Gir ungdom tid, fleksibilitet og trygghet
– Da jeg første gang leste om FACT Ung, tenkte jeg bare: Yes! Endelig får vi på plass noe jeg virkelig har savnet, sier Stian Falck Eidissen, teamleder for det oppsøkende tilbudet i Tromsø.

Publisert: 06 mai 2025
Skrevet av: Carina Kaljord
For mange unge kan livet være preget av psykiske vansker, utfordringer på skolen, rusproblematikk eller vanskelige familieforhold. I Tromsø har det blitt etablert et nytt tilbud for å møte disse behovene: FACT Ung Tromsø – Nord-Norges første team for fleksibel, oppsøkende behandling av unge.
Nyttige vinternetter
Etableringen i 2023 er resultatet av et godt samarbeid mellom Tromsø kommune og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).
FACT Ung er et frivillig behandlingstilbud for ungdom i alderen 12–25 år som har alvorlige psykiske utfordringer eller funksjonssvikt på ett eller flere livsområder.
– Når vi skal jobbe med det vi gjør i et FACT Ung-team, er det viktig å ha med ansatte som har litt fartstid og som har vært ute en vinternatt før, mener Eidissen.
Allerede etter to-tre måneders drift i 2023 hadde FACT Ung-teamet 40 henvisninger, utelukkende jenter med alvorlig funksjonsfall over lang tid. Disse jentene har både hatt tilbud om hjelp i den kommunale helsetjenesten og i spesialisthelsetjenesten, men ingen hadde kommet i tilstrekkelig posisjon til å hjelpe dem.
Med sitt tverrfaglige team – bestående av blant annet lege, psykolog, vernepleier, pedagog, sosionom, jobbspesialist, barnevernspedagog og familieterapeut – kan FACT Ung tilby helhetlig og koordinert hjelp som dekker ulike behov i ungdommenes liv.
- Frivillig behandlingstilbud for ungdom 12–25 år med sammensatte utfordringer innen psykisk helse, rus, skole og/eller sosiale forhold.
- Tverrfaglig team med ansatte fra kommune og spesialisthelsetjeneste.
- Oppsøkende og fleksibel tilnærming – møter ungdommen på deres egne arenaer.
- Recovery-orientert behandling – med fokus på styrker, håp og livsmestring.
- Langvarig oppfølging – uten strenge tidsrammer.
Doktorgrad i avvisning
– Det betyr ikke at andre tjenester ikke har prøvd, men de har bare ikke lyktes med å nå inn til denne målgruppen. Ungdommene våre har doktorgrad i avvisning, sier teamlederen.
– Siden oppstarten har vi erfart hvor stort behovet er for et tilbud som møter ungdom på deres egne premisser. Her er det ungdommene selv som velger å ta imot hjelp, og behandlingen formes i samarbeid med dem. Det er helt avgjørende for oss at ungdommene ønsker å delta. Når de får være aktive deltakere i sin egen prosess, skaper vi et bedre grunnlag for endring, sier Eidissen.
Møter ungdommene der de er
– Vi har selvsagt spurt oss om hva vi kan tilby og hvordan vi kan nå ungdommene. FACT Ung jobber aktivt, oppsøkende og fleksibelt. Behandlingen skjer ikke nødvendigvis på kontor, men der ungdommene føler seg trygge – enten det er hjemme, på skolen, på en kafé eller ute i nærmiljøet. Mange ungdommer synes det er krevende å møte opp på et kontor. Vi snur på det, og møter dem på deres arenaer. Det handler om å senke terskelen og gjøre hjelpen mer tilgjengelig, forteller Eidissen.
– Hva er det viktigste verktøyet deres?
– At tilbudet ikke er tidsavgrenset, er avgjørende for å jobbe med ungdommene og familien deres. Det gir ungdommene og familiene ro til å jobbe i sitt eget tempo. Men dette er også tosidig: Vi skal gi et langvarig tilbud, men vi må samtidig sikre at vi ikke blir en opprettholdende faktor. Derfor har vi flere sjekkpunkter på veien. Vi har driftet i såpass kort tid, at det er vanskelig å se hvor lenge ungdommene i snitt vil være hos oss.
– Det viktigste vi kan gi er tid, fleksibilitet og trygghet. Det tar tid å bygge tillit, og vi gir oss ikke selv om ungdommen i perioder trekker seg unna, sier Eidissen.
Når skolen skaper utenforskap
– Er det mulig å fortelle litt generelt om hva ungdommene har opplevd?
– Mange av dem har et ufrivillig skolefravær, kanskje med en mobbehistorikk eller et utenforskap de føler på. Skolen har prøvd det de kan, men har ikke nok ressurser. Og hvor er det unge møtes for å lære, være med venner, utvikle seg? Nettopp på skolen. Men hva da når denne arenaen trigger angsten din, eller ensomheten? Da er ikke skolen et godt sted å være.
– Hva skal vi gjøre med alle de ungdommene som har ufrivillig skolefravær, som har mobbehistorikk, som har ulike diagnoser innenfor autismespekteret? Dette er jeg svært opptatt av, sier en engasjert teamleder.
– Hvis utfordringen til ungdommen med psykisk uhelse eller rusutfordringer er blitt så store, er kanskje ikke skolen stedet ungdommen skal være akkurat nå. Heller ikke hvis skolen er den arenaen som trigger angsten din. Men systemet vi har i Norge i dag er at alle skal gjennom denne trakten som heter skole. Mestrer du ikke dette, er du allerede i et utenforskap. Jeg opplever at mange av ungdommene våre føler seg ensomme. De har ikke så mange venner. Det er kanskje den største sorgen deres uten at de sier det direkte – at de kjenner på en annerledeshet.
Håp, mestring og mening
– Hva gjør dere for å få ungdommene tilbake til et liv der de føler mer mestring enn da de kom til dere?
– FACT Ung er recovery-orientert. Det betyr at målet ikke nødvendigvis er å «bli frisk», men å få støtte til å leve et best mulig liv ut fra egne forutsetninger og ønsker. Recovery handler om håp, mestring og mening. Vi fokuserer på styrkene ungdommene har – ikke bare utfordringene, sier Eidissen.
– Noen ganger må vi starte med å bygge livsglede og selvtillit før vi kan begynne å snakke om skole eller jobb. Vi må finne ut sammen hva som gir mening for hver enkelt. Mestring, tilhørighet og anerkjennelse er viktige nøkkelord. FACT Ung samarbeider også tett med familier, skole og andre tjenester rundt ungdommen. Det skreddersys individuelle planer i samarbeid med ungdommen selv.
Fremtidens verktøy
– Når du ser på ungdommene dere har jobbet lengst med, tenker du da at FACT Ung er den skreddersømmen som ungdom i risiko trenger?
– Siden oppstarten har FACT Ung Tromsø fått mange henvisninger og positive tilbakemeldinger, både fra ungdommene selv, familiene deres og samarbeidspartnere.
– Jeg opplever at FACT-modellen representerer en fremtidsrettet måte å jobbe på. Det er til syvende og sist samme barn vi jobber om og med, og tjenestene skal løse et oppdrag på vegne av dette barnet. Men barnet er «forankret» i ulike systemer, og da må systemene bli mer fleksible. Ungdommene våre fortjener helhetlige, fleksible tilbud som ser hele mennesket – ikke bare en diagnose, sier Eidissen.
– Å få være med på reisen til disse ungdommene, å se dem finne tilbake til håp, mestring og drømmer – det er rett og slett fantastisk, avslutter Eidissen.
Relatert innhold
-
ACT og FACT
ACT og FACT er behandlingsmodeller som skal gi helhetlige, koordinerte og oppsøkende tjenester til mennesker med alvorlige psykiske lidelser.
-
Rollene i et FACT-team
I alle FACT-team er det ulike roller som har ulike funksjoner. Her kan du lære mer om dem.
-
FACT Ung
FACT Ung er et oppsøkende og tverrfaglig behandlingsteam for unge mennesker med sammensatte behov og komplekse utfordringer.