Et nytt kapittel for oppsøkende arbeid
Etter nesten 20 år med "Ute-Inne" på pensum, er det på høy tid med en ny fagbok om oppsøkende arbeid. Nylig samlet KORUS kompetanse fra hele landet for å få innspill.
Publisert: 20 januar 2025
Skrevet av: Lava Dawood
– Det er et annet samfunn nå enn i 2006. Mye har skjedd, og vi må oppdatere både kunnskapen og hvordan vi tenker rundt oppsøkende arbeid, sier Børge Erdal, leder for Uteseksjonen i Oslo.
Han var en av deltakerne på innspillseminaret på Gardermoen, der behovet for en ny fagbok som reflekterer dagens virkelighet sto sentralt.
På seminaret ble det fremhevet hvor viktig det er at en slik bok speiler de unike utfordringene som oppsøkende arbeid møter i både storbyer og små kommuner. For å sikre dette deltok representanter fra ulike kommuner, erfaringskonsulenter, brukerorganisasjoner og studenter, som alle bidro med verdifulle innspill.
– Det er fint å kunne gi innspill og se innsatsen som er lagt inn i å gjøre boken representativ for både små kommuner og storbyer, sier Iselin Dalen Moe, miljøterapeut i Vegårshei kommune.
Gjennom fire kafédialoger diskuterte deltakerne temaer som kjernevirksomheten i oppsøkende arbeid, oppfølgingsarbeid og hvordan kunnskapsbasert praksis kan brukes inn i utviklingen av oppsøkende arbeid. Disse innspillene legger grunnlaget for bokens innhold, som også vil inkludere refleksjoner rundt begreper og deres betydning for praksisen.
- Å sette ord på taus kunnskap og samle et fragmentert fagfelt
- Å beskrive fagfeltet fra både forskning og praksis, og minske avstanden mellom de to
- Å lage en innføringsbok om fagfeltet og metodikken i oppsøkende sosialt arbeid
- Å gjøre boken lettlest og relevant for studenter innen sosialfag og (ny)ansatte som jobber oppsøkende.
Fra taus kunnskap til faglige rammer
Et av temaene som ble diskutert var den “tause kunnskapen” som preger feltet. Taus kunnskap er erfaringer og innsikt som ofte ikke blir dokumentert eller delt systematisk, men som er avgjørende for praksisen. Deltakerne var enige om at denne kunnskapen må synliggjøres gjennom boken for å sikre at den ikke går tapt.
– Det finnes ikke slem ungdom, de er et produkt av sosiale faktorer. Boken må hjelpe oss å se helheten og ikke bare handlingene ungdom utfører, sier Jacob Mohad, erfaringskonsulent i Uteseksjonen i Oslo.
Erfaringskonsulentene spilte en viktig rolle i diskusjonene og løftet frem hvordan brukermedvirkning kan bli en reell del av arbeidet. Flere deltakere understreket hvor utfordrende det kan være å få til i praksis, men hvor avgjørende det er for å skape tillit og resultater.
– Brukermedvirkning snakkes mye om, men det krever et bevisst arbeid for å få det til. Målet vårt er at denne boken skal bidra til å gjøre det lettere å jobbe systematisk med dette, sier Thor-Magnus Skålerud, erfaringskonsulent i Utekontakten i Hamar.
En etterlengtet bok
Seminaret ga deltakerne både inspirasjon og en verdifull anledning til å dele erfaringer med andre i feltet. Mange satte pris på å møte likesinnede og diskutere felles utfordringer og mulige løsninger. En ny fagbok kan bidra til å samle feltet.
– Det er utrolig givende å få diskutere med andre i samme felt. Oppsøkende arbeid er et lite fagfelt, og slike møtepunkter er avgjørende for å styrke praksisen vår, sier Solveig Kaasen Jørgensen fra Oppsøkende Ungdomsteam i Harstad kommune.
Veien videre
Arbeidet med fagboken fortsetter, og innspillene fra seminaret er viktige for redaktørene og forfatterne som skal jobbe videre med innholdet det neste året. Det er allerede samlet et knippe kapittelforfattere som representerer både praksisfeltet, brukerstemmer og forskning, som til sammen skal skrive den nye fagboka.
– Vi skal samle alle forfatterne i begynnelsen av februar og gleder oss til å dele de viktige innspillene fra i dag med dem, sier redaktørene for boken, Anna Owusu Stenersen fra KORUS Oslo og Nina Helen Aas Røkkum fra NTNU.
Målet er å skape en praktisk og teoretisk ressurs som studenter og fagfolk over hele landet kan dra nytte av. Samtidig skal boken bidra til at oppsøkende arbeid forblir en synlig og relevant del av kommunenes forebyggende innsats for barn og unge.
- Helsedirektoratet har bevilget 12,5 millioner kroner til en nasjonal satsing på oppsøkende arbeid
- Målet er å etablere et nasjonalt kompetansemiljø som skal utvikle faglige føringer, metodikk og legge til rette for faglige nettverk
- Fagfeltet, kommunene og brukerorganisasjoner skal involveres i arbeidet, som skal samordnes med statsforvalternes innsats for å styrke det oppsøkende rusarbeidet i kommunene
- KORUS har fått midler til én stilling i hver region, med ansvar for å organisere den lokale innsatsen. KORUS Oslo har blitt tildelt oppgaven om å lede innsatsen nasjonalt
Vil du vite mer om oppsøkende arbeid?
KORUS har kontaktpersoner med ansvar for oppsøkende arbeid i alle regioner. Ta gjerne kontakt dersom du ønsker mer informasjon.
Relatert innhold
-
Oppsøkende arbeid med barn og unge
Oppsøkende arbeid med barn og unge kan bidra til å forebygge frafall, kriminalitet, sosial eksklusjon, rus- og psykiske helseutfordringer. KORUS har kunnskapen og verktøyene til å hjelpe din kommune.
-
Vil styrke det oppsøkende arbeidet
Økt satsing på oppsøkende arbeid, flere brukerrom og bedre rusmiddelanalysetjenester. Det var blant områdene som ble løftet da regjeringen i dag la fram den nye forebyggings- og behandlingsreformen.
-
Stor satsing på det oppsøkende feltet!
Aldri før har det blitt bevilget mer midler til et prosjekt i KORUS-sammenheng. Nå skal det oppsøkende fagfeltet styrkes med mål om å tilby likeverdige og ungdomsvennlige tjenester for barn og unge i hele landet.