Overdoseberedskap: Vektere får livsviktig nalokson-opplæring
Prindsen mottakssenter i Oslo er midlertidig stengt. Nå har nalokson-koordinator Christoffer Røed fra KORUS hatt opplæring med vektere for å lære dem å redde liv på gata.
Publisert: 25 oktober 2024
Skrevet av: Anna Owusu Stenersen
Prindsen mottakssenter har for mange rusavhengige vært et trygt tilholdssted. Der har de har hatt tilbud som overnatting, helsehjelp og brukerrom, ofte kalt sprøyterom. Tjenesten, som drives av Velferdsetaten, har redusert skader og vært med på å forebygge overdoser. Nå som tilbudet er midlertidig stengt, frykter Velferdsetaten hva som kan skje og har begynt å sette i gang tiltak for å demme opp for konsekvensene.
Nalokson-koordinator Christoffer Røed i KORUS Oslo har mange års erfaring med feltpleie og oppsøkende arbeid i Oslos rusmiljøer. Han har gitt opplæring til utallige ansatte og rusbrukere i bruk av nesesprayen som behandler overdoser. Nå har han den siste uken hatt et ekstra fokus på vektertjenestene som er ute i Oslos gater dag og natt:
– Jeg har et ekstra hjerte for disse vekterne som jobber alene. Da jeg gikk oppsøkende i Uteseksjonen, var vi alltid to personer sammen. Mange vekterne må gå alene inn i parkeringshusene, der det ofte ikke er dekning, og må stå alene i krevende situasjoner med rusbruk og overdoser.
– Nå som brukerrommet er midlertidig stengt, er det svært sannsynlig økende bruk i parkeringshus og injeksjonssteder sentralt i Oslo. Med økende bruk, er det også økende risiko for overdoser. Da er jeg glad for å gi vekterne tryggheten til å kunne bruke nalokson for å redde liv, sier Røed.
Hvordan har opplæringen foregått?
- Jeg har allerede hatt noe opplæring med vektere, som er godt forankret i ledelsen til de store vektertjenestene. Denne runden har bygget videre på dette grunnlaget, men vært mer ad hoc og spisset inn mot de vekterne som jobber i nærheten av og i de åpne rusmiljøene.
Rekrutteringen har blitt gjort i godt samarbeid med politiet og Velferdsetaten, for å komme raskt i gang. Vekterbransjen selv har også vært svært motivert for å bidra til økt overdoseberedskap:
- Senere i dag kommer noen vaktledere til meg på kontoret, for å få den nødvendige opplæringen og få med seg nalokson-sprayer ut døra. Vaktlederne vil fordele disse til sine ansatte, og sørge for at de tar det obligatoriske e-kurset, som er åpent og tilgjengelig for alle.
Røed trekker frem at opplæringen også gir økt kunnskap om rusmidler og rusbruk, som flere kursdeltakere har trukket frem som nyttig i sitt arbeid – selv om man ikke nødvendigvis trenger å bruke nalokson-sprayen.
Å lære opp vektere i bruk av nalokson-spray vil ikke erstatte tilbudet som Prindsen er, men det kan være et viktig bidrag for å hindre dødelig utfall av overdoser. Røed er også opptatt av at det overdoseforebyggende arbeidet er viktig utover det å hindre at liv går tapt:
– Selv ved overdoser som ikke fører til død, kan oksygenmangel til hjernen gi irreversible hjerneskader. Det er ikke uvanlig at en person våkner med hodepine etter en overdose. Hodepinen kan skyldes abstinens eller hodeskade som følge av fall. Eller det kan skyldes oksygenmangel til hjernen.
– Jeg har møtt flere gjennom mitt arbeid på gata som har overlevd alvorlige overdoser, men som jeg merker sliter blant annet med hukommelsen og planlegging av dagen.
– Det er lett å tro at dette handler om rusbruken eller motivasjon, men det er viktig for meg å få frem at dette kan handle om noe annet – og kan være en direkte følge av overdose. Så kunnskap om og riktig bruk av nalokson kan både redde liv og forhindre langtidsskader.
- Arbeidstilsynet vedtok etter tilsyn ved Prindsen mottakssenter stans av arbeid ved alle tjenester, med unntak av smittevernsluke, fra tirsdag 22. oktober og på ubestemt tid. Dette blant annet etter alvorlige voldstilfeller mot ansatte.
- Det er vektere som står ved inngangen til Prindsen, som blant annet bistår med å gi informasjon om erstatningstjenester.
- Beboere ved akuttovernattingen kartlegges og vurderes for plass ved Velferdsetatens akutt-, utrednings- og videreformidlingsenheter.
- Feltpleietjenester tilbys blant annet ved Dalsbergstien hus, Frelsesarmeen/Urtegata og Sykepleie på hjul.
- Velferdsetaten er i dialog med Arbeidstilsynet for å avklare hvilke tiltak som må iverksettes for å kunne åpne så snart som mulig.
- Nalokson er en motgift mot opioder som deles ut som nesespray i Naloksonprosjektet.
- Naloksonspray deles ut gratis ved mer enn 350 utdelingssteder i mer enn 100 kommuner i Norge.
- Mer enn 40.000 sprayer utdelt fra Naloksonprosjektet siden 2014.
- Du finner hjemmesiden til Naloksonprosjektet her.
-
Nalokson – motgift mot overdose
Nalokson er en motgift som gis ved overdose på opioder som heroin, fentanyl, metadon og morfin. Fordi den er tilgjengelig som nesespray, krever det lite opplæring å gi denne livreddende hjelpen.
-
Nalokson er et verktøy for å redde liv
Nalokson er en av hovedpillarene i det overdoseforebyggende arbeidet, sier Christoffer Røed, ny naloksonkoordinator for Sørøst-Norge.
-
Overdoseforebyggende arbeid
Overdoseforebyggende arbeid er innsats som bidrar til å redde liv og begrense helseskader. KORUS drifter flere faglige nettverk, arrangerer kurs, konferanser og har produsert en egen håndbok om temaet.
-
Turi deler ut livredder på boks
Turi Traaen er naloksonkoordinator i KORUS Oslo. Hun gir opplæring i nesesprayen som redder liv, både i Oslo kommune, på Østlandet, Sørlandet og i Nord-Norge.
-
Overdoseforebyggende samtaler - samtaler som redder liv
Å snakke om overdoser kan bidra til å redde liv og forhindre alvorlige kognitive skader. Derfor har KORUS laget en håndbok med råd, veiledning og eksempler på hvordan du kan gå frem i en samtale om temaet.
-
Nalokson nesespray - gratis overdosemotgift
Som en del av den nasjonale overdosestrategien deles nalokson ut gratis ved mer enn 350 steder i mer enn 100 kommuner i Norge.
-
Ti år med nalokson i Norge
For ti år siden var ideen om å utlevere nalokson nesespray til rusbrukere kontroversiell, men i dag er den en etablert del av overdosestrategien. Under jubileumskonferansen i Bergen ble nye data og viktige erfaringer delt for å styrke fremtidens overdoseforebygging.