Velkommen til Korus nord
Vår overordnede oppgave er å bidra til å styrke kunnskap og kompetanse på rusfeltet i Nordland, Troms og Finnmark. Vi tilbyr undervisning, veiledning, kompetanseutvikling, tjenestestøtte m.m. Hovedmålgruppe er kommuner og fylkeskommuner, mens spesialisthelsetjenesten er sekundærmålgruppe.
Virksomheten favner hele rusfeltet: Universell forebygging, tidlig innsats, skadereduksjon, oppfølging og behandling. Vi drifter også forebygging.no og kommunetorget.no, som kan være nyttige ressurser for arbeidet på rusfeltet. Følg oss på Facebook
Du finner en oversikt over våre datofestede kurs i oversikten under. Vi kan også tilby kurs på bestilling. Kontakt oss gjerne for et opplegg som passer din arbeidsplass. Les mer om kurs på bestilling her
Våre kurs
-
sep 27.
KORUS nord
Nettverkssamling AAH, 27. september, i Bodø
-
okt 01.
KORUS nord
MI Forypningskurs i Tromsø
Siste nytt fra Korus nord
-
Ikke bare en rusmiddelavhengig
Han var et etterlengtet barn, Andreas, da han kom til verden 2. juledag. Det sky, litt forsiktige smilet gikk rett i hjertet til alle som ble kjent med han. Andreas forgudet sin lillesøster Caroline, og hadde foreldre som alltid var der. Likevel ble det rusen som vant. Andreas ble bare 35 år.
-
Etterlatte ønsker støtte
I 2023 var det i Norge 370 narkotikautløste dødsfall. Dette er det høyeste antallet siden 2001, viser tall fra Dødsårsaksregisteret. Dødsfallene rammer hardt. Ikke bare rammes de som dør, men også de som er rundt. De som har vært pårørende, og som nå blir etterlatte.
-
Ungdata samler fagfolk i Finnmark
I 2024 har 14 kommuner i Finnmark gjennomført Ungdataundersøkelsen på mellom- og ungdomstrinnet, samt i alle skolene på videregående nivå. I september skal resultatene presenteres på en fagsamling i regi av KORUS nord og vertskommunen Hammerfest.
-
Troms-kommuner samler seg rundt Ungdata
Senja kommune er en av 35 kommuner i Troms og Finnmark som i år har deltatt i Ungdata. Totalt har hele 18 000 barn og unge i de to fylkene svart på undersøkelsen. Interessen fra fagfolk er stor når de ferske resultatene skal presenteres på en to-dagers fagsamling på Finnsnes 12. og 13. juni.
-
Vennskap og inkludering på tvers av øysamfunn
At ungdom skal få oppleve trivsel, inkludering og mestring er hovedmålet i folkehelsearbeidet i Værøy kommune. Dette skal skje gjennom deltakelse i felles aktiviteter, i prosjektet «Oss sammen», der også unge fra Røst kommune inviteres til flere av samlingene.
-
Den skjulte sorgen
Å miste noen brått og uventet er alltid et sjokk. Da står som regel kommunens kriseteam klar til å bistå de etterlatte. Slik er det ikke ved narkotikadødsfall.
-
Hvor går grensen for alkohol og drikking i jobbsammenheng?
Skal vi servere alkohol på jobbmiddager? Er det inkluderende eller ekskluderende å legge opp til fredagspils med kollegaer? Bør alle arbeidsplasser ha egne kjøreregler for alkohol og drikking?
-
Ungdom tar styring i Ungdata
Tromsø kommune har lenge jobbet målrettet med ungdomsmedvirkning. Gjennom en ny prosedyre for arbeidet med Ungdata, ønsker de å sikre reell medvirkning hver gang undersøkelsen gjennomføres.
-
Vil forebygge rusproblemer blant eldre
– Vi trenger absolutt mer kunnskap om bruken av alkohol og vanedannende legemidler. Alkoholkonsumet har jo økt i hele befolkningen de siste tiårene, også blant de eldre. Derfor bør vi i større grad tenke forebygging og sette inn tiltak tidligere for eldre mennesker.
-
Startskuddet har gått for Ungdata i nord
Hele 35 kommuner i Troms og Finnmark fylke er nå i gang med gjennomføring av Ungdata-undersøkelsen. – Dette virker som en veldig bra undersøkelse, hvor vi får vite mer om hvordan vi unge har det også utenfor skolen. Vi gleder oss til å komme i gang!
-
Levekår blant samer løftes fram i ny folkehelsemelding
Snart vil regjeringen legge fram en ny stortingsmelding om folkehelse og levekår i den samiske befolkningen. – Dette er vår måte å vise at vi vil fremme forståelsen for samene, både omkring de utfordringer som finnes, men også ressursene som er i denne befolkningsgruppen.
-
Tid er nøkkelen når ungdom sliter
Skal vi lykkes med å fange opp og hjelpe ungdommer med et begynnende rusproblem, må vi sette av nok ressurser. - Også i skolen må vi ha tid til å spørre og til å ta imot fortellingene til disse ungdommene, sier sosialpedagogisk rådgiver ved Grønnåsen skole i Tromsø.
-
Stadig nye Tidlig inn-kommuner i nord
De siste årene har 55 kommuner i Nord-Norge gjennomført Tidlig inn-programmet. – Målet vårt er at alle gravide, deres partner og småbarnsforeldre, også i Nord-Norge, skal bli møtt av fagpersoner som har tilstrekkelig trygghet til å spørre om alkohol, sier de ansvarlige fra KORUS nord.
-
Gir de unge konkrete rusvettregler
Rusbildet blant dagens unge er fylt av mange motsetninger, men rusforsker Willy Pedersen understreker at alkohol fortsatt er vårt viktigste rusmiddel. Nå lanserer han konkrete rusvettregler, som de unge bør få med seg på fest.
-
Mer kunnskap om rus i arbeidslivet
- En slik fagdag skaper absolutt økt bevissthet rundt bruk av rusmidler tilknyttet jobben. Hvis en ikke tør å ta denne diskusjonen, vil det være stort sprik i arbeidstakernes meninger om hvor og når det kan drikkes i jobbrelaterte sammenhenger.
-
De mange ansiktene bak sosial ulikhet
Karin Gustavsen vil løfte fram historiene til «vanlige» barnefamilier som lever i fattigdom. Gjennom boka «Livet bak tallene», bidrar hun til mer kunnskap om hva sosial ulikhet og dårlige levekår egentlig er.
-
Barn på flukt – hva har de med seg og hva trenger de?
Gjennom flykningstømmen fra Ukraina har spørsmålet om å ivareta mennesker som har vært på flukt, blitt løftet opp på dagsorden. Mange av flykningene er barn og unge, og de har med seg tung bagasje etter en svært belastende tid. Er norske kommuner forberedt på å hjelpe disse barna?
Våre ansatte
Er det noe du lurer på? Det er bare å ta kontakt med en av våre ansatte.
-
Elisabeth Nordmo
-
Øystein Gravrok
-
Pål Domben
-
Mikael Aagaard
-
Anne Kristine Berthelsen
-
Siv Maude
-
Johanne Punsvik