Ny rusplan for videregående opplæring
Å være pårørende til en person med rusavhengighet er ofte forbundet med skam og kan være vanskelig å snakke om. Det ønsker Møre og Romsdal fylkeskommune å gjøre noe med i en nylig lansert rusplan for videregående skole.
Publisert: 02 oktober 2023
Skrevet av: Vilde Dyrnes Ulriksen
Den 19. september 2023 lanserte Møre og Romsdal fylkeskommune en revidert rusplan for videregående opplæring. Den opprinnelige planen fra 2015 ble utviklet i samarbeid med KORUS midt og representanter fra sju videregående skoler. I den reviderte planen rettes oppmerksomheten i større grad mot pårørende og forebygging. KORUS midt var aktivt involvert i revideringsprosessen.
«Med rusplanen ønsker vi å skape et godt, inkluderende og trygt læringsmiljø der alle elever og lærlinger blir sett og tatt vare på», skriver fylkeskommunen på sine nettsider. Rusplanen er tilgjengelig for alle, og har skoler, elever og foresatte som målgruppe.
Løfter frem de pårørende
Den nye rusplanen består av tre deler: «forebygging i skolen», «tidlig innsats», og «eleven som pårørende». Pårørendeperspektivet er nytt i rusplanen.
– Det er i gjennomsnitt to til tre elever per klasse som er pårørende til personer med rusavhengighet, så det er ganske mange det er snakk om, forteller Hanne Lilleås Staurset, rådgiver ved KORUS midt.
– De elevene tenker kanskje ikke engang over at de er pårørende, og mange føler på skam og at man ikke skal snakke om det fordi det ikke har vært et fokus tidligere.
Staurset er positivt innstilt til at de pårørende løftes frem i den nye rusplanen.
– Jeg synes det er kjempebra at én av tre deler i rusplanen er om pårørende. Både for lærerne sin del, men ikke minst for elevene selv som kan være en støtte for andre og forstå medelevene sine mye bedre.
Forebygging
Den nye rusplanen henvender seg direkte til elever, med råd om hvordan de kan bidra til å forebygge skadelig bruk av rusmidler.
– Vi ser fra Ungdatatallene i Møre og Romsdal fra 2022 at ja, sju prosent av elever ved videregående skoler i Møre og Romsdal har prøvd å røyke hasj det siste året, men det er også veldig mange som har vært i situasjoner hvor dette har vært tilbudt og likevel sagt nei. Da er det viktig å gi de elevene som kanskje ønsker å si nei noen gode kort på hånda, forteller Rita Valkvæ, avdelingsleder ved KORUS midt seksjon Møre og Romsdal.
Foresatte har også en viktig rolle i den nye rusplanen, forteller Kristin Skjærseth Hildre, rådgiver ved KORUS midt.
– Det er fint at rusplanen også henvender seg til foresatte som en målgruppe, og gjør dem bevisst på at de også kan gjøre en forskjell inn i samarbeidet om forebygging.
Med brukervennlighet i fokus
Det var viktig for skolene at planen skulle være kort og konsis, med punkter som er enkle for målgruppene å følge. I rusplanen kan man også finne et utvalg av nyttige ressurser, blant annet en samtaleveileder for å ha «den gode samtalen» med ungdom om rus.
– Vi ønsker jo å bidra til å ufarliggjøre det å snakke om rus. Det er viktig å få frem at du ikke trenger å være ekspert på rus for å kunne ta en sånn type samtale, og at det skal oppleves tryggest mulig både for den ansatte og for eleven, forteller Hildre.
Under området «tidlig innsats» er det tydelige rutiner for hvordan skoleansatte skal gå fram hvis de er bekymret for en elev. Dette skaper forutsigbarhet både for elever og lærere, forklarer Staurset.
– Det er en stor trygghet både for elevene og for lærerne at de vet hva rutinene er når de er bekymret.
Felles rusplan
Den nye rusplanen gjelder for alle offentlige videregående skoler i Møre og Romsdal fylkeskommune.
– Hvilken videregående skole du går på burde ikke være avgjørende for hva slags hjelp eller oppfølging du får i en rusrelatert situasjon, så det er veldig fint at planen er felles for alle skolene, understreker Hildre.
- I 2010 startet KORUS midt utviklingen av en rusplan for videregående opplæring i samarbeid med Møre og Romsdal fylkeskommune. En ny og revidert rusplan har nå blitt lansert med oppdaterte ressurser og verktøy.
- Rusplanen tilbyr rutiner, råd og ressurser for å skape et trygt læringsmiljø fritt for rusmidler.
- Den nye rusplanen er tilgjengelig på Møre og Romsdal fylkeskommunene sine nettsider og som brosjyre.
Kontakt
Relatert innhold
-
Vil ha RUS inn i skolen
NRK-serien RUS med Leo Ajkic gjorde inntrykk på hele Norge. På Arendalsuka lanseres et nytt undervisningsopplegg for videregående skole knyttet til hver av de fem episodene i serien.
-
Ungdom
Jobber du med ungdom og har behov for informasjon og bistand knyttet til rus og forebygging? Her finner du oppdatert kunnskap og gode verktøy.
-
Rusforebygging i skolen
Skolen er en viktig arena for forebyggende og holdningsskapende arbeid. KORUS har egne opplæringstilbud rettet mot elever, foreldre, lærere og skolen.
-
Ungdata
KORUS har en viktig rolle knyttet til planlegging og gjennomføring av Ungdata-undersøkelsen. Vi kan hjelpe med alt fra analysearbeid til iverksettelse av tiltak.
-
FACT Ung
FACT Ung er et oppsøkende og tverrfaglig behandlingsteam for unge mennesker med sammensatte behov og komplekse utfordringer.
-
Ungdomsmedvirkning
Å sette i gang tiltak rettet mot ungdom uten å involvere ungdommen selv er i de fleste tilfeller dømt til å mislykkes. Men hvordan kan du gå fram for å få det til? Her er våre råd: