Skaper pusterom for foreldre til rusutsatt ungdom
Parenthood rus skal styrke og støtte foreldre til ungdom med rusutfordringer. I september ble den nye innsatsen lansert i Innlandet og Viken.
Publisert: 22 september 2023
Skrevet av: Kai Nygaard
–Vi vet alle hvor krevende foreldrerollen kan være. Dersom ungdommen begynner å ruse seg, så blir det mildt sagt enda mer krevende. Mange vet ikke hva de skal gjøre.
Det sier Lena Meistad Nysæther, som har utviklet Parenthood rus sammen med Anne Cathrine Maack Hansen - begge spesialrådgivere i KORUS øst.
–Målet med Parenthood rus er å styrke og støtte foreldre til unge med rusutfordringer. Gruppene gir i tillegg mulighet til å utvide eget nettverk. Når foreldre kommer sammen, så ser vi at de også kan bli ressurser for hverandre, forteller Hansen.
–Fortvilelsen er synlig over alt
To forskere fra KORUS øst har fulgt prosessen, og resultatet er rapporten «Evaluering av Parenthood rus». Hovedkonklusjonen er at metoden kan anbefales som et tilbud til foreldre også i andre kommuner. Alle foreldre som ble intervjuet, beskrev Parenthood rus som en positiv opplevelse, ifølge forskerne Marja Leonhardt og Stian Overå.
Willy Pedersen, professor i sosiolog og vinner av Ruspolitisk pris 2023, var til stede under lanseringen av Parenthood rus i Hamar i september. Han forklarer behovet slik:
–Du finner foreldres fortvilelse i hele spekteret av ulike kommuner og bydeler, du ser den over alt.
Rusproblemer kan lett oppfattes som knyttet til mer problematiske deler av samfunnet, med dårlige levekår og mange utenfor arbeidslivet. Men sannheten er at denne typen utfordringer finnes i alle samfunnslag.
RUSFORSKER: Willy Pedersen, professor i sosiologi, var foredragsholder under lanseringen av Parenthood rus i Hamar teater.
Rusbruk blant de velstående
–I praksis ser vi at det også er mye rusbruk i velstående områder, der det bor foreldre med høy utdanning og inntekt. Og vi ser er at også disse foreldrene ofte er hjelpeløse i møte med rusutfordringer, forteller Pedersen.
Han understreker at det er viktig at foreldre i alle samfunnslag og deler av landet har et sted å gå.
–Det finnes mye ensomhet, skam og stigma blant foreldre som opplever slike utfordringer. Parenthood rus høres ut som et veldig fint tiltak. Jeg tror mange vil føle en stor lettelse over å kunne være med, og sette stor pris på et systematisk program med lav terskel for deltakelse, og med ressurser bak, sier Pedersen.
RAPPORT: Alle foreldre som ble intervjuet, beskrev Parenthood rus som en positiv opplevelse, ifølge forskerne Marja Leonhardt og Stian Overå - her på scenen i Hamar teater.
Politiet savnet et tilbud
Bruken av kokain og cannabis har økt i enkelte miljøer og områder, noe som har skapt store overskrifter i media. Da vil det naturlig nok også være et økende antall foreldre som opplever bekymringer.
Arbeidet med Parenthood rus startet etter at politiet i Nordre Follo påpekte et manglende tilbud til de pårørende. Ideen ble grepet tak i av KORUS øst, og det siste året har et prøveprosjekt pågått i kommunene Hamar, Stange, Løten, Ringsaker og Nordre Follo. Nå blir det åpnet opp også for andre kommuner i Innlandet og Viken.
–De samme problemstillingene, spørsmålene og følelsene går igjen, uansett om barnet er 15 eller 25 år. Det samme gjelder om barnet nylig har startet med rus, eller har holdt på i mange år, forteller Lena Meistad Nysæther.
Hva er god grensesetting?
Eksempler på tema som en Parenthood rus-gruppe kan gå inn i, er:
- Hvor skal grensen gå for en ungdom som trenger frihet, men samtidig grensesetting? Er det mulig å si nei med kjærlighet?
- Hva gjør vi når det stormer som verst? Er det lurt å ha en plan dersom det drar seg ordentlig til?
–Dette er et pusterom og en arena, ikke terapi eller et kurs. Foreldrene kan møte andre foreldre i samme situasjon og dele erfaringer. De får faglig påfyll og kunnskap, gjennom samtaler og refleksjon, der også ulike fagpersoner deltar. Og foreldrene velger tema ut fra en liste, basert på samtaler med foreldre i målgruppa, forklarer Anne Cathrine Maack Hansen.
Tekst og foto: Kai Nygaard
26. september kl 9-11 kan du være med på webinar. For å få tilsendt link, send mail til: lena.meistad.nysaether@sykehuset-innlandet.no eller anne.cathrine.maack.hansen@sykehuset-innlandet.no
28.-29. november holder vi workshop på Gardermoen. Meld deg på her.
Relatert innhold
-
Parenthood, Motherhood og Parenthood Rus
Målet er å styrke og støtte foreldre til ungdom. KORUS øst tilbyr workshops, veiledning og materiale til kommuner som vil starte egne foreldregrupper.
-
Ungdom
Jobber du med ungdom og har behov for informasjon og bistand knyttet til rus og forebygging? Her finner du oppdatert kunnskap og gode verktøy.