Spillradioen: Intervju med «pappa Ibelin»

Robert Steen er gjest i Spillradioen. Han er kjent som pappaen til «Ibelin», gutten som skapte seg et eget univers gjennom gaming.

De tre som snakker i Spillradioen avbildet i studio. Robert Steen (i midten), Magnus Eidem fra Blå Kors (t.v.) og Stian Overå fra KORUS øst.
FORELDRE OM GAMING: Episode 47 av Spillradioen er en samtale mellom Robert Steen (i midten), Magnus Eidem fra Blå Kors (t.v.) og Stian Overå fra KORUS øst. (Foto: Vilde Fagerland)

Publisert: 11 mars 2025

Skrevet av: Kai Nygaard

Filmen om Mats «Ibelin» Steen har vunnet flere norske og internasjonale priser - inkludert Amandaprisen og to priser fra Sundance filmfestival. I dokumentaren får vi et innblikk i livet til gutten som brukte gaming til å flykte inn i en eventyrverden, og bort fra rullestolen han satt i.

Gjennom «World of Warcraft» levde Mats Steen i en verden der han kunne være hvem han ville, og der han skapte flere nære vennskap. Livet i spillet var i stor kontrast til hans fysiske verden, der en funksjonsnedsettelse gjorde at han var mye alene, samtidig som han hadde familien tett på.

Begravelsen ble en vekker

Mats Steen døde av en sjelden muskelsykdom, bare 25 år gammel. Først da forstod foreldrene hva gamingen hadde betydd for sønnen, ikke minst da venner fra flere ulike land reiste til Norge for å delta i begravelsen.

I dag eksisterer egne minnestunder og en gravstøtte for Mats i dataspillet «World of Warcraft», der han var karakteren «Ibelin».

Arven etter Ibelin

Denne episoden av Spillradioen er en samtale mellom Robert Steen (pappaen til Mats), Magnus Eidem fra Blå Kors og Stian Overå fra KORUS øst. Episoden berører flere temaer knyttet til gaming, blant annet:

  • Digitale relasjoner kan være like betydningsfulle som de i den fysiske verden, og kan skape sterke forbindelser mellom mennesker. Følelsen av fellesskap og samhold er genuin, selv om de aldri har møttes ansikt til ansikt.
  • Gaming kan være en plattform for å dele minner og støtte hverandre i sorg. 
  • Dataspill kan skape rom for å uttrykke følelser, på en måte som kanskje ikke alltid er like lett å gjøre i den fysiske verden.
  • I den digitale verden kan det være lettere for barn å uttrykke seg og utvikle relasjoner på sine egne premisser, uten at de nødvendigvis blir dømt etter samme standarder som i den fysiske verdenen.
  • Det er ikke nødvendig for foreldrene å bli eksperter på gaming, men det er viktig å gjøre en innsats for å bli kjent med barnas digitale interesser og aktiviteter. Slik kan foreldre bidra til å åpne opp for gode samtaler.
  • Kunnskap om barnas aktivteter er viktig. Hvordan kan vi være gode foreldre i en digital verden vi selv ikke forstår?
  • Ved å delta på en ikke-invaderende måte, som en avatar i et spill, kan vi få innsikt i relasjoner og mennesker som er en del av barnas digitale univers. Slik kan vi forstå hva barna faktisk opplever, i stedet for å dømme det ut fra det vi ser på skjermen.

(Oppsummeringen i kulepunktene er laget ved hjelp av generativ kunstig intelligens, og er faktasjekket av en fagperson ved KORUS)