Bodø vant årets Kommuneruspris for prosjektet OpiNor

Prosjektet er et samhandlingsprosjekt mellom Bodø kommune og Nordlandssykehuset, hvor personer med opioidavhengighet får helhetlige og tilpassede tjenester fra et tverrfaglig team på ett og samme sted.

Vinnerne av Ruskonferansen 2025
GIKK AV MED SEIEREN: Fra venstre: Gry Merete Stemland Hjemaas, Kathrine Windsrygg, Roy Vidar Værang, Wenche Klingen og Marte Marie Gjerstad. Kunstverket er laget av Randi Antonsen. (Alle foto: Farah Alkilany)

Publisert: 10 april 2025

Skrevet av: Vilde Dyrnes Ulriksen

Prisen ble utdelt 1. april i forbindelse med Ruskonferansen 2025 i Trondheim.

Juryen bestod av representanter fra KS, KORUS midt, Regionalt ledernettverk for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i Midt-Norge og brukerorganisasjonen A-Larm. Begrunnelsen vektla blant annet sterk brukermedvirkning i utformingen av tjenestene ved representanter fra RIO og Marborg, samt høy grad av samhandling mellom kommune og spesialisthelsetjeneste. Prosjektet fikk også skryt for evaluering og utprøving av nye tjenester.

Trond Ljøkjell, virksomhetsleder for KORUS midt, var med i juryen.

– Ved å sette helseutfordringer knyttet til psykisk helse, rus og voldsproblematikk i sammenheng, har OpiNor utviklet et helhetlig tilbud med tjenester samlet på ett sted. Dermed unngår man at brukere blir kasteballer mellom ulike behandlingsnivå og systemer, sier Ljøkjell.

Les omtalen på Bodø kommunes nettsider.

Hege Anita Brekke, Jon Qvortrup og Perka Mekiassen på scenen ved Ruskonferansen 2025
BRUKERMEDVIRKNING I FOKUS: Jon Qvortrup fra KS leser opp juryens begrunnelse. Begrunnelsen vektla blant annet sterk brukermedvirkning i utformingen av tjenestene.

Et felles senter for behandling

– OpiNor er unikt i nasjonal sammenheng for personer med en opioidavhengighet, med en samarbeidsavtale der både kommune og sykehus er gått sammen om å etablere et felles senter med likt eierskap og lik byrdefordeling med tanke på ressursbruk i senteret. Ansatte på tvers av kommune og sykehus står skulder ved skulder i arbeidet som gjøres og arbeidsoppgavene utføres i fellesskap av de ansatte, forklarer Marte Marie Gjerstad, prosjektleder for OpiNor.

Modellen for prosjektet legger opp til utførelse av «hus og hytte»-begrepet hentet fra helsepersonellkommisjonens rapport Tid for handling. Ulike yrkesgrupper som har andre funksjoner til daglig, bidrar inn i senteret for å sikre best mulig helsehjelp til pasientgruppen. Dermed kan pasientene møte et tverrfaglig team bestående av blant annet lege, psykolog, ruskonsulent og jobbveileder på ett og samme sted. Tilbudet omfatter også kartlegging, behandling og oppfølging av somatiske tilstander, for eksempel hepatitt.

– OpiNor er samlokalisert med ruskonsulentene i Bodø kommune. Erfaringen med samlokaliseringen så langt er at synergiene og samhandlingen på tvers av tjenestenivå fungerer. Flere brukere ved OpiNor har fått tildelt ruskonsulent og har fått samtale med sin konsulent i tilknytning til henting av medisin, forteller Gjerstad.

Utdeling av Kommunerusprisen
HEDER OG ÆRE: Utdeling av Kommunerusprisen ved konferansierer Hege Anita Brekke og Perka Mekiassen.

Utarbeider tilbud til pårørende

OpiNor og NKS Veiledningssenter er nå i prosess med utformingen av et tilbud med kurskvelder og grupper for pårørende til personer med rusavhengighet og/eller psykiske lidelser i Bodø.

Les mer om OpiNor på nettsidene til Bodø kommune.

Kommunerusprisen

Kommunerusprisen deles ut i forbindelse med Ruskonferansen, en nasjonal konferanse som arrangeres hvert andre år i Trondheim. Se NRK Midtnytt sin omtale av Ruskonferansen 2025 her.

Kommunerusprisen deles ut til en kommune eller en gruppe samarbeidende kommuner som, enten ved enkelttiltak eller en samlet innsats, har gjort seg gode erfaringer innen ett eller flere av følgende punkter:

  1. Nye metoder eller prosjekt som bedrer livssituasjonen til personer med rusproblemer i egen kommune
  2. Økt kvalitet i samhandlingen mellom aktører innad i kommunen og/eller mellom første- og andrelinjetjenesten
  3. Forebyggende tiltak i befolkningen
  4. Behandlingstiltak i kommunen
  5. Pårørendes situasjon, inkludert barn av personer med rus- og/eller psykiske lidelser

Tidligere vinnere:

  • 2023: Suldal kommune
  • 2021: Steigen kommune
  • 2019: Uteseksjonen i Oslo kommune
  • 2017: Ørland kommune
  • 2015: Sandnes kommune
  • 2013: Molde kommune