Barn og unges selvmordstanker: Når skal vi ta det på alvor?

Mange norske barn og unge forteller at de har hatt selvmordstanker. Hva skal man se etter og når ber man om hjelp? Det blir tema under årets Forebyggingsforum.

Julie F. Andreassen RVTS Vest. Foto: Sylvia Haukanes, RVTS Vest
KUNNSKAP OG FORSTÅELSE: Forebyggingsforum 2025 arrangeres 13. mai i Bergen. Rådgiver ved RVTS Vest, Julie F. Andreassen, sier at arrangørene ønsker at Forebyggingsforum skal gi kunnskap og forståelse for hva som gjør at barn og unge får selvmordstanker. Foto: Sylvia Haukanes, RVTS Vest

Publisert: 24 februar 2025

Skrevet av: Sylvia Haukanes, spesialkonsulent RVTS Vest (Ressurssenter om vald, traumatisk stress og sjølvmordsførebygging)

– Selvmordstanker er dessverre vanlige blant barn og unge, sier Julie F. Andreassen.

Hun er rådgiver ved Ressurssenter om vald, traumatisk stress og sjølvmordsforebygging (RVTS Vest) og leder av arbeidsgruppen som jobber med årets Forebyggingsforum.

Forumet arrangeres tirsdag 13. mai i Bergen, og i år er det nettopp selvmordstanker hos barn og unge som er tema.

– Mange norske barn og unge forteller at de har hatt selvmordstanker. Heldigvis forsvinner tankene for de fleste etter hvert, men for noen kan de føre til alvorlige konsekvenser. Derfor er det avgjørende å kunne skille mellom det som kan være en naturlig del av utviklingen og det som er bekymringsfullt, legger hun til.

Vi trenger å lære mer

Forebyggingsforum er et samarbeid mellom fire ressurs- og kompetansesentre på Vestlandet, og Andreassen forteller at arrangørene ønsker at Forebyggingsforum skal gi kunnskap og forståelse for hva som gjør at barn og unge får selvmordstanker.

– Hva skal vi se etter og når er det vi må få hjelp?, sier hun.

– Konferansen vil samle forelesere fra ulike fagfelt og med forskjellige erfaringer. Noen vil dele sine personlige historier, noen har forsket på temaet mens andre har en mer eksistensiell og filosofisk tilnærming til temaet. Målet er å gi deltagerne verktøy og innsikt til å bedre forstå og håndtere selvmordstanker blant barn og unge, legger Andreassen til.

Her kan du melde deg på Forebyggingsforum og lese mer om de ulike foredragsholderne.

Bevissthet rundt selvmordstanker

Andreassen sier hun tror økt bevissthet rundt selvmordstanker kan hjelpe flere barn og unge som strever med dette.

– Derfor er vi veldig glade for å ha med oss Kim Daniel Jonassen og Maud Angelica Behn, som begge er tydelige, sterke og viktige stemmer for barn og unge, sier hun.

– Kim Daniel har en personlig historie preget av omsorgssvikt, nærhet til rusavhengighet og vold. Han har også egenerfaring med selvmordstanker og selvmordsforsøk. Han skal gi oss innsikt i hvordan han på et punkt i livet bestemte seg for å bryte med oppveksten sin. Maud Angelica er kjent for de fleste, både som datter til Märtha Louise og for hennes sterke tale etter at faren hennas, Ari Behn, tok livet sitt i 2019, legger Andreassen til.

Berøre, engasjere og inspirere

Hun forteller videre at Maud Angelica også var med da RVTS Vest og flere andre instanser som jobber med selvmordsforebygging arrangerte Folkehelseopplysningskampanjen «Snakk om selvmordstanker, det kan redde liv» i 2020.

– Maud Angelica skal holde åpningsforedraget på forumet, som vi tror vil både berøre, engasjere og inspirere. Vi oppfordrer alle som jobber med barn og unge og andre interesserte, til å delta på årets Forebyggingsforum, enten fysisk eller digitalt, sier Andreassen.

Forebyggingsforum 2025 blir arrangert av KORUS Bergen, KORUS Stavanger, Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU Vest) og Ressurssenter om vald, traumatisk stress og sjølvmordsforebygging (RVTS Vest).