Vil styrke det oppsøkende arbeidet

Økt satsing på oppsøkende arbeid, flere brukerrom og bedre rusmiddelanalysetjenester. Det var blant områdene som ble løftet da regjeringen i dag la fram den nye forebyggings- og behandlingsreformen.

Skjermbilde av Jan Christian Vestre som legger fra rusreformen.
EN AKTIV FOREBYGGINGSLINJE: – Vi legger opp til en svært aktiv forebyggingslinje, men mener narkotika fortsatt skal være forbudt, sa Vestre da han i dag la fram regjeringens forebyggings- og behandlingsreform. (Skjermdump regjeringen.no)

Publisert: 25 oktober 2024

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre lovet et «definitivt oppgjør med skam, stigma og diskriminering» da han i dag møtte pressen.

– Vi må erkjenne at politikken har feilet og over tid sviktet for mange mennesker som har rusmiddelproblemer, sa Vestre.

Blant tiltakene som ble løftet fram, var:

  • Årlig kontroll hos fastlege, og fritak for egenandel for pasienter med rusmiddellidelser
  • Flere brukerrom
  • Gode rusmiddelanalysetjenester
  • Brukernære lavterskeltilbud
  • Medikamentell behandling til de som trenger det
  • Iverksettelse av nasjonalt rusmiddelforbyggende program for barn og unge
  • Ny handlingsplan mot overdoser
  • Styrket samarbeidet med bruker- og pårørendeorganisasjoner, frivilligheten og ideell sektor
  • Inkludering av personer med erfaringskompetanse i tjenestene

Les mer om reformen på regjeringen.no

Fortsatt forbudt

Selv om Vestre sa at «hjelp og behandling, ikke straff», skulle være hovedsporet, var både han og justisminister Emilie Enger Mehl tydelige på at narkotikabruk fortsatt skal være ulovlig.

– Vi legger opp til en svært aktiv forebyggingslinje, men mener narkotika fortsatt skal være forbudt, sa Vestre.

Justisminister Emilie Enger Mehl tydeliggjorde det slik:

– Mennesker med alvorlige og omfattende problemer med ulovlige rusmidler skal ikke straffes for bruk, men møtes med god hjelp og oppfølging. Samtidig er effektiv håndheving av forbudet også et viktig forebyggende tiltak, særlig for å hindre at ungdom utvikler uheldige holdninger til og begynner med narkotika, sa Mehl.

Mer av det som virker

Vestre snakket varmt om forebygging, og lovet å gjøre mer av det som virker. Her trakk han spesielt fram oppsøkende arbeid, som KORUS via Helsedirektoratet har fått nasjonalt ansvar for å følge opp.

– Her må vi være mye mer koblet på og se hva som faktisk fungerer for ungdommene våre og oppsøkende arbeid er i den kategorien som virker. Utekontakter og oppsøkende team i norske kommuner gjør en avgjørende jobb i dag.

– De skal fortsatt være den brobyggeren, det nettverket, og den åpne døra som for mange barn og unge blir veien videre. Og måten disse samarbeider med andre på, som skoler, barnevern, politi, helsestasjon, fritidsklubber, ja det er nøkkelen for å drive et godt og tillitsbasert forebyggende arbeid, sa Vestre.