Nyhetsarkiv korus.no
Her finner du en oversikt over nyheter publisert på KORUS.no
Publisert: 31 august 2023
Skrevet av: redaksjonen
2024
-
Rusmiddelbruk, dealing, ran og vold i ungdomsmiljøer
Disse fenomene kan være vanskelige å kartlegge. Ved hjelp av HKH-metoden, hjelper KORUS nå flere lokale team med å få bedre oversikt over hva som foregår.
-
LAVterskelkonferansen: Disse kommer
Se den fulle oversikten over foredragsholderne på LAVterskelkonferansen 3.-4. desember.
-
– Vi er ikke skapt for å være alene
– Nettverksmøter burde være et must, mener «Ida», tidligere ruspasient ved St. Olavs hospital. For henne var tilbudet en trygg plattform for å snakke om det som var vanskelig og gjenopprette kontakten med familien.
-
Tre om Spillstudiet
Vi spurte tre tidligere studenter om utbyttet av Spillstudiet: Ny jobb, styrket i politisk arbeid og bedre til å hjelpe, var blant svarene.
-
KORUS på internasjonal ruskonferanse
Ledergruppa i KORUS sanket fersk kunnskap om rusfeltet under ruskonferansen Lisbon Addictions - der fagrådgivere fra KORUS var blant de som leverte forskning og innhold.
-
Har ledet sin siste samling: – Jeg gir meg på topp
Ingunn K. Svendsen har bygd opp og drevet alor-nettverk i 18 år. Nå gir hun stafettpinnen videre.
-
Fra Ungdata til Forebyggende ungdomsteam
Forebyggende ungdomsteam i Bydel Vestre Aker, bruker Ungdata aktivt for å kartlegge ungdommens situasjon, identifisere trender og utvikle relevante tiltak.
-
LAR-konferansen 2024
Med tema som heroinassistert behandling, meningsfull aktivitet, brukerinvolering, revidering av LAR-retningslinjer - i over to tiår har LAR-konferansen vært en viktig arena for deling av erfaring og utvikling av kompetanse for alle som jobber med legemiddelassistert rehabilitering (LAR) i Norge.
-
Husker vi på somatikken?
Rusmiddelbruk kan ofte maskere sykdom, men i en travel hverdag husker vi ikke alltid på å spørre om helsen. Bydel Grorud har tatt i bruk e-læringsprogrammet "Somatisk helse og rus".
-
Drikker du litt for mye?
Deltakere inviteres til en forskningsstudie som skal undersøke hvordan en ny veiledet internettbehandling fungerer. Studien er for deg som vurderer å drikke mindre eller slutte helt å drikke alkohol.
-
Tilskudd til kommunalt rusarbeid
Bedret livskvalitet, mestring og mulighet for en aktiv og meningsfull tilværelse. Det er målet med tilskuddsordningen Kommunalt rusarbeid for 2025.
-
Oppfordrer tjenestene til å bruke nettverksmøter
– Å komme i gang med nettverksmøter krever litt tid, men gir mange gevinster på sikt, sier Roar Bakken ved KORUS midt. Han inviterer til kurs for møteledere.
-
BTI-filmer til fri bruk
KORUS har laget en serie filmer der målet er å få flere til å bruke kommunale handlingsveiledere. Filmene kan fritt brukes av kommuner over hele landet.
-
Velkommen til KORUS-familien
– I uminnelige tider har mennesker samlet seg rundt bålet for å møtes og for å dele kunnskap, sier Are Lerstein, grunnlegger av organisasjonen Medvandrerne. Nå skal han også dele sin kunnskap som ansatt i KORUS.
-
Overdoseberedskap: Vektere får livsviktig nalokson-opplæring
Prindsen mottakssenter i Oslo er midlertidig stengt. Nå har nalokson-koordinator Christoffer Røed fra KORUS hatt opplæring med vektere for å lære dem å redde liv på gata.
-
Vil styrke det oppsøkende arbeidet
Økt satsing på oppsøkende arbeid, flere brukerrom og bedre rusmiddelanalysetjenester. Det var blant områdene som ble løftet da regjeringen i dag la fram den nye forebyggings- og behandlingsreformen.
-
Legger fram forebygging- og behandlingsreformen
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl legger fredag fram regjeringens forebygging- og behandlingsreform for rusfeltet.
-
Stor interesse for utendørsterapi
KORUS midt er i gang med sin femte kursrekke i utendørsterapi, og inviterer til nettverkssamling i november.
-
Spillrommet37 – En levende sosial møteplass
På møteplassen Spillrommet37 i Horten, skaper gaming glede, læring og nye sosiale nettverk. Det viser en ny evaluering utført av KORUS.
-
Hvordan kan din kommune bygge en psykisk helsetjeneste?
Alle kommuner skal ha en psykisk helsetjeneste for barn og unge. På Handlingsplanfestivalen kan du lære mer om hva det egentlig betyr.
-
Å være ung i Innlandet: Velkommen til konferanse!
Denne konferansen er laget for alle som jobber med barn og unge. Vi gir blant annet fersk innsikt i russetid og utenforskap, basert på Ungdata-undersøkelsen.
-
Oppsøkande tenester som kommunen sitt sikkerhetsnett for dei unge
Ungdom vil ikkje vere problema sine, men opplever ofte at hjelpesystem berre ser diagnosar og problembarn. Ressursorienteringa til utekontakten skapar meiningsfulle samarbeid som gjev resultat.
-
Er din kommune med?
Vil du sikre reell brukermedvirkning i utformingen av tjenestetilbudene i din kommune eller bydel? KORUS inviterer til Nasjonal brukererfaringsundersøkelse 2025.
-
Oppfølging av etterlatte ved rusrelatert død – et felles ansvar
KONFERANSE: – Å arbeide for å øke bevisstheten om samfunnets ansvar for å forbedre tjenester for etterlatte gir mer mening til min egen sorg, sier Renate Larsen, en av flere bidragsytere til konferansen «Fra forskning til felles ansvar – et løft for fremtiden».
-
Betydningen av en verdig møteplass
FORSKNING: Dersom brukere får muligheten til å inkluderes i samfunnet, vil de i større grad oppføre seg i tråd med samfunnets forventninger, viser forskningen til Vilde Holan Bye.
-
Vant pris for forskning på ROP-pasienter
FORSKNING: Helle Wessel Andersson vant årets pris for beste akuttpsykiatriske artikkel. Artikkelen handler om kjennetegn og tilbakefallsrisiko for ruspasienter med samtidig psykisk lidelse.
-
Brukerne har talt. Hva nå?
KORUS og Helsedirektoratet inviterer til erfaringssamling etter den nasjonale brukererfaringsundersøkelsen 2023.
-
Nye blikk på sosial ulikhet
Den 28. januar inviterer forebygging.no til boklansering i Oslo, i samarbeid med Cappelen Damm forlag. Temaet er sosial ulikhet, der ulike fagfelt har bidratt med tekstene.
-
Sannheten om eldres alkoholvaner
DEBATT: Helsepersonell må tørre å snakke sant om alkoholbruk med eldre. Når bestemor drikker mer enn barnebarna er ikke det bærekraftig.
-
Irland ser til Norge for bedre forebygging
En gjennomgang av det norske forebyggingssystemet vekker interesse. Nylig ble KORUS invitert til Irland for å dele sine erfaringer.
-
En sunn alderdom
I dag markeres den internasjonale eldredagen over hele verden. KORUS har utviklet et digitalt kurs om aldring, alkohol og legemidler, som vi håper kan bidra til en sunn og god alderdom.
-
Er du vår nye leder?
KORUS sør søker engasjert og beslutningssterk leder.
-
HØRING: Nye råd om brukermedvirkning
Nye faglige råd for bruker- og pårørendemedvirkning i rus- og psykisk helsefelt skal bidra til felles forståelse, økt kvalitet og bedre treffsikkerhet. Nå er rådene ute på høring.
-
Ny plan bidrar til ansvarlig salg av alkohol
Midt-Telemark kommune har tatt flere grep for å hindre salg og langing av alkohol til mindreårige. På vårt nettseminar om Ansvarlig salg, kan du høre mer om hvordan.
-
Det ble helt mørkt
I januar 2020 opplevde jeg mitt aller verste mareritt. Min eldste sønn, Jens, døde i en rusulykke. Gutten min bodde fortsatt hjemme, og han ble bare 21 år gammel.
-
Klare for høstens kurs i utendørsterapi
Denne høsten inviterer KORUS midt til en ny kursrekke og nettverkssamling i utendørsterapi. Det er kun noen få ledige kursplasser igjen.
-
Gatenære forebyggere i Trondheim
Kriminelle gjenger, menneskehandel og viktigheten av selvivaretakelse var blant temaene på Gatenærkonferansen 2024.
-
Tidlig inn i tre bydeler i Oslo
Når gravide og småbarnsfamilier opplever situasjoner der rus, vold eller psykisk uhelse er til stede, trenger de riktig og god hjelp. Da kan "Tidlig inn"-programmet være nyttig.
-
Overdosevarsling: Inviterer til innspillsrunde
Et nytt overdosevarslingssystem skal bidra til bedre oversikt og etablere nye rutiner for varsling i kommunene. Førstkommende fredag inviterer vi til innspillsrunde.
-
Klare for LAR-konferansen
KORUS Oslo er for andre år på rad medarrangør til LAR-konferansen, som siden 2000 har vært en viktig samlingsplass for fagfolk på rusfeltet.
-
Vet mer om RER
Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud hadde fram til mars behandlet nesten 80 saker i Rådgivende enheter for russaker (RER), viser en ny kartlegging. – Til sammen sitter våre kommuner med viktig kunnskap, kompetanse og erfaring, sier Karin Gustavsen fra KORUS sør.
-
Ser frem til LAVterskelkonferansen: To dager med 30 foredragsholdere
De nesten 500 plassene på årets LAVterskelkonferanse ble raskt revet bort.
-
Er du klar for Barnet og Rusen?
Konferansen Barnet og Rusen gir innsikt, verktøy og inspirasjon til deg som jobber med barn, familier og gravide. I år løfter vi debatten om blodprøver for å påvise alkoholbruk i svangerskapet.
-
Kan man kjenne alle ungdommene på Norway Cup?
Oppsøkende virksomhet bidro til at årets Norway Cup gikk fredelig for seg.
– Utekontaktenes tilstedeværelse og evne til å fange opp utfordringer på et tidlig tidspunkt har vært uvurderlig, sier politiet. -
Ikke bare en rusmiddelavhengig
Han var et etterlengtet barn, Andreas, da han kom til verden 2. juledag. Det sky, litt forsiktige smilet gikk rett i hjertet til alle som ble kjent med han. Andreas forgudet sin lillesøster Caroline, og hadde foreldre som alltid var der. Likevel ble det rusen som vant. Andreas ble bare 35 år.
-
Hva skjer på overdosedagen?
Verdens overdosedag er en viktig markering for å minnes alle som dør av overdose, forebygge og formidle kunnskap om temaet. Vi har laget en oversikt over noen av arrangementene i 2024.
-
Åpen dialog forebygger frafall ved rusbehandling
FORSKNING: Det meste av frafall fra poliklinisk behandling skjer allerede etter den første eller andre samtalen. Hva kan bidra til å fremme gjensidig tillit mellom behandler og pasient?
-
ARENDALSUKA: Se opptak fra Tyrili Arena
Fikk du ikke med deg våre innlegg på Arendalsuka? Her kan du se begge arrangementene i opptak.
-
Forebygging og oppsøkende arbeid på Arendalsuka
Oppsøkende tjenester kan være både den siste og første kontakten ungdom har med velferdsstaten, og er en viktig del av det offentlige tilbudet i Norge.
-
Myter og magefølelse - hvordan kan vi sikre at forebygging er evidensbasert?
Mange tiltak med gode intensjoner har ingen rusforebyggende effekt. Men hva virker egentlig? Vi har satt forebygging som ett av våre hovedtema på Arendalsuka.
-
Hva skjer på rusfeltet i Europa?
Representanter fra syv europeiske byer var nylig samlet for å dele erfaringer fra sitt arbeid på rusfeltet. Her er noen av læringspunktene fra møtet i Wien.
-
RAPPORT: Pasientforløp gravide og rusmidler
KORUS Bergen har kartlagt kjennskap til og bruk av Nasjonalt pasientforløp gravide og rusmidler i Vestland fylke. Kommuner som har gjennomført opplæringsprogrammet Tidlig inn, utmerker seg positivt på flere områder.
-
Hva er god rusforebygging i skolen?
Ikke alle rusforebyggende tiltak har dokumentert effekt, og noen kan virke mot sin hensikt. I denne artikkelen deler Katrin Øien konkrete råd basert på UNODC sine Internasjonale standarder for rusforebygging.
-
Gir innblikk i barnas virkelighet
Hvordan er hverdagen for barn med rusavhengige foreldre, og hva kan vi gjøre for å hjelpe dem? På Barnet og Rusen gir professor Borgunn Ytterhus deg noen svar.
-
Rapporten er klar for Brukererfaringsundersøkelsen
Nå vil enda flere kommuner inviteres til å delta.
-
Mindre gaming, mer gambling
SPILLRADIOEN: Flere vil snakke om kasinospill på nett. Samtidig tar færre kontakt om gaming, ifølge Mona Finstad i Hjelpelinjen.
-
Ser du etter en spennende jobb i rusfeltet?
Vi i KORUS Stavanger søker nå etter en ny rådgiver.
-
Undervisningsopplegget for NRK-serien "RUS" på nynorsk
Undervisningsopplegget til NRK-serien "RUS" er et populært verktøy som brukes i videregående skole. Nå er det også tilgjengelig på nynorsk.
-
Inspirert av lavterskelnettverk: – Du slutter aldri å lære av andre
Hvordan gjør de andre det? Hvilke utfordringer har de? Gjennom Lavterskelnettverket er det nettopp disse spørsmålene man kan få svar på.
-
Melder om økt bruk av ketamin i Bergen og Trondheim
Vårens Føre Var-rapporter for Trondheim og Bergen er nå tilgjengelige. Økt bruk og tilgjengelighet av ketamin er blant hovedfunnene for begge rapportene.
-
Europeisk narkotikarapport: Flere grunner til bekymring
Flere og mer potente rusmidler, nye syntetiske rusmiddelkombinasjoner og større utfordringer knyttet til kokain. Det er noen av funnene i den europeiske narkotikarapporten for 2024.
-
Overdose: Det angår alle
Stadig flere overdoser skyldes reseptbelagte medisiner, viser den nye overdosestatistikken. På Arendalsuka ser vi nærmere på utfordringer, tiltak og aktuelle løsninger.
-
LAVterskelkonferansen: Inspirasjon og kunnskap
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre innleder årets konferanse, som foregår i Oslo 3.-4. desember.
-
Møt oss på Arendalsuka
KORUS er klare for Arendalsuka. Denne gangen står ungdom, rus og overdose på programmet, og du finner oss på Åpen Russcene.
-
Oppsøkende ungdomsarbeidere som brobyggere
Det er en stor fordel for ungdom med rus- eller kriminalitetserfaringer å også ha positive erfaringer med verden utenfor gjennom idrett, skole eller arbeid. Forebyggende ungdomsarbeid kan bidra til dette.
-
Rusbrosjyrer på flere språk
De populære brosjyrene med informasjon om alkohol, cannabis og kokain er nå oversatt til arabisk og polsk.
-
Samsvarer SCL-10 med diagnoser for angst og depresjon?
FORSKNING: Brukt alene gir ikke screeningverktøyet en bedre match mot kliniske diagnoser enn hva man kan forvente av ren tilfeldighet. Med et lite grep kan SCL-10 likevel egne seg til å identifisere pasienter med angstlidelser.
-
Stor satsing på det oppsøkende feltet!
Aldri før har det blitt bevilget mer midler til et prosjekt i KORUS-sammenheng. Nå skal det oppsøkende fagfeltet styrkes med mål om å tilby likeverdige og ungdomsvennlige tjenester for barn og unge i hele landet.
-
Lanserer kampanje mot nikotin
En ny kampanje fra Helsedirektoratet skal bidra til å nå målet om en tobakks- og nikotinfri generasjon.
-
Skal kartlegge europeisk rusbruk
Norge er for aller første gang med på EUs narkotikabyrå (EMCDDA) sin årlige undersøkelse om rusmiddelbruk. Undersøkelsen er anonym, og gjennomføres på nett.
-
Gatenær i 20 år
Gatenærkonferansen er et viktig møtested for alle som driver med oppsøkende sosialt arbeid og andre som er interesserte i arbeid med utsatt ungdom. Denne gangen feirer vi 20-årsjubileum og årets tema er kriminalitet.
-
Støtter foreldre til unge som ruser seg
Mer liberale holdninger til dop har skapt bekymring blant mange foreldre. Etter innspill fra politiet lagde KORUS et opplegg for foreldrestøtte.
-
Gir kompetanseheving i samtidig behandling av rus og vold
Gjennom tre fysiske samlinger i Kristiansund har representanter for mange av kommunene på Nordmøre blitt kurset i samtidig behandling av vold og rus. – Jeg liker kombinasjonen av teori, diskusjon og praktiske øvelser, sier deltaker Bjørn Hjelseth.
-
Forebygging som virker
Fakta og ikke magefølelse bør ligge til grunn når vi velger rusforebyggende tiltak. I et nytt kurs, gir vi deg verktøy for å vurdere kvalitet og effektivitet.
-
Lær mer om rus og somatikk
Økt kunnskap om somatisk helse kan bidra til å redde liv. Nå er de fire siste modulene i vår e-læring om temaet tilgjengelige på korus.no.
-
Den skjulte sorgen
Å miste noen brått og uventet er alltid et sjokk. Da står som regel kommunens kriseteam klar til å bistå de etterlatte. Slik er det ikke ved narkotikadødsfall.
-
Ungdommens Ungdata-tips
Har dere lurt på hvordan dere kan engasjere ungdommene? Er det vanskelig å sikre medvirkning? Her kommer noen tips fra ungdommen selv.
-
Gjesdal har funnet nøkkelen til forankring. Her er deres tips til andre kommuner
Hvordan lykkes man med Ungdata-forankringen og hvordan engasjerer man både kollegaer og ungdommer? Det har Gjesdal kommune i stor grad funnet ut av.
-
Flere får behandling over telefon
SPILLRADIOEN: Antall personer med pengespillproblemer i Norge synker. Samtidig øker trykket på tilbudet om fjernbasert behandling, ifølge terapeut Silje Kristin Nilsen.
-
Hvor går grensen for alkohol og drikking i jobbsammenheng?
Skal vi servere alkohol på jobbmiddager? Er det inkluderende eller ekskluderende å legge opp til fredagspils med kollegaer? Bør alle arbeidsplasser ha egne kjøreregler for alkohol og drikking?
-
Kan du være en venn?
Gode relasjoner til behandler er avgjørende for ungdom som sliter. Det er på høy tid å ta hensyn til dette i utdanning og på arbeidsplassen, hevder en fersk doktorgrad.
-
Vil forebygge rusproblemer blant eldre
– Vi trenger absolutt mer kunnskap om bruken av alkohol og vanedannende legemidler. Alkoholkonsumet har jo økt i hele befolkningen de siste tiårene, også blant de eldre. Derfor bør vi i større grad tenke forebygging og sette inn tiltak tidligere for eldre mennesker.
-
Bygger ut brettspill-serien
Over 3500 brettspill er distribuert av KORUS siden 2020. Nå er spill nummer tre lansert, om folkehelse og livsmestring for elever i videregående skole.
-
– Rusfrihet er ikke en utopi
Randi Mobæk frykter at målet om rusfrihet har kommet i skyggen av fokuset på skadereduksjon. Hun mener vi må fortsette å framsnakke rusfrihet.
-
Kan digitale verktøy hjelpe ungdom å slutte med cannabis?
Nå er det kommet en ny rapport om hasjavvenningsappen HAP. Du kan se webinaret om hvordan man kan samtale med ungdom om cannabis her!
-
Barn som pårørende: Slik ser hverdagen ut
Hvordan opplever barn med foreldre som har psykiske problemer, rusutfordringer eller alvorlige fysiske sykdommer og skader hverdagen? I en ny systematisk kunnskapsoppsummering har seks forskere sett nærmere på barnets stemme som pårørende.
-
Sverre Nesvåg om framtiden: – Vi går tom for folk før vi går tom for penger
Mangel på fagfolk, mer ulikhet og større tilgang på rusmidler. Dette er noen av faktorene Sverre Nesvåg tror vil påvirke framtidens rusbehandling.
-
Ungdom fikk politikerne til å lytte
Ungdom er med i et dypdykk i Ungdata-resultatene til Ringsaker kommune. Gevinsten er et mer korrekt bilde og mer treffsikre tiltak, ifølge en ung politiker.
-
Når gamerne søker jobb
SPILLRADIOEN: Gaming styrker ferdigheter som kommunikasjon, samarbeid, og problemløsning. Har dataspill blitt relevant for arbeidslivet, på ordentlig?
-
Slik kan din kommune jobbe med forebyggende plan
Alle kommuner skal ha en klar plan for arbeidet de gjør med å forebygge omsorgssvikt og adferdsproblemer hos barn. Statsforvalteren har, i samarbeid med KORUS, produsert to filmer som gir en grunnleggende innføring i hvordan en slik plan kan lages.
-
Suksess for erfaringsnettverk
Rollen som erfaringskonsulent kan for mange være ensom. I Oslo har representanter fra flere av bydelene gått sammen om å danne et eget nettverk
-
Slik snakker du med barn
– Vi tror vi snakker med barn, men barna selv opplever ofte at vi ikke snakker ordentlig med dem, sier psykologspesialist Anne-Kristin Imenes i KORUS sør. Hun har utviklet et nytt kurs for deg som jobber i barnehage og skole.
-
Startskuddet har gått for Ungdata i nord
Hele 35 kommuner i Troms og Finnmark fylke er nå i gang med gjennomføring av Ungdata-undersøkelsen. – Dette virker som en veldig bra undersøkelse, hvor vi får vite mer om hvordan vi unge har det også utenfor skolen. Vi gleder oss til å komme i gang!
-
Levekår blant samer løftes fram i ny folkehelsemelding
Snart vil regjeringen legge fram en ny stortingsmelding om folkehelse og levekår i den samiske befolkningen. – Dette er vår måte å vise at vi vil fremme forståelsen for samene, både omkring de utfordringer som finnes, men også ressursene som er i denne befolkningsgruppen.
-
Får vi norsk nettpoker?
SPILLRADIOEN: Vi snakker om Norsk Tipping som kanskje vil lansere nettpoker, og om den nye boken «Penge- og dataspill: Lek, læring, lidenskap og lidelse».
-
Rekordhøy deltakelse i Ungdata-undersøkelsen
Før påske skal over 200 000 barn og unge fra mer enn 200 kommuner fortelle hvordan de opplever hverdagen. Aldri har så mange svart på Ungdata-undersøkelsen samtidig.
-
Eldre ruspasienter har behov for å bety noe for andre
Følelsen av å være av verdi for andre er sentral i bedringsprosessene til eldre ruspasienter, viser forskningen til Nina Bahl. Samtidig har denne gruppen flere utfordringer med deltakelse i fellesskap.
-
Fant fasiten til et lykkelig liv
– Ute i naturen er jeg 100 prosent til stede. For meg har det blitt fasiten til et lykkelig liv, sier Are Lerstein. For åtte år siden skapte han sitt eget ettervern ved å starte Medvandrerne, og har siden vært en aktiv forkjemper for utendørsterapi.
-
Se webinaret "Ungdom og rusmidler" i opptak
Nesten 1200 ansatte i kommuner over hele landet deltok på vårt webinar om ungdom og rus. Se hele sendingen i opptak her:
-
– Et uvurderlig tillegg til annen type hjelp og støtte
Recovery College har allerede eksistert i noen år, men hva er det egentlig, og hva får deltagerne ut av å være der?
-
«Ungdommer er ikke bare kriminelle»
Politiet melder om økt voldsbruk og kriminalitet blant mindreårige i Norge. Ungdomsrådene og ungdomspanelet fra Møre og Romsdal engasjerer seg for å bidra til et bedre oppvekstmiljø, blant annet ved å bruke Ungdata-undersøkelsen som utgangspunkt.
-
Ønsker hjelp, ikke straff
Bruk av rusmidler bør møtes med hjelpetiltak, ikke straff. Det er KORUS sin klare anbefaling til Rushåndhevingsutvalget.
-
Hvordan lykkes med Tidlig inn?
Hvilke suksessfaktorer er viktige for å lykkes med implementeringen av Tidlig inn, og hvilke utfordringer kan man støte på? Vigdis Bjerkli og Ane Aaarvaag fra Heim kommune deler av sine erfaringer.
-
Terapi med sekk og sovepose
Det er mye terapi i en tur i skogen, en prat rundt bålet eller en stille kveld med fiskestanga ved et fjellvann, mener psykolog Johanne Refseth, bedre kjent som Psykolog med sovepose. I mars kan du møte henne på konferansen Frisk i friluft.
-
Tid er nøkkelen når ungdom sliter
Skal vi lykkes med å fange opp og hjelpe ungdommer med et begynnende rusproblem, må vi sette av nok ressurser. - Også i skolen må vi ha tid til å spørre og til å ta imot fortellingene til disse ungdommene, sier sosialpedagogisk rådgiver ved Grønnåsen skole i Tromsø.
-
Erfaringskompetanse - fra erfaring til ressurs
Hvordan kan erfaringskompetanse integreres i tjenester? En ny rapport fra Uteseksjonen i Velferdsetaten gir innsikt i hele prosessen, fra rekruttering og ansettelse til møtet med brukeren. KORUS Oslo har veiledet rapporten.
-
Stadig nye Tidlig inn-kommuner i nord
De siste årene har 55 kommuner i Nord-Norge gjennomført Tidlig inn-programmet. – Målet vårt er at alle gravide, deres partner og småbarnsforeldre, også i Nord-Norge, skal bli møtt av fagpersoner som har tilstrekkelig trygghet til å spørre om alkohol, sier de ansvarlige fra KORUS nord.
-
Nye overdosegrep skal redde liv
Helsedirektoratet varsler nye tiltak for å redusere antall dødsfall knyttet til overdoser. I februar sendes forslagene ut på høring.
2023
-
LANSERING: Aldring, alkohol og legemidler
Vil du vite mer om vårt nye e-læringsprogram om aldring alkohol og legemidler? Tirsdag 16. januar inviterer vi til lansering på nett.
-
Ingen spør om Johannes drikker
Eldre drikker stadig mer, samtidig minsker sjansen for at noen spør dem om drikkevaner kraftig med alderen. Vi må ufarliggjøre alkohol som tema og bli flinkere til å ta praten på legekontoret, i hjemmetjenesten og på privaten, mener lege og forsker Torgeir Gilje Lid.
-
Lanserer e-læring om aldring, alkohol og legemidler
I januar lanserer KORUS et nytt e-læringsprogram. Vi har spurt spesialist i psykiatri, Marit Tveito, om hvorfor det er så viktig å snakke med eldre om alkohol og legemidler.
-
Derfor må hjelperne støttes
Alle vil tjene på at arbeidsplassen tar godt vare på hjelperne. Slik oppnår vi også bedre og mer varig hjelp til brukere og klienter, ifølge psykolog og forfatter Marie Haavik.
-
Rapporterer økt kokainbruk i Bergen og Trondheim
Høstens Føre Var-rapporter for Trondheim og Bergen er nå tilgjengelige. Rapportene viser blant annet en økning i bruk av kokain for begge byer.
-
Samarbeid for å heve levealder
Fire kommuner i Møre og Romsdal har gått sammen for å utvikle tiltak som kan bidra til å heve levealderen til personer med rus- og psykiske helseutfordringer.
-
Mobilbruk går utover søvn og skolearbeid
Hele en av tre barn i Vestfold og Telemark sier de bruker mobilen når de egentlig burde sove. I tillegg opplever 23 prosent at bruk av telefonen går utover skolearbeidet, viser ferske tall fra Ungdata pluss.
-
Ny e-læring om rus og somatikk
KORUS Oslo har lansert et nytt undervisningsopplegg som skal gi ansatte som jobber med rusavhengige mer kunnskap om vanlige helseutfordringer.
-
Har kartlagt tiltak mot rus og vold i Lillestrøm
Lillestrøm kommune har gjennomført en HKH (Hurtig kartlegging og handling) om ungdomsmiljøet. Utgangspunktet var bekymringer knyttet til rus og vold.
-
En skole som bryr seg
På Stigeråsen skole i Skien er målet at alle skal være inkludert, både på skolen og på fritiden. En egen aktivitetsklubb, et lokale med enkel adgang også på kveldstid og engasjement fra foreldre, lærere og frivilligheten har gjort det mulig.
-
– Vi må ta statistikken ut av skuffen
Bjørnafjorden kommune har i tett samarbeid med lokale skoler og barnehager jobbet aktivt med å involvere foreldrene i arbeidet med Ungdata-tallene. Det har gitt flere gode resultater.
-
Forfatterintervju: Fra lek til lidelse
En ny bok om pengespill og gaming skal skape debatt og samtidig fylle et tomrom, ifølge forfatter Stian Overå.
-
Setter leken i sentrum
På Mosby oppvekstsenter er målet at elevene skal glede seg til hver eneste skoledag. Det har de oppnådd ved å reintrodusere leken.
-
Skaper møteplass for pårørende som har barn med en rusmiddelavhengig
Å ha et felles barn med noen som strever med rus eller psykiske helseutfordringer kan være et stort ansvar. KORUS midt inviterer til dialogmøte der foreldre kan dele erfaringer og møte fagpersoner som lytter og veileder.
-
Penge- og dataspill: Utlysning av tilskudd
Helsedirektoratet har utlyst et tilskudd som skal bidra til å hjelpe mennesker som sliter med problematisk spilleadferd. Søknadsfristen er 1. desember.
-
Vil ruste opp kompetansen på rus
– Alle barnevernsinstitusjoner må ha kompetanse på rus, og vi foreslår derfor å ruste opp denne kraftig. Det sier utvalgsleder Erik Stene fra barnevernsinstitusjonsutvalget i et intervju med Rus & Samfunn.
-
Nasjonal veileder: psykisk helsearbeid for barn og unge
Helsedirektoratet har publisert en ny nasjonal veileder som skal bidra til å sikre et helhetlig lavterskeltilbud til barn og unge med psykiske plager.
-
Ny rusplan for videregående opplæring
Å være pårørende til en person med rusavhengighet er ofte forbundet med skam og kan være vanskelig å snakke om. Det ønsker Møre og Romsdal fylkeskommune å gjøre noe med i en nylig lansert rusplan for videregående skole.
-
Skaper pusterom for foreldre til rusutsatt ungdom
Parenthood rus skal styrke og støtte foreldre til ungdom med rusutfordringer. I september ble den nye innsatsen lansert i Innlandet og Viken.
-
Bidrar til bedre internasjonal rusforebygging
KORUS har vært en sentral aktør i utvikling og testing av et helt nytt verktøy som skal bidra til bedre rusforebygging internasjonalt. Det forteller Giovanna Campello, fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), som nylig lanserte en rapport om arbeidet.
-
Abonner på vårt nasjonale nyhetsbrev
Visste du at du kan få nyheter med oppdateringer om kurs, konferanser og annet nyttig stoff fra KORUS rett i innboksen? Meld deg på vårt nasjonale nyhetsbrev for å få med deg det som skjer.
-
Alle kan redde et liv
– Med ganske enkle grep kan hvem som helst bidra til å redde et liv, sier paramedic Bjørn Loe. I forbindelse med satsingsuken mot overdoser fikk over 200 personer innføring i førstehjelp og informasjon om ovedoseforebygging på Jernbanetorget i Oslo.
-
Hva skjer på overdosedagen?
Verdens overdosedag er en viktig markering for å minnes alle som dør av overdose, forebygge og formidle kunnskap om temaet. Vi har laget en oversikt over noen av arrangementene i 2024.
-
Er din kommune med?
Vil du sikre reell brukermedvirkning i utformingen av tjenestetilbudene i din kommune eller bydel? KORUS inviterer til Nasjonal brukererfaringsundersøkelse 2025.
-
Ungdom tar styring i Ungdata
Tromsø kommune har lenge jobbet målrettet med ungdomsmedvirkning. Gjennom en ny prosedyre for arbeidet med Ungdata, ønsker de å sikre reell medvirkning hver gang undersøkelsen gjennomføres.
-
Endelig noe som treffer ungdom
– Dette er et opplegg som burde tas i bruk av videregående skoler over hele landet og overalt der man treffer ungdom, sier Trym Mathisen Guldvog fra Kirkeparken videregående skole i Moss. Han er en av flere elever som har vært med i utviklingen av et nytt undervisningsopplegg om rus.
-
Slik snakker du med ungdom om rus
Det kan være vanskelig å vite hva du skal spørre om eller hvordan du skal gå fram når du vil diskutere rus med ungdommen. Her er noen tips:
-
Vi må snakke om det som er vanskelig
– Ikke snakk om all «driden», det var oppfordringen Gina Lund fikk fra mange da hun startet i jobben som statsforvalter i Agder. I dag åpnet hun KORUS sin samling om ungdom og rus på Arendalsuka, og var tydelig på viktigheten av nettopp å snakke om det.
-
Vil ha RUS inn i skolen
NRK-serien RUS med Leo Ajkic gjorde inntrykk på hele Norge. På Arendalsuka lanseres et nytt undervisningsopplegg for videregående skole knyttet til hver av de fem episodene i serien.
-
Et tiår uten rus
– Jeg er tilfreds med det jeg har, det jeg gjør, og jeg er stadig i utvikling, forteller Raymond Tollefsen fra Medvandrerne. I september kan du møte ham på konferansen Barnet og Rusen.
-
Prisvinnerens råd om ungdom og rus
Willy Pedersen har vært aktiv i norsk rusdebatt i flere tiår. Nylig mottok han Ruspolitisk pris 2023. Her er hans råd til deg som jobber med ungdom.
-
Samler kunnskap og kompetanse på ett sted
– Vi er svært glade for at de regionale kompetansesentrene på rusfeltet nå har samlet aktuelle saker, oppdatert faglig informasjon og ulike verktøy på et felles nettsted, sier Elise Husum fra Helsedirektoratet i forbindelse med lanseringen av KORUS.no.
-
Flere overdosedødsfall
Folkehelseinstituttet melder i dag at totalt 321 personer døde av overdose i 2022. Det er en økning på 74 personer sammenlignet med året før.
-
"Alle” bruker ikke kokain
Selv om Føre Var i Bergen og Trondheim rapporterer en økning i bruken av kokain, betyr det ikke at alle nå bruker det. — Det er veldig viktig å påpeke at 95,3 prosent av de mellom 16 og 30 ikke har brukt kokain siste året, sier Katrin Øien i KORUS Midt.
-
Sebastian spiller på følelser
Sebastian sang seg inn i alles hjerter da han i 2022 deltok på The Voice. På årets Barnet og Rusen bruker han stemmen til å dele sine tanker om kjærlighet, tilstedeværelse og empati i psykisk helsearbeid.
-
Dette vil påvirke fremtidens rustrender
EUs narkotikabyrå (EMCDDA) har gitt ut en rapport der de peker på hvordan store trekk i samfunnsutviklingen vil påvirke rusmiddelsituasjonen frem mot 2030.