Alle kan redde et liv

– Med ganske enkle grep kan hvem som helst bidra til å redde et liv, sier paramedic Bjørn Loe. I forbindelse med satsingsuken mot overdoser fikk over 200 personer innføring i førstehjelp og informasjon om ovedoseforebygging på Jernbanetorget i Oslo.

Overdosedagen jernbanetorget.
LIVSVIKTIG KUNNSKAP: Førstehjelpsopplæring på Jernbanetorget i forbindelse med satsingsuka mot overdoser. Her med overdosekoordinator Silje Finstad. Foto: Silje Mack

Forrige uke stilte ansatte fra KORUS og Velferdsetaten, Ambulansetjenesten og Oslo Universitetssykehus opp foran Jernbanetorget i Oslo for å lære bort førstehjelp. På rundt tre timer fikk over 200 personer innføring i førstehjelp, i tillegg til informasjon om overdoser og overdoseforebygging.

– Vi lærer bort enkel hjerte- og lungeredning, for det er noe alle kan gjøre og det kan redde liv. Når en person får hjertestans er ikke det viktigste hva som utløste det, for oppskriften er den samme. Med ganske enkle grep kan hvem som helst bidra til å redde et liv, sier paramedic Bjørn Loe.

En person faar opplaering i foerstehjelp.
SLIK SKAL DET GJØRES: Førstehjelp handler om å vite hva man skal gjøre. Her gir Bjørn Loe opplæring om 30 kompresjoner og to innpust.

Bjørn Loe er paramedic og har vært opptatt av brukergruppen og ivaretakelse av disse som en ressurs inn i det overdoseforebyggende arbeidet. Han har jobbet med førstehjelp i det fri siden 2004. Den gangen var initiativet en frivillig innsats, men siden 2015 har dette vært en del av overdoseforebyggende arbeidet i Oslo.

Arrangementet "Førstehjelp i det fri" finner sted to ganger årlig.

Telt av foerstehjelpsopplaering
ØVELSE GJØR MESTER: Mange tok seg tid til å øve på førstehjelp i rushtiden utenfor Oslo sentralbanestasjon. Foto: Silje Mack
Publisert: 1. sep. 2023