Nyhetsarkiv
-
Samarbeid for å heve levealder
Fire kommuner i Møre og Romsdal har gått sammen for å utvikle tiltak som kan bidra til å heve levealderen til personer med rus- og psykiske helseutfordringer.
4. des. 2023 -
Retten til et anstendig liv
For å heve levealderen hos personer med rus- og psykiske helseutfordringer har kommunene Averøy, Aukra, Surnadal og Sunndal utviklet tiltak gjennom prosjektet MUST, som står for «Muligheter og Utfordringer i Samarbeid på Tvers».
30. nov. 2023 -
Mobilbruk går utover søvn og skolearbeid
Hele en av tre barn i Vestfold og Telemark sier de bruker mobilen når de egentlig burde sove. I tillegg opplever 23 prosent at bruk av telefonen går utover skolearbeidet, viser ferske tall fra Ungdata pluss.
30. nov. 2023 -
Fikk forskningspris for forløpsstudie på ruspasienter
– For å kunne tilby persontilpasset behandling må man ha mye kunnskap om dem det gjelder, sier Helle Wessel Andersson, som mottok Regionalt brukerutvalgs forskningspris for 2022.
21. nov. 2023 -
– Vi må ta statistikken ut av skuffen
Bjørnafjorden kommune har i tett samarbeid med lokale skoler og barnehager jobbet aktivt med å involvere foreldrene i arbeidet med Ungdata-tallene. Det har gitt flere gode resultater.
14. nov. 2023 -
Forskerportrett: Trine Finanger
Hvordan kan man bruke alkoholmarkøren PEth i rusforebygging? Dette er blant temaene doktorgradsstipendiat Trine Finanger forsker på.
13. nov. 2023 -
Webinar: Lansering av veileder for psykisk helsearbeid barn og unge
– Kjenn på den ansvarsrollen dere har, bruk veilederen og snakk sammen. For det er ikke alltid sånn at flere kokker blir mer søl, sa ungdomsrepresentant Emma Sofie Lae-Pedersen da Helsedirektoratet lanserte Nasjonal veileder for psykisk helsearbeid barn og unge.
9. nov. 2023 -
Skaper møteplass for pårørende som har barn med en rusmiddelavhengig
Å ha et felles barn med noen som strever med rus eller psykiske helseutfordringer kan være et stort ansvar. KORUS midt inviterer til dialogmøte der foreldre kan dele erfaringer og møte fagpersoner som lytter og veileder.
7. nov. 2023 -
Vi må tørre å snakke om alkohol og legemidler
DEBATT: Helsepersonell er i en unik posisjon til å snakke med eldre om alkohol og legemidler, men mange synes det er vanskelig. Behovsrettet kompetanseheving er avgjørende for å hjelpe eldre i risikosonen, mener June Rondestvedt i KORUS nord.
30. okt. 2023 -
Vil ruste opp kompetansen på rus
– Alle barnevernsinstitusjoner må ha kompetanse på rus, og vi foreslår derfor å ruste opp denne kraftig. Det sier utvalgsleder Erik Stene fra barnevernsinstitusjonsutvalget i et intervju med Rus & Samfunn.
26. okt. 2023 -
Nasjonal veileder: psykisk helsearbeid for barn og unge
Helsedirektoratet har publisert en ny nasjonal veileder som skal bidra til å sikre et helhetlig lavterskeltilbud til barn og unge med psykiske plager.
24. okt. 2023 -
Støtte til kommunalt rusarbeid
Bedret livskvalitet, mestring og mulighet for en aktiv og meningsfull tilværelse for personer med rusmiddelrelaterte problemer. Det er blant målene for en tilskuddsordning fra Helsedirektoratet.
23. okt. 2023 -
Mangler forskning på barn og brukermedvirkning
En ny rapport om bruker- og pårørendemedvirkning innen psykisk helse- og rusfeltet, peker på flere kunnskapshull i eksisterende forskning.
10. okt. 2023 -
Arkiv forskning og statistikk
Her finner du oversikt over saker knyttet til forskning og statistikk publisert på KORUS.no
5. okt. 2023 -
Arkiv meninger og debatt
Her finner du en oversikt over meningsytringer og debattinnlegg publisert på KORUS.no
5. okt. 2023 -
Ni gode grunner til å gjennomføre Ungdata junior
Ungdata junior er et verktøy som gir god oversikt over hvordan barn mellom 10 og 12 år synes det er å vokse opp i din kommune. Her finner du flere gode grunner til å delta.
2. okt. 2023 -
Ny rusplan for videregående opplæring
Å være pårørende til en person med rusavhengighet er ofte forbundet med skam og kan være vanskelig å snakke om. Det ønsker Møre og Romsdal fylkeskommune å gjøre noe med i en nylig lansert rusplan for videregående skole.
2. okt. 2023 -
Medvirkning er mer enn hjertesmerte
DEBATT: Brukermedvirkning er mer enn hjertesorg og sympati. Det er mer enn en livshistorie som gjør inntrykk på hjertet og kroppen, skriver Marius Sjømæling i organisasjonen Barn av rusmisbrukere.
2. okt. 2023 -
Lær deg å bruke Motiverende samtale i gruppe
Motiverende samtale (MI) kan hjelpe mennesker som trenger motivasjon til å gjøre endringer i livet. Nå inviterer vi til kurs for deg som vil ta i bruk metoden i grupper.
22. sep. 2023 -
Bidrar til bedre internasjonal rusforebygging
KORUS har vært en sentral aktør i utvikling og testing av et helt nytt verktøy som skal bidra til bedre rusforebygging internasjonalt. Det forteller Giovanna Campello, fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), som nylig lanserte en rapport om arbeidet.
21. sep. 2023 -
FAS-dagen: Hva feiler det «Felix»?
DEBATT: Bruk av alkohol i svangerskapet kan føre til alvorlige skader i et barns sentralnervesystem. Likevel får mange aldri en diagnose eller hjelpen de trenger, skriver psykologspesialist Anne-Kristin Imenes fra KORUS.
7. sep. 2023 -
Abonner på vårt nasjonale nyhetsbrev
Vil du ha full oversikt over det som skjer innen rus, forebygging og folkehelse? Denne høsten har KORUS lansert et nasjonalt nyhetsbrev. Meld deg på her.
6. sep. 2023 -
Rusbruk blant ungdom i Europa
De høye tallene for bruk av kokain og andre rusmidler blant videregåendeelever i Oslo i årets Ungdata-undersøkelse overrasket. Men hvordan er bildet i resten av Europa? KORUS Oslo har laget en oppsummering.
5. sep. 2023 -
Nyhetsarkiv KORUS.no
Her finner du en oversikt over nyheter publisert på KORUS.no
31. aug. 2023 -
Hva skjer på overdosedagen?
På torsdag markeres Verdens overdosedag. Vi har laget en oversikt over noen av arrangementene.
29. aug. 2023 -
Er din kommune med?
47 kommuner har takket ja til å delta i den nasjonale Brukererfaringsundersøkelsen. Det er fremdeles mulig å melde seg på.
28. aug. 2023 -
Kokainbruk hos ungdom
I går strømmet Folkehelseinstituttet direkte fra et åpent fagmøte om kokainbruk blant ungdom. Sendingen er fortsatt tilgjengelig i opptak.
23. aug. 2023 -
Hvordan snakker vi med barn som er pårørende?
7. september inviterer Korus Midt og Blåkors til fagdag med psykolog Frid Hansen. Temaet er «Samtaler med barn som pårørende».
18. aug. 2023 -
Endelig noe som treffer ungdom
– Dette er et opplegg som burde tas i bruk av videregående skoler over hele landet og overalt der man treffer ungdom, sier Trym Mathisen Guldvog fra Kirkeparken videregående skole i Moss. Han er en av flere elever som har vært med i utviklingen av et nytt undervisningsopplegg om rus.
17. aug. 2023 -
Slik snakker du med ungdom om rus
Det kan være vanskelig å vite hva du skal spørre om eller hvordan du skal gå fram når du vil diskutere rus med ungdommen. Her er noen tips:
16. aug. 2023 -
Vi må snakke om det som er vanskelig
– Ikke snakk om all «driden», det var oppfordringen Gina Lund fikk fra mange da hun startet i jobben som statsforvalter i Agder. I dag åpnet hun KORUS sin samling om ungdom og rus på Arendalsuka, og var tydelig på viktigheten av nettopp å snakke om det.
16. aug. 2023 -
Norsk alkoholpolitikk i lys av oppdatert internasjonal forskning - ny artikkel på forebygging.no
Alkoholbruk er en av de viktigste risikofaktorene for helsetap i befolkningen, og i aldersgruppen 15–49 år er alkoholbruk den viktigste.
15. aug. 2023 -
Vil ha RUS inn i skolen
NRK-serien RUS med Leo Ajkic gjorde inntrykk på hele Norge. På Arendalsuka lanseres et nytt undervisningsopplegg for videregående skole knyttet til hver av de fem episodene i serien.
9. aug. 2023 -
Et tiår uten rus
– Jeg er tilfreds med det jeg har, det jeg gjør, og jeg er stadig i utvikling, forteller Raymond Tollefsen fra Medvandrerne.
26. jul. 2023 -
Inviterer til nettverkssamling i utendørsterapi
Hvordan kan man benytte naturen i forebygging og behandling av rusrelaterte og psykiske helseutfordringer? Til høsten satser KORUS Midt videre på utendørsterapi.
19. jul. 2023 -
KORUS på Arendalsuka: Se programmet her
I år skal KORUS på Arendalsuka. Denne gangen blir det to dager med tett program på Arendal gamle rådhus.
10. jul. 2023 -
Samler kunnskap og kompetanse på ett sted
– Vi er svært glade for at de regionale kompetansesentrene på rusfeltet nå har samlet aktuelle saker, oppdatert faglig informasjon og ulike verktøy på et felles nettsted, sier Elise Husum fra Helsedirektoratet i forbindelse med lanseringen av KORUS.no.
20. jun. 2023 -
Flere overdosedødsfall
Folkehelseinstituttet melder i dag at totalt 321 personer døde av overdose i 2022. Det er en økning på 74 personer sammenlignet med året før.
8. jun. 2023 -
"Alle” bruker ikke kokain
Selv om Føre Var i Bergen og Trondheim rapporterer en økning i bruken av kokain, betyr det ikke at alle nå bruker det. — Det er veldig viktig å påpeke at 95,3 prosent av de mellom 16 og 30 ikke har brukt kokain siste året, sier Katrin Øien i KORUS Midt.
8. jun. 2023 -
Invitasjon til undersøkelse om brukererfaringer
KORUS Midt inviterer din kommune eller bydel til årets Nasjonale Brukererfaringsundersøkelse. Undersøkelsen gir kommunen din viktig informasjon om hvordan tjenestene oppfattes av brukere med rusmiddelproblemer.
7. jun. 2023 -
Hvordan kan vi hjelpe den som ruser seg?
KRONIKK: Familie og venner betyr mye for om en rusavhengig skal komme tilbake til et vanlig liv. Pårørende bør derfor etterspørre nettverksmøter med åpen dialog som en del av behandlingstilbudet, skriver KORUS-rådgiver Roar Bakken.
7. jun. 2023 -
Sebastian spiller på følelser
Sebastian sang seg inn i alles hjerter da han i 2022 deltok på The Voice. På årets Barnet og Rusen bruker han stemmen til å dele sine tanker om kjærlighet, tilstedeværelse og empati i psykisk helsearbeid.
5. jun. 2023 -
Ansatte i rådgivende enheter får nå et møtepunkt!
Nå starter vi opp med nettverkssamlinger for ansatte og ansvarlige ved rådgivende enheter for russaker i Oslo. Første møte er 26. mai.
23. mai 2023 -
Dette kjennetegner ruspasienter med psykisk lidelse
Nesten halvparten av pasientene i døgnbehandling for rusavhengighet har en psykisk lidelse. Disse har økt risiko for tilbakefall etter behandling, skriver forskere ved KORUS Midt.
23. mai 2023 -
KORUS Nord vært på besøk i Mosjøen sammen med NAPHA og RKBU Nord.
Vi møtte engasjerte og framoverlente folk fra Vefsn kommune, spesialisthelsetjenesten og Mental helse som sammen våger å tenke nytt og framover.
8. mai 2023 -
Dette vil påvirke fremtidens rustrender
EUs narkotikabyrå (EMCDDA) har gitt ut en rapport der de peker på hvordan store trekk i samfunnsutviklingen vil påvirke rusmiddelsituasjonen frem mot 2030.
4. mai 2023 -
Tettpakket med kunnskap og folk på Ruskonferansen
Gikk du glipp av Ruskonferansen 2023? Eller kanskje du bare vil se tilbake på to dager med kolleger som jobber og forsker på rusfeltet? Ta en titt her!
20. apr. 2023 -
Tettpakket med kunnskap og folk på Ruskonferansen
Gikk du glipp av Ruskonferansen 2023? Eller kanskje du bare vil se tilbake på to dager med kolleger som jobber og forsker på rusfeltet? Ta en titt her!
20. apr. 2023 -
Klappet og klart for Ruskonferansen
Tirsdag 18. april møtes over 550 ruseksperter, behandlere, brukerrepresentanter og pårørende til Ruskonferansen 2023.
14. apr. 2023 -
Nettverkssamling for rus - og psykisk helsearbeid i Namsos
Jobber du med mennesker med psykiske lidelser og rusutfordringer? Meld deg på nettverkssamlingen for rus - og psykisk helsearbeid som finner sted på Hotell Scandic Rock City 1. juni.
11. apr. 2023 -
Vil vite hva fritid betyr for barnas framtid
Hele 12 000 barn fra 21 kommuner i Vestfold og Telemark inviteres denne våren til å delta i en ny og unik undersøkelse som skal følge dem fra 10-års-alderen fram til de er voksne. Målet med Ungdata pluss er å finne ut mer om sammenhengen mellom fritidsvaner, livskvalitet og helse.
30. mar. 2023 -
Å ha felles barn med en med rusmiddelproblemer
Hva skal pårørende gjøre hvis familievernkontoret mener barna skal ha samvær med en mor eller far som ruser seg, mens barnevernet sier det motsatte?
7. mar. 2023 -
Gir foreldre et innblikk i ungdommens liv
– Foreldrene er de viktigste i ungdommens liv, og har størst mulighet til å påvirke hvordan de har det, sier folkehelsekoordinator i Horten kommune. Nå har de laget en Ungdata-rapport med foresatte som målgruppe.
2. mar. 2023 -
Filmer om bruk av illegale rusmidler i utelivet
Målet med filmene er informasjon om ulike rusmidler i tilknytning til uteliv, hva skjenkelovgivningen sier på området, førstehjelp, samt råd og tips til bartendere og annet personell.
2. mar. 2023 -
Ruspodden
Ruspodden er en temabasert podkast hvor relevante fagpersoner, brukere, samfunnsaktører og praktikere inviteres til samtaler om hvordan vi forstår rus og om hva som beveger seg på rusfeltet. Målgruppe for podkasten er brukere, ansatte og alle med en interesse for rus.
1. mar. 2023 -
Det står bra til med de unge
DEBATT: Antall barn og unge som søkte hjelp fra barne- og ungdomspsykiatrisk, kommunen og hjelpetelefoner økte under pandemien. Likevel viser ferske tall fra Ungdata at ungdom flest vurderer at de har det bra.
28. feb. 2023 -
Rusproblemer hos barn og unge kan ikke lenger fanges opp?
DEBATT: Vi mener at det er uheldig om politiet har sluttet å ha oppsøkende kontakt med utsatte unge, og stiller oss undrende til avmakten politiet beskriver.
28. feb. 2023 -
Tilskudd til pårørendearbeid
Kommuner kan søke på Helsedirektoratets ordning: «Helhetlig støtte til pårørende med krevende omsorgsoppgaver».
27. feb. 2023 -
Flere kvinner dør av smertestillende piller
DEBATT: Antall kvinner som dør av overdose, har steget jevnt de siste ti årene. Hovedårsaken er smertestillende medikamenter. Nå må noe gjøres.
26. feb. 2023 -
Samtaler som redder liv
Å snakke om overdoser kan bidra til å redde liv og forhindre alvorlige kognitive skader. Derfor har KORUS laget en håndbok med råd, veiledning og eksempler på hvordan du kan gå frem i en samtale om temaet.
26. feb. 2023 -
Viktig å se på lokale tall
Ungdom kjeder seg på skolen og deltar på færre organiserte fritidsaktiviteter, viser den nasjonale Ungdata-undersøkelsen. Men hvor relevante er de nasjonale tallene lokalt, og hvordan skal man gå fram for å tolke resultatene? Seniorrådgiver Sven Gustafsson i KORUS Stavanger har noen svar.
24. feb. 2023 -
Søvn mot psykiske plager
DEBATT: Stadig flere unge sliter med psykiske helseplager. Mer søvn kan være medisinen mange trenger
24. feb. 2023 -
Den viktige samtalen
En av tre ungdommer i Oslo har opplevd en eller annen form for seksuell trakassering og hele 10 prosent av jentene på videregående skole sier de har blitt presset eller tvunget til samleie eller andre seksuelle handlinger, viser tall fra Ungdata-undersøkelsen. Nå innføres et nytt samtaleverktøy som skal bidra til å gjøre det lettere å snakke om seksualitet.
24. feb. 2023 -
Ungdata: Det går greit i Agder
Ungdom i Agder har det stort sett bra, viser tall fra Ungdata-undersøkelsen. Likevel er det flere grunner til bekymring, og stadig flere yngre jenter sier de sliter med stress, press og psykiske plager.
24. feb. 2023 -
Løftet Ungdata til topps
Vestfold og Telemark fylkeskommune har gjort Ungdata til et sentralt arbeidsverktøy og involvert seg i alt fra rapportskriving til presentasjon av tallene for et bredt spekter av fagområder.
24. feb. 2023 -
Hva tenker ungdom om Ungdata-tallene?
Giske kommune tok konsekvensen av at tall ikke bare er tall. De ville vite hvordan ungdommene selv tolket funnene i Ungdata.
24. feb. 2023 -
Forebygger frafall og utenforskap
Høyt frafall fra videregående skole og Ungdata-tall som viste utfordringer knyttet til ensomhet og psykisk helse blant ungdom førte til at Lyngen kommune i Troms måtte ta grep. Gjennom en helhetlig satsning og oppfølging ut hele skoleløpet har kommunen klart å snu trenden.
24. feb. 2023 -
-Vi fikk en skikkelig «boost» i ungdomsarbeidet
Rus, vold, slåsskamper og kriminelle nettverk skapte bekymring. I Lørenskog var behovet stort for å forstå ungdomsmiljøene. Ungdata bidro til å skaffe oversikt og ta kloke valg.
24. feb. 2023 -
Åpnet digital fritidsklubb
Bydel Østensjø i Oslo har åpnet en digital fritidsklubb for å nå ungdommen der de er. Her kan deltakerne spille, være med på temakvelder, få råd og veiledning eller bare henge med jevnaldrende.
24. feb. 2023 -
– De er ikke bare lærere, men også en støtteperson i livet ditt
På Strand videregående skole svarer 94 prosent av elevene i første klasse at de føler læreren bryr seg om dem. Hva er hemmeligheten?
24. feb. 2023 -
Mekket møteplass for motorinteressert ungdom
Aktiv Mekk & Motor er navnet på en populær fritidsaktivitet i Lyngen kommune som fanger opp ungdom som ikke nødvendigvis har interesse for fotball og ski.
23. feb. 2023 -
Episode 5: En god flokk
Tema: Hvordan kan en god flokk hindre skadelig rusbruk?
17. feb. 2023 -
Episode 4: Gledesrus
Tema: Når er rus glede, og når er det ikke glede?
17. feb. 2023 -
Episode 3: Bakrus
Tema: Er festen verdt bakrusen?
17. feb. 2023 -
Episode 2: Jens
Tema: Er du villig til å ta risikoen?
17. feb. 2023 -
Er du forelder til en gamer?
Her er noen gode råd til deg som har barn som gamer.
16. feb. 2023 -
Episode 1: Fest
Tema: Hvordan feste trygt og hvordan ta vare på hverandre
16. feb. 2023 -
Relevante forskningsartikler
Forskningsartikler skrevet av Helle Wessel Andersson:
7. feb. 2023 -
Samtidig rus og psykisk uhelse gir høy risiko for selvmordstanker
Forekomsten av selvmordstanker hos pasienter med samtidig rusbruk og psykisk lidelse er høy og kan knyttes til spesifikke kliniske og sosiodemografiske pasientkjennetegn. Det kommer frem i en artikkel skrevet av KORUS Midt-forsker Helle Wessel Andersson med medforfatterne Solveig Osborg Ose, Solfrid Lilleeng og Torleif Ruud.
27. jan. 2023 -
Rustrender høsten 2022
Føre Var-rapporten viser at det har vært nedgang i Trondheim for både alkohol, heroin og amfetamin. Men kokain er på vei opp.
7. des. 2022 -
Forskningsposten 3 – 2022
I tredje utgave av Forskningsposten kan du lese om spagaten man står i når man har felles barn med noen med rusproblemer, om betydningen av fellesskap og rustrender i Trondheim.
18. nov. 2022 -
Forskerportrett: Anders Lauvsnes
Vi intervjuer forskere innen TSB i Midt-Norge. Her er PhD-stipendiat Anders Lauvsnes.
17. nov. 2022 -
Mer selvmordstanker blant kvinner i rusbehandling
Over halvparten av kvinnelige pasienter i døgnbehandling for rusproblematikk har hatt tanker om å ta sitt eget liv. Det kommer frem i en artikkel skrevet av midtnorske forskere.
31. okt. 2022 -
Slik blir rutinene
Helsedirektoratet sender nå en ny versjon av brevet kommunene fikk i sommer om rådgivende enheter for russaker. Årsaken er ny tolkning av lovgrunnlaget for rusmiddeltesting.
12. okt. 2022 -
Hva skjer med rådgivende enheter?
Alle landets kommuner er fra i sommer pålagt å ha rådgivende enheter for russaker. Dette var tema under cannabisnettverket denne uken.
9. sep. 2022 -
Glemmer barna i cannabisdebatten
Foreldres bruk av cannabis kan få alvorlige konsekvenser for barna, mener psykolog Helle Lindgaard.
16. aug. 2022 -
Derfor bør rustjenestene kartlegge fellesskapsfølelser
Forsker Nina Kavita Heggen Bahl mener behandlere bør kartlegge hvilke følelser personer med rusproblematikk har til de ulike fellesskapene de tilhører. Denne kunnskapen kan brukes for å styrke bedringsprosessen.
10. jun. 2022 -
Rustrender i Trondheim våren 2022
Nedgang for alkohol og økning for amfetamin og heroin. Disse er blant funnene i vårens Føre Var-rapport for Trondheim.
8. jun. 2022 -
Fant fasiten til et lykkelig liv
Ute i naturen er jeg 100 prosent til stede. For meg har det blitt fasiten til et lykkelig liv, sier Are Lerstein. For seks år siden skapte han sitt eget ettervern ved å starte Medvandrerne, og har siden vært en aktiv forkjemper for utendørsterapi.
23. mai 2022 -
Terapi med sekk og sovepose
Det er mye terapi i en tur i skogen, en prat rundt bålet eller en stille kveld med fiskestanga ved et fjellvann, mener psykolog Johanne Refseth, bedre kjent som Psykolog med sovepose. I slutten av april slapp hun bok, og i juni kan du møte henne på vår naturkonferanse.
23. mai 2022 -
Blodprøver som avdekker høyt alkoholforbruk kan gi bedre behandling
Noen pasienter vil ikke oppgi, eller de vet ikke hvor mye alkohol de drikker. Da kan blodprøver være til hjelp for å sikre at pasientene får riktig behandling.
10. mai 2022 -
Sigrid ble Årets Villmarking
KORUS Midt-rådgiver Sigrid Rohde har i flere år vært primus motor for utbredelsen av Utendørsterapi i Midt-Norge. 1. april fikk hun utmerkelsen Årets Villmarking 2022. Prisen ble overrakt på TV2-programmet God Morgen Norge.
4. apr. 2022 -
Hvorfor ble det færre overdoser i Trondheim?
Antallet overdosedødsfall økte i Norge i det første pandemiåret. Men i Trondheim gikk antallet dødelige overdoser ned. Helsedirektoratet ville finne ut hvorfor og ba KORUS Midt lage en erfaringsrapport, som nå er presentert for kommunen.
4. apr. 2022 -
Forskningsposten 2 – 2022
I andre utgave av Forskningsposten finner du flere nyheter om midtnorsk forskning på rusfeltet: Utfordringer knyttet til brukermedvirkning, hvilke faktorer som påvirker risiko for selvmordstanker og betydningen av døgnbehandling i rusbehandling.
28. feb. 2022 -
Bli kjent med en forsker: Merethe Wenaas
Vi intervjuer forskere innen TSB i Midt-Norge. Først ut er PhD-stipendiat Merethe Wenaas.
17. feb. 2022 -
Føre Var høst 2021
Hvordan har rusbildet i Trondheim utviklet seg det siste halvåret? KORUS Midt har for syvende gang kartlagt rustrendene i kommunen.
9. des. 2021 -
Pasientmedvirkning reduserer ansattes mestringsfølelse
Høy grad av brukermedvirkning henger sammen med lavere mestringsfølelse hos ansatte i rusinstitusjoner. Det er et av funnene i Dagny Adriaenssen Johannessens forskning.
29. nov. 2021 -
Brukermedvirkning – ikke så lett i praksis
Graden av brukermedvirkning har stor betydning vellykket rusbehandling for pasienter. Forsker Merethe Wenaas har identifisert ulike barrierer for god brukermedvirkning, og hvilke faktorer som kan styrke den.
18. sep. 2021 -
– Vi må snakke om sammenhengene
Det er lett å tenke at det er stor forskjell på de som drikker for mye, de som begår selvmord, eller dør av en overdose. Imidlertid tror jeg det er fellestrekk vi må snakke om.
17. sep. 2021 -
Paradokset i sykepleierrollen
Sykepleiere innen rus og psykisk helse har ofte mer direkte kontakt med pasientene enn legene har. Det er dermed viktig at de har friheten til å imøtekomme pasientenes behov på tvers av ulike helsedomener, sier KORUS Midt-forsker Trond Nordfjærn.
8. sep. 2021 -
Påviste alkoholbruk hos gravide med blodprøver
Alkohol er det mest fosterskadelige rusmiddelet i verden. Forskere ved St. Olavs hospital har analysert blodprøver av over 4000 gravide kvinner for å undersøke om de drakk alkohol i svangerskapet.
15. jul. 2021 -
Forskningsposten 1 – 2021
I den første utgaven av Forskningsposten kan du lese om både mental og fysisk trening i rusbehandling, om hvem som har størst risiko for tilbakefall og om hvordan man kan påvise alkoholbruk blant gravide.
29. jun. 2021 -
Rustrender i Trondheim våren 2021
Bruk og tilgjengelighet av rusmidler i Trondheim har i stor grad stabilisert seg igjen etter fjorårets situasjon med stengte grenser. Det viser KoRus Midt-rapporten Føre Var vår 2021.
22. jun. 2021 -
Dropout ikke en impulsiv handling
Pasienter som bryter ut av rusbehandlingen gjør dette selv om de tror de kunne ha fått hjelp om de ble værende. Det er et av funnene i en studie fra døgninstitusjon i Møre og Romsdal.
21. jun. 2021 -
Vil kartlegge fellesskap og fellesskapsfølelser i rusbehandling
Forskning viser at fellesskapsfølelse er viktig for at ruspasienter skal oppleve bedring. Men verktøyene for å kartlegge pasientenes sosiale situasjon og nettverk har manglet. Dette har forskere, med Nina Bahl ved KORUS Midt i spissen, forsøkt å gjøre noe med.
18. jun. 2021 -
Nettverk for høyintensitetstrening innen rusbehandling
Grete Flemmen og Henrik Loe ved KoRus Midt forsker på ruspasienters somatiske helse og høyintensitetstrening som medisin. Nå er det etablert et nasjonalt nettverk for å fremme denne behandlingsformen innen psykisk helse og rus.
25. mai 2021 -
Nettside om rus og vold
Rus- og voldsproblematikk skal behandles samtidig og integrert. Nettsiden www.rusogvold.no setter behandlerne bedre i stand til å gjøre dette.
12. apr. 2021 -
Fellesskapet – et tveegget sverd
Personer med rusproblematikk opplever at deres geografiske, relasjonelle og ideelle fellesskap både bidrar til og setter hinder for bedring.
6. apr. 2021 -
Pasienter trimmer hjernen foran skjermen
Kan arbeidshukommelsen til pasienter i rusbehandling trenes opp med digitale hjelpemidler? Det håper psykologspesialist Anders Forsmo Lauvsnes ved Kvamsgrindkollektivet å få svar på i et av sine forskningsprosjekt.
19. mar. 2021 -
Regjeringens forslag til rusreform
Erverv og innehav av en mindre mengde narkotika til egen bruk skal ikke straffes, hvis regjeringen får det slik den ønsker.
22. feb. 2021 -
Hvordan skiller alkoholikere seg fra pasienter med andre ruslidelser?
Pasienter som bruker illegale rusmidler er i snitt yngre, dårligere utdannet, og har en mer ustabil bosituasjon enn pasienter som har alkohol som hovedproblem.
11. feb. 2021 -
Unge voksne faller raskere tilbake til rusen
En av fire pasienter i rusbehandling er i alderen 18-25 år. De har en mer alvorlig risikoprofil enn sine eldre medpasienter.
10. feb. 2021 -
Brukere får lite ut av ansvarsgruppemøter
Hensikten med ansvarsgrupper er at fagpersoner og bruker sammen skal finne løsninger på utfordringer i brukerens liv. Men i praksis føler brukerne ofte at de blir overkjørt av fagfolkene.
4. feb. 2021 -
Midt-Norge satser videre på friluftslivsterapi
Det er en voksende interesse for friluftsliv som verktøy for å bedre ruspasienters livskvalitet. Brukerne melder om større grad av livsmestring, mer selvtillit og mindre rusbruk.
27. jan. 2021 -
Jenter som utøver vold i Trondheim
Hvordan opplever jenter i rusbelastede og kriminelle miljø at de blir møtt av det offentlige hjelpeapparatet? Les HKH-kartleggingen "Noen å hate".
12. jan. 2021 -
Flere personer i rusmiljøet smittet
Koronaviruset har gjort sitt inntog i rusmiljøet i Trondheim. Helse- og overdoseteamet driver intens smittesporing.
28. des. 2020 -
Ny studie om rusbruk i psykisk helsevern
En av tre pasienter i psykiatrisk døgnbehandling har et risikofylt rusmiddelbruk. Det er ett av funnene i en fersk studie ført i pennen av KORUS Midts forskningsrådgiver Helle Wessel Andersson.
25. sep. 2020 -
Storrøykere av cannabis er dårlige sjåfører
En fersk amerikansk studie viser at de som røyker mye cannabis er dårligere til å kjøre bil enn andre. Debutalder for cannabis var den faktoren som mest påvirket kjøreevnene.
11. aug. 2020 -
Mer foreldrenærhet gir mindre ungdomsfyll
Alkoholforbruket blant unge har sunket kraftig siden århundreskiftet. En ny nordisk studie peker på at en av årsakene er foreldre som følger bedre med.
5. mai 2020 -
En spesiell sorg
Foreldrene til mennesker som dør av narkotikarelaterte årsaker savner oppsøkende hjelp til å takle situasjonen. Det viser den første studien fra END-prosjektet.
30. apr. 2020 -
Nytt kartleggingsverktøy for ROP-pasienter
ROPscreen kan være nyttig for både kommune og spesialisthelsetjeneste, som screener for primære psykiske lidelser hos personer med rusmiddelproblemer.
18. feb. 2020 -
Kurs: Koordinator og individuell plan
Helsedirektoratet har utarbeidet et nytt e-læringskurs som gir en innføring i rollen som koordinator og arbeidet med individuell plan.
21. nov. 2019 -
Mobiltelefon kan vise fare for russprekk
Kan mobilbruken din forutsi om du står i fare for å begynne å ruse deg på nytt etter behandling? Det forsker psykologspesialist Anders Forsmo Lauvsnes på.
19. nov. 2019 -
Podcast om Motiverende intervju
Har du lyst til å lære hvordan du motiverer noen til å endre destruktive vaner? Prøv dette podcast-kurset.
16. okt. 2019 -
Vil dokumentere psykisk langtidseffekt av trening
Systematisk fysisk trening gir ruspasienter lengre liv. Men gir treningen også bedre rusmestring?
1. okt. 2019 -
Ruspasienter får regi på egen kartlegging
Kartleggingsverktøyet Norse Feeback skal gi bedre innsikt i en rekke aspekter ved pasientens situasjon, men også om hvordan forholdet mellom pasient og behandler fungerer.
25. sep. 2019 -
Er du bipolar? Styr unna hasj!
Mange mennesker med bipolare lidelser selvmedisinerer seg med cannabis. Forskning viser at rusmiddelet bare gjør dem sykere.
12. aug. 2019 -
Rustrender i Trondheim våren 2019
Rapporten Føre Var Trondheim 01/2019 beskriver utviklingen av rustrender fra oktober til mars 2019.
17. jun. 2019 -
Alkoholbruk ingen privatsak
Opptil 31 prosent av innleggelser i norske sykehus kan være rusrelaterte. Når helsepersonell kvier seg for å spørre om rusbruk har det enorme menneskelige og samfunnsøkonomiske konsekvenser.
1. mar. 2019 -
Ny rapport om rustrender i Trondheim
Rapporten «Føre var Trondheim», utarbeidet av KORUS Midt beskriver økt bruk av hasj, kokain og ecstasy i byen
23. jan. 2019 -
Seminarer for oversikt over rusbildet
Oversiktsseminar gjør kommunene i bedre stand til å nyttiggjøre seg all den kunnskapen de faktisk har om den lokale russituasjonen.
16. jan. 2019 -
Vil satse på musikkterapi
Systematisk bruk av musikkterapi i behandling av rusproblematikk og psykiske lidelser anbefales i nasjonale retningslinjer. Men Midt-Norge ligger etter i utviklingen.
21. nov. 2018 -
Fysisk trening like obligatorisk som psykolog på rusklinikken
- Forskningsresultatene er klare. Vi kan forbedre helsen til ruspasienter på kort tid med fysisk trening, sier forsker Grete Flemmen ved Klinikk for rus og avhengighetsmedisin ved St. Olavs hospital.
10. okt. 2018 -
Storprosjekt innen rus og vold
Hele tolv kompetansesentre samarbeider for å gjøre hjelpeapparatet bedre rustet på området rus og vold.
3. okt. 2018