Nyhetsarkiv KORUS nord
2024
-
Formidlingsveteranen
02. des.I over 25 år har forebygging.no formidlet fag og forskning til folket. Til høsten trengs ny redaktør.
-
Likeverdige tjenester for ungdom – en utopi i nord?
26. nov.Ved hjelp av nye ansatte, øremerkede midler og god kjennskap til landsdelen, skal KORUS nord utvikle likeverdig og ungdomsvennlige oppsøkende tjenester.
-
Regional fagdag med fokus på lavterskeltilbud
21. nov.Til sammen 20 ulike aktører innen bruker, pårørende, etterlatte, rus og psykisk helse-feltet fra hele Nord-Norge var nylig samlet til regional fagdag i Bodø.
-
Ungdata-fagdager i Kåfjord - med fokus også på samisk identitet
10. okt.Totalt var ca. 50 fagfok fra åtte ulike kommuner i Nord-Troms samlet i Kåfjord denne uken. KORUS nord var arrangør av den to-dagers fagsamlingen der Ungdata-resultatene fra 2024 ble løftet fram.
-
Oppvekst på Svalbard
25. sep.Hva sier ungdommene om å vokse opp på Svalbard? Dette spørsmålet sto sentralt da KORUS nord presenterte lokale og ferske Ungdata-resultater fra Longyearbyen skole.
-
Nye blikk på sosial ulikhet
23. sep.Den 28. januar inviterer forebygging.no til boklansering i Oslo, i samarbeid med Cappelen Damm forlag. Temaet er sosial ulikhet, der ulike fagfelt har bidratt med tekstene.
-
HØRING: Nye råd om brukermedvirkning
19. sep.Nye faglige råd for bruker- og pårørendemedvirkning i rus- og psykisk helsefelt skal bidra til felles forståelse, økt kvalitet og bedre treffsikkerhet. Nå er rådene ute på høring.
-
Ikke bare en rusmiddelavhengig
26. aug.Han var et etterlengtet barn, Andreas, da han kom til verden 2. juledag. Det sky, litt forsiktige smilet gikk rett i hjertet til alle som ble kjent med han. Andreas forgudet sin lillesøster Caroline, og hadde foreldre som alltid var der. Likevel ble det rusen som vant. Andreas ble bare 35 år.
-
Etterlatte ønsker støtte
26. aug.I 2023 var det i Norge 370 narkotikautløste dødsfall. Dette er det høyeste antallet siden 2001, viser tall fra Dødsårsaksregisteret. Dødsfallene rammer hardt. Ikke bare rammes de som dør, men også de som er rundt. De som har vært pårørende, og som nå blir etterlatte.
-
Troms-kommuner samler seg rundt Ungdata
06. jun.Senja kommune er en av 35 kommuner i Troms og Finnmark som i år har deltatt i Ungdata. Totalt har hele 18 000 barn og unge i de to fylkene svart på undersøkelsen. Interessen fra fagfolk er stor når de ferske resultatene skal presenteres på en to-dagers fagsamling på Finnsnes 12. og 13. juni.
-
Vennskap og inkludering på tvers av øysamfunn
06. maiAt ungdom skal få oppleve trivsel, inkludering og mestring er hovedmålet i folkehelsearbeidet i Værøy kommune. Dette skal skje gjennom deltakelse i felles aktiviteter, i prosjektet «Oss sammen», der også unge fra Røst kommune inviteres til flere av samlingene.
-
Den skjulte sorgen
02. maiÅ miste noen brått og uventet er alltid et sjokk. Da står som regel kommunens kriseteam klar til å bistå de etterlatte. Slik er det ikke ved narkotikadødsfall.
-
Hvor går grensen for alkohol og drikking i jobbsammenheng?
22. apr.Skal vi servere alkohol på jobbmiddager? Er det inkluderende eller ekskluderende å legge opp til fredagspils med kollegaer? Bør alle arbeidsplasser ha egne kjøreregler for alkohol og drikking?
-
Ledige stoler ved KORUS nord
10. apr.Ved KORUS nord i Narvik er det fortsatt ledige stoler på møterommene. Nå skal det ansettes tre personer innenfor tidlig innsats- og behandlingsområdet. I løpet av høsten vil staben utgjøre nesten 30 ansatte.
-
Vil forebygge rusproblemer blant eldre
08. apr.– Vi trenger absolutt mer kunnskap om bruken av alkohol og vanedannende legemidler. Alkoholkonsumet har jo økt i hele befolkningen de siste tiårene, også blant de eldre. Derfor bør vi i større grad tenke forebygging og sette inn tiltak tidligere for eldre mennesker.
-
Startskuddet har gått for Ungdata i nord
07. mar.Hele 35 kommuner i Troms og Finnmark fylke er nå i gang med gjennomføring av Ungdata-undersøkelsen. – Dette virker som en veldig bra undersøkelse, hvor vi får vite mer om hvordan vi unge har det også utenfor skolen. Vi gleder oss til å komme i gang!
-
Levekår blant samer løftes fram i ny folkehelsemelding
04. mar.Snart vil regjeringen legge fram en ny stortingsmelding om folkehelse og levekår i den samiske befolkningen. – Dette er vår måte å vise at vi vil fremme forståelsen for samene, både omkring de utfordringer som finnes, men også ressursene som er i denne befolkningsgruppen.
-
Tid er nøkkelen når ungdom sliter
25. jan.Skal vi lykkes med å fange opp og hjelpe ungdommer med et begynnende rusproblem, må vi sette av nok ressurser. - Også i skolen må vi ha tid til å spørre og til å ta imot fortellingene til disse ungdommene, sier sosialpedagogisk rådgiver ved Grønnåsen skole i Tromsø.
-
Stadig nye Tidlig inn-kommuner i nord
09. jan.De siste årene har 55 kommuner i Nord-Norge gjennomført Tidlig inn-programmet. – Målet vårt er at alle gravide, deres partner og småbarnsforeldre, også i Nord-Norge, skal bli møtt av fagpersoner som har tilstrekkelig trygghet til å spørre om alkohol, sier de ansvarlige fra KORUS nord.
2023
-
Mer kunnskap om rus i arbeidslivet
01. nov.- En slik fagdag skaper absolutt økt bevissthet rundt bruk av rusmidler tilknyttet jobben. Hvis en ikke tør å ta denne diskusjonen, vil det være stort sprik i arbeidstakernes meninger om hvor og når det kan drikkes i jobbrelaterte sammenhenger.
-
Ønsker seg flere møteplasser – for alle ungdomsgrupper
16. okt.Håvard Vanem og Lukas Jakobsen fra Narvik ungdomsråd ønsker seg flere møteplasser for ungdom mellom 16 og 18 år. De mener flere fritidstilbud for alle ungdomsgrupper vil bidra til mer bolyst i Narvik, og at flere unge vil flytte tilbake til hjembyen etter studieopphold i andre byer.
-
Alkoholdebut og rustrender på dagsorden
12. okt.Alkoholdebut er ikke en risikofaktor i seg selv, men en risikomarkør, hevder ungdomsforsker Frøydis Enstad. Hennes kollega Anders Bakken mener at rammene rundt ungdoms liv har forandret seg dramatisk de siste tiårene. - Dette har hatt store konsekvenser også for de unges drikkevaner, hevder han.
-
Mangler forskning på barn og brukermedvirkning
10. okt.En ny rapport om bruker- og pårørendemedvirkning innen psykisk helse- og rusfeltet, peker på flere kunnskapshull i eksisterende forskning.
-
De mange ansiktene bak sosial ulikhet
03. okt.Karin Gustavsen vil løfte fram historiene til «vanlige» barnefamilier som lever i fattigdom. Gjennom boka «Livet bak tallene», bidrar hun til mer kunnskap om hva sosial ulikhet og dårlige levekår egentlig er.
-
Selvmordsforebygging fikk pris for beste praksis
02. okt.Det systematiske arbeidet med selvmordsforebygging ga Tromsø kommune og Nordland fylkeskommune en unik pris under den nasjonale folkehelsekonferansen i Tromsø i nylig. Arbeidet de har gjort over tid er beskrevet i artikkelen: Alle kan ta et ekstra steg for forebygging av selvmord.
-
Bidrar til bedre internasjonal rusforebygging
21. sep.KORUS har vært en sentral aktør i utvikling og testing av et helt nytt verktøy som skal bidra til bedre rusforebygging internasjonalt. Det forteller Giovanna Campello, fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), som nylig lanserte en rapport om arbeidet.
-
Gir de unge konkrete rusvettregler
18. sep.Rusbildet blant dagens unge er fylt av mange motsetninger, men rusforsker Willy Pedersen understreker at alkohol fortsatt er vårt viktigste rusmiddel. Nå lanserer han konkrete rusvettregler, som de unge bør få med seg på fest.
-
Barn på flukt – hva har de med seg og hva trenger de?
14. sep.Gjennom flykningstømmen fra Ukraina har spørsmålet om å ivareta mennesker som har vært på flukt, blitt løftet opp på dagsorden. Mange av flykningene er barn og unge, og de har med seg tung bagasje etter en svært belastende tid. Er norske kommuner forberedt på å hjelpe disse barna?
-
Vil gi hjelp som faktisk hjelper
30. aug.– Når vi jobber med mennesker, og vi vet betydningen av relasjonen, er det klart at også vi som fagpersoner må tåle tilbakemeldinger fra de vi skal hjelpe, sier Lise Aanes Andersen i Narvik kommune. Gjennom bruk av verktøyet FIT har hun fått verdifull innsikt som kommer brukerne av tjenestene til gode.
-
Hva skjer på overdosedagen?
29. aug.Verdens overdosedag er en viktig markering for å minnes alle som dør av overdose, forebygge og formidle kunnskap om temaet. Vi har laget en oversikt over noen av arrangementene i 2024.
-
Ny Ungdata-gjennomføring i Troms og Finnmark
28. aug.Planleggingen av neste Ungdata-undersøkelse i Nord-Norge er i full gang. I mars 2024 er det elever i Troms og Finnmark fylke som skal delta, både de på mellom- og ungdomstrinnet, og ungdom på videregående skolenivå.
-
Ungdom tar styring i Ungdata
23. aug.Tromsø kommune har lenge jobbet målrettet med ungdomsmedvirkning. Gjennom en ny prosedyre for arbeidet med Ungdata, ønsker de å sikre reell medvirkning hver gang undersøkelsen gjennomføres.
-
Endelig noe som treffer ungdom
17. aug.– Dette er et opplegg som burde tas i bruk av videregående skoler over hele landet og overalt der man treffer ungdom, sier Trym Mathisen Guldvog fra Kirkeparken videregående skole i Moss. Han er en av flere elever som har vært med i utviklingen av et nytt undervisningsopplegg om rus.
-
Vi må snakke om det som er vanskelig
16. aug.– Ikke snakk om all «driden», det var oppfordringen Gina Lund fikk fra mange da hun startet i jobben som statsforvalter i Agder. I dag åpnet hun KORUS sin samling om ungdom og rus på Arendalsuka, og var tydelig på viktigheten av nettopp å snakke om det.
-
Lunsjwebinar med tema: Eldre, alkohol og legemidler-hvorfor snakke om det?
21. jun.Den 23 mai arrangerte KORUS Nord et lunsjwebinar med temaet: Eldre, alkohol og legemidler-hvorfor snakke om det?
-
Samler kunnskap og kompetanse på ett sted
20. jun.– Vi er svært glade for at de regionale kompetansesentrene på rusfeltet nå har samlet aktuelle saker, oppdatert faglig informasjon og ulike verktøy på et felles nettsted, sier Elise Husum fra Helsedirektoratet i forbindelse med lanseringen av KORUS.no.