Å være ung i Innlandet: Velkommen til konferanse!

Denne konferansen er laget for alle som jobber med barn og unge. Vi gir blant annet fersk innsikt i russetid og utenforskap, basert på Ungdata-undersøkelsen.

bilde av mari finstad evenby og runar eikenes med naturbakgrunn
ØNSKER VELKOMMEN: Mari Finstad Evenby og Runar Eikenes i KORUS øst ser frem til å ønske publikum velkommen til konferansen «Å være ung i Innlandet» - som løfter arbeidet med unge mennesker i innlandsregionen. (Foto: Kai Nygaard)

Hvordan er det å være ung i Innlandet i 2024? Og hvordan er det egentlig å være russ? Konferansen «Å være ung i Innlandet» er gratis og foregår i Hamar 28. november. Den er laget for å løfte arbeidet med unge mennesker i innlandsregionen.

Et høydepunkt er svarene fra rundt 8000 elever i videregående skole, om hvordan de opplever opptakten til og selve gjennomføringen av russetiden. I år ble for første gang spørsmål om russetid inkludert i Ungdata-undersøkelsen, og svarene blir offentliggjort under konferansen.

Først i Norge

Innlandet var i år første region i Norge som spurte om russetiden i den omfattende undersøkelsen Ungdata, og vi får høre ungdommenes svar på spørsmål som:

  • Gleder du deg til russetiden?
  • Krever russetiden og planleggingen for mye tid fra skolearbeid?
  • Bidrar forberedelser og russetid til at du får nye venner?
  • Har du ofte følt deg utestengt av medelever på grunn av russetiden?
  • Har noen av medelevene dine følt seg utenfor eller utestengt?
  • Går russetiden ut over karakterene dine?
  • Har den gjort at du har fått mer fravær?
  • Har du følt et press på å bruke mye penger?

Svarene offentliggjøres på konferansen

– Svarene er veldig interessante. Vi har valgt å offentliggjøre dem på konferansen, som er et samarbeid mellom KORUS øst, Innlandet fylkeskommune og Statsforvalteren i Innlandet, forteller Mari Finstad Evenby i KORUS øst.

– Russetid og utenforskap har vært mye debattert i media de siste årene, og flere har tatt til orde for endringer. Vi tenker at svarene her i Innlandet vil ha en nasjonal interesse, og bør ha innvirkning på hvordan russetiden formes i fremtiden, fortsetter hun.

Ungdommen kommer

«Å være ung i Innlandet» er en konferanse der de unges egne representanter har en vesentlig plass.

– Vi har hatt et samarbeid med Ungdommens fylkesråd under planleggingen, og det er ungdom som skal lede konferansen, forteller Runar Eikenes i KORUS øst.

Publikum får tips om hvordan de kan involvere ungdom i sin egen kommune, og hvordan de kan få til ungdomsmedvirkning i praksis.

– En stor tilleggsverdi til tall og statistikk er å lytte til synspunkter sett gjennom ungdommens egne briller. Hvordan tolker de det de ser, og hva betyr det for dem? Representantene fra Ungdomsrådet snakker for flere enn seg selv, og de er vant til å formidle på vegne av de unge, understreker Eikenes.

Se programmet og meld deg på konferansen her.

Konferansen «Å være ung i Innlandet»

Dato: 28. november 2024

Sted: Hamar Katedralskole

Målgruppe: Konferansen er for alle som engasjerer seg for barn og unge i Innlandet, og er særlig aktuell for de som:

  • Har særskilt ansvar for barn og unges oppvekstsvilkår i kommunene
  • Jobber tett opp mot ungdommer, f.eks. skoleledere, ansatte i skolehelsetjenesten, miljøarbeidere, SLT-koordinatorer, kultur- og fritidssektoren
  • Jobber med samfunnsplanlegging og folkehelse i kommunene
  • Er engasjert i frivillig arbeid rettet mot ungdommer

Arrangør: KORUS øst, Innlandet fylkeskommune og Statsforvalteren i Innlandet.

Publisert: 16. okt. 2024 Av: Kai Nygaard