Ønsker bistand til overdoseforebyggende arbeid
Flertallet av kommunene i Vestland vil ha bistand til overdoseforebyggende arbeid. Det viser en undersøkelse fra KORUS Bergen.

Publisert: 27 februar 2025
Skrevet av: KORUS Bergen
I februar presenterte Helsedirektoratet, i samarbeid med KORUS, nye faglige råd for overdoseforebyggende arbeid i kommunen på et nasjonalt webinar.
KORUS Bergen har nylig gjennomført en kartlegging blant kommunene i Vestland. Der sier flertallet at de ønsker bistand til å implementere de nye nasjonalfaglige rådene.
– Vi har dessverre sett en økende trend i antall overdosedødsfall de siste årene. Nå legges det opp til en forsterket nasjonal innsats for å gjøre noe med dette. Det dukker stadig opp nye rusmidler og vi ser endrede bruksmåter. Det nye trusselbildet krever omstilling og beredskap, derfor er det veldig positivt at kommunene ønsker å koble seg på dette arbeidet, sier Marit Markestad, spesialrådgiver KORUS Bergen.
– Vi har dessverre sett en økende trend i antall overdosedødsfall de siste årene.
Forberedt på dødsfall
Rådene tydeliggjør kommunenes oppgaver og ansvar, og sier blant annet at rutiner for å redusere risiko for overdoser bør være del av det systematiske folkehelsearbeidet.
Rutinene skal være basert på kunnskap om rusmiddelsituasjonen i kommunen og regionen. Rådene peker i tillegg på viktigheten av å ha en akutt beredskap ved overdoser.
– Selv små kommunene skal være forberedt, selv om kommunene ikke tidligere har erfart overdoser og overdosedødsfall. KORUS har overdosekoordinatorer i alle regioner som kan bistå både med systematisk overdoseforebygging, og med rutiner i etterkant av fatale overdoser, sier Else Kristin Utne Berg, spesialrådgiver KORUS Bergen.
Bygger overdosenettverk
I flere regioner har KORUS nå etablert, eller er i ferd med å etablere, egne nettverk av kommuner. Der deles kunnskap og erfaringer fra overdosefeltet, og deltakerne henter lærdom og inspirasjon fra hverandre.
– Rusmiddelavhengige beveger seg på tvers av kommunene. De har behov for ulike tjenester, som tilgjengelig brukerutstyr, akutthjelp og skadereduserende tiltak som sårstell. Tilgang til livreddende behandling som nalokson nesespray, er også avgjørende. Dette er en situasjon kommunene må være i stand til å håndtere, sier Markestad.
Hun får støtte av kollega, Charlotte Nybråten, som mener alle kommuner bør stille seg følgende spørsmål:
– Har vi oversikt i vår kommune? Hvordan er tjenestene våre rustet til å håndtere berørte ved en overdose? Har vi kompetente mennesker til å i imøtekomme oppgavene? Dette er et godt tidspunkt for å finne svar på disse spørsmålene og komme i gang med arbeidet med de nye faglige rådene.
KORUS Bergen inviterer nå til tre overdosenettverk; ett i Fonna-regionen, ett for kommunene nord for Sognefjorden og ett nettverk for Bergen og omegnskommunene.
Ønsker du hjelp og støtte i det arbeidet med overdoseforbygging? Kontakt ditt regionale KORUS.
Kontakter KORUS Bergen
Relatert innhold
-
Overdoseforebyggende samtaler - samtaler som redder liv
Å snakke om overdoser kan bidra til å redde liv og forhindre alvorlige kognitive skader. Derfor har KORUS laget en håndbok med råd, veiledning og eksempler på hvordan du kan gå frem i en samtale om temaet.
-
Overdoseforebyggende arbeid
Overdoseforebyggende arbeid er innsats som bidrar til å redde liv og begrense helseskader. KORUS drifter flere faglige nettverk, arrangerer kurs, konferanser og har produsert en egen håndbok om temaet.
-
Møt våre overdosekoordinatorer
Trenger du bistand til implementering av Helsedirektoratets nye faglige råd for overdoseforebyggene arbeid? Kontakt våre regionale overdosekoordinatorer.