Nyhetsarkiv KORUS Oslo
2024
-
Et treffpunkt for oppsøkende arbeid
18. des.KORUS har fått i oppdrag å lede en ny nasjonal satsing på oppsøkende arbeid rettet mot barn og unge. Nylig møttes referansegruppen for å stake ut en retning for arbeidet og bidra med verdifulle innspill.
-
Overdoseberedskap: Vektere får livsviktig nalokson-opplæring
25. okt.Prindsen mottakssenter i Oslo er midlertidig stengt. Nå har nalokson-koordinator Christoffer Røed fra KORUS hatt opplæring med vektere for å lære dem å redde liv på gata.
-
Oppsøkande tenester som kommunen sitt sikkerhetsnett for dei unge
08. okt.Ungdom vil ikkje vere problema sine, men opplever ofte at hjelpesystem berre ser diagnosar og problembarn. Ressursorienteringa til utekontakten skapar meiningsfulle samarbeid som gjev resultat.
-
Nyhetsarkiv KORUS Oslo
26. sep. -
Ti år med nalokson i Norge
23. sep.For ti år siden var ideen om å utlevere nalokson nesespray til rusbrukere kontroversiell, men i dag er den en etablert del av overdosestrategien. Under jubileumskonferansen i Bergen ble nye data og viktige erfaringer delt for å styrke fremtidens overdoseforebygging.
-
HØRING: Nye råd om brukermedvirkning
19. sep.Nye faglige råd for bruker- og pårørendemedvirkning i rus- og psykisk helsefelt skal bidra til felles forståelse, økt kvalitet og bedre treffsikkerhet. Nå er rådene ute på høring.
-
Mestringskapital
21. aug.Chris Branem og Marianne Langeland
-
Felt & oppfølgingsarbeid
15. aug.Live Næss og Arne Brunborg
-
Program
12. aug. -
Steder
12. aug. -
Uppsökande arbete kring unga i kriminalitet i Stockholm
12. aug.Alexander Holm og Dilan Hassanpour
-
Kulturvandring
30. jul.Trond Wiger
-
Samtaler om rus i en ‘brytningstid’
30. jul.Matz Seifried
-
Oppsøkende på digitale plattformer: Hvilken rolle har vi?
30. jul.Morten Dybvik Sitter & Aina Michalsen
-
Jenter, vold og kriminalitet
30. jul.Chris Branem & Ida Undall
-
Kartleggingsverktøy for oppsøkende tjenester
30. jul.Katrin Øien
-
Ungdom i fengsel & rekruttering til kriminelle miljøer
30. jul.Sondre Bøe Kleiven & Marshalee Orinthea Jones
-
Fra mistillit til funksjonelle relasjoner: Praksisnær tilnærming
30. jul.Cathrine Sundal Jacobsen & Jonas Chabchoub
-
Ungdomskriminalitet: Tre enkle løsninger og en litt vanskeligere
30. jul.Sveinung Sandberg
-
Ungdom utnyttet til kriminalitet
30. jul.Line Ruud Vollebæk
-
Individualisering av strukturelle problemer
30. jul.Anna-Sabina Soggiu og Azra Halilovic
-
Ta på egen maske først: Selvivaretakelse som oppsøker
30. jul.Charlotte Fiskum
-
Utekontaktens rolle som sikkerhetsnett for unge i kommunalt rusforebyggende arbeid
30. jul.Olin Blaalid Oldeide
-
Innspill om forsterket innsats for sosial utjevning og mobilitet
16. jul.Det er godt dokumentert at dårlige levekår kan øke risikoen for rusavhengighet, og at rusavhengighet kan øke faren for dårlige levekår.
-
Nalokson nesespray - gratis overdosemotgift
05. jul.Som en del av den nasjonale overdosestrategien deles nalokson ut gratis ved mer enn 350 steder i mer enn 100 kommuner i Norge.
-
Rusbrosjyrer på flere språk
03. jun.De populære brosjyrene med informasjon om alkohol, cannabis og kokain er nå oversatt til arabisk og polsk.
-
Oppsøkende ungdomsarbeidere som brobyggere
29. maiDet er en stor fordel for ungdom med rus- eller kriminalitetserfaringer å også ha positive erfaringer med verden utenfor gjennom idrett, skole eller arbeid. Forebyggende ungdomsarbeid kan bidra til dette.
-
Stor satsing på det oppsøkende feltet!
27. maiAldri før har det blitt bevilget mer midler til et prosjekt i KORUS-sammenheng. Nå skal det oppsøkende fagfeltet styrkes med mål om å tilby likeverdige og ungdomsvennlige tjenester for barn og unge i hele landet.
-
Gatenær i 20 år
21. maiGatenærkonferansen er et viktig møtested for alle som driver med oppsøkende sosialt arbeid og andre som er interesserte i arbeid med utsatt ungdom. Denne gangen feirer vi 20-årsjubileum og årets tema er kriminalitet.
-
Nalokson er et verktøy for å redde liv
09. apr.Nalokson er en av hovedpillarene i det overdoseforebyggende arbeidet, sier Christoffer Røed, ny naloksonkoordinator for Sørøst-Norge.
-
Anabole steroider og andre prestasjonsfremmende midler
18. mar.Velkommen til en ny utgave av Russisk rulett - vårt nyhetsbrev om bruk av doping utenfor organisert idrett.
-
Erfaringskonsulentene har laget sitt eget nettverk
06. mar.Erfaringskompetanse er på vei inn i tjenestene for mennesker med psykiske- og rusrelaterte utfordringer. Å være den eneste med erfaringsbakgrunn kan likevel være ensomt. I de vestlige bydelene i Oslo er det et eget nettverk for erfaringskonsulenter.
-
En undersøkelse av sammenhengen mellom bruk anabole steroider og vold
24. jan.Det er en sammenheng mellom bruk av anabole steroider og fysisk vold. Hva som ligger i dette er både sammensatt og komplekst.
-
To forskningsartikler om det anabole steroidet trenbolon
24. jan.Trenbolon er et av mange anabole steroider. To nye forskningsartikler undersøker bruken av dette steroidet som beskrives både som det beste og det verste anabole steroidet.
-
Å være pårørende til en som bruker anabole steroider
24. jan.Pårørende til personer som bruker anabole steroider kan ha et like stort behov for hjelp og støtte som pårørende til personer som er rusavhengige.
-
Klusteranalyse av psykiske problemer hos personer som bruker anabole steorider
24. jan.Forskere har funnet høyere forekomst av psykiske problemer hos personer som bruker anabole steroider. Det er vanskelig å si noe om årsakssammenhengen av disse funnene – er det bruken av AAS som er årsaken, eller er anabole steroider særlig tiltrekkende for personer med ulike psykiske utfordringer?
-
Psykologiske trekk hos kvinner assosiert med bruk og avhengighet av anabole steroider
24. jan.Forskere har undersøkt hvilke psykologiske trekk kvinner som bruker og har utviklet avhengighet av anabole androgene steroider har.
-
Gatenærkonferansen 2024
03. jan.
2023
-
Systematikk i det overdoseforebyggende arbeidet
01. des.Oslostandarden for overdoseforebyggende arbeid gir god veiledning for hvordan man kan jobbe på bydelsnivå. Denne uken jobbet bydelene i Oslo med hvordan den praktiske impementeringen av standarden skal skje.
-
Ny e-læring om rus og somatikk
30. okt.KORUS Oslo har lansert et nytt undervisningsopplegg som skal gi ansatte som jobber med rusavhengige mer kunnskap om vanlige helseutfordringer.
-
Sosioøkonomiske risikofaktorer kan knyttes til langvarig bruk av opioide legemidler
10. okt. -
Hvor fornøyde er pasientene som får Heroinbasert rehabilitering?
10. okt. -
Mangler forskning på barn og brukermedvirkning
10. okt.En ny rapport om bruker- og pårørendemedvirkning innen psykisk helse- og rusfeltet, peker på flere kunnskapshull i eksisterende forskning.
-
På Kjeller`n ser vi individet, ikke bagasjen
10. okt.Lavterskelarbeid kan ta mange former. Vi har intervjuet Kari Berg og Dahlak Bsrat som jobber på Kjeller`n i bydel Grünerløkka i Oslo. Bydel Grünerløkka er en av Oslo 15 bydeler og i 2022 bodde 62.423 personer i bydelen.
-
Etterlattkaféen i Bergen
10. okt.Susanne Trønes er prosjektleder for Overdosestrategien i Bergen, og jobber i etat for psykisk helse og rustjenester i Bergen kommune. Hun har deltatt i forskningssirkelen knyttet til END-prosjektet, og har vært en sentral person i etableringen av Etterlattkaféen som er et tilbud til etterlatte etter rusrelatert død i Bergen.
-
“Etterlatte- rusens glemte ofre?”
10. okt.Korus Oslo har siden 2021 deltatt i en forskningssirkel knyttet til END (etterlatte etter narkotikarelatert død)-studien ved Høgskolen på Vestlandet. Arbeidet i forskningssirkelen har vært rettet mot å omsette forskningsresultatene til konkrete tiltak for personer som har mistet en, eller flere, av sine nærmeste av narkotikarelaterte årsaker. Forskningssirkelen ble avsluttet med et to-dagers seminar i Bergen 21 og 22 mars i år. For å høre mer hva en forskningssirkel er og hvordan den kan få praktisk nytte har vi tatt en prat med Monika Alvestad Reime og Birthe Møgster.
-
Nasjonal konferanse om etterlatte ved narkotikarelatert død
10. okt.END er en forkortelse for det nasjonale forskningsprosjektet “Etterlatte ved narkotikarelatert død - i et recoveryperspektiv. Prosjektet startet våren 2017, og forsker på hvilke konsekvenser og belastninger narkotikadødsfall har for nære etterlatte, hvordan de mestrer hverdagen og hvilken støtte de får. Et viktig forskningstema er hva gjør hjelpeapparatet og hvordan kan det bli bedre.
Den 17. november arrangerer Bergen kommune og Korus Bergen en nasjonal konferanse om etterlatte ved narkotikarelatert død. Denne konferansen er en videreføring av den årlige END-konferansen. Du kan melde deg på her: https://korus.no/kurs/etterlatte-ved-rusrelatert-doed-2023.
Påmeldingsfrist er 1. november.
-
Lær deg å bruke Motiverende samtale i gruppe
22. sep.Motiverende samtale (MI) kan hjelpe mennesker som trenger motivasjon til å gjøre endringer i livet. Nå inviterer vi til kurs for deg som vil ta i bruk metoden i grupper.
-
Eldre, alkohol og legemidler
21. sep.KORUS Oslo kan bistå bydeler med kompetansekartlegginger og med kompetansehevende tiltak.
Vi har også laget en brosjyre med informasjon og tilbud til seniorer og pårørende med bekymring knyttet til alkohol, legemidler og rus samarbeid med seniorveileder Aina Westby i Bydel Alna som du finner under filmen.
-
Bidrar til bedre internasjonal rusforebygging
21. sep.KORUS har vært en sentral aktør i utvikling og testing av et helt nytt verktøy som skal bidra til bedre rusforebygging internasjonalt. Det forteller Giovanna Campello, fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), som nylig lanserte en rapport om arbeidet.
-
Fyll dagene viser at det nytter!
07. sep.I Oslo arrangeres den årlige Fyll dagen-messa den 25. september i Oslo rådhus. For å høre mer om Fyll dagene har vi intervjuet Alf Jon Hansen, arbeidsleder i Nyttig Arbeid.
-
Alle kan redde et liv
01. sep.– Med ganske enkle grep kan hvem som helst bidra til å redde et liv, sier paramedic Bjørn Loe. I forbindelse med satsingsuken mot overdoser fikk over 200 personer innføring i førstehjelp og informasjon om ovedoseforebygging på Jernbanetorget i Oslo.
-
Hva skjer på overdosedagen?
29. aug.Verdens overdosedag er en viktig markering for å minnes alle som dør av overdose, forebygge og formidle kunnskap om temaet. Vi har laget en oversikt over noen av arrangementene i 2024.
-
Endelig noe som treffer ungdom
17. aug.– Dette er et opplegg som burde tas i bruk av videregående skoler over hele landet og overalt der man treffer ungdom, sier Trym Mathisen Guldvog fra Kirkeparken videregående skole i Moss. Han er en av flere elever som har vært med i utviklingen av et nytt undervisningsopplegg om rus.
-
Vi må snakke om det som er vanskelig
16. aug.– Ikke snakk om all «driden», det var oppfordringen Gina Lund fikk fra mange da hun startet i jobben som statsforvalter i Agder. I dag åpnet hun KORUS sin samling om ungdom og rus på Arendalsuka, og var tydelig på viktigheten av nettopp å snakke om det.
-
Hjelperne står klare denne sommeren
27. jun.Mens mange nordmenn reiser bort på sommerferie, blir noen igjen for å sørge for at menneskene i de åpne rusmiljøene får hjelp, støtte - og litt feriefølelse de også.
-
Siste nytt fra rusfeltet
27. jun.Oppdatert informasjon om overdosetall for 2022, forlenget overdosestrategi, ny LAR-rapport og ny statusrapport fra EMCDDA.
-
Oslos første brukerstyrte hus
27. jun.Norges første brukerstyrte hus åpnet i Bergen i fjor. Nå var det Oslo sin tur.
-
37 kommuner på nasjonal nettverkssamling for overdosestrategi
27. jun.Representanter fra 37 kommuner deltok på årets nasjonale nettverkssamling for overdosestrategien som ble avholdt på Gardemoen 31. mai - 1. juni.
-
Forsøker å tette hullene i hjelpeapparatet
27. jun.Mange ROP-brukere falt utenfor da døgnplassene forsvant. Da opprettet NAV Ullern et eget team for å fange dem opp og hjelpe dem inn i egen bolig.
-
Tydelig budskap på Verdens narkotikadag
27. jun.26. juni ble Verdens narkotikadag markert foran Stortinget, med påfølgende debatt på Kulturhuset. 'Support. Don't Punish' er budskapet.
-
Rusfaglig Oslostandard er evaluert!
21. jun.Det er ikke nok å lage gode retningslinjer for å forbedre kvalitet, det er selve gjennomføringen som betyr noe.
KORUS har sett på erfaringene bydelene har gjort seg med å implementere Oslostandarden for rusfaglig arbeid.
-
Samler kunnskap og kompetanse på ett sted
20. jun.– Vi er svært glade for at de regionale kompetansesentrene på rusfeltet nå har samlet aktuelle saker, oppdatert faglig informasjon og ulike verktøy på et felles nettsted, sier Elise Husum fra Helsedirektoratet i forbindelse med lanseringen av KORUS.no.
-
Hvordan vet vi om rusforebygging virker?
16. jun.Hvilke tiltak er evidensbaserte, og hva har egentlig effekt i det rusforebyggende arbeidet? FN og Verdens helseorganisasjon har standarder for rusforebyggende arbeid, og KORUS samler nå inn informasjon om rusforebyggende innsatser over hele landet.
-
Vil du vite mer om hvordan barn og unge i Oslo har det? Her kan du se Ung i Oslo-filmene!
14. jun.Ung i Oslo har spurt 41 000 barn og unge om hvordan de har det. Ungdomsforsker Anders Bakken og Frøydis Enstad fra NOVA, OsloMet, forteller hva svarene kan si om hvordan det er å være ung i Oslo i dag.
-
Ung i Oslo tallene er klare!
25. maiBarn og unge i Oslo har det bra. Det viser de siste Ungdata-tallene. Samtidig rapporterer flere om mobbing, bruken av e-sigaretter er mer enn tredoblet på to år, og kokainbruken blant de eldste ungdommene er nesten tredoblet på fem år.
-
Turi deler ut livredder på boks
10. maiTuri Traaen er naloksonkoordinator i KORUS Oslo. Hun gir opplæring i nesesprayen som redder liv, både i Oslo kommune, på Østlandet, Sørlandet og i Nord-Norge.
-
Konferansen "I rus og dus" den 11. mai
12. apr.En konferanse for deg som jobber med rus og som ønsker deg en fagdag med bredde som er nyttig i arbeidshverdagen din!
-
Konferansen "I rus og dus" den 11. mai
12. apr.- En konferanse for deg som jobber med rus og som ønsker deg en fagdag med bredde som er nyttig i arbeidshverdagen din!
-
KORUS Oslo deltar på FNs 66. narkotikakommisjon i Wien
15. mar.Vår kollega Yvonne Larsen er en del av den norske delegasjonen til FNs kommisjon på narkotikaspørsmål som møtes i Wien akkurat nå.
-
Kunnskapsoppsummering for alkoholavhengighet
14. mar.Denne rapporten er utarbeidet av KORUS Oslo med mål om å utarbeide et kunnskapsgrunnlag for tiltak for å bedre tjenestetilbudet for personer med alkoholavhengighet.
-
Strategisk plan for rusfeltet
13. mar.Målet er færre innbyggere skal utvikle rusproblemer, og at de med rusproblemer får bistand ut fra sine behov til å leve et meningsfylt liv.
-
Sosial ulikhet i helse
09. mar.KORUS Oslo har gitt NIBR i oppdrag å forfatte to rapporter innen sosial ulikhet blant barn og unge, du finner dem her.
-
Ung i Oslo 2023
09. mar.KORUS Oslo bistår bydelene med gjennomføringen og oppfølgingen av Ung i Oslo-undersøkelsen hvert tredje år.
-
Oslostandard for oppsøkende arbeid med utsatt ungdom
02. mar.Oslostandarden er en faglig standard for det oppsøkende ungdomsarbeidet i bydelene i Oslo og i Velferdsetaten. Et solid kunnskapsgrunnlag ligger til grunn for standarden.
-
Rådgivende enheter i russaker - hva kan KORUS bidra med?
27. feb.Rådgivende enheter i russaker blir nå opprettet ute i kommunene. Målet bør være et likeverdig og godt implementert tilbud i hele landet. Kompetansesentrene på rusfeltet har sammen skrevet en rapport om hvordan vi kan bistå kommunene i utviklingen av disse sentrene.
-
Oslostandard for rusfaglig arbeid
27. feb.Oslostandard for rusfaglig arbeid ble utviklet med mål om å sikre at personer med et rusproblem får like god støtte og behandling, uavhengig av hvilken bydel en bor i eller hvilke tjenester man bruker.