Nyhetsarkiv
-
Ansatte i rådgivende enheter får nå et møtepunkt!
Nå starter vi opp med nettverkssamlinger for ansatte og ansvarlige ved rådgivende enheter for russaker i Oslo. Første møte er 26. mai.
23. mai 2023 -
Dette kjennetegner ruspasienter med psykisk lidelse
Nesten halvparten av pasientene i døgnbehandling for rusavhengighet har en psykisk lidelse. Disse har økt risiko for tilbakefall etter behandling, skriver forskere ved KORUS Midt.
23. mai 2023 -
KORUS Nord vært på besøk i Mosjøen sammen med NAPHA og RKBU Nord.
Vi møtte engasjerte og framoverlente folk fra Vefsn kommune, spesialisthelsetjenesten og Mental helse som sammen våger å tenke nytt og framover.
8. mai 2023 -
Dette vil påvirke fremtidens rustrender
EUs narkotikabyrå (EMCDDA) har gitt ut en rapport der de peker på hvordan store trekk i samfunnsutviklingen vil påvirke rusmiddelsituasjonen frem mot 2030.
4. mai 2023 -
Tettpakket med kunnskap og folk på Ruskonferansen
Gikk du glipp av Ruskonferansen 2023? Eller kanskje du bare vil se tilbake på to dager med kolleger som jobber og forsker på rusfeltet? Ta en titt her!
20. apr. 2023 -
Tettpakket med kunnskap og folk på Ruskonferansen
Gikk du glipp av Ruskonferansen 2023? Eller kanskje du bare vil se tilbake på to dager med kolleger som jobber og forsker på rusfeltet? Ta en titt her!
20. apr. 2023 -
Klappet og klart for Ruskonferansen
Tirsdag 18. april møtes over 550 ruseksperter, behandlere, brukerrepresentanter og pårørende til Ruskonferansen 2023.
14. apr. 2023 -
Nettverkssamling for rus - og psykisk helsearbeid i Namsos
Jobber du med mennesker med psykiske lidelser og rusutfordringer? Meld deg på nettverkssamlingen for rus - og psykisk helsearbeid som finner sted på Hotell Scandic Rock City 1. juni.
11. apr. 2023 -
Vil vite hva fritid betyr for barnas framtid
Hele 12 000 barn fra 21 kommuner i Vestfold og Telemark inviteres denne våren til å delta i en ny og unik undersøkelse som skal følge dem fra 10-års-alderen fram til de er voksne. Målet med Ungdata pluss er å finne ut mer om sammenhengen mellom fritidsvaner, livskvalitet og helse.
30. mar. 2023 -
Å ha felles barn med en med rusmiddelproblemer
Hva skal pårørende gjøre hvis familievernkontoret mener barna skal ha samvær med en mor eller far som ruser seg, mens barnevernet sier det motsatte?
7. mar. 2023 -
Gir foreldre et innblikk i ungdommens liv
– Foreldrene er de viktigste i ungdommens liv, og har størst mulighet til å påvirke hvordan de har det, sier folkehelsekoordinator i Horten kommune. Nå har de laget en Ungdata-rapport med foresatte som målgruppe.
2. mar. 2023 -
Filmer om bruk av illegale rusmidler i utelivet
Målet med filmene er informasjon om ulike rusmidler i tilknytning til uteliv, hva skjenkelovgivningen sier på området, førstehjelp, samt råd og tips til bartendere og annet personell.
2. mar. 2023 -
Ruspodden
Ruspodden er en temabasert podkast hvor relevante fagpersoner, brukere, samfunnsaktører og praktikere inviteres til samtaler om hvordan vi forstår rus og om hva som beveger seg på rusfeltet. Målgruppe for podkasten er brukere, ansatte og alle med en interesse for rus.
1. mar. 2023 -
Det står bra til med de unge
DEBATT: Antall barn og unge som søkte hjelp fra barne- og ungdomspsykiatrisk, kommunen og hjelpetelefoner økte under pandemien. Likevel viser ferske tall fra Ungdata at ungdom flest vurderer at de har det bra.
28. feb. 2023 -
Rusproblemer hos barn og unge kan ikke lenger fanges opp?
DEBATT: Vi mener at det er uheldig om politiet har sluttet å ha oppsøkende kontakt med utsatte unge, og stiller oss undrende til avmakten politiet beskriver.
28. feb. 2023 -
Tilskudd til pårørendearbeid
Kommuner kan søke på Helsedirektoratets ordning: «Helhetlig støtte til pårørende med krevende omsorgsoppgaver».
27. feb. 2023 -
Flere kvinner dør av smertestillende piller
DEBATT: Antall kvinner som dør av overdose, har steget jevnt de siste ti årene. Hovedårsaken er smertestillende medikamenter. Nå må noe gjøres.
26. feb. 2023 -
Samtaler som redder liv
Å snakke om overdoser kan bidra til å redde liv og forhindre alvorlige kognitive skader. Derfor har KORUS laget en håndbok med råd, veiledning og eksempler på hvordan du kan gå frem i en samtale om temaet.
26. feb. 2023 -
– Viktig å se på lokale tall
Ungdom kjeder seg på skolen og deltar på færre organiserte fritidsaktiviteter, viser den nasjonale Ungdata-undersøkelsen. Men hvor relevante er de nasjonale tallene lokalt, og hvordan skal man gå fram for å tolke resultatene?
24. feb. 2023 -
Søvn mot psykiske plager
DEBATT: Stadig flere unge sliter med psykiske helseplager. Mer søvn kan være medisinen mange trenger
24. feb. 2023 -
Den viktige samtalen
En av tre ungdommer i Oslo har opplevd en eller annen form for seksuell trakassering og hele 10 prosent av jentene på videregående skole sier de har blitt presset eller tvunget til samleie eller andre seksuelle handlinger, viser tall fra Ungdata-undersøkelsen. Nå innføres et nytt samtaleverktøy som skal bidra til å gjøre det lettere å snakke om seksualitet.
24. feb. 2023 -
Ungdata: Det går greit i Agder
Ungdom i Agder har det stort sett bra, viser tall fra Ungdata-undersøkelsen. Likevel er det flere grunner til bekymring, og stadig flere yngre jenter sier de sliter med stress, press og psykiske plager.
24. feb. 2023 -
Løftet Ungdata til topps
Vestfold og Telemark fylkeskommune har gjort Ungdata til et sentralt arbeidsverktøy og involvert seg i alt fra rapportskriving til presentasjon av tallene for et bredt spekter av fagområder.
24. feb. 2023 -
Hva tenker ungdom om Ungdata-tallene?
Giske kommune tok konsekvensen av at tall ikke bare er tall. De ville vite hvordan ungdommene selv tolket funnene i Ungdata.
24. feb. 2023 -
Forebygger frafall og utenforskap
Høyt frafall fra videregående skole og Ungdata-tall som viste utfordringer knyttet til ensomhet og psykisk helse blant ungdom førte til at Lyngen kommune i Troms måtte ta grep. Gjennom en helhetlig satsning og oppfølging ut hele skoleløpet har kommunen klart å snu trenden.
24. feb. 2023 -
-Vi fikk en skikkelig «boost» i ungdomsarbeidet
Rus, vold, slåsskamper og kriminelle nettverk skapte bekymring. I Lørenskog var behovet stort for å forstå ungdomsmiljøene. Ungdata bidro til å skaffe oversikt og ta kloke valg.
24. feb. 2023 -
Åpnet digital fritidsklubb
Bydel Østensjø i Oslo har åpnet en digital fritidsklubb for å nå ungdommen der de er. Her kan deltakerne spille, være med på temakvelder, få råd og veiledning eller bare henge med jevnaldrende.
24. feb. 2023 -
– De er ikke bare lærere, men også en støtteperson i livet ditt
På Strand videregående skole svarer 94 prosent av elevene i første klasse at de føler læreren bryr seg om dem. Hva er hemmeligheten?
24. feb. 2023 -
Mekket møteplass for motorinteressert ungdom
Aktiv Mekk & Motor er navnet på en populær fritidsaktivitet i Lyngen kommune som fanger opp ungdom som ikke nødvendigvis har interesse for fotball og ski.
23. feb. 2023 -
Episode 5: En god flokk
Materiell kommer
17. feb. 2023 -
Episode 4: Gledesrus
Materiell kommer
17. feb. 2023 -
Episode 3: Bakrus
Materiell kommer
17. feb. 2023 -
Episode 2: Jens
Tema: Er du villig til å ta risikoen?
17. feb. 2023 -
Er du forelder til en gamer?
Her er noen gode råd til deg som har barn som gamer.
16. feb. 2023 -
Episode 1: Fest
Tema: Hvordan feste trygt og hvordan ta vare på hverandre
16. feb. 2023 -
Relevante forskningsartikler
Forskningsartikler skrevet av Helle Wessel Andersson:
7. feb. 2023 -
Samtidig rus og psykisk uhelse gir høy risiko for selvmordstanker
Forekomsten av selvmordstanker hos pasienter med samtidig rusbruk og psykisk lidelse er høy og kan knyttes til spesifikke kliniske og sosiodemografiske pasientkjennetegn. Det kommer frem i en artikkel skrevet av KORUS Midt-forsker Helle Wessel Andersson med medforfatterne Solveig Osborg Ose, Solfrid Lilleeng og Torleif Ruud.
27. jan. 2023 -
Forskerportrett: Anders Lauvsnes
Vi intervjuer forskere innen TSB i Midt-Norge. Her er PhD-stipendiat Anders Lauvsnes.
17. nov. 2022 -
Mer selvmordstanker blant kvinner i rusbehandling
Over halvparten av kvinnelige pasienter i døgnbehandling for rusproblematikk har hatt tanker om å ta sitt eget liv. Det kommer frem i en artikkel skrevet av midtnorske forskere.
31. okt. 2022 -
Glemmer barna i cannabisdebatten
Foreldres bruk av cannabis kan få alvorlige konsekvenser for barna, mener psykolog Helle Lindgaard. I september deler hun forskning, fakta og anbefalinger på konferansen Barnet & Rusen.
16. aug. 2022 -
Derfor bør rustjenestene kartlegge fellesskapsfølelser
Forsker Nina Kavita Heggen Bahl mener behandlere bør kartlegge hvilke følelser personer med rusproblematikk har til de ulike fellesskapene de tilhører. Denne kunnskapen kan brukes for å styrke bedringsprosessen.
10. jun. 2022 -
Fant fasiten til et lykkelig liv
Ute i naturen er jeg 100 prosent til stede. For meg har det blitt fasiten til et lykkelig liv, sier Are Lerstein. For seks år siden skapte han sitt eget ettervern ved å starte Medvandrerne, og har siden vært en aktiv forkjemper for utendørsterapi.
23. mai 2022 -
Terapi med sekk og sovepose
Det er mye terapi i en tur i skogen, en prat rundt bålet eller en stille kveld med fiskestanga ved et fjellvann, mener psykolog Johanne Refseth, bedre kjent som Psykolog med sovepose. I slutten av april slapp hun bok, og i juni kan du møte henne på vår naturkonferanse.
23. mai 2022 -
Blodprøver som avdekker høyt alkoholforbruk kan gi bedre behandling
Noen pasienter vil ikke oppgi, eller de vet ikke hvor mye alkohol de drikker. Da kan blodprøver være til hjelp for å sikre at pasientene får riktig behandling.
10. mai 2022 -
Hvorfor ble det færre overdoser i Trondheim?
Antallet overdosedødsfall økte i Norge i det første pandemiåret. Men i Trondheim gikk antallet dødelige overdoser ned. Helsedirektoratet ville finne ut hvorfor og ba KORUS Midt lage en erfaringsrapport, som nå er presentert for kommunen.
4. apr. 2022 -
Brukermedvirkning – ikke så lett i praksis
Graden av brukermedvirkning har stor betydning vellykket rusbehandling for pasienter. Forsker Merethe Wenaas har identifisert ulike barrierer for god brukermedvirkning, og hvilke faktorer som kan styrke den.
18. sep. 2021 -
– Vi må snakke om sammenhengene
Det er lett å tenke at det er stor forskjell på de som drikker for mye, de som begår selvmord, eller dør av en overdose. Imidlertid tror jeg det er fellestrekk vi må snakke om.
17. sep. 2021 -
Dropout ikke en impulsiv handling
Pasienter som bryter ut av rusbehandlingen gjør dette selv om de tror de kunne ha fått hjelp om de ble værende. Det er et av funnene i en studie fra døgninstitusjon i Møre og Romsdal.
21. jun. 2021 -
Vil kartlegge fellesskap og fellesskapsfølelser i rusbehandling
Forskning viser at fellesskapsfølelse er viktig for at ruspasienter skal oppleve bedring. Men verktøyene for å kartlegge pasientenes sosiale situasjon og nettverk har manglet. Dette har forskere, med Nina Bahl ved KORUS Midt i spissen, forsøkt å gjøre noe med.
18. jun. 2021 -
Brukere får lite ut av ansvarsgruppemøter
Hensikten med ansvarsgrupper er at fagpersoner og bruker sammen skal finne løsninger på utfordringer i brukerens liv. Men i praksis føler brukerne ofte at de blir overkjørt av fagfolkene.
4. feb. 2021