bjerkli og Aarvaag om deres erfaringer med Tidlig inn. Se hele intervjuet her:
Relatert innhold
-
Tidlig inn
Tidlig inn er et opplæringsprogram som hjelper deg å stille de rette spørsmålene og gi nødvendig hjelp til familier med utfordringer knyttet til rus, psykisk helse og vold i nære relasjoner.
-
Bedre tverrfaglig innsats (BTI)
Barn som har det vanskelig skal bli sett og fulgt opp. Bedre tverrfaglig innsats (BTI) er en modell som skal sørge for at barnet ikke faller mellom flere stoler.
-
Gravide
Å jobbe med gravide og småbarnsforeldre som sliter med problematisk rusmiddelbruk kan være krevende. KORUS har utviklet flere nyttige veiledere, og kan gi deg støtte og hjelp i bruk av ulike kartleggingsverktøy.
-
Samtaler med barn
Å snakke med barn om vanskelige temaer som rus, vold og psykisk helse kan være krevende. KORUS kan hjelpe deg å legge til rette for gode hverdagssamtaler med barn du er bekymret for.
-
Rusforebygging i skolen
Skolen er en viktig arena for forebyggende og holdningsskapende arbeid. KORUS har egne opplæringstilbud rettet mot elever, foreldre, lærere og skolen.
-
Stadig nye Tidlig inn-kommuner i nord
De siste årene har 55 kommuner i Nord-Norge gjennomført Tidlig inn-programmet. – Målet vårt er at alle gravide, deres partner og småbarnsforeldre, også i Nord-Norge, skal bli møtt av fagpersoner som har tilstrekkelig trygghet til å spørre om alkohol, sier de ansvarlige fra KORUS nord.