Tre om Spillstudiet
Vi spurte tre tidligere studenter om utbyttet av Spillstudiet: Ny jobb, styrket i politisk arbeid og bedre til å hjelpe, var blant svarene.
Publisert: 13 november 2024
Skrevet av: Kai Nygaard
"Penge- og dataspill: Lidenskap og avhengighet" er et samarbeid mellom KORUS øst og Universitetet i Innlandet.
Daniel Joakim Mæhle forteller at studiet rett og slett hjalp ham til å få ny jobb.
– Jeg jobber nå i Blå Kors Spilleavhengighet med fjernbasert behandling. En gang i uka betjener jeg Hjelpelinjen, forteller han.
Tidligere jobbet han på et senter for tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Også der var behovet stort for kunnskap om spilleproblemer, i arbeidet med klienter.
– Mange pasienter i døgnbehandling erstatter rusens funksjon med annen avhengighet, som gir samme eller tilnærmet samme effekt når de slutter med rusmidler. Jeg har sett pasienter med både gambling- og gamingproblemer, forteller Mæhle.
Han er fornøyd med den investerte tiden på skolebenken, og har satt pris på økt kunnskap om spill, spilleproblemer og spillpolitikk.
– Studiet var godt strukturert og omfattende. Jeg tror flere som arbeider med avhengighet, og ikke bare spilleavhengighet, har stor nytte av å delta, forteller Mæhle.
Styrket i politisk arbeid
Anne Bolsø gikk samme semester som Mæhle. Hun er sosialfaglig rådgiver i Spillavhengighet Norge - en organisasjon som jobber med å forebygge spilleavhengighet.
– Jeg har fått en større faglig forståelse for spill generelt. Å bli oppdatert på den nyeste forskningen på feltet er betydningsfullt for det politiske arbeidet jeg er involvert i, sier hun.
Et utbytte var forbedret innsikt i historikk. Bolsø syntes det var interessant å lære mer om spillets opprinnelse og hvordan spill og spillekulturen har utviklet seg gjennom tidene. Hun lærte også om ulike typer spill som hun ikke hadde noe særlig kjennskap til.
– Vi jobbet med en skriftlig hjemmeeksamen gjennom hele studiet. Her fordypet vi oss i et ønsket tema, noe jeg opplevde som svært positivt. Dette ga muligheten til å spisse studiet inn på det som var mest relevant for meg, sier Bolsø.
– Videre gjorde fordypningsoppgaven min at jeg har større innsikt i hvordan jeg kan implementere ulike temaer på en god måte i selvhjelpsgrupper, og jeg har fått utvidet forståelse for drift av selvhjelpsgrupper, legger hun til.
Kulturelle utfordringer
– Utbyttet var godt! Jeg fikk satt meg skikkelig inn i materien gjennom eksamensbesvarelsen, der jeg fulgte en fremmedspråklig bruker gjennom avdekking av spilleavhengighet og inn i behandling, forteller Aasmund Skarderud Jensen.
Han jobber som rådgiver i Nav Lillehammer-Gausdal.
– Jeg fikk blant annet gravd mye i tolkebruk og kulturelle utfordringer, sier han.
Som ansatt i Nav har Jensen stadig brukere med utfordringer relatert til spilleavhengighet.
– Studiet har vært til stor hjelp. Det blir nå lettere å avdekke utfordringer. Jeg er mer var på hva jeg skal se etter av tegn, og det er lettere å stille de rette spørsmålene, spesielt tidlig i forløpet. Alt i alt er jeg meget fornøyd, avslutter Jensen.
Hovedmålgruppe: Ansatte i helse-, skole- og velferdssektoren som kan oppdage, ta imot, sette i gang tiltak og behandling av personer med spilleproblemer.
Kurset er et samarbeid mellom KORUS øst og Universitetet i Innlandet, og er nettbasert med to fysiske samlinger. Ansvarlig i KORUS øst er Niri Talberg.
Eksamen og studiepoeng er mulig for de som vil.
Søk om plass på nettsidene til Høgskolen i Innlandet.
Relatert innhold
-
Pengespill
Behandling av spilleavhengighet har god effekt. KORUS tilbyr ressurser til hjelpeapparatet - blant annet til behandlere, veiledere og fastleger.
-
Gaming
For noen blir gaming altoppslukende og går på bekostning av mye annet i livet. KORUS tilbyr ressurser til for eksempel behandlere, skoleansatte og fastleger.
-
Mindre gaming, mer gambling
SPILLRADIOEN: Flere vil snakke om kasinospill på nett. Samtidig tar færre kontakt om gaming, ifølge Mona Finstad i Hjelpelinjen.