Ny plan bidrar til ansvarlig salg av alkohol
Midt-Telemark kommune har tatt flere grep for å hindre salg og langing av alkohol til mindreårige. På vårt nettseminar om Ansvarlig salg, kan du høre mer om hvordan.
Publisert: 18 september 2024
Skrevet av: Bjørn Runar Foss Sodeland
Ungdom i Midt-Telemark drikker betydelig mer alkohol enn landsgjennomsnittet. Det slås fast i en statusoppdatering for kommunens alkoholsituasjon i siste utgave av «Alkoholpolitisk handlingsplan». Mens 13 prosent av alle ungdommer i Norge oppgir at de har vært beruset, sier hele 17 prosent i Midt-Telemark det samme.
– I Alkoholpolitisk handlingsplan har vi jobbet mye med å lage en tydelig beskrivelse av situasjonen i kommunen og å sammenligne dette med situasjonen nasjonalt. På den måten har vi et godt faktagrunnlag og bakgrunnsmateriale for å ta gode beslutninger, sier Jeanette Kaasa i Midt-Telemark kommune.
Planen, som gjelder fra 2024-2028, setter et tydelig mål: «Midt-Telemark kommune skal sørge for å begrense de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholforbruk kan innebære».
Dette skal oppnås gjennom to delmål:
- Kommunen skal være en trygg plass med ansvarlig alkoholhåndtering
- Kommunen skal bidra til at unge utsetter bruken av alkohol
– Jeg tror det aller viktigste for å få en plan som dette til å fungere er at den er godt forankret. Hos oss har det hele tiden vært et tett samarbeid mellom bestillingshavere, politiet og administrasjonen gjennom forumet Trygge sentrumsområder (Skjenkeforum), sier Kaasa.
- 14. november inviterer KORUS nord, KORUS Stavanger og KORUS sør til nettseminar/webinar om Ansvarlig salg av alkohol
- Jeanett Kaasa fra Midt-Telemark kommune er en av foredragsholderne, og skal snakke om systematisk arbeid med Ansvarlig salg
- Representanter fra Helsedirektoratet, Vinmonopolet, Handelens Ølsalgsråd, Karmøy kommune og salgs- og skjenkekontrollen skal også ha innlegg
Obligatorisk kurs for utsalgssteder
Tiltakene i planen inkluderer blant annet forsvarlige og gode kontroller av salgs- og skjenkesteder, veiledning, kurs og dialog, tydelige reaksjoner ved brudd på regelverket, restriktiv politikk knyttet til servering av alkohol på arrangementer i kommunens regi, bevaring av alkoholfrie arenaer og målrettet innsats for å hindre at mindreårige får tilgang til alkoholholdige drikkevarer.
Et tiltak som skiller seg fra flere sammenlignbare kommuner, er et krav om obligatorisk kurs i Ansvarlig salg for alle butikker som selger alkohol.
– Kommunen begynte med et tilbud om kurs i Ansvarlig salg i 2016. Siden har vi tatt det videre og kurset er nå forankret i Alkoholpolitisk handlingsplan som et vilkår for salgsbevilling.
Kurset inneholder blant annet:
- Informasjon om Alkoholloven og Alkoholpolitisk handlingsplan fra kommunen
- Informasjon fra politiet om utfordringer knyttet til salg og langing, falsk legitimasjon, salg til personer i påvirket tilstand, konflikthåndtering og i hvilke situasjoner man bør kontakte politiet
- Informasjon fra KORUS om alkohol og folkehelse
- Informasjon fra Securitas om salgskontroll
Positive tilbakemeldinger
– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra de som har gjennomført kursene. De rapporterer om hyggelig stemning, aktuelle temaer og nyttige diskusjoner med andre om regelverket og utfordringer. Hovedinntrykket er at dette er veldig aktuelt for dem, sier Kaasa.
Hun har også jobbet for å få en representant fra Vinmonopolet inn for å snakke om deres arbeid på dette området.
– Etter å ha deltatt på et arbeidsmøte i regi av KORUS der Vinmonopolet delte hvordan de jobber med ansvarlig salg, har jeg hatt ønske om å invitere en lokal representant inn på våre kurs. Det håper jeg vi kan få til framover, sier Kaasa.
Ønsker flere deltakere
I dag er kurs i Ansvarlig salg obligatorisk for styrer og stedfortreder på alle utsalg i kommunen. Kommunen oppfordrer også til å melde på flere ansatte og ønsker å få flere salgssteder til å jobbe aktivt med opplæring og internkontroll. Kurs i Ansvarlig salg tilbys annethvert år.
– For oss har en av utfordringene vært at selv om det er mulig å invitere flere ansatte til å delta på kurs, har ikke salgsbransjen vært spesielt flinke til å gjøre dette.
– De som sitter i kassa, møter ofte flere vanskelige situasjoner. Kommer det en gjeng med ungdommer og en handler mye, skal man for eksempel spørre alle om legitimasjon. Er noen inne og handler mye alkohol mens det står en gjeng på utsiden, kan det være utfordrende for den i kassa å fange opp og spørre om det. Tanken med dette kurset er jo at det skal være en bevisstgjøring for de ansatte på samme måte som Ansvarlig vertskap er i skjenkebransjen, og da er det en fordel at flere deltar, sier Kaasa.
Les mer og meld deg på nettseminaret her
Relatert innhold
-
Ansvarlig alkoholhåndtering (AAH)
Ansvarlig alkoholhåndtering er en nasjonal satsing som skal bidra til å skape et trygt uteliv og forebygge vold og rusrelaterte skader. Gjennom kurs, rådgivning og nettverksarbeid kan vi hjelpe din kommune med dette arbeidet.
-
E-læring: Aldring, alkohol og legemidler
Aldring, alkohol og legemidler er et digitalt kurs utviklet av KORUS. Kurset gir deg som jobber med eldre grunnleggende kunnskap og kompetanse til å snakke om temaet.
-
Kommunalt planarbeid
Arbeid med kommunalt planarbeid på rusfeltet kan være utfordrende. KORUS kan bistå med råd, veiledning og hjelp til å få oversikt.
-
Alkoholbruk - Fra livskvalitet til lidelse
DEBATT: Gjennom gode målrettede tiltak har helsemyndighetene klart å redusere antall røykere kraftig. Nå trenger vi den samme innsatsen når det gjelder alkohol, skriver Tommy Sjåfjell fra KORUS sør.
-
Aldring, alkohol og legemidler
Kroppen reagerer annerledes på alkohol og legemidler når vi blir eldre. Likevel er dette et tema det kan være vanskelig å snakke om. KORUS tilbyr opplæring, kurs, foredrag og veiledning for å hjelpe deg som fagperson med å stille de rette spørsmålene.