Terapi med sekk og sovepose
Det er mye terapi i en tur i skogen, en prat rundt bålet eller en stille kveld med fiskestanga ved et fjellvann, mener psykolog Johanne Refseth, bedre kjent som Psykolog med sovepose. I mars kan du møte henne på konferansen Frisk i friluft.
– Forskning snakker ofte om hvilken effekt naturen har på oss. Når vi kommer ut i naturen senker pulsen seg og vi blir mindre stresset. Men for meg er det mest interessante det som skjer inni et menneske når det kommer ut i naturen. Vi kommer på mange måter hjem. Det er et sted der man kan bearbeide følelser, komme nærmere seg selv, eget sjelsliv og egen historie, sier Refseth.
- Psykolog med sovepose er en av foredragsholderne på konferansen Frisk i friluft, som arrangeres 15. mars i Lillestrøm
- Arrangementet er del av Camp Villmark, Norges største innendørs friluftsmesse
- Frisk i friluft er et samarbeid mellom Senter for psykisk helse, NFUT, Stiftelsen Medvandrerne, NAPHA, ABC for god psykisk helser og KORUS (øst, sør og midt)
- På konferansen deler forskere, fagpersoner og kjente profiler kunnskap om hvordan natur og friluftsliv kan bidra til bedre folkehelse
- Les mer bestill billetter her
Selv mistet hun broren sin som 13 åring, da han var bare 22 år gammel. Allerede da kjente hun på det som hun i dag deler med verden via en Instagramkonto med over 40 000 følgere og i boken «Psykolog med sovepose – Hvordan uteliv styrker indre liv».
– Boka handler både om prosessene inni oss som skaper mental uhelse og hva vi kan gjøre med det. For meg betydde det den gang mye at jeg hadde friluftslivet. At jeg kunne dra ut alene i skogen, sitte ved bålet og kjenne på sorgen og mine egne følelser. Naturen for meg ser ut til å gjøre mye av det samme som terapi. Den hjelper oss å regulere og forstå våre egne følelser, sier Refseth.
– Livet suger rør iblant
Samtidig som hun selv er en flittig bruker av Instagram, frykter hun at glansbildene vi får servert gjennom kanalen fører til at vi i jakten på det perfekte skyver alt som er vanskelig bort. At vi unngår de vanskelige følelsene, og tar mindre sjanser for å ikke komme i situasjoner der de kan dukke opp.
– Mange mennesker i dag føler at det er noe galt med dem med en gang de ikke har det bra. Vi har blitt allergiske mot indre ubehag. Men vi må forstå at det er helt normalt at livet suger rør iblant. Vi må anerkjenne og forstå at indre ubehag ikke er noe vi skal unngå, sier Refseth.
Dette intervjuet ble første gang publisert i 2022 i forbindelse med Naturkonferansen i regi av KORUS sør.
Relatert innhold
-
Utendørsterapi
Naturen kan brukes både i behandling og oppfølging av personer med rusutfordring. KORUS bidrar i arbeidet med å implementere utendørsterapi i behandlingsinstitusjoner og kommuner.
-
Et tiår uten rus
– Jeg er tilfreds med det jeg har, det jeg gjør, og jeg er stadig i utvikling, forteller Raymond Tollefsen fra Medvandrerne. I september kan du møte ham på konferansen Barnet og Rusen.
-
Fant fasiten til et lykkelig liv
– Ute i naturen er jeg 100 prosent til stede. For meg har det blitt fasiten til et lykkelig liv, sier Are Lerstein. For åtte år siden skapte han sitt eget ettervern ved å starte Medvandrerne, og har siden vært en aktiv forkjemper for utendørsterapi.
-
Sigrid ble Årets Villmarking
KORUS Midt-rådgiver Sigrid Rohde har i flere år vært primus motor for utbredelsen av Utendørsterapi i Midt-Norge. 1. april fikk hun utmerkelsen Årets Villmarking 2022. Prisen ble overrakt på TV2-programmet God Morgen Norge.
-
Voksne og eldre
Her finner du som jobber med voksne og eldre nyttig informasjon om hvordan rusmidler påvirker kroppen og verktøy som kan hjelpe deg i ditt arbeid.