Drikker du litt for mye?
Deltakere inviteres til en forskningsstudie som skal undersøke hvordan en ny veiledet internettbehandling fungerer. Studien er for deg som vurderer å drikke mindre eller slutte helt å drikke alkohol.
Publisert: 06 november 2024
Skrevet av: Torbjørn Endal, kommunikasjonsrådgiver, Sykehuset i Vestfold
– Du velger selv hva som skal være ditt nye drikkemønster, forteller Elin Kathrine Vestly og Andreas Petersen.
Vestly og Petersen er spesialrådgiver og psykologspesialist ved Sykehuset i Vestfold, og står bak den nasjonale studien ved SiV som skal undersøke nytten av veiledet internettbehandling mot overforbruk av alkohol. Studien gjøres i samarbeid med Akershus Universitetssykehus, Sørlandet Sykehus, Sykehuset Innlandet og St. Olavs Hospital.
– Vi skal se på hvilke pasienter som har nytte av programmet. Derfor ønsker vi oss pensjonister, studenter, yrkesaktive, kort sagt folk fra alle samfunnslag, sier Vestly.
I løpet av programmet vil pasientens drikkemønster kartlegges, og pasienten gis oppgaver, tekster å lese og filmer/animasjoner å se.
– Behandlingen baserer seg på kognitiv terapi og motiverende intervju. Vi vil lære pasientene å stå i nye vaner og gi dem verktøy til å mestre alkoholbruken, forteller Petersen.
– eBehandlingen er for alle. Du som har magebesvær, høyt blodtrykk eller har falt i fylla og ønsker å drikke mindre eller sjeldnere. Samtidig bør du ha litt struktur og vaner i hverdagen, påpeker Vestly.
Enkelt å melde seg på
Det er enkelt å melde seg på studien. Send en SMS med navn og telefonnummer til 481 04 964, så vil du bli kontaktet.
– Alt blir anonymisert. Vi ønsker å ha en diskre måte å henvende seg på, det betyr at du ikke trenger å reise inn til en ruspoliklinikk, forteller Petersen. Les mer om studien her.
Pasienter fra hele landet blir inkludert i studien.
Behandlingen varer i 12-14 uker, er digital og kan gjennomføres når det passer deg. Du har din egen behandler som følger deg gjennom hele behandlingen.
Sjekk ditt alkoholforbruk
SiV har tidligere gjennomført en pilotstudie på behandlingsprogrammet.
– Derfor vet vi at programmet fungerer, vi har fått gode tilbakemeldinger på det. Vi har jobbet med innhold og layout, blant annet utviklet tekster, og nå ønsker vi altså å teste det i en større forskningsstudie.
Studien varer i to år, pasienter som melder seg følges opp etter seks måneder og to år.
– Du kan ta en enkel kartlegging av ditt alkoholforbruk på nettsiden for programmet. Der får du informasjon om du befinner deg i faresonen eller ikke, forteller Vestly.
Relatert innhold
-
Alkoholbruk - Fra livskvalitet til lidelse
DEBATT: Gjennom gode målrettede tiltak har helsemyndighetene klart å redusere antall røykere kraftig. Nå trenger vi den samme innsatsen når det gjelder alkohol, skriver Tommy Sjåfjell fra KORUS sør.
-
Motiverende samtale/Motiverende intervju (MI)
Motiverende samtale (MI) er en samtalemetode for deg som jobber med mennesker som trenger hjelp og motivasjon til å gjøre endringer i livet sitt.
-
Aldring, alkohol og legemidler
Kroppen reagerer annerledes på alkohol og legemidler når vi blir eldre. Likevel er dette et tema det kan være vanskelig å snakke om. KORUS tilbyr opplæring, kurs, foredrag og veiledning for å hjelpe deg som fagperson med å stille de rette spørsmålene.
-
Ansvarlig alkoholhåndtering (AAH)
Ansvarlig alkoholhåndtering er en nasjonal satsing som skal bidra til å skape et trygt uteliv og forebygge vold og rusrelaterte skader. Gjennom kurs, rådgivning og nettverksarbeid kan vi hjelpe din kommune med dette arbeidet.
-
Fakta om alkohol
Hva er alkohol og hvordan virker det på kroppen? Her finner du noen svar.
-
Ingen spør om Johannes drikker
Eldre drikker stadig mer, samtidig minsker sjansen for at noen spør dem om drikkevaner kraftig med alderen. Vi må ufarliggjøre alkohol som tema og bli flinkere til å ta praten på legekontoret, i hjemmetjenesten og på privaten, mener lege og forsker Torgeir Gilje Lid.