Ny e-læring om rus og somatikk

KORUS Oslo har lansert et nytt undervisningsopplegg som skal gi ansatte som jobber med rusavhengige mer kunnskap om vanlige helseutfordringer.

Gunnar Thingsnes fra Sykepleiere på hjul står foran en minibuss og forteller om det nye e-læringsprogrammet.
KAN REDDE LIV: Økt kunnskap om somatisk helse kan bidra til å redde liv, mener Gunnar Thingsnes, leder for Sykepleie på hjul. Han er en av flere bidragsytere til den nye e-læringen om somatisk helse og rus. (Skjermdump korus.no)

Mennesker med rusutfordringer lever i gjennomsnitt 15–20 år kortere enn andre. De har ofte dårlig somatisk helse, og blir de gående udiagnostisert kan det føre til mye smerte og lidelse.

– Vi ønsker at alle som jobber med personer med rusutfordringer skal gjenkjenne de vanligste symptomene, kunne gi litt informasjon og motivere den de møter til å oppsøke lege, sier Turi Traaen, prosjektleder for e-læringskurset.

De første tre modulene av «Somatisk helse og rus», som er laget på oppdrag fra Byrådsavdelingen for arbeid, integrering og sosiale tjenester, ble lansert på en lokal fagdag 23. november.

Les mer og ta i bruk modulene her

– Mange sykdommer kan få et annet forløp dersom de oppdages tidlig, og det har stor betydning for livet til den det gjelder. Begynnende nyresvikt, for eksempel, kan avdekkes ved en enkel urinprøve. Det vil da gi et annet livsløp enn om det avdekkes sent, da kan det føre til at man må inn på dialyse flere ganger i uken, sier Traaen.

Kortfattet og enkelt

Leksjonene er korte og enkle, og gir i tillegg til kunnskap om somatiske helseutfordringer, informasjon om hjelpetilbudet som finnes.

– Dette er korte filmer, som er ment å være til hjelp og forenkle hverdagen. Man kan for eksempel se en modul om gangen på avdelingsmøter, eller ansatte kan gå gjennom programmet hver for seg. Ved behov kan vi også skreddersy et opplegg basert på den enkelte bydels behov, sier Traaen.

Alle leksjonene kommer med tilleggsmateriale med refleksjonsoppgaver i en PowerPoint.

Målgruppen for undervisningsopplegget er ansatte som ikke har helsefaglig bakgrunn, men som jobber med mennesker med rusutfordringer. Dette kan være i NAV, på væresteder, i hjemmetjeneste eller på institusjoner.

Blant de som har sett tilbudet så langt, har det vært positive reaksjoner, også fra brukere, som er interesserte i kunnskap om egen helse.

Tema for filmene
  • Traumer og somatisk helse
  • Huden
  • Nyrene
  • Lungene  
  • Leveren 
  • Hjertet 
  • Tannhelse og ernæring 
  • De siste fire delene av kurset lanseres i mars 2024

Publisert: 30. okt. 2023