Et treffpunkt for oppsøkende arbeid

KORUS har fått i oppdrag å lede en ny nasjonal satsing på oppsøkende arbeid rettet mot barn og unge. Nylig møttes referansegruppen for å stake ut en retning for arbeidet og bidra med verdifulle innspill.

En gruppe mennesker
GODT SAMARBEID: Referansegruppen for den nasjonale satsingen på oppsøkende arbeid med barn og unge (ikke alle deltakerne var til stede da bildet ble tatt).

Publisert: 18 desember 2024

Skrevet av: Aina Michalsen

Inspirasjon og viktige innspill

Det var spesielt inspirerende å høre hvordan vi kan jobbe bedre med brukermedvirkning og involvere ungdom på deres premisser, sier Arve Howlid, SLT-koordinator i Tønsberg kommune.

Han var en av flere deltakere på arrangementet på Gardermoen, der representanter fra oppsøkende tjenester, medlems- og brukerorganisasjoner og andre relevante fagfelt fra hele landet var samlet.

Gjennom to dager med diskusjoner, idéutveksling og samarbeidsaktiviteter kom det frem flere gode forslag og perspektiver. Innspillene er et viktig bidrag, og gir nyttig informasjon om status for oppsøkende arbeid i dag og muligheter for videre arbeid.

Blant innspillene som kom frem, var flere opptatt av rollen oppsøkende arbeid bør ha i fremtidens kommuner og viktigheten av å jobbe kunnskapsbasert. Disse perspektivene vil kunne bidra til å sikre at satsingen møter behovene hos målgruppen og at oppsøkende arbeid blir en del av tiltaksvifta i kommunene.

Dette mener referansegruppen må på plass:
  • Medvirkning fra lokal ungdom
  • En tydelig definisjon på oppsøkende arbeid, oppsøkende metodikk og oppsøkende tjenester
  • Representasjon fra små og store kommuner, flere fagområder og bruker- og erfaringsstemmer fra hele landet
  • Kunnskapsbasert praksis og konkrete faglige verktøy og innsatser

Les mer om KORUS sitt arbeid med oppsøkende arbeid her

Lapper på et vindu
ØNSKE FOR SATSINGEN: Deltakerne ble bedt om å skrive ned ett ord som beskriver et mål eller ønske for satsingen.

Brukermedvirkning og samarbeid

Referansegruppen har som oppgave å gi innsikt og tilbakemelding basert på sin ekspertise. Selv om gruppen ikke er ansvarlig for resultatmålene, spiller deres innspill en avgjørende rolle i strategiske veivalg og for å sikre høy kvalitet.

– Målet er å styrke oppsøkende tjenester over hele landet, samtidig som vi setter brukernes erfaringer og stemmer i sentrum, sier Aina Michalsen fra KORUS Oslo. Hun er prosjektleder for satsingen, og er opptatt av at at flere kommuner skal få gode verktøy som hjelper dem å nå ut til de mest utsatte unge.

Veien videre

Neste steg i arbeidet er å integrere de gode idéene og forslagene fra referansegruppen i den nasjonale satsingen. Samtidig skal bruker- og ungdomsperspektivet stå sentralt, slik at arbeidet er både relevant og bærekraftig for målgruppen.

Folk
STEMNING: Det var god stemning blant deltakerne.
Fakta om oppsøkende arbeid
  • Helsedirektoratet har bevilget 12,5 millioner kroner til en nasjonal satsing på oppsøkende arbeid
  • Målet er å etablere et nasjonalt kompetansemiljø som skal utvikle faglige føringer, metodikk og legge til rette for faglige nettverk
  • Fagfeltet, kommunene og brukerorganisasjoner skal involveres i arbeidet, som skal samordnes med statsforvalternes innsats for å styrke det oppsøkende rusarbeidet i kommunene
  • KORUS har fått midler til én stilling i hver region, med ansvar for å organisere den lokale innsatsen. KORUS Oslo har blitt tildelt oppgaven om å lede innsatsen nasjonalt

Vil du vite mer om oppsøkende arbeid?

KORUS har kontaktpersoner med ansvar for oppsøkende arbeid i alle regioner. Ta gjerne kontakt dersom du ønsker mer informasjon.