MÅNEDENS FAGPERSON: Charlotte Nybråten – KORUS Bergen
– Ha takhøyde og tålmodighet nok til å bistå dem som faller utenfor, og møt folk med respekt og uten fordommer, uansett situasjon.

Publisert: 15 mai 2025
Skrevet av: KORUS
Navn: Charlotte Nybråten
Arbeidsplass: KORUS Bergen
Stillingstittel: Spesialrådgiver
– Hva jobber du med, og hvordan havnet du der du er i dag?
Jeg jobber med mange spennende innsatsområder, hvor mitt spesialfokus er ungdom og rusmiddelutfordringer. Jeg jobber med KORUS sin regionale og nasjonale satsing på oppsøkende arbeid, hvor kartleggingsverktøy som HKH og SAT er viktige komponenter. I tillegg jobber jeg sammen med to dyktige kollegaer med å fasilitere for regionale læringsnettverk i overdoseforebyggende arbeid. Jeg er opptatt av rusmiddeltrender og dette får jeg dypdykke ned i gjennom KORUS Bergen sin halvårige trendrapport Føre Var.
Jeg har 10-års erfaring fra offentlig og ideell sektor, hvor jeg blant annet har jobbet på mottaks- og oppfølgingssenter, deriblant brukerrommet i Bergen. De siste årene har jeg jobbet som feltarbeider i Utekontakten i Bergen, og da det ble kjent at KORUS fikk ansvaret for en satsing på oppsøkende arbeid var jeg heldig og fikk bli en del av den flinke gjengen som jobber med dette.
– Hva er de største utfordringene du møter i din arbeidshverdag, og hvordan håndterer du dem?
Min største utfordring har vært å finne meg til rette i en jobb som i liten grad innebærer direkte kontakt med tjenestemottakerne. Jeg har vært vant med å jobbe tett på mennesker i tidvis krevende livssituasjoner, og det føles unektelig veldig givende å kunne bistå på en fleksibel og individ tilpasset måte, slik man kan i en oppsøkende tjeneste.
Videre må jeg være bevisst på at mine erfaringer fra kommunal sektor stammer fra en stor kommune, og at disse erfaringene ikke nødvendigvis kan overføres til ansatte som jobber i en liten kommune med et annet tjenestetilbud og innbyggertall.
Gjennom samhandling og tett kontakt med engasjerte og dyktige ansatte i et bredt spekter av tjenester i alle kommunene i Vestland opplever jeg å få god innsikt i fordeler og ulemper ved å jobbe i kommuner av ulike størrelse, geografi og økonomi. Jeg har jevnlig veiledning med ansatte i oppsøkende tjenester, og føler at jeg gjennom dette får en god innsikt i hva som rører seg i feltet, og får være med å gi noen innspill om viktigheten av kjerneverdiene til oppsøkende arbeid, som fleksibilitet, tilgjengelighet og verdien av å være en trygg samtalepartner.
– ...en rød tråd som har vært viktig for min faglige utvikling har vært å jobbe sammen med folk som har hatt en stor vilje og et engasjement for dem som ordinære hjelpetjenester har utfordringer med å gi adekvat hjelp til.
– Kan du dele en erfaring som har hatt stor innvirkning på din faglige utvikling?
Her er det vanskelig å trekke frem en spesifikk erfaring, men en rød tråd som har vært viktig for min faglige utvikling har vært å jobbe sammen med folk som har hatt en stor vilje og et engasjement for dem som ordinære hjelpetjenester har utfordringer med å gi adekvat hjelp til. Det være seg på MO-senteret, Robin Hood Huset eller Utekontakten. Fellesnevneren er å ha takhøyde og tålmodighet nok til å bistå dem som faller utenfor, og å møte folk med respekt og uten fordommer, uansett situasjon.
– Har du et godt råd til andre som jobber på ditt fagfelt?
Vær nysgjerrig og tenkt aldri at du vet alt om et tema eller fagfelt. Tjenestemottakerne er eksperter på sitt eget liv og sin egen virkelighet, vær ydmyk ovenfor denne ekspertisen, etter min erfaring øker det sannsynligheten for at de vil møte deg på samme måte.
– Hvordan lader du batteriene, og hva betyr fritiden for deg?
Jeg lader batteriene ved å ligge på sofaen å se på tv-serier jeg har sett alt for mange ganger før eller ved å sitte i sola og lese en god nordisk roman. På en dag med ekstra overskudd er jeg skikkelig glad i å lage mat til vennegjengen og inviterer gjerne på spillekvelder med høytlesning av noen pretensiøse dikt.
Relatert innhold
-
MÅNEDENS FAGPERSON: Birthe Møgster – KORUS Bergen
– En av årsakene til at jeg begynte å jobbe i rusfeltet er at jeg selv er nær pårørende til personer med rusrelaterte utfordringer.
-
Hurtig kartlegging og handling (HKH) - Hjelp til å løse lokale utfordringer
Lokale utfordringer knyttet til for eksempel rus, vold og kriminalitet kan være krevende å løse og få oversikt over. KORUS hjelper deg og din kommune med å kartlegge problemene og jobbe fram forslag til tiltak.
-
Situasjon – Analyse – Tiltak (SAT)
SAT er kartleggings- og analyseverktøy. Målet med SAT er å hjelpe tjenester med å få bedre innsikt og spisse innsatsen på ulike nivåer.
-
Overdoseforebyggende arbeid
Overdoseforebyggende arbeid er innsats som bidrar til å redde liv og begrense helseskader. KORUS drifter flere faglige nettverk, arrangerer kurs, konferanser og har produsert en egen håndbok om temaet.